Monday, January 15, 2018

Årets deppigaste dag

Januari verkar inte vara någon toppenmåndag direkt. Enligt engelska forskare är 3e måndagen i januari årets deppigaste dag. Och om bara 1,5 vecka så är det dessutom dags får årets fattigaste dag (24/1). Den senare får vi anledning att återkomma till, så idag fokuserar vi på deppigheten.

Slutsatsen att just idag skulle vara så deppig baseras på en uträkning av ett antal faktorer (dock inte 100% vetenskapligt accepterad formel ska tilläggas). Till exempel att dagarna är korta så det är mörkt både när man går till jobbet och kommer hem, dåligt med pengar efter julen och heller ingen lön att se fram mot de närmaste dagarna. Risken finns också att vi ungefär nu har brutit våra nyårslöften vilket ju är lite deppigt. Måndagen i sig behöver väl ingen närmare förklaring vad gäller deppighet.

Lösningen på nästan alla dessa problem är givetvis att uppnå ekonomisk frihet med passiva inkomster där du själv kan styra din tid. Du kan då vara utomhus någon av de 5 timmar då det är ljust mitt på dagen (eller bo i ett land på vintern där dagarna är längre), du behöver inte bekymra dig om pengar efter julen och den 25e är inte längre helig som dag för löneutbetalningen. Det deppiga i måndagar försvinner också så fort du slipper jobba, då är de ju helt plötsligt som vilken annan dag som helst. Man skulle till och med kunna argumentera för att det är större chans att klara sina nyårslöften om man kan lägga fullt fokus på det istället för att försöka byta vanor samtidigt som man ska sköta jobb, vardagspussel och försörjning parallellt.

De tog upp frågan med årets deppigaste dag på Nyhetsmorgon och en psykolog gav lite tips på hur man skulle ta sig igenom deppigheten. Mycket bra saker som att motionera vilket har visat på bra effekt inte bara för fysisk hälsa utan även psykiskt. Ett annat tips var att vara extra snäll mot andra vilket glädjer både en själv och omgivningen. Hon rekommenderade också att trösta sig själv genom att ta en sovmorgon, hoppa över föräldramötet, köpa godis och sitta inne och kolla serier. Utan att vara någon psykolog måste jag ändå ifrågasätta metoden att trösta sig själv och bara dämpa symptomen istället för att försöka lösa orsaken till deppigheten. Visst om det var en magisk dag som man behövde ta sig igenom så kunde det väl funka med godis, men man blir ju knappast mindre deppig nästa måndag av att man hoppade över förra veckans föräldramöte och nu verkligen brutit nyårslöftet inte heller kommer i kläderna för att man legat hemma och ätit godis i en vecka?

Jag tror helt klart mer på att sätta upp en långsiktigt mål och jobba mot det. Det kommer inte bara ge glädje den dagens man uppnått det utan även under resans gång. När jag hade extra tufft och tråkigt på jobbet och just hade haft ett möte med massa pajkastning så gick jag alltid in i ett konferensrum och kollade 1 minut på mitt excelblad med antal aktier nu jämfört med förra året, prognos på utdelningen kommande år etc. Efter det var det alltid lätt att jobba vidare och tänka att om bara några veckor är det ny lön som ska in i portföljen och ta mig ett steg närmare friheten. Bättre än all choklad i världen!

11 comments:

  1. Anonymous10:03 AM

    Ja är det några månader jag gärna vill slippa så är det december och januari. Här nere i södra sverige kommer det ju sällan snö utan temperaturen håller sig någon grad ovanför nollan vilket borgar för mörker, iskallt regn, dimma och en massa slask. Hade vi haft lite fin vinter som lyst upp hade nog vår inställning varit annorlunda. Solen har vi inte sett på 2 veckor här nere nu medan man i norra Sverige har -10 och strålande sol.
    Det optimala är att flytta utomlands under nov-mars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag bor i norra Skåne.
      När vintern är kass med 0 grader o regn så brukar jag tänka på vad mycket jag sparar på dyr värme.
      Tänk va dyrt de hade varit med 15 minus hela vintern.

