Tuesday, May 22, 2007

2 dagar kvar till pensionsrådgivningen

På torsdag är det dags för pensionsrådgivningen på Nordea. Har inte riktigt bestämt inriktning på mitt besök. Det finns för tillfället två huvudpår.

1. Gå dit vara passiv, lyssna, undvika att hoppa på något direkt utan gå hem och fundera över deras tips. Kanske bolla några av ideérna med er bloggläsare.

2. Från början gå dit med inställningen att de inte kan bidra med något och istället göra en kul grej av det hela. Något i stil med att berätta att jag sparar 10-14.000 varje månad på en lön på under 25.000 brutto, men ändå säga att jag måste få hjälp att få upp spartakten och att jag är grymt orolig för hur jag ska klara mig på halva pensionen som jag sett på TV att man kommer få. Är ju bara 40 år kvar!!

29 comments:

 1. Anonymous8:17 AM

  Alt. 2 vore ju absolut en kul grej. Inte minst att läsa om det i bloggen sen. I vilket fall som helst har du inget att förlora.
  LR

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:34 AM

  Jag skulle dfenitivt satsat på alternativ 1.

  Då kan det ju ev. hænda att du får ut något positivt av detta.

  ReplyDelete
 3. Det ska bli fantastiskt spännande att få veta hur utfallet av det här blir. Jag har själv länge funderat på att gå till SEB och utmana dem om den där 500-lappen som man ska få om de inte kan förbättra ens privatekonomi.

  ReplyDelete
 4. var passiv.
  gå hem.
  ring tillbaka och säg att du vill ha ny tid.
  och kör alternativ två.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:11 PM

  Vänta dig inga under ska ske på "rådgivning" eller med andra ord försäljningsmötet.
  Nordea eller dito ser det givetvis som bra affär att låsa in någons pengar och speciellt då i närmare 40 år med fina avgifter år ut och år in.

  Klonka du in dina pengar som du har gjort hittills min vän.

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:22 PM

  hahaha jag röstar på 2an!!! pliiis! o berätta allt sen!

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:33 PM

  Satsa på alt. 2 om du tror att du inte behöver dem. Det skulle vara kul om en person som sparar 14 000 i månaden är orolig för framtiden.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:24 PM

  Jag tycker att du ska köra på Zoes alternativ. Var passiv först, boka en ny tid och kör alternativ två, ja om det känns som att alternativ 1 inte ger dig något.

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:34 PM

  2!! men du kan lita pa att de blir intresserade av dig som kunde nar du sager att du sparar sa mkt.. tank om du kunde placera det med dem istallet

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:53 PM

  <<...Från början gå dit med inställningen att de inte kan bidra med något...>>

  Om Du, vid din ålder, går dit med den inställningen, så kommer det att gå riktigt illa för Dig, för eller senare.

  Du, en lite snorunge...Nordea, säkert med flera totalt inkompetenta rådgivare...men ändå med tusentals man-år av samlat erfarenhet och expertis...

  Jag tror den här bloggen har gjort att Du har fått lite storhetvansinighet. Skulle vilja se hur Du klarade dig i Afrikalandet, där Du inte ens hade en inkomst att spara något av. SKÄRP DIG!!!

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:41 AM

  "Du, en lite snorunge...Nordea, säkert med flera totalt inkompetenta rådgivare...men ändå med tusentals man-år av samlat erfarenhet och expertis..."

  Tro mig, de råden som fås av en småsparare på besök hos banken bygger inte på några tusentals man-års erfarenhet utan på en trevligt ihopsatt försäljningsbroschyr som någon högt anställd har gjort för att banken ska tjäna pengar.

  "Jag tror den här bloggen har gjort att Du har fått lite storhetvansinighet. Skulle vilja se hur Du klarade dig i Afrikalandet, där Du inte ens hade en inkomst att spara något av. SKÄRP DIG"

  Hade han bott i Afrika tror jag han hade behövt bankens råd lika lite. Ärligt talat är du dum i huvudet?

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:55 AM

  til dig "Anonymous" inlägg ovanför:
  AVUNDSJUKA! gör nått av DITT liv istället.

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:08 AM

  Tänk bara på att bankpersonal säkert diskuterat denna blogg (de är ju också antagligen intresserade av pengar) och kanske läser just detta inlägg... Med andra ord kan det ju hända att du blåser din anonymitet som du ju verkar vilja ha kvar?

