Friday, January 05, 2018

Sparsamhet och mentala spärrar

Som jag skrivit om massor av gånger höjde jag och min fru våra omkostnader med drygt 50% vid årsskiftet för ett år sen. Från runt runt 12.000 till 20.000 per månad för hushållet som helhet.

Bil, resor och att jag åt lunch ute några dagar i veckan under sista året på jobbet är huvudförklaringen. Vi har även skaffat Apple-TV och Netflix som ett ytterligare exempel på något som kan verka självklart men som vi väntade länge med.

Vi går ut och äter ungefär 2-3 gånger per kvartal, men aldrig dyrare än 5-600 kr för oss båda. Vi köper hämtmat ytterligare kanske 2-3 gånger i månaden men då aldrig dyrare än 200 kr totalt. Då vi båda fått testa dyra restauranger via jobbet är vi helt eniga om att vi inte uppskattar när rätterna kostar 450 istället för 199 kr.

Trots att vi höjt våra omkostnader och nu egentligen köper allt vi anser oss behöva så finns det fortfarande vissa mentala spärrar.
- Vi har haft bil i ett halvår nu, men bara betalat en enda trängselavgift (då Essingeleden ej in i stan).
- Ingen av oss två har köpt en kaffe, te, läsk, bulle eller annan på café/fik.
- Vi har aldrig handlat på den lokala lilla ICA-butiken av bekvämlighet istället för större butiker längre bort (dock gjort vissa besök där då de ibland har konkurrenskraftiga erbjudanden).
- Vi har inte åkt taxi någon gång (utanför jobbet).

Min poäng är att vissa saker som restaurangbesöken är rationella, där vi verkligen inte uppskattar det som dyra restauranger erbjuder. Medan andra val som att inte betala trängselavgift nästan blivit mer av en princip. Vi har trots allt en bil som kostar pengar varje månad och det har funnits tillfällen då bilen hade tillfört glädje/underlättat livet men vi avstått pga 40 kr i trängselavgift. Och visst hade det varit skönare att ta en taxi hem från nyårsfesten än att kombinera nattbussen med promenad sista biten.

Då min fru fortfarande jobbar är vi ännu i en fas av att bygga upp kapital för att sedan leva på. Och en vacker dag när vi märker att 4 procentsregeln fungerar och vi verkligen kan göra slut på 30.000 kr i månaden resten av livet jämfört med dagens 20.000 kr så finns det några handbromsar att släppa på.

Det ska också bli spännande att se hur jag känner efter några månader utan lön. Jag tänker mig att jag ska fortsätta äta en del lunch ute eftersom det är ett trevligt sätt att komma ut och träffa kompisar som fortfarande jobbar. Vilket även underlättas av SL kort. Det finns annars helt klart en risk att jag åter faller tillbaka i ett ökat sparande. Det kändes visserligen oväntat lätt att öka kostnaderna för ett år sen, men visst var det skillnad när det fortfarande kom in dryga 30.000 i månaden och den ökade konsumtionen egentligen bara innebar att sparkvoten gick från 82 till 70%.

22 comments:

  1. Anonymous1:15 PM

    Tycker du verkar alldeles för ängslig för 4%-regeln. Den funkar, det är därför den heter 4%-reglen och inte 3 eller 5%-regeln. Kör bara. Du/ni är unga och företagsamma. Kommer gå strålande!
    /Peter

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:53 PM

    Hej Miljonären! Jag köpte din bok på måfå för några månader sedan och efter att jag läste ut den har jag börjat följa din blogg. Den har verkligen förändrat mitt sätt att tänka kring sparande och det vill jag tacka dig för! Det jag tänkte fråga dig om var angående träning. När det gäller sparande är jag ganska passiv och vill se pengarna växa under de kommande 10 åren utan att göra för mycket själv, ungefär som en indexfond. Vad skulle du rekommendera för träningsform utomhus eller på gym som liknar detta upplägg - minst antal träningspass och minst antal timmar träning med störst resultat i styrka och kondition?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om du har möjlighet så kan jag varmt rekommendera att cykla till/från jobb. Beroende på var du bor behöver det inte ta längre tid än att åka kommunalt, Särskilt om du jobbar heltid kan det vara skönt att inte känna att du måste träna efter du kommit hem från jobbet. Bland de bättre förändringar som min sparsamhet lett till!

