Tuesday, January 09, 2018

Märkbart mer less på mörker och kyla senaste 2 veckorna

Något som jag märkt en stor skillnad på sen jag slutade jobba är hur irriterad jag är på att vi väljer att bo i det här landet där det är så mörkt och kallt halva året. På något sätt så bet jag ihop under åren på jobbet och gillade läget. Jag tänkte oftare på sommaren att "oj vad jobbigt det är på vintern", men sen när det väl blev vinter tyckte jag det gick helt ok att frysa och halka runt i snomodden några månader. På något sätt intalade jag mig nog att jag inte hade något val och då är det ju inget att grubbla på.

De senaste veckorna har det dock verkligen slagit mig flera gånger om dagen att vi faktiskt har ett val. Vi bor här högst frivilligt. Dessa tankar har gjort att den vaga dröm som länge funnit att flytta utomlands har växt sig väldigt stark på kort tid. I alla fall för att testa hur det är under låt säga ett halvår. Jag har sålt in detta till min fru och är nöjd med mottagandet, så det har varit diskussioner nästan dagligen som gör att det känns allt mer troligt att det blir av. Det har ju varit något vi pratat om länge, men det har känts ganska avlägset och ibland har vi sagt att det är något som passar bra vid 55 om man kan få lägre skatt på tjänstepensionen.

Det är främst okt-mars vi skulle vilja testa i ett varmare land. Till att börja med för att testa. Sen är det inte troligt att vi på sikt ska ha dubbla boenden och hålla på och åka fram och tillbaka och hyra ut den lägenhet vi inte bor i under en massa år.

Vintern vi nu är inne i är ju för sent att göra något åt. Men frågan är om vi ska testa redan till kommande vinter (vilket då innebär att min fru får sluta jobba lite tidigare än planerat) eller om vi ska hålla oss till hösten 2019? En annan fråga är om vi ska testa lite försiktigt genom att behålla lägenheten i Stockholm eller sälja allt och bara dra? Trivs vi inte utomlands och vill flytta tillbaka till Sverige finns det många alternativ till att binda upp miljoner i en lägenhet i Stockholm den dagen ingen av oss ska jobba.

Dessa 2x2 möjligheter ovan leder oss fram till följande 4 alternativ. Där 1 är fegast och 4 mest aggressivt.

1. Min fru försöker få tjänstledigt 3-6 månader under vintern 2018/2019. Vi behåller lägenheten i Stockholm så vi kan åka tillbaka våren 2019 och hon kan jobba ett tag till. Trivs vi utomlands säljer vi lägenheten och flyttar sen i lugn och ro när det passar och vi får rätt pris för lägenheten. Nackdelen är att om vi trivs kommer det kännas jäkligt segt att åka tillbaka och jobba ett halvår till och börja krångla med att sälja lägenhet då. Dessutom långt ifrån säkert att det går att få tjänstledigt på detta sätt.

2. Min fru jobbar på en bit in i 2019 innan hon slutar för gott. Sen tar vi en lång semester i Sverige sommaren 2019 som övergår i en semester i södra Europa på hösten. När vi tröttnar åker vi hem och bestämmer vad vi ska göra med lägenheten och var vi ska bo de närmaste åren.

3. Vi krigar på ytterligare en vinter efter denna och fram till sommaren nästa år innan det får vara nog hösten 2019. Då säljer vi lägenheten och alla skrymmande ägodelar, fyller bilen och åker söderut. Väljer vi att flytta tillbaka till Sverige får vi lösa tillfälligt boende i väntan på att vi hittar något permanent.

4. Vi säljer lägenheten och drar redan hösten 2018. Det får bära eller brista helt enkelt. Det blir lite kortare tid på jobbet för min fru dvs lite mindre ekonomisk säkerhetsmarginal och vi har ingen lägenhet att falla tillbaka på om vi ångrar oss efter en kortare tid utomlands.

Ni som lyssnat på Günther Mårder vet att han brukar säga att risk och avkastning hänger ihop även utanför aktiemarknaden. Dvs det finns en chans att nummer 4 blir den största succén, med störst frihet och minst tid kvar på jobbet för min fru. Men också högst risk med lägre ekonomisk buffert och ingen back up i form av bostad.

40 comments:

  1. Anonymous5:09 PM

    Vi bor i södra Spanien och får mer betalt för boendet i Stockholm än det vi hyr i Spanien. Om man vill testa så kan det vara bra att hyra ut. Tror man att priset på bostäder går ner mycket mer är det kanske bra att sälja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alternativet är ju att sälja lägenheten, få loss pengar och investera pengarna på annat sätt. Tål att räknas på lite.