  ReplyDelete
 14. Titti: Om miljonarens bank skulle avslöja hans identitet genom att bekräfta när han haft möten med dem bryter de mot sekretesslagen. Följer inte banker den?

  Jag har skrivit utdrag från mina konversationer med min bank i bloggen, men hittar någon som känner igen dem mig i sitt system förutsätter jag att de inte har rätt att avslöja mitt namn och vad jag frågat om.

  ReplyDelete
 15. Om den enskilda bankpersonen vet om miljonarens identitet tror jag spelar mindre roll.

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:59 PM

  Finanskvinnan; nu syftade inte jag på att banken skulle göra ett uttalande i Aftonbladet... ;-)
  Däremot så skvallrar folk mellan varandra inom ALLA yrken; dvs den bankmannen skulle mycket väl kunna säga till kollegan: "Vet du vem som..." osv, den kollegan skulle säga det till nästa - som berättar för sin fru osv, osv.

  Ganska rimlig tanke tycker jag med tanke på att bra mycket hemligare uppgifter läckt ut inom olika områden pga skvaller... Folk HAR svårt att hålla tyst om de vet något ingen annan vet, facts of life. Mycket svårt att komma åt också.

  Själv skulle jag inte bry mig, men Miljonären vill ju gärna vara anonym.

  ReplyDelete
 17. Titti, och det är exakt därför sekretesslagen finns. Har själv släkt som jobbar inom sjukvården och det får inte komma ut vilka som varit där eller varför, om det så är Madonna.

  Jag skulle inte tveka att vidta åtgärder om jag trodde att min bank spred ut uppgifter om när jag varit där, vad jag frågat om eller andra uppgifter rörande mig eller min ekonomi.

  Klart man kan prata inom arbetsplatsen men det får inte komma ut utanför den. Du har fel om du tror att det skulle vara ok att berätta för nära släktingar, det är det inte (även om du har rätt i att det händer).

  Såhär står det i sekretesslagen (från wikipedia):

  8 §

  (...)

  Sekretess gäller i affärsverksamhet hos en bank, ett kreditmarknadsföretag eller ett värdepappersbolag som samverkande kommuner eller landsting utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över, för uppgift om enskilds ekonomiska eller personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan lämnas ut utan att den enskilde lider skada eller men. I ett ärende enligt lagen (1992:1528) om offentlig upphandling gäller dock sekretess för sådana uppgifter endast om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om uppgiften röjs.

  ReplyDelete
 18. (Utdraget från sekretesslagen var från 8:e kapitlet "Sekretess med hänsyn främst till skyddet för enskilds ekonomiska förhållanden". Och det var från wikisource, inte wikipedia.)

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:11 PM

  Blir inte det här liiite fånigt Finanskvinnan? Det är inte JAG som eventuellt kommer att skvallra om Miljonären så varför slänger du en massa paragrafer i ansiktet på mig?

  Wake up and smell the coffee säger jag. Det är stor skillnad på vad man FÅR göra och vad man verkligen gör ute i verkligheten, då får du kasta hur mycket visdomsord i ansiktet på mig som helst. Det är just en kvinnlig militär som åkt dit för att hon avslöjat saker och ting för en spion; tror du hon FICK det? Nej just det - men hon gjorde det ändå.

  Jag struntar i om folk får veta vem Miljonären är eller ej, däremot ville jag att han skulle tänka efter eftersom HAN verkar tycka det är viktigt att vara anonym. Ett litet tips i all välmening om du vet vad det är? Sedan kan du ju läsa på alla dina fina paragrafer och gå ut i din perfekta värld där alla håller vad de lovat och ingen skvallrar... *HA*

  Ps: Jag har flera bekanta inom sjukvården och det skvallras där med... Hur tror du annars det kommer till tidningarnas kännedom att någon tex tagit livet av sig innan ens släkten vet? Det skvallras även inom Poliskåren, tro´t eller ej (de borde ju vara helylle va).

  Måste vara det längsta inlägg jag skrivit här men jag blir djäkligt irriterad när du utgår ifrån att jag tycker det är OK att bryta mot tystnadsplikten för att jag försöker ge Miljonären ett tips. Tänk efter nästa gång och sluta vara så naiv.

  ReplyDelete
 20. Titti, jag menade det absolut inte som att du inte kände till sekretesslagen utan jag var själv osäker på om den gällde för banker och la därför ut den som allmän nyttig info.

  Jag antar att jag tog ut min irritation över att folk tar lätt på sekretesslagen i allmänhet på dig, vilket inte var meningen.

