Thursday, May 24, 2007

Pensionsrådgivningen avklarad

Måste säga att pensionsrådgivningen på Nordea som jag (och vissa bloggläsare) sett fram emot så mycket blev ett stort fiasko. Hade ju inga större förhoppningar om att det skulle revolutionera vare sig min ekonomi eller min sparstrategi men att det skulle bli en ren parodi hade jag inte trott. Inför mötet var jag ju lite inne på att skoja till det lite och spela orolig för framtiden med tanke på att jag "bara sparar ca 14.000 i månaden".

Tyvärr gick alla typer av ironi eller skoj långt över huvudet på "rådgivaren". Trots att hon gjort utskrifter på mitt sparande inom Nordea och jag dessutom berättade att jag hade ett sparande utanför Nordea. Hon verkade följa någon standardmall och körde klyschor i stil med:

"du kommer visserligen leva billigare när du är 70 jämfört med när du är 25, men att behöva klara dig på halva dagens lön blir tufft"

"en 500-lapp i månaden kan du avvara, och att pensionsspara är väldigt bra eftersom man inte kommer åt pengarna föränn man är 55 så slipper man frestas att handla upp dom"

I det läget var det svårt att spela vidare på min plan och stämma in i hennes oro för framtiden. Försökte istället förklara mitt läge att jag idag sparar långt över 50% av min lön och räknar med att ha 20 årslöner sparat redan 20 år innan pension. Men det gick som sagt inte fram. Hon svarade istället ungefär:

"Vad bra att du är aktiv i ditt sparande. Jag föreslår då IPS där du själv kan förvalta din pension och byta fonder under tidens gång."

I ett sista desperat försök att få ut något vettigt av mötet tänkte jag höra lite om det inte främst lönade sig att pensionsspara när man tjänade så mycket att man betalade statlig skatt, men att det inte är lika fördelaktigt för mig som bara betalar ca 30% i skatt nu och kanske kommer betala lika mycket som pensionär (dvs att nyttan med avdragsrätten försvinner). Då fick jag svaret:

"Ja det är ju nackdelen med alla placeringar i aktier och fonder att man bara skjuter skatten framför sig."

27 comments:

 1. Anonymous7:16 PM

  hahaha jag älskar din blogg! sjukt betende av nordea tanten!

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:36 PM

  vilken besvikelse..

  ReplyDelete
 3. Nu när du skriver ner exakt hur det gick/går till ser jag så tydligt att de är säljare. Det låter precis som när folk ber om pengar till välgörenhet eller säljer något via telefon.

  Undrar om man kan bli anställd som banksäljare, vilket borde vara ett mindre kvalificerat jobb än rådgivare?

  ReplyDelete
 4. Men man blir ju imponerad av att hon hade skrivit ut information om din ekonomi i alla fall.

  ReplyDelete
 5. (Eller jag blir imponerad eftersom jag inte tror min bank brukar göra det.)

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:24 PM

  Är du verkligen förvånad?

  Tänk på att majoriteten av människorna som söker sig till en pensions"rådgivning" inte har en aning om deras egen privatekonomi och kan bli påprackade vadsomhelst.

  Nuförtiden kan man t.o.m. få en tialott för besväret, hur desperat är inte det?

  ReplyDelete
 7. Detta var nog det bästa blogginlägget hitills...Ibland undrar man vad som verkligen krävs för att arbeta på bank.

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:19 PM

  Haha, så bra inlägg. Väldigt välskriven blogg!

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:33 AM

  Go´dag yxskaft verkar vara en korrekt beskrivning av sessionen.

  Själv är bäste dräng.

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:38 AM

  Ni diskuterade inget annat, ex vis räntan på bolånet?

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:08 AM

  Grabben, vem tror du att du är?

  Du är en kille som skriver på internet och har några hundra tusen. So what? Sitta o gnetspara haha.. ny fy fan :-)

  Även om du kommer upp i en miljon så tycker jag inte det är någon större bedrift.

  Satsa på en karriär, examen, och en MBA utbildning. Det är hårt arbete men värt det. Idag är jag 35 och har en månadslön på ca 90 000 kr i månaden. Och ja, jag kan spara hälften eller mer om jag vill!

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:48 AM

  Det roligaste jag läst på länge! :)

  ReplyDelete
 13. Men jisses! Hon lyssnade inte på ett enda ord du sa alltså?

  Men frågan är; köpte du någon pensionsförsäkring? :)

  ReplyDelete
 14. j r: Nej vi pratade inte om så mycket annat. Har redan väldigt bra ränta på bolånet och har dessutom mer eller mindre bestämt att jag ska betala av det inom kort.

  Anonym: Håller med, du är en mycket bättre männsika än jag är eftersom du tjänar 4 gånger mer och slipper snåla.

  Fredrik: Nej, antingen lyssnade hon inte eller så fattade hon helt enkelt för trögt för att kunna gå utanför den mall som hon alltid följer vid samtalen.

  ReplyDelete
 15. Fredrik: Missade sista frågan. Nej köpte givetvis ingen försäkring.

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:38 PM

  *ASG* så klockrent! vet inte vem jag tycker mest synd om, dig som satt där o slösade din tid, eller hon som inte fattade.