      Men är nog främst en fråga om man tänker flytta tillbaka, hur bra man trivs med att ha någon annan som bor i ens lägenhet, praktiska saker med möbler etc.

      Hoppas ni trivs i Spanien!

      Delete
  2. Kul att följa dina tankar och funderingar även som fri, fortsätt med det!

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:30 PM

    Fundera på om ni verkligen ska ta med egen bil. I vissa länder är det ganska dyrt att importera bil. Kan vara bättre och sälja o köpa i det landet ni kommer till.
    Har hört det ska gå att ta det som flyttgods för att komma billigare undan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om vi bilar mer tänker jag att det mest är i början som ett test. Dvs att man säljer allt i Sverige utom bilen och börjar med en 5-6 månader lång bilsemester där man provar lite olika länder och städer. Trivs man och väljer att stanna så löser man bilfrågan mer permanent då. Men skönt att slippa att börja med att köpa en Spansk bil som man sen har problem med om man väljer att flytta till Sverige igen.

      Men finns många varianter att grubbla på tills det blir dags. Tack för tips om flyttgods, värt att kolla upp närmare.

      Delete
  4. Anonymous5:53 PM

    Spännande ämne, vore kul att höra mera konkret vad ni funderar på. Det är ju stor skillnad mellan länder bara inom EU vad gäller klimat, språk, byråkrati o.s.v. Är det ett svensksamhälle utomlands (typ södra Spanien) ni tänker er eller något mer spännande? Blir det ett försök till integration i en ny kultur eller blir det mer som evig chartersemester? Kort sagt, mer kött på benen för oss som delar drömmen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är främst klimatet vi är ute efter. Sen har vi inget emot om det är ganska bekvämt dvs ingen nackdel om det finns andra svenskar, IKEA, lite rutin för inflyttning av svenskar, att det går att klara sig hjälpligt med engelska tills man lärt sig språket etc. Så södra Spanien är absolut ett tänkbart alternativ.

      Delete
    2. Södra Tyskland är ett tips. Vacker natur, inte alltför dåligt väder (korta vintrar) och civiliserad kultur som påminner om Sverige

      Delete
    3. Ja det är inte så dumt. Gillar berg och skidåkning men vill inte att det ska vara nollgradigt och mörkt i 3-4 månader.

      Delete
  5. Anonymous6:07 PM

    Har samma problem!

    Provar mig fram med ett riktigt fegisval!

    14 dar charter!

    Befinner mig just nu i Agaete och känner att det här skulle kunna funka!

    Inte för mycket turister!
    Grönt och fint!
    Fantastiskt klimat!
    Bra prisnivå!
    Allt fungerar som vanligt, med mobil och internet!
    Kalle56

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter ju toppen! Jag ska kolla in området.

      Delete
    2. Anonymous7:20 PM

      Om det nu ska vara ett plus, så finns ju även IKEA!:-)
      Kalle56

      Delete
    3. Trevligt, jag och sambon avlöser dig nere på Grancan när du åker. Vi är riktigt crazy och kör hela 3 veckors island hopping :)

      Agaeete verkar lite ensligt men du kanske inte är där alla 14 dagarna?

      F

      Delete
    4. Kalle56: Är du i Las Palmas en torsdag är det obligatoriskt med "La ruta"!

      "Torsdagar är dagen att lägga på minnet för alla Las Palmas besökare som älskar tapas. Då dukar bodegorna i den historiska stadsdelen Vegueta upp sitt breda utbud av tapas och pinchos och uppmanar besökare att göra en ”Ruta de Tapas”, en tapasvandring. Priserna är väldigt förmånliga och på flertalet av restaurangerna kostar både tapas, öl och vin 1 euro stycket."

      Delete
    5. Anonymous10:41 PM

      Utdelningsseglaren.

      Jo jag provar att bo här i 14 dar!

      Jag är ju mer typen "forrest gump" och flyr snarare upp i dalen, när det blir för tätbefolkat i Agaete!

      Gillar tapas men har inte hittat något riktigt bra ställe här än!

      Skulle vilja hitta något som Bar El Camino i Puerto de la Cruz. Det är min absoluta favorit!
      Kalle56

      Delete
    6. Vi bodde i Puerto de la Cruz förra året och hade svårt att hitta vettiga ställen att äta på men har nu ditt tips om vi har vägarna förbi Puerto de la Cruz i år.

      Vi landade allt som oftast på ett enkelt och billigt ställe med goda varma mackor. Tror det låg på "Calle Puerto Viejo" ganska nära Plaza de Charco


      Delete
  6. Anonymous6:15 PM

    Nu när din vardag handlar mer om träning skulle jag gärna höra något om de andra lyften utöver bänkpress. Vad tar du i marklyft och knäböj samt hur många oviktade chins klarar du?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kör sällan knäböj tungt så vet inte där. Men 180 i mark och 12 oviktade chins klarar jag för närvarande.