  ReplyDelete
 21. Anonymous6:32 PM

  Finanskvinnan: "Jag antar att jag tog ut min irritation över att folk tar lätt på sekretesslagen i allmänhet på dig, vilket inte var meningen."

  Nja, men nu kan man kanske också bli irriterad på Finanskvinnan (och andra) som citerar lagtext utan att se sammanhanget. Sekretesslagen "innehåller bestämmelser om tystnadsplikt i det allmännas verksamhet" (1 kap. 1 § SekrL) och är därför inte tillämplig på Nordeas bankverksamhet. För övrigt gäller 2 st. 8 § (i 8 kap. SekrL bör påpekas) som du citerade endast banker som "samverkande kommuner eller landsting utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över", vilket ju inte är fallet med Nordea.

  Däremot har du ju rätt i att det finns sekretess, men detta regleras i lagen om bank- och finansieringsrörelse och innehåller lite speciella regler. Jag bifogar en länk: http://www.konsumentbankbyran.se/artikel/article.asp?_tp_article_id=151&avd=ART_%D6VT&menu=ART_%D6VT

  ReplyDelete
 22. Anonymous7:07 PM

  Vilket dravel det blev i den här tråden.

  Precis som i "gullivers resor". I Lilleputtarnas land rådde inbördes krig om huruvida ägget skulle ätas på höjden eller längden.

  ReplyDelete
 23. Anonymous8:04 PM

  Som sagt, att låsa in kapital under så lång tid känns inte särskilt attraktivt. Särskilt inte när det kommit nya regler om avdragsrätten för pensionssparande + att förmögenhetsskatten slopas.

  Jag kan inte så mycket om pensionsförsäkringar men jag har svårt att tänka mig att den genomsnittliga årliga avkastningen under låt säga 30-40 år skulle slå börsindex under motsvara tidsperspektiv. Banken ska ju tjäna sitt.

  En kapitalförsäkringsdepå (eller IPS-depå)hos ex.vis Avanza med en indexfond utan avgifter skulle kunna göra stor skillnad i längden.
  Endast någon eller några få % årlig avikelse kan bli mycket pengar i slutändan om man räknar på ränta-på-ränta-effekt. Hos en fristående fondmäklare som Avanza eller Nordnet har du ett överlägset urval av fonder från hela världen, samtidigt som banken ofta endast saluför sina egna. Och du slipper låsa upp kapitalet.

  Ett möte med banken skulle kunna ses som utbildning, du får en bild av vad de har att erbjuda (läs vill sälja). Bilda dig sedan en egen uppfattning och jämför sedan med andra alternativ.

  Pensionssparande innnebär en trygghet för många som är oroliga för sin inkomst den dagen de går i pension. Man "köper sig idag en högre pension i framtiden". Men kom ihåg att de flesta också har svårt att hålla i sin lön och konsumerar allt som kommer in på kontot. För människor med diciplinen att själva sätta av pengar till sin egen framtid och investera kapitalet till låga kostnader torde det sättet vara överlägset.

  ReplyDelete
 24. Anonymous8:51 PM

  Hej! Det kommer att handla mer än om pensionssparande när du kommer dit. Dom har ju kollat upp dig innan du kommer dit, så dom vet hur du sparar hos dem. Dom kommer att gå igenom med dig först, sen ger de dig en ny tid.

  ReplyDelete
 25. Anonymous10:36 PM

  Det är en farlig attityd att anse att man är andra investeringsrådgivare är dumma i huvudet.... arrogans kan få dig att falla på rumpen bar :-)

  ReplyDelete
 26. Anonymous10:48 PM

  Jag tror inte att någon har påstått att försäljaren hos Nordea är dum? Men faktum kvarstår: hur ekonomiskt kunnig än den individ Miljonären kommer att träffa må vara, så är storbankernas produkter inte bra.

  ReplyDelete
 27. Anonymous10:49 PM

  b sa,

  Pengarna du investerar i en produkt hos banken till en viss förväntad avkastning återinvesterar banken för en ännu bättre avkastning. Differansen däremellan är bankens vinst. Den vinsten kan du behålla själv bara du är kostnadsmedveten och sprider sina risker.

  ReplyDelete
 28. Tack för alla inlägg och kommentarer. Imorgon bär det av till rådgivningen. Återkommer givetvis med rapport direkt efter jobbet imorgon.

  ReplyDelete
 29. Haha, såhär förväntansfull har jag inte varit på länge. Varför? Miljonar ska rapportera om sin pensionsrådgivning!

  ReplyDelete