  ReplyDelete
 17. Anonymous12:52 PM

  Jag är en f.d bankanställd och kan relatera till ditt senaste inlägg. Idag sätt ett otroligt fokus inom alla banker och inte enbart Nordea på just försäljning. Just IPS och andra pensionssparanden är extra speciella med tanke på att man binder pengarna under en oftast lång tid. Sen tycker jag att du klagar lite väl mycket på henne. Du bokade väl mötet för att diskutera pensionssparande? Hon skulle väl betett sig annorlunda och varit mer lyhörd, men hon var ju där för att sälja in ett pensionssparande och det försökte hon göra så gott hon kunde.

  Jag har SEB och är mycket nöjd med både bankens utbud och service, men ändå irriterar jag mig på att varje gång jag ringer till banken ska den här personen på andra sidan luren försöka sälja in något. "Har du funderat på att öka ditt fondsparande?", "har du börjat fundera på din pension än?". Men det är deras jobb, jag kan inte tänka mig att de njuter av att pracka på folk massa tjänster och man får helt enkelt acceptera det.

  Ett sista tips, om du nu är seriös och funderar på att börja pensionsspara. Du verkar ju vara relativt insatt i kapitalmarknaden och sparar redan i fonder & aktier, välj då ett pensionssparande där du kan placera dina pengar själv. IPS exempelvis. Där har du möjlighet att själv placera pengarna, dessutom kan du flytta över hela sparandet till andra banker plus att, skulle det hända dig något, har du möjlighet att lämna kvar pengarna till dina efterlevande.

  ReplyDelete
 18. Anonymous3:45 PM

  En gång i tiden trodde jag att man verkligen kunde fråga banken om ekonomiskt råd :-) Jag fattade inte att det är helt enkelt ett företag med vinstdrivande intresse.

  Stackars dom som är oroliga för sin pension...låna 100.000 kr sätt in pengarna i en index fond and never look back. När du kommer i pension blir du miljoner, så varför krångla till det?

  ReplyDelete
 19. Anonymous5:40 PM

  Varför gå och få pensionsrådgivning??
  Slöseri med tid. Är nu 42 år, köpte min fösta våning då jag var 22. Har tjänat pengar genom att investera, arbeta halvmycket, spara en del, levde på halva min lön i 10 år. Vid 32 årsålder hade jag ca 4 mille . Varför kämpar och snålar ni så här? det är lätt att spara ihop till en sketen miljon.

  Jag har ändå inget flashigt jobb.
  Men vill man spara ihop till sin första mille innan man är 25 så är det bara att börja spara. Oavsett yrke.

  ReplyDelete
 20. Anonymous5:55 PM

  Hur kan man i samma inlägg skriva så många motsägelsefulla saker?
  Typ: "spara en del, levde på halva min lön i 10 år" och sen "Varför kämpar och snålar ni så här?" och till sist "Men vill man spara ihop till sin första mille innan man är 25 så är det bara att börja spara."

  ReplyDelete
 21. Anonymous6:08 PM

  Till anonym

  Du vet ej vad jag hade för månadslön då jag levde på halva lönen. Att leva på 15 000 kr/månaden är ej svårt.
  Vad jag menar är att ni arbetar för mycket med att försöka bli rika. Det tar så mycket av er tid.
  Så trist. Lev lite.
  När jag slutade med mitt nitiska snålande så blev jag rikare, i alla bemärkelser.

  ReplyDelete
 22. Anonymous6:37 PM

  Läste nyss en liten artikel som möjligen kan vara till behållning för skaran här. Om att bli rik skall tilläggas.

  http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=23160&mbFromPage=Översiktssida

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:01 PM

  Håll käften!!!

  ReplyDelete
 24. Anonymous9:36 PM

  Ett synnerligen konstruktivt inlägg från föregående talare.

  ReplyDelete
 25. Anonymous9:46 AM

  Till anonym "som nu är 42 år":

  Ok, jag håller med att det går lätt att leva på 15000 kr/mån.

  Det som jag tyckte var intressant i ditt senaste inlägg var hur du har åstadkommit bli rikare när du har slutat med nitiskt snålande. Det vore verkligen inspirerande att läsa om det, om du vill dela med dig.

  ReplyDelete
 26. Anonymous10:53 PM

  Hon måste ju vara dum i huvudet. Nog för att dom har i uppgift att sälja. Men är du skicklig inom ditt område när det gäller privatekonomi, sparande och investerande så måste du ju även som säljare kunna sälja in bankens tjänster till någon som redan är duktig.

  Annars så gillar jag det som Suze Orman (ekonomiskt rådgivare) berättar i en av hennes ljudböcker. Det hade kommit in en familj till hennes rådgivning. De berättar om hur de sparar max av det arbetsgivaren tillåter. De har extrainvesteringar varje månad i olika fonder. De har en extra universitetsfond till barnen etc etc. Och nu undrar dom om dom gör rätt, om det är något dom kan göra bättre.

  Det enda Suze svarade var: Åk hem. Ändra inte på något. Lägg inte ner några pengar på ekonomiska rådgivare, ni behöver dem inte.

  ReplyDelete
 27. Anonymous2:45 PM

  Det står ju precis i 42-åringens inlägg hur han fick ihop till sina pengar.

  Tur.

  "Jag köpte min första våning vid 22 års ålder...". Och så har han haft tur på börsen.

  Vad jag inte begriper är hur man kan bli så stöddig av att bli rik på det viset. Du har vunnit på Triss. So what ?

  ReplyDelete