Wednesday, May 02, 2007

Lätt att bli girig

Mitt förra inlägg är visar en del av vad jag tänkt en del på nu på slutet. Man vänjer sig väldigt snabbt vid nya inkomster och jag lever hela tiden på jakt efter att optimera sparandet. Och kan då i vissa lägen vara villig att ta vissa risker.

Ibland hör man ju talas om högavlönade personer som tjänar ett par miljoner om året men ändå tar risker och håller på med något fuffens (skattefusk, insiderhandel, förskingring etc). Första tanken är ju att det är onödigt och korkat men samtidigt tror jag vissa inte skulle kommit upp i sin höga lön i förstaläget om de inte hela tiden var på jakt efter att optimera inkomsterna. Och ibland tänja lite på vad som är tillåtet.

Det jag själv gör när jag jobbar lite extra är ju inte olagligt på något sätt och jag är inte högavlönad heller. Men jag kan ändå känna vissa likheter med det risktagande som tex killarna i Insiderhärvan satt sig i.

16 comments:

 1. Anonymous12:00 AM

  Kör på!!! Ska man blir rik gäller det att tänja gränserna.

  ReplyDelete
 2. Japp! Och frågan är om jag ens tänjer på några gränser. Så länge jag inte frågar någon så gör jag ju inte medvetet fel iaf.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:39 AM

  Om du fortfarande har kvar dina CISL-aktier kommer du få en sur överraskning imorgon. Hade jag varit du hade jag dumpat dem och satsat på kvalitetsaktier, det lönar sig i längden.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:10 AM

  Hmmm beror på lite.

  Finns det inte nåt som heter cost-benefit analys?

  Jag förstår inte varför riskera att gå in i denna gråzon med ditt jobb i utbyte för en snabb extra slant vid sidan av...

  Hajar inte...

  Lojalitet lönar sig i längden...

  ReplyDelete
 5. Jeppe: Sålde CISL för några veckor sen. Skrev om det i bloggen.

  Håller med om att artikeln i affärsvärlden inte var någon vidare rolig läsning.

  ReplyDelete
 6. Förslag: Fråga facket om de känner till detta, och vad lagen säger om det.

  Jag kan inte låta bli att tycka att det är en väldigt onödig risk att ta, blir du av med jobbet på grund av det har du heller ingen referens att lämna när du söker nytt sedan. Har svårt att tro att en arbetsgivare kan rekommendera en anställd som tjänat pengar på att sälja andra produkter än företagets till kunder och samarbetspartners.

  ReplyDelete
 7. Om jag var du skulle jag prata med chefen så fort som möjligt. Om du säger att du inte insåg att det kanske inte var tillåtet och att det hände en gång så lär du inte få sparken i alla fall, och i bästa fall får du tillåtelse att fortsätta.

  Då riskerar du inte din anställning och din trovärdighet inom företaget på samma sätt.

  ReplyDelete
 8. Och en sak till, fundera över vad som händer om det kommer fram om ett år eller två. Ponera att du tjänat 50-100 000 på det hela. Tror du att din arbetsgivare skulle tycka att det var ok om du berättade då?

  Då kan man inte riktigt skylla på att det var så lite, det vara bara en gång etc som du kan säga om du berättar det idag.

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:11 PM

  Till Finanskvinnan:
  Vad skulle vara jobbiast att chefen fick veta om två år:
  1) Jag har drivit en sidobusiness ett tag och tjänat en del, dock ej olagligt.
  2) Jag har snyltätit av mitt jobbs frukt, halvljugit för mina kollegor om låtsaskompisar i landet, bloggat på arbetstid, är på gränsen till sjukligt snål....

  ReplyDelete
 10. Anonymous2:48 PM

  Bra att du sålde CISL
  Nere i 9 öre, -43% på en dag.

  Som sagt, att handla i bolag på de mindre listorna kan gå precis hur som helst och det blir trångt i dörren när alla ska ut samtidigt.

  ReplyDelete
 11. För mig som är intresserad av arbetsrätt är det självklart att det första är mycket värre, det tangerar faktiskt på gränsen till olagligt (du SKA ha arbetsgivarens godkänannde för att bedriva verksamhet vid sidan om, oavsett om du dessutom tjänar pengar på arbetsgivarens kunder/samarbetspartners), medan det andra bara är excentriskt.