      Delete
  7. Allt bottnar i hur ni är som personer och vad ni har för praktiska möjligheter? Har väl tanken väckts, kommer den väl antagligen inte att försvinna i närtid. Mr Free At 33 drog ju t.ex. från USA till Thailand och verkar inte vara missnöjd med det beslutet. http://www.mrfreeat33.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi har ju verkligen alla möjligheter. I alla fall när min fru slutat jobba. Inga jobb, inga barn, ok med pengar och bra förmåga att anpassa oss. Visst lite trist med släkt och vänner.

      Delete
  8. Låter som en fin planering, några planer på hur ni gör med ISK om ni flyttar från Sverige? Tydligen får man ju inte ha kvar detta om man utvandrat. Funkar dock med KF eller flyttar ni med kapitalet till det nya landet? Går lite i samma tankar så kunde vara kul att höra er plan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är ju inga problem första tiden då det blir mer av lång semester än flytt. Och sen verkar som sagt KF funka även efter flytt.

      Men får bli mer research när det närmar sig skarpt läge.

      Delete
  9. Förstår hur du känner tror jag. Ytterligare ett fegisalternativ är att korta vintern lite grann och bara ta tjänstledigt 1 månad. Det är det upplägget jag och sambon kör i år. Gillar vi det så kanske kör samma sak nästa år eller förlänger det.

    Hälsar Seglarn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mjukstart och testa lite är ju aldrig fel.

      Delete
    2. Varför inte, börja med 4-6 veckor. Kanske för sent för din fru få tjänstledigt redan nu i februari mars? 4 veckors semester nu och sen då ta tjänstledigt i sommar och om hennes arbetsgivare nekar, säger hon upp sig?

      Delete
  10. Se om frun din inte kan söka nån kurs/utbildning i sydeuropa så kan hon söka tjänstledigt för studier något arbetsgivaren inte kan säga nej till om det görs i tid. Något förenklat är allt som krävs att utbildningen har en plan/schema som går att visa upp. Och är den csn berättigad så får man ju lite extra cash oxå...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Funkar ju även att söka distanskurser här i sverige. Och sen sitta i sydeuropa och göra detta ;)

      Finns hur mycket kurser som helst att söka. Även rätt skumma kurser på folkhögskola etc

      Delete
    2. Anonymous8:07 PM

      Tjänstledig för studier... Klockrent!! Det stämmer det Dandyn skriver, arbetsgivaren får inte säga nej. Du kan plugga vad som. Om jag fattat det rätt, så räcker det med att tex plugga 25 % på distans, du har ändå rätt till 100 % tjänstledigt. Som sagt, ett klockrent alternativ.
      //"Pensionstipsaren"

      Delete
  11. Anonymous9:51 PM

    För min del så tycker jag att alternativ 2 låter som en bra mjukstart. Den svenska sommaren är ju faktiskt kanon och det blir inte en så stor omställning omedelbart. Men jag tror att svaret kommer tydligare ju närmare deadline ni kommer. Hon/du/ni kanske bara vill komma bort från allting då :)

    Jag började nyss läsa din blogg men jag tycker precis som signaturen K, fortsätt med inläggen även som pensionär! Att få läsa att du sitter på biblioteket med en Dagens Industri - bara en sån liten detalj - ger motivation att fortsätta med min egen resa.

    P.S. Förslag på inlägg, det vore kul att se några roliga sammanställningar av åren som har gått. Jag fann att, att få utdelningsseglarens långa resa summerad på bara några få rader fick avlägsna målet att faktiskt kännas... uppnåbart :) http://utdelningsseglaren.blogspot.se/p/utdelningar_8.html?m=1

    ReplyDelete
  12. Anonymous7:30 AM

    Fortsätt absolut att blogga, det känns minst lika aktuellt att blogga efter man blev fri som innan. De tär ju nu som all teori sätts i praktiken och det är ju oerhört viktiga lärdomar som ni pionjärer kan ta med till oss som fortfarande harvar på i hamsterhjulet.

    Vi kommer nog om några år att "smygstarta" med någon månads utomlandsvistelse om året, för att hitta något ställe som passar. Fru Snålgris kommer från sydostasien och där har vi fördel med att hon kan språket, det är billigt, varmt och folket är trevliga. Dock är det väldigt långt bort, och vare sig hon eller jag är insatta i byråkratin med visum, bostadsägande/hyrande och sånt. Sydeuropa är närmre och mera likt som vi har det i Sverige.

