Tuesday, May 15, 2007

Förändrad taktik

Har ju sedan en tid sparat ca 50% i räntefond och 50% i aktiefonder av mitt månatliga sparande. Tanken med detta är att inte köpa alltför mycket aktier i en tid när börsen gått upp 4 år irad, utan skapa ett kapital som gör att man kan öka insättningarna när/om börsen står lägre än idag.

Efter lite funderande och goda råd via mail så inser jag att det nog visserligen är en bra grundtanke men att det troligtvis inte är så lätt att rätt läge kommer uppenbara sig för att kliva in tyngre på börsen inom det närmaste året.

Eftersom jag har lån kvar på lägenheten samt CSN där räntan är högre än i min räntefond bör jag ammortera i högre takt än de 5.000 i månaden jag nu håller. Om börsen vänder ner nu hinner jag bygga upp ett nytt kapital på 1 år så jag sen kan öka månadssparandet i aktiefonder till 15-20.000 när tiden känns rätt (dels genom att spara lön som nu men också genom att varje månad föra över pengar från räntefonden till aktiefonden).

Ska fundera lite om jag ska ammortera bort lägenhetslånet på 45.000 nu i en klump eller bara öka avbetalningstakten till 10.000 i månaden mot dagens 5.000 genom att helt slopa sparandet i räntefonden det närmaste 5 månaderna.

Har dessutom noterat att min bank Nordea erbjuder 4% ränta om man binder pengarna ett år. Även det kan ju vara ett bra alternativ eftersom det uppenbara läget att öka sparandet i aktier troligtvis inte kommer inträffa det närmaste året.

24 comments:

 1. Låter som en rätt vettig inställning, du behöver ju inte känna att du missar tåget heller även om det fortsätter upp ett tag i och med att du har en del aktiefonder redan. Vilken räntefond har du? Sekura? I så fall är det nog dags att byta. Ska man spara i kort räntefond är det bara simplicity eller AMF som gäller eftersom de har lägsta avgiften, endast 0.15%

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:58 PM

  Hur mycket betalar du i ränta? Du bör förhandla om det nu när det är så säkra pengar för banken, och sedan berätta om det på bloggen. De som ligger riktigt bra till som jag hört om har ju 8-25 punkter över riksbankens. Alltså ligger den på 3,25 betalar de 3,33-3,5. Se till så du inte blir lurad där!

  ReplyDelete
 3. Månadssparandet i aktiefonder har jag inga planer på att förändra så vad gäller att missa tåget om det forsätter upp förändrar detta inget.

  Det är bara den delen som placeras i räntefonden som funderingen gäller. Japp har Sekura, är medveten om att det inte är den bästa räntefonden. Men har hittills prioriterat att ha allt månadssparande samlat på samma bank. I takt med att sparbeloppet blir större blir ju varje% extra avkastning mer intressant. Så sekura ska bytas ut antingen mot annan räntefond eller mot att lösa lånen.

  ReplyDelete
 4. Har väldigt låg ränta, runt 3,5% för tillfället har jag för mig. Den var nere på 2,25 när vi tecknade lånet.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:57 PM

  bytte bort min sekura i vintras, fy fan vad kass den varit, gått upp 3% på sex år eller vad det var.

  ReplyDelete
 6. Nja 3% på sex år är en överdrift, så dålig har den inte varit. I snitt har den gått upp någonstans mellan 1,5 och 2% per år de senaste åren.

  Den siffran är inte rättvis att jämföra med de bankräntor man får idag eftersom banräntan också var betydligt lägre för 1-2 år sen än idag.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:39 AM

  Att betala av lån och minska sin risk är alltid eftersträvansvärt men sluta med att försöka tajma toppar och bottnar på börsen.

  ReplyDelete
 8. Att tajma toppar och bottnar på börsen tycker jag inte riktigt är vad jag eftersträvar. Grunden till mitt aktie(fond)sparande är ju månadsinsättningar.

  Att man däremot kan öka och minska insättningarnas storlek lite beroende på hur börsen utvecklats de senaste åren tror jag man kan dra nytta av. Utan att ha någon ambition om att lyckas pricka någon topp eller botten exakt.

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:17 AM

  Betala av alla dina skulder, så kan du kalla sig skuldfri!

  ReplyDelete
 10. Framför allt, byt bank du kommer kunna spara flera tusenlappar om året på att göra det.

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:25 PM

  Jag tycker du är alldels för feg. Jag sparar också väldig intensivt som dig, men jag kör samtidigt stenhårt på börsen.

  Ska man komma någon vart måste man ta risker!!!

  Men, men du kanske är nöjd med din miljon som är tveksam om du ens kommer uppnå.

  Hellre sitter jag där pank och vet att jag gett allt istället för att vara halvnöjd.

  Köp lite böcker om aktier&fastigheter och LÄR dig invenstera på riktigt.

