Thursday, January 25, 2018

Om att tajma marknaden

I samarbete med Lysa:

”Det är aldrig fel att ta hem en vinst” och ”Låt trenden vara din vän”. Två vanliga börscitat som talar rakt emot varandra, det är inte konstigt att många blir förvirrade.

Den absolut vanligaste frågan jag får på mail från bloggläsare är från personer som sparat pengar några år men inte haft koll på det här med aktier och fonder utan har 1-3 års sparande på ett sparkonto. Nu har intresset för aktiemarknaden vuxit fram, kanske tack vare en stark börsutveckling under flera år, och man vill få avkastning på sina sparpengar. Man undrar då om man ska gå in med allt nu, lite i taget eller vänta på en nedgång.

Den näst vanligaste frågan är från läsare som redan är inne i aktiemarknaden och undrar om det inte är läge att ta hem lite vinst nu efter en fin uppgång antingen genom att sälja en del eller att i alla fall sälja några aktier som gått väldigt bra och köpa in defensivare aktier med högre utdelning.

För det första är det extremt svårt att veta var börsen ska ta vägen det närmaste året. Ingen vet helt enkelt, och allra minst en vanlig privatsparare som jag. För det andra är det lika mycket en psykologisk fråga. Hur kommer jag reagera om min portföljs värde halveras. Hur kommer jag reagera om börsen går upp med 20% under 2018 samtidigt som jag har massa pengar utanför marknaden?

Förvirringen ökar ytterligare då vi matas om allehanda experters gissningar om börsens utveckling det närmaste året. Inte minst nu vid årsskiftet då många prognoser (eller gissningar) går att läsa om börsen det närmaste året.

Svårt att veta om man ska sälja eller behålla...

Ett sätt att slippa den värsta beslutsångesten är att ha en grund i sitt sparande som ett månadssparande i ett bredd sparande som följer index på flera olika marknader. Dels får man en bra spridning i innehaven men man kommer också in på marknaden successivt via regelbundna köp. Så behöver man inte grubbla så mycket på om börsen är billig eller dyr just nu och heller inte om vilka bolag och marknader som bör säljas respektive köpas.

Nu när jag slutat jobba blir mitt sparande väldigt lågt men efter att ha fått min sista lön och gjort en plan för året ser jag att jag kommer ha ca 25.000 kr garanterade kronor att investera i år. Det gör att jag kommer sätta in 2.000 kr i månaden på Lysa där jag har en fördelning 89% aktier och 11% räntor.
Läs gärna mer om Lysa och testa din rekommenderade fördelning mellan ränta och aktierDu behöver inte bli kund eller sätta in pengar för att kunna göra testet.

Får jag mer pengar över tex via extrajobb, fortsatt bokförsäljning eller via bloggens annonser köper jag förmodligen enskilda aktier för dessa pengar. Men det känns bra öka på den stabila grunden i portföljen via billig och bred indexinvestering, så får allt annat bli bonus. Indexförvaltningen minskar risken för dåliga beslut av mig men också skapar mindre stress kring hur aktiemarknaden och enskilda aktier svänger. Min erfarenhet från 20 års sparande är att jag blir mycket mindre psykologiskt engagerad i en fonds utveckling än i enskilda aktiers dagsaktuella pris. Aktierna kan jag gå in och titta till 10 gånger om dagen, även om jag inte har några planer på att agera. Medan indexinvesteringen får sköta sig själv.

9 comments:

  1. Anonymous8:06 PM

    Där är jag.. sparade några år på kontot med bra lön. Cira 10 000 i månaden och kommit upp i en rejäl hög. Kom på bättre tankar så nu pumpar jag in allt nytt kapital i fonder. Men är osäker på det jag redan har på kontot. Sitter och suger på karamellen och hoppas på krashen (sedan ett år) då jag vill utöka månadssparandet. Tänk om man ändå var synsk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja riktigt svårt läge. En medelvariant kan ju vara att utöka månadssparandet lite, så man för över någon tusenlapp i månaden från sparkontot till fonderna.

      Så kan man öka takten om börsen går ner. Men man får avgöra vad som passar en själv, risknivå och sparhorisont. Lycka till!

      Delete
  2. I valet mellan Hemberg och Kavastu så väljer jag Kavastu. Han har helt enkelt bättre track record när det gäller investeringar.

    Jag ligger nästan fullinvesterad. Har precis rensat ut ett par surdegar så nu har jag en liten krigskassa ifall något bra köpläge skulle yppa sig.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:07 AM

    Intressant inlägg, förstår dock inte riktigt kopplingen till den där tjänsten Lysa... Du skriver många bra tankar kring diversifiering och huruvida man kan se in i framtiden för att kunna köpa billigt och sälja dyrt, och att man ska använda en tjänst som talar om att fördelningen räntebärande papper och aktier ska vara ca 20-80.

    Hade mycket hellre sett en "genomlysning" av tjänsten Lysa och vad du helt ärligt tycker om den, nu får man helt enkelt gissa sig till vad man ska ha den till. Tror i all välmening det hade blivit ett bättre inlägg om du helt hade plockat bort det lilla du skriver om Lysa, för det förvirrar mer än det tillför.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker indexinvestering med automatisk rebalansering är ett bra sätt att skydda sig mot hjärnspöken och försök att tajma marknaden.

      Delete
    2. Anonymous2:31 PM

      @Snålgrisen

      Miljonären har väl mindre än 0,1% av sitt kapital i Lysas tjänst. Han ”utvärderar” hur det fungerar. Det Var svartet när jag frågade senast varför han i princip inte har någonting hos Lysa.

      Miljonären
      Kommer du flytta över mer kapital för att skydda dig mot hjärnspöken och få hjälp med rebalanseringen? :)

      Med vänlig hälsning

      J

      Delete
    3. Ja jag kommer flytta över pengar från indexfonder hos Avanza till Lysa. Samt att allt nysparande i index sker där.

      Kommer dock inte sälja aktier och köpa index för dessa pengar.

      Delete
    4. Anonymous3:50 PM

      Ok! Då ökar trovärdigheten. Ser fram emot inlägget när överflyttande genomförs.

      Personligen ser jag ingen anledning att låta Lysa förvalta mitt kapital. Ombalanseringen är gjord på ett par minuter i egen regi.

      För den oinsatte är Lysa en bra produkt, men ser inte varför du skulle behöva lägga pengar på denna förvaltning. Förväntad avkastning från samarbetet kanske förväntad bli högre än avgiften för förvaltningen? Du har ju till och med slutat arbeta, tid till ombalansering borde ju finnas i din vardag?

      Med vänlig hälsning

      J

      Delete
  4. Anonymous6:20 PM

    Vad händer mellan 16 - 16.30? Onani?

    ReplyDelete