Monday, May 28, 2007

3:e måndagen irad

Börjar bli en bra vana att veckan inleds med starka uppgångar i Asien. Man har pratat om bubbla på shanghaibörsen i ett år nu. Ändå fortsätter index där att gå upp med 1-2% istort sett varje dag. Att Hong Kong är så mycket försiktigare i sin uppgång gör ju att man hoppas att börsen där kan stå emot den dagen som Shanghai korrigeras. För såhär kan det inte fortsätta hur länga som helst i Shanghai känns det som. Ganska precis 100% uppgång de 6 senaste månaderna.

Tyvärr drar man ju inte så mycket nytta av uppgången på Shanghaibörsen med våra svenska kinafonder som mest placerar i Hong Kong. Men även Indien, Japan och Hong Kong ligger på klart plus 0,5-1% upp.

Har fått önskemål om att under kommande månaden redovisa hur jag handlar och vad jag handlar. Har som jag skrev tidigare ca 1000 kr att köpa mat för de kommande 29 dagarna.

16 comments:

 1. Anonymous9:38 AM

  Vad skulle du göra miljoneren om du var på mitt ställe?

  Jag har tjänat ihop 4 miljoner via eget företag, sedan ett år tillbaka läser jag allt jag kan hitta om börsen, böcker, på internet, även din blog. Eftersom börsen har gått upp flera år i rad så vågade/vågar jag inte investera i aktie fonder, endast räntefonder.

  Men börsen förtsätter gå upp hela tiden, vad ska jag göra, ska jag vänta och investera efter nedgången eller göra det nu?

  Min tankesätt är:
  Småsparare som har 50 tusen investerade behöver inte tajma när dom ska investera eftersom det ändå rör sig om små belopp. Men har man 4 miljoner så är det värt att vänta en större nedgång, så på uppgången kan man förvandla dessa 4 mille till 20. Så varför chansa nu och riskera att halvera pengarna? (en som är trött på att sitta utanför!) //Peter.

  ReplyDelete
 2. Peter: Med facit i hand skulle du givetvis ha placerat dina 4 miljoner redan för ett år sen när du börjande vänta ut börsen och idag haft runt 5. Men det är ju ingen mening att fundera på nu.

  Svårt att sätta mig in i din situation men hade jag ett företag som tjänat ihop 4 miljoner skulle jag försöka jobba ihop någon miljon till i väntan på att börsen går ner för att kliva in med 500.000 i månaden när det verkar som vändningen uppåt har inletts.

  Faran med att stå utanför är att börsen kanske fortsätter att gå upp med 20% per år i 3-4 år till. Även om inte jag tror det personligen.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:39 AM

  Bra företag fortsätter oftast vara bra företag. Om man analyserar aktier och finner att de har bra intjäningsförmåga sett över en längre period, men att de kanske ligger lite högt i värderingen, kan man ju alltid köpa en mindre post i dem och sedan vänta på den förmodade nedgången. Sedan när kursen sjunkit 20-30 % köper man mer.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:57 PM

  (från Peter)
  Jag läste "Trading Guiden" STRAX INNAN den lite större korrigeringen i maj 2006.
  Boken lärde mig att när räntorna går upp, så går börsen ner. Så jag tänkte naturligt att börsen borde snart vända nedåt eftersom den har gått upp flera år i rad och styrräntan är på väg upp. Vad boken missade att lära mig är att denna process händer inte på direkten utan kan ta några år. Så korrigeringen i maj 2006 gjorde saken värre jag trodde att det var den (av mig) förväntade stora nedgången, sen dess väntar jag fortfarande :-)

  Du har rätt det är svårt att sätta sig i min situation. Jag kommer ihåg när du en gång skrev i din blog, när du kommer upp i större summor så kommer 1% upp eller ner att betyda mycket. Så du vet hur jag är känslig på 1%

  Jag får väl bita ihop och vänta, och försöka vinna en del på nedgången också med bear fonden. Just nu får jag 380 kr per dag i AMF pension likviditets (ränte fonden) så det är inte helt dåligt. Ah who em I kiding? Brazil ökade 2,5% på fredag, kunde ha tjänat 100 000 kr på en dag istället fick jag 380 kr :(((

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:40 PM

  Skulle jag ha tillgång till 4 miljoner skulle jag nog gå in med någonstans i storleksordningen 500 000 relativt direkt och därefter förhoppningsvis njuta av viss avkastning samtidigt som jag hade råd att gå in ordentligt på dippar etc.

