Wednesday, May 02, 2007

Första fakturan från enskilda firman

Har ju numera FA-skatt för att kunna jobba lite enklare med sidoprojekt. Har kommit ingång lite genom att hjälpa en kompis som driver ett konsultföretag inom IT med lite tjänster och kan idag skicka iväg första fakturan på 3000 kr + moms.

Det jag gjort är att jag sålt in min kompis tjänster till ett företag som jag samarbetar med via mitt jobb. Jag får 5% i provis dvs sålde in ett jobb värt 60.000. Detta system innebär att jag inte har någon press på mig att jobba ett visst antal timmar utan när jag får möjlighet pratar jag gott om kompisens företag och förmedlar kontakten. Min kompis tar inte heller han någon ekonomisk risk.

Har dock inte förankrat detta system helt hos mig chef, men hoppas att det inte ska bli någon stor grej av detta.

10 comments:

 1. Anonymous12:31 PM

  Coolt!
  LR

  ReplyDelete
 2. Det låter spännande men det är bäst du kollar läget lite hos chefen redan nu. Det kan mycket väl hända att det absolut inte är ok, inte minst för att det- om din kompis missköter uppdraget din arbetsgivares kund/samarbetspartner beställt- äventyrar din arbetsgivares relation med denne. Du "pratar gott" i egenskap av anställd hos din arbetsgivare och det kan vara en knepig sits.

  Jag hoppas det går bra och önskar dig lycka till med företaget!

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:34 PM

  Jag säger bara en sak... JÄV. Se upp där....

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:00 PM

  Instämmer med finanskvinnan och thomas, kan ta hus i hel***e om du inte har klartecken från din arbetsgivare.

  Acke

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:17 PM

  oj oj oj !

  Att ägna betald arbetsgift hos din arbetsgivare för att arbeta för kommission hos din kompis företag är inte okej! Särskilt inte om du har eget företag vid sidan om.

  Företaget jag arbetar för har en skriftlig "uppträdandekod" som strängt förbjuder att anställda bedriver kommersiell sidoverksamhet. Du hade blivit avskedad direkt hos oss.

  Inte konstigt att du inte "förankrat" det hos din chef.. har funderar troligen vad han ska göra med dig just nu...

  Låt inte girigheten stiga dig åt huvudet!

  ReplyDelete
 6. Det anonym säger om "företaget jag arbetar för har en skriftlig "uppträdandekod" som strängt förbjuder att anställda bedriver kommersiell sidoverksamhet" gäller för flera av mina före detta arbetsplatser också.

  ReplyDelete
 7. Min arbetsplats har inte denna regel. Har flera kollegor som driver firma vid sidan om, helt öppet.

  Dock är ju frågan var gränsen går för den verksamhet man bedriver.

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:27 PM

  later sjukt.. detta kan sluta illa!!

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:08 PM

  Vad är det värsta som kan hända? Troligtvis får du en tillrättavisning då du saknar klausulen i ditt anställningsavtal.
  Kör på! Ska man lyckas måste man ligga på gränsen. Har själv kört dubbelt i fyra år och sidoinkomsterna är nu riktigt stora.

  ReplyDelete
 10. Anonymous4:59 PM

  Håller med om att det ligger i gråzonen, själv är jag inköpschef och vet mycket väl om mina leverantörers brister, jag skulle kunna tipsa "kollegor" om mina leverantörers brister och så skulle de kunna sälja in tjänster till dem i exakt rätt tid. Ännu bättre skulle jag kunna ställa krav på mina leverantörer som kräver externhjälp.

  ReplyDelete