    Då vi har småbarn är en permanent utcheckning långt borta, men vi har ju långa sommarlov att ta av, och en månad under jul och nyår är inte fel.

    Du får ge ut en handbok i ämnet när du levt livet som fri i några år, "Så här klarar du dig efter du blivit fri" ;)

    ReplyDelete
  13. Ett alternativ är att jobba färdigt för frugan och sälja lägenheten i lugn och ro och under tiden leta efter en lagom stor/dyr husbil. Har bekanta som kör omkring med en husbil vinterhalvåren i Portugal, Spanien och Frankrike och kommer hem till Sverige över sommaren och då bor i stugan eller billiga lägenheter lite utanför stan.

    ReplyDelete
  14. Anonymous8:52 AM

    Jag skulle rek en mjukstart. När jag var yngre så jobbade/reste jag runt i 9 månader. Befann mig på en liten paradisö utanför Bora Bora i 2 månader, tänkte att det skulle bli den ultimata avkopplingen från "the rat race". Efter bara några veckor så blev jag uttråkad, vilket jag inte var beredd på, då jag är en person som är nöjer mig med en bra bok, kall öl och värme.

    Ifall jag vore i din sits skulle jag behålla lägenheten ett par år och testa olika länder/orter för att se vad man gillar. När man väl har hittat något intressant, testa att bo där en längre tid innan ni säljer av lägenheten.

    ReplyDelete
  15. Blir ju konstigt med den typ av koppling mellan risk avkastning. Tycker inte ni tar så stor risk i scenario 4 är väl bara att flytta hem. Risken i såna fall kan väl vara att ni inte trivs även om det inte tas upp alls i den "riskanalys" du gör. Hatar förövrigt Gunther när han ska vara livs coach det är han fan sämst på :)

    ReplyDelete
  16. Sälj lägenheten, köp litet hus på landet, bo där sommarhalvåret och bo vinterhalvåret i varmare land.

    ReplyDelete
  17. Alternativ 2 röstar jag på. Sen kan jag ju tillägga att sommaren i Sverige är det inte mycket med heller. Man går mest och väntar på att värmen ska komma och sen kommer hösten...

    ReplyDelete
  18. Jag skulle nog tagit det lite lugnt och provat på olika ställen. Hyr en vinter på varje ort ni kan tänka er. Det är ändå ett rätt stort steg (och mycket jobb) att flytta permanent.

    Alternativt att aldrig flytta helt, utan bo halva året i Spanien och halva i Sverige, och då hyra bostad i Spanien (måste ju inte vara spanien varje år). Det hade nog jag personligen föredragit framför att flytta permanent. Med ägd bostad blir man ju låst på ett helt annat sätt till ort och land, om man har begränsat med pengar. Fastnar ni för ett ställe och vill stanna resten av livet/överskådlig framtid så är det ju lätt att köpa då. Jobbigare att göra tvärtom.

    ReplyDelete
  19. Anonymous11:26 AM

    Stressa samtidigt inte din fru bara pga du är färdig mit ditt sparande och är ivrig att börja med något nytt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej helt rätt. Det får ta den tid det tar och styras av hur ok hon tycker det är att jobba vidare om 7-8 månader. Är ju toppen för oss båda att hon sparar 25.000 i månaden för varje extra månad hon kör vidare.

      Delete
  20. Anonymous11:27 PM

    Här är ett tips när man funderar på att flytta utomlands: kolla upp hur det fungerar med sjukvårdsförsäkringen. Det kan vara en ganska stor kostnad, beroende på land. Vissa länder har gratis sjukvård, bara man har skrivit in sig i landet, vissa har lag på att man ska ha en privat sjukvårdsförsäkring.

    Övriga saker att kolla upp är hur man gör t.ex. om man är egenföretagare i Sverige men huvudsakligen bor någon annanstans, vilket kanske gör att man behöver betala lite skatt i båda länderna. Och att flytta utan att ha ett jobb kan kanske också bli knepigt (själv har jag behövt visa upp mina jobbkontrakt när jag har flyttat till ett nytt land, även inom EU).

    Just i ditt fall kan jag också tänka mig att eventuell förmögenhetsskatt kan vara bra att kolla upp. I en del länder måste man lämna information om sina utländska (läs svenska) bankkonton när man deklarerar (som jag antar att man behöver göra även om man inte har en lön, just pga av förmögenhetsskatten).

    Så att provbo på ett ställe, som flera här har föreslagit, är en väldigt bra idé. Men gillar man det så är det ju bara att dra igång flyttmaskineriet! :)

    ReplyDelete