  Jag har själv lagt in ca 60 000 i fonder under april och maj, detta är i stort sett allt som jag sparat på de 2 senaste månaderna. Har kanske 10-15 000 på mitt lönekonto. Jag resonerar som så att jag hellre tar chansen, det är inte pengar som jag inte har råd att förlora även om det vore tråkigt. Kommer nog fortsätta spara stora delar av lönen även om jag är långt ifrån lika ambitiös som miljonären.

  Tror förresten att det är svårt att tima nedgångar med hjälp av Bear. Om du är nojig för nergångar så kanske du borde satsa i någon hedgefond. Du bör ju kunna se hur en del hedgefonder klarat tidigare fall på börsen.
  T.ex. denna;
  http://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp

  Den verkar ju ha fallit knappa 5 % i maj förra året och tuffar annars på.

  Jaja lycka till.

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:30 PM

  Peter,

  Det är helt irrelevant om någon investerar fyra tusen, 40 000, 4 miljoner eller 400 miljoner. Principen är densamma och så länge då lär dig principen från scratch, så kan du lära dig hantera större belopp. Många tror dock att man måste ha massor med pengar för att investera, men detta är helt fel.

  Så länge du lär dig att upprätta en investeringsstrategi, hantera dina känslor (girighet/rädsla) och vara konsekvent i dina beslut så kommer du lyckas bra.

  Det som skrämmer mig när jag läser de här bloggarna är att folk betraktar börsen som en lottsedel. Det talas om att "chansa", "riskera", och att göra "klipp". En normal avkastning på börsen som ofta brukar vara målstock för fondförvaltare och pensionsfonder är 11% per år.

  I nuläget skrattar ju folk att denna tarvliga avkastning är det är en skrämmande utveckling. Finge jag råda dig, Peter, så hade jag formulerat en sansad och hållbar investeringsstrategi i samråd med t.ex. några inom Private Banking som kan hjälpa dig och sikta på 10-15% per år, istället för att sitta och vänta på en nedgång för att göra snabba klipp.

  10% per år på dina pengar är 400,000 kr i passiv inkomst. Det ska man inte skratta åt och tycka är trams.

  Gå till en professionell rådgivare och sluta tro att alla andra än ni själva är dumma i huvet när det gäller investeringar. Investeringar är en PROCESS som repeteras om och om igen, inte nåt lotteri.

  Tänk långsiktigt! 10% per år kommer ackumuleras ganska grymt över en 10 års period. Du kanske sitter med 9 miljoner då istället och då har du 900,000 kronor i passiv avkastning...

  Jag ser inte risken pojkar, sålänge ni lär er att hantera den och sluta spela roulette med pengarna :-)

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:32 PM

  Jag förstår inte alla dessa som väntar på "nedgången". Ingen vet om den kommer i år, nästa år, eller om 3 år. Det kanske inte heller blir någon jättenedgång det närmaste decenniet. Ingen vet.

  FÖR en nedgång talar att den gått upp flera år i rad.

  MOT talar konjunkturen, P/E-talen, och att den faktiskt inte gått upp alls sedan år 2000.

