Saturday, May 19, 2007

Var 7:e Svensk miljonär

Enligt en artikel i dina pengar är numera var 7:e svensk miljonär.

Får dock inte riktigt ihop hur dom räknar.

"Förmögenheterna ökade under samma tid från 3,5 miljarder till 4,3 miljarder. Det innebär att var sjunde svensk är miljonär."

Kan någon vara snäll och berätta hur man genom att förmögenheten ligger på 4,3 miljarder kan räkna ut att ca 1,3 miljoner svenskar är miljonärer.

11 comments:

 1. Anonymous12:28 PM

  1.3milj/9milj svenskar=6,92

  Visst kan var 7:e ha tillgångar på 1 miljon, Speciellt om man som 70 procent i artikeln har fastighet.
  Frågan är väl om de inte också har skulder, något som artikeln vinklar på.
  Oavsett vilket, fortsätter du att spara i aktier i samma takt som hittils, kommer du att bli mycket rikare än de flesta. Lycka till

  ReplyDelete
 2. Att 1,3 miljoner personer motsvarar var 7:e svensk var inte riktigt det jag hade problem med att räkna ut.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:49 PM

  Att alla svenska tilsammas skulle ha "bara" 3,5 miljarder är lite lustigt.
  Då enbart Fredrik Lundberg LE Företagen har 20 miljarder själv.

  Syftar artikel på 4300 miljarder istället.
  Isåfall skulle varje svensk ha tillgångar på ca 478 000/ styck.
  Rent generellt går ej säga hur dessa är uppdelade.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:55 PM

  Listan under artikel är fel i sammanhanget då den ser till "skattepliktig förmögenhet" för vissa får den siffran multipliceras med några gånger för att beskriva den verkliga tillgångsmassan.

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:09 PM

  Det är väl inte så svårt att räkna ut att journalisterna tabbat sig?

  SCB har lite siffror från 2005: http://www.scb.se/templates/tableOrChart____195791.asp

  Nettoförmögenhet = 4252 mdr = 470k/person enl SCB. Sedan är förmögenheter relativt skevt fördelade, så "var sjunde svensk är miljonär" stämmer nog hyfsat. Det kan man också klura ut om man tittar på

  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____195803.asp

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:21 PM

  Man kan klura ut mycket bara man går på känsla och erfarenhet oxså

  ReplyDelete
 7. att var sjunde svensk är miljonär är heöt sant enligt skatteverket och man räknar då på följande sätt:

  Taxerad förmögen-skulder=tillgångar över en mille

  Vad som ockå borde lyftas fram är att var 4:e svensk enligt skatteverket saknar en förmögenhet över huvudtaget.

  Dvs taxerad förmögenhet-skulder= mindre än noll.

  I senste numret av Affärvärlden gör en genomgång av "miljonärsfrekvensen" och där kan man t.ex. läsa att var 5.e hallänning är miljonär eller 42% av alla som bor i Danderydskommun.

  De flesta miljonärer är mellan 55-70 år.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:48 PM

  Det verkar inte orimligt att var sjunde svensk är miljonär. Kanske inte på kontot men många äger ett hus och bil som i de flesta fall är belånade, men miljonärer är de. Summerar man allt så kommer man nog över miljongränsen.

  Personligentycker jag att definitionen ekonomiska tillgångar är taxerad inkomst och kontot.

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:07 PM

  Miljonären!

  Jag hade samma mål som du, miljonär innan 30. Det misslyckades, främst på grund av IT-raset. jag hann bli 32 innan jag var klar. Jag lyckdes främst på grund av aktieaffärer med lånade pengar på en bostadsrätt.

  Så jag sparade mig inte till miljonen. Nu är jag 33 och har efter drygt 100% avkastning förra året på börsen precis kommit upp i 2 mille. :-)

  Skulle ALDRIG klara av ditt gnet-sparande, men jag är imponerad av ditt fokus. Kör så det ryker! :-)

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:35 PM

  Vad innebär det att vara miljonär?

  Att ha en nettoförmögenhet år 1950 jämfört med år 2000 är garanterat inte samma sak. Likaledes är det inte samma sak att ha en miljon dollar på kontot som att ha en miljon kronor.

  Min polare i Göteborg köpte en central bostadsrätt för 250,000 kr för 5 år sedan. Den steg i värde till 750,000 kr innan han sålde. Med de pengarna köpte han en likadan lägenhet, fast större, i samma hyreshus för 750,000 kr. Idag är den värde 1,500,000 kr.

  Hans enda skulder består är vad som är kvar på huslånet (100,000 kr kanske), samt CSN-lån på 200,000 kr för oavslutade studier.

  Min kompis, låt oss kalle honom Kalle, är 32 bast och arbetslös. Eftersom han inte har nåt jobb, så slutför han sina universitetsstudier med hjälp av pengar från mamma varje månad.

  Totalt sett så har han likviditetsbrist eftersom det inte finns något direkt kassaflöde att tala om. Han har inte råd att följa med på semester eller gå ut med oss, men miljonär är han ju eller hur!!!

  Så här ser situation ut i andra länder också, tex England - London speciellt. Folk köpte sina bostäder för länge sedan väldigt billigt, och idag är husen så dyra så att även om de sålde och cashade in, så skulle de inte ha råd att köpa något nytt.

  Vad är en miljon svenska kronor idag? Det köper dig en sketen studielägenhet i Stockholms City och sedan kan du sitta där och knapra brödsmulor... nej, det här resonemanget köper jag inte.

  Kassaflöde är bra mycket viktigare än nettoförmögenhet, det är samma sak i business. Företag går inte konkurs på grund av de har taskig omsättning eller försäljning, utan desto oftare taskig likviditet & kassa.

  Mvh,
  J.

  ReplyDelete
 11. Bankier: Så om din kompis belånade lägenheten maximalt och sen helt plötsligt inte bara kunde följa med på krogen och på semester utan också började bjuda er på dyra drinkar så menar du att han skulle vara rikare än nu? Bara för att han hade mer pengar i kontanter?

  Jag skulle nog påstå att han skulle vara fattigare (iaf ganska snart).

  ReplyDelete