      Delete
  2. Haha, en riktig multi-cure är det, tidig pension alltså. Och det där med att sitta och Excelsnuttefilta efter en tuff dag känner jag igen mig i. Även om min snuttefilt inte är lika mastig som din.

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:37 PM

    Jag har jobbat en del med egen deppighet, ångest och negativ framtidssyn. Förutom att planera livet åt det jag strävar, har författaren Eckhart Tolle fått mig att må bättre. I princip handlar det om att leva i nuet och se sina tankar och känslor på ett annat sätt. Finns säkerligen på biblioteket!

    ReplyDelete
  4. Anonymous6:45 PM

    Har ca 3 miljoner i en KF. Orkar inte vara särskilt aktiv men vill ha hygglig utveckling på ca 10 års sikt. Nysparar inget, utan lever gott fullt ut på lönen (får ut ca 36.000 netto). Jag kommer att låta min KF vara ifred utan att sälja av och ta ut något. Den ska så att säga klara sig själv där, men ge ett bra tillskott om ca 10 år.

    Borde man inte lika gärna kunna gå in i 2-3 indexfonder (Global, Tillväxt och Asien) tills det vuxit sig till den nivå där man kan leva någorlunda på 4-5% av pengarna (typ 10 år?) och sedan börja sälja av i den storleksordningen utspritt under året? Kort sagt, varför bygga en "egen" portfölj istället för några riktigt billiga indexfonder? Låter enklare för den som är lite lat men ändå vill ha fördelen av börsen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indexfonder funkar mycket bra. Jag tycker det är roligt med aktier men har ändå indexfonder motsvarande ca 1/3 av portföljen. Bara fonder skulle också funka.

      Delete
  5. Anonymous6:51 PM

    Ja vilken tur att man kan jobba en dag som denna, jobba och tjäna pengar :). Själv älskar jag att jobba, har ett relativt fysiskt jobb och gillar känslan av att känna att man tagit i, lite som känslan efter att ha tränat.
    Idag när kylan biter en i kinden på vägen hem på cykeln med sonen bakom tänker jag att svensk vinter ska jag "bara" uppleva 17 gånger till. Vår plan är att jobba 7-8 månader här hemma och bo utomlands övriga nov-mars. Ekonmiskt skulle jag/vi fixa det redan men vi vill att vår son ska gå färdigt skola och flytta först. Vi sparar 40-45% av våra nettolöner ca 250k, samtidigt som vi reser för 60-70k per år.
    Planen är att göra resan till målet så trevlig som möjligt med mycket resor och tid för familjen på enkelt vis. Utan onödig lyx.
    Har läst din blogg några år och den är en stor inspiration, även ifall jag inte delar alla dina tankar och mål. Men på det stora hela är vi väldigt lika.
    Med vänlig hälsning,
    E

    ReplyDelete
  6. Det bästa med vinter och snö är att detta håller förhoppningsvis tiggarna borta...

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:48 PM

    Apropå att 25e inte är helig, hur portionerar du ut dina pengar? Har du tillgång till hela årets pengar från start eller får du en tolftedel fån dig själv något visst datum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tar 2018 års utdelning och lever på 2019, så dessa pengar kommer finnas tillgängliga från årets början. Sen är tanken att sälja lite fonder varje månad.

      I år kommer jag leva på slutlön, sparad semester och bokförsäljning. Dvs blir först 2019 jag börjar leva på mitt kapital.

      Delete
  8. Den här meningen gilla jag skarpt.

    " När jag hade extra tufft och tråkigt på jobbet och just hade haft ett möte med massa pajkastning så gick jag alltid in i ett konferensrum och kollade 1 minut på mitt excelblad med antal aktier nu jämfört med förra året."

    Sånt hjälper klart bättre än godis.

    Njut av friheten, få är så välförtjänta av den!

    ReplyDelete