      Delete
    2. Då skulle jag köra 2 set bänkpress, 2 set chins och 2 set knäböj. Tungt. Följt av 5 min så snabbt jag kunde på roddmaskinen. Totalt ca 15-20 min. 2 gånger i veckan.

      Sen vardagsmotion som transport övriga dagar.

      Delete
    3. Anonymous7:51 AM

      Skulle slänga in lite deadlift med...

      Delete
  3. Du inspirerade till en mental spärr jag implementerade under 2017 - jag tar i princip aldrig buss/t-bana inom tull såvida jag inte är under stor tidspress. Det som förvånar mig är hur förhållandevis lite tid man spar på att åka kommunalt - det är ju en del ställtider/väntetider, gående emellan färdmedel etc.

    ReplyDelete
  4. Anonymous3:32 PM

    Jag tror att personer som du och jag (Spara) alltid kommer få svårt att göra av med pengar. Det måste på något sätt kännas prisvärt annars känns det fel. Jag har varit sparsam sedan jag var liten, sparat på till en bra summa, sen fick jag ett ordentligt arv och tänkte nu ska jag unna mig fina restauranger och café besök. Jag gjorde det några gånger sedan började jag tänka att jag får ju ett helt paket kaffe i min nettobutik till priset under vad kaffet kostar på caféet.
    En scen som jag också känner igen mig i, är dokumentären om Ingvar Kamprad och när han var på Ikea i Ryssland och köpte kaffe innan kl 10, då det skulle vara några kronor billigare. Kassörskan sa priset som gällde efter kl10, då reagerade Ingvar kraftigt, nä, så mycket ska jag inte betala! Svårt att ändra personlighet.
    Spara på/Jonas

    ReplyDelete
    Replies
    1. På tal om Ingvar Kamprad så finns det en liknande scen i dokumentären om Warren Buffet som etsat sig fast i mitt minne. Fast än han är den tredje rikaste personen i världen (har jag för mig) så ger hans fru honom en liten peng ($1-3) morgon med den exakta summan för att köpa frukost på McDonalds på vägen till kontoret. Han skulle kunna få en hotellfrukost uppdukad och serverad av en personlig butler varje morgon, men det ligger inte i hans personlighet, och tror jag är en stor del av hans framgångskoncept.

      Delete
    2. Anonymous8:56 PM

      Hans kontor ser ju ut som något från 70-talet också, en tjocktv, videobandspelare eller vad det nu var samt riktigt gamla möbler. Inte en krona spenderas i onödan på det kontoret.... som man lär ska man leva.

      Delete
  5. Känner igen mig i det. Levde sparsamt som student och sedan hängde de goda vanorna kvar när jag började arbeta.

    Det där med fik är intressant. Brukar ta upp med en av mina bästa vänner att jag hellre går på restaurang för 150 kronor än fikar för 75 kronor. Att fika är dyrt i proportion till produkten, man betalar ju egentligen mest för en trevlig miljö att umgås i.

    ReplyDelete
  6. Patrik Nilsson7:11 PM

    Känns som att ni sparar en massa pengar men missar det viktigaste. Att man bara har ett liv och man ska njuta igenom det. Ni har ju avstått så länge och menat att ni kan unna er det där sen. Nu har ni ju lyckas intala er att det inte är värt det så nu kan nu inte njuta av det nu när ni har väl bestämt er för att njuta. Tycker faktiskt synd om er. Tror ni aldrig kommer känna att det är roligt att spendera det ni sparat ihop tyvärr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syftet är ju inte främst att spendera mer utan att jobba mindre.

