Saturday, May 19, 2007

Mer om svenskarnas pengar

Här kan vi fördjupa oss lite mer i siffrorna kring svenskarnas förmögenhet. Som ni ser används begreppet nettoförmögenhet vilket så vitt jag kan förstå är samma definition som jag använder i mina sammanställningar. Jag ligger i nuläget någonstans kring gränsen till den "rikaste 1/4 delen" av befolkningen.

Men har ändå inte kommit upp i snittförmögenheten än, dvs väldigt stor skillnad på median och medelvärde. Det givetivs för att den rikaste procenten drar upp snittet ganska ordentligt.

Framförallt intressant att 40% av svenskarna saknar tillgångar som täcker deras skulder och att det räcker med 37.000 för att tillhöra den rikaste halvan av svenskarna.

SCB är en guldgruva. Återkommer med några andra tabeller imorgon.


3 comments:

 1. Anonymous1:45 PM

  Jag är nog en som saknar tillgångar som täcker mina skulder... Men det är bara på pappret. Min fastighets 'förmögenhetsgrundande värde' eller vad det nu stod på deklarationen är bara strax över halva marknadsvärdet, och så är det nog för ganska många. Har man då lån på mer än drygt halva summan hamnar man ju alltså back i sån här statistik.

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:06 PM

  Observera att SCB:s statistik inte motsvarar taxerad förmögenhet, utan marknadsvärde på tillgångarna. Den är alltså mer rättvisande än vad som framkommit hittills.

  För fastigheter justerar man taxeringsvärdet med K/T-faktorn, dvs registrerade priser jämfört med taxeringsvärde i samma område. Det blir inte hundra procent rätt, men tillräckligt nära.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:36 AM

  Åh fan. Ja, då är jag nog inte en av dom då! Då är det riktigt skrämmande.

  ReplyDelete