  SIF säger såhär:

  4. Kan man starta eget företag på deltid? Ja. Ifall du är anställd ska du ha din arbetsgivares tillstånd att bedriva företagsverksamhet vid sidan av, eller att ta en anställning utöver den du redan har.

  Är du arbetslös ­tänk på att de flesta a-kassor inte accepterar att du börjar driva företag vid sidan om, samtidigt som du kvitterar ut a-kassa. Det innebär att även om ditt företagande sker "bara" under deltid anses du ändå vara företagare och inte arbetslös och din ersättning upphör.

  Du kan starta ett företag på deltid vid sidan av ditt ordinarie arbete, minst sex månader innan du blir arbetslös, en så kallad bisyssla. Denna kan du fortsätta driva även då du blivit arbetslös, förutsatt att du inte ökar antalet timmar du jobbar i företaget och inte heller tjänar mer än 1920 kronor per vecka.

  En bisyssla är ett extraarbete som (klaras av att utföras) som du haft (under) minst sex månader vid sidan om ett heltidsarbete. Inkomsten får i genomsnitt inte ha överstigit sex grundbelopp per vecka (för närvarande 1920 kronor). Är dessa förutsättningar uppfyllda, har man rätt att fortsätta med sin bisyssla utan att det påverkar ersättningsrätten. Detta förutsatt att man inte ökar antal timmar och inte heller tjänar mer.."


  Du har ett mål med att tjäna pengar, och småljög för kollegorna för att slippa spendera pengar och framstå som otrevlig. Jag kan inte se något fel i att inte vilja framstå som sniken inför dem.

  Att du äter frukt på jobbet betalar företaget för, det är en friskvårdssatsning. Om du äter två frukter om dagen är du antagligen lite mer alert och har lite mindre sjukdagar än vad du haft annars. Företaget gör visserligen dig en tjänst ekonomiskt med frukten, men vinner också på det. Det är heller inget jag kan se att någon skulle ha invändningar emot.

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:01 PM

  nu vill jag inte läsa din blogg längre... du har liksom gått över gränsen.

  en charlatan är vad du är min gode man...

  avbryt i tid! du är inte ett dugg annorlunda än killarna i insiderhärvan... enda skillnaden är att de har mer pengar än du.

  snopet slut på mitt intresse för denna blogg :-(

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:32 AM

  vad är fel med att tjäna pengar vid sidan av?
  LR

  ReplyDelete
 14. Jag har några frågor, som inte ska tas som kritik. Det är mest en undran från min sida. Frågorna kanske har ställts tidigare också.

  1. Är du aldrig orolig för att din flickvän ska tröttna på ditt sparande. Att hon kanske önskar sig mer i livet än att snåla. Att hon kanske träffar en kille som inte har något emot att bjuda en del och spendera lite pengar?

  2. Ditt mål är ju att bli ekonomiskt oberoende. När du tjänat din första miljon kommer du troligtvis fortsätta ditt sparande för att det ska kunna bli så. Har du tänkt tanken på att ditt tänkande för vridande och vändande på varenda krona kommer att fortsätta även då? Jag har själv sparat tidigare och kom till slut på att när jag fått nog så var det så svårt att börja spendera igen. Vad kommer du då ha för nytta med pengarna?

  3. Är du inte orolig för att du missar mycket med din ungdom och att du kommer ångra dig när du är äldre och sitter på dina pengar?
  Att du missat sånt som andra gör, att unna sig saker, god mat, resor med flickvännen, semestrar, nöjen?

  Bara en stilla undran.

  ReplyDelete
 15. Anonymous1:59 PM

  Gratisgenerationen är en sida där du kan få gratis prylar. Inga gömda kostnader, bara gratis prylar.

  Tänkte på dig då man kan få ett presentkort på MQ på 500 kr, perfekt för att få lite kläder helt gratis!!

  Bli medlem här: http://gratisgen.se/?ref=71617

  Glöm inte att ni måste göra ett erbjudande för att få 1 p. T.ex. att regga sig på två spelsidor eller hyra gratis film i två veckor. Kostar ingenting.

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:25 PM

  Nu lägger jag också ner dig faktiskt. Att du är extremt kostnadsmedveten är ok, men nu känns du lite väl osympatisk. Försöker hålla nere på utgifterna själv, men försöker vara generös, och lojal mot de jag tycker om och även de som avlönar mig. Finanskvinnan verkar f ö vara klok.

  ReplyDelete