  Jag talar alltså om den svenska börsen.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:08 PM

  "Den som kommer för sent straffar historien". Själv är jag aldrig utanför marknaden - det finns många sätt att skydda sitt kapital, rullande aktieindexobligationer, glidande stop-loss, 'dollar cost averaging' för att nämna några. Du har 4 miljoner, allokera dem t.ex efter din ålder - säg att du t.ex avsätter 3 miljoner till börsen. Investera dem t.ex på 10 år, du köper för 25.000 i månaden eller på 5 år, du köper för 50.000 i månaden. Välj ut 10-15 aktier med bra nyckeltal och följ dem som en tränare med ett fotbollslag. Lågpresterare byts ut successivt. Lär dig att inte stirra dig blind på portföljvärdet - däremot ska din passiva inkomst (utdelningar, inlösen) stadigt öka.

  ReplyDelete
 9. Lycka till Miljonären! Själv fick jag in min första miljon förra veckan. Är 26 år gammal och är daytrader. Har inte behövt snåla såsom du gör då jag har bättre inkomst, men som sagt, lycka till!

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:05 PM

  Gosse, du måste starta eget, annars kommer du aldrig ända fram.
  Du kan säkert ta 400-500:-/h + moms för exakt samma jobb som du nu får dålig lön för, sluta göda din arbetsgivare. Räkna på vad det blir en normalmånad och tänk på att skatt och moms måste vara inne 2009 och vad det är värt att låna och spekulera för de pengarna. Fram t o m 1 mars 2008 räntefritt, därefter 3% ränta till skatteverket.

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:40 PM

  Marcus, hur länge har du ägnat dig åt daytrading och hur hanterar du en eventuell nedgång, jag menar bara att de senaste åren har det ju inte direkt varit svårt att tjäna pengar på börsen så många utger sig för att vara daytraders.

  ReplyDelete
 12. Anonymous2:28 AM

  Till #1

  Varför gå in med pengar på börsen om du via företagande nått 4 miljoner? Har du lagt ner företaget eller kommer du att göra det? Om inte är det fel att gå in med dessa skattade pengar på börsen. Låt de arbeta skattefritt i bolaget istället via kontinuerliga investeringar i tillväxt/marknadsföring med mera.

  Jag har också ett bolag och har haft aktier/fonder men det slog mig att varför nöja sig med cirka 10%/år som man får från börsen när jag har en vinstmarginal på över 40% i mitt egna bolag med tresiffriga vinstökningar i procent år från år.

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:39 AM

  bra poäng föregående person.

  när du köper en aktie/fond investerar man ju faktiskt i någon annans företag.

  om du investarar via ditt eget företag in i någon annans då är det ju lite dubbelmoral, såvida du inte själv är ett investmentbolag.

  ReplyDelete
 14. "Marcus, hur länge har du ägnat dig åt daytrading och hur hanterar du en eventuell nedgång, jag menar bara att de senaste åren har det ju inte direkt varit svårt att tjäna pengar på börsen så många utger sig för att vara daytraders."

  Började i januari 2000 och tjänade pengar även när det gick ner. Kör bara korta affärer så vilket håll marknaden rör sig åt bryr jag mig inte om. Det enda som är intressant är att enskilda aktier rör sig upp eller ner. Har en bra Money Management strategi.

  ReplyDelete
 15. Anonymous5:46 PM

  > Jag har tjänat ihop 4
  > miljoner via eget företag

  Det tror jag inte ett dyft på. Som någon annan tidigare sagt: På internet tjänar alla 50 000 kr per månad och alla kukar är minst 30 cm långa.

  Väldans vad det väller in nya "miljonärer" till denna blogg allteftersom dagarna går.

  Sanningen är den att det är extremt svårt för att inte säga omöjligt för de allra flesta att bli rik och förmögen, om man inte redan är det från början eller är Stefan Persson.

  Med 15 000 kr i månaden och dessutom innan skatt så kommer man INGEN vart.

  ReplyDelete
 16. Anonym....>> Väldigt vad mycket miljonärer?

  I Sverige är trots allt var 7:e svensk miljonär var 4:e svensk saknar dock förmöghet över huvudtaget vilket är lite tristare

  ReplyDelete