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:32 PM

  Senaste anonymous...kan tilläga:

  Ett exempel: Föra veckan fick jag tips om betsson, kollade upp bolaget såg att de var i en positiv trend. Jag gick in med hälften av mitt sparkapital och kände 25% av det på en vecka.

  Tänkt dig att du kan öka ditt kapital med 25% på bara en vecka?!

  Upp ur nattmössan för fan! Slut bete dig som en kärring. Jag gillar bloggen den är väldigt intressant i och med sparandet, men du invensterar som en jävla kärring.

  ReplyDelete
 13. Jag har ingen brådska. Jag har nästan över 14 år på mig att få ihop mina 10 miljoner.

  ReplyDelete
 14. Anonymous4:24 AM

  Kan bara hålla med ovanstående som skriver ""Jag tycker du är alldels för feg. Jag sparar också väldig intensivt som dig, men jag kör samtidigt stenhårt på börsen.""

  Jag sparar ganska mycket oxå, tidigare endast i aktiefonder hos min bank (fsb) men dom ökade ju så otroligt lite i % per år sen blire skatt på vinst så ja sålde rubbet, öppnade kapitalförsäkring hos avaza och kör hårt med aktier nu.
  På insatt kapital seden start i oktober -06 har jag ökat värdet på depån med 142,51%
  Klart man måste jobba en hel del läsa på om bolag mm följa ekonomin överlag men du verkar ju du ha koll på det så jag tycker du borde sattsa på det iaf en kapitalförsäkring (om du inte har det redan)så du slipper reavinstskatten.

  ReplyDelete
 15. Anonymous4:35 AM

  Kan bara hålla med ovanstående som skriver ""Jag tycker du är alldels för feg. Jag sparar också väldig intensivt som dig, men jag kör samtidigt stenhårt på börsen.""

  Jag sparar ganska mycket oxå, tidigare endast i aktiefonder hos min bank (fsb) men dom ökade ju så otroligt lite i % per år sen blire skatt på vinst så ja sålde rubbet, öppnade kapitalförsäkrin hos avaza och kör hårt med aktier nu.
  På insatt kapital seden start i oktober -06 har jag ökat värdet på depån med 142,51%
  Klart man måste jobba en hel del läsa på om bolag mm följa ekonomin överlag men de verkar ju du ha koll på det så jag tycker du borde sattsa på det iaf en kapitalförsäkrin. (om du inte har det redan)

  ReplyDelete
 16. Anonymous4:44 AM

  ledsen för dubbelpost

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:48 AM

  Om dina räntefonder ger så lite borde du byta till t ex Svea direkts konto. Där har man 3,75% ränta.

  ReplyDelete
 18. Nordea har ett nytt konto med 4% som jag ska kolla in.

  ReplyDelete
 19. Anonymous12:54 AM

  Svar till "Jag har ingen brådska. Jag har nästan över 14 år på mig att få ihop mina 10 miljoner. "

  från anonym som skrev tidigare...

  Okej, jag förstår att du inte bryr dig hur snabbt det går...Men det gör jag iaf, för jag vill hinna spendera pengarna innan jag ligger i graven!

  ReplyDelete
 20. Anonymous1:00 AM

  Tillägger:

  Du kanske inte har så bra nerver så du skulle klara dig på börsen på riktigt? Om den svänger kanske du bryter ihop?

  Jag förstår om det är så, för det är inte alla som har pysket för att lyckas...Så är det bara...

  Visst kan du spara ihop en del pengar, men det intressanta är ju faktiskt hur man lyckas få dessa pengar att växa, det är det som skiljer vinnarna från förlorarna.

  ReplyDelete
 21. Anonymous8:22 AM

  Ni glada anonyma är för roliga.

  Visst är börsen helt underbar när man når hög positiv avkastning. Börsen är dock ingen säker sparform och miljonaren vill ju nå sin miljon före 30 hur det än går.

  Alla tycker aktier är toppen så länge omx med andra skenar iväg men när det vänder ner är de flesta tysta, åtminstone alla som inte sitter med Xact bear, det är då de vaknar!

  ReplyDelete
 22. Anonymous8:21 PM

  Det blir bra det här, det kommer du tjäna på i längden!

  ReplyDelete
 23. Känner igen snacket från 99-00 om hur lätt det är att tjäna på börsen. Hade flera kompisar som trodde de var börsgurus för att de råkade tjäna lite pengar under en period när allt gick upp.

  Flera av dom kompisarna förlorade flera 100.000 kr på några månader under våren/sommaren år 2000.

  ReplyDelete
 24. Anonymous3:33 PM

  Jag påstår inte att du ska gå ALL IN i aktier. Men en viss andel tycker jag du bör ha i aktier som kan stiga rejält. Minst 20% av ditt kapital iaf...Men det beror såklart på hur villig att ta risker du är, risker är en del av livets krydda enligt mig.

  ReplyDelete