      Delete
    2. När det kommer inlägg som Patriks ovan undrar jag alltid om det är någon i sfären som kör ett prank eller om det irrat sig in någon av misstag. Patrik - om du verkligen tycker som ovan, varför är du här och inte där (där = http://www.edwardblom.se/tag/edward-bloms-blogg)?

      Delete
  7. Anders7:30 PM

    Jag undrar vad din inställning är (och hur ditt råd lyder) när det kommer till olika försäkringar (både personliga och för hem osv) samt samma sak om fackföreningsavgift och a-kassa? Mitt utgångsläge är att jag står i startgroparna att göra din resa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns några bloggare som är experter på ämnet tex Stefan Thelenius och Gustavs aktieblogg. För egen del har jag kört hemförsäkring och billig a-kassa. Men ingen extra lull-lull på försäkring och aldrig varit med i facket.

      Delete
    2. Anonymous9:00 PM

      Vi svenskar är trygghetsnarkomaner och blir intutade att vi ska ha än den ena och än den andra försäkringen. Faktum är att man klarar sig jättebra endast med en hemförsäkring, och i vissa fall en villa-hemförsäkring om man bor i villa. Allt handlar ju om vilka marginaler man har,sitter du på en stor kassa kan du ju använda den om bilen skulle bli bucklad, istället för att betala tusentals kronor i månaden på en helförsäkring.

      Snålgrisarna har gått ur facket då vi båda har skinn på näsan och kan prata för oss, samt att vi jobbar i yrken som det alltid kommer behövas. Åter igen, hur stor risk tar man? Vi är dock båda med i AEA, för 100 kr i månaden styck, men även detta kan komma att ändras framöver.

      https://snalgrisen.blogspot.se/

      Delete
    3. Martina11:40 PM

      En höjning till 110 kr/mån sker from jan 18. Får de 20 kr er att backa?

      Delete
    4. Anonymous3:10 PM

      Tusentals kronor i månaden för en bilförsäkring? Vad har ni för bil egentligen? Lamborghini extra allt?

      Min kostar ett par hundralappar för en helförsäkring. Och det är det helt klart värt eftersom risken att man någon gång krockar/blir krockad är rätt stor.

      Delete
  8. Din blogg inspirerar mig verkligen men jag förstår inte riktigt hur ni resonerar kring era utgifter. Om ni är nöjda och får allt ni vill ha för 20000/månad varför ska ni då öka utgifterna? Varför måste ni tvunget göra av med 30/månad???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grejen är att vi dels vill ha marginal, kanske vill vi testa att bo utomlands en period med dubbel boendekostnad. Köpa hund. Eller vem vet vilka intressen som föds på ålderns höst?

      Men också att vi kanske skulle trivas ännu bättre med att lyxa till det och resa mer, åka taxi ibland etc. Om vi hade 30.000 i månaden och var säkra på att dessa kunde förbrukas varje månad utan minsta risk. Nu håller vi ju omedvetet igen lite. Men egentligen är vi ju redan hemma eftersom vi trivs bra på nuvarande standard som vi skulle kunna bibehålla med marginal.

      Delete
  9. Att konsumera mer ger inte nödvändigtvis mer lycka, lev livet som ni trivs med, konsumera inte mer bara för sakens skull på samma sätt som ni inte ska snåla och undvika att köpa/göra något som ni verkligen skulle uppskatta, känna de är värt pengarna och som tillför era liv något.

    Det är okej att en månad bara göra av 15000 kr om ni inte hittar nått att lägga resten på som gör er lyckligare. På samma sätt som det är okej att bränna 40000 kr en annan månad om ni verkligen hittar nått som ni tror kommer tillföra ert liv massor samtidigt som ni har pengar sparade som ni inte gjorde av med tidigare under året.

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:05 PM

    Glöm inte att SL höjer priserna den 9:e januari. Så om du köper månadskort, gör det innan (minns inte hur länge man kan ha ett vilande innan start, men det är ett ganska långt tag).

    Hälsningar Spargrisen

    ReplyDelete