Monday, March 19, 2007

Är jag verkligen så extrem?

Diskussionen kring bloggen och mig som person rullar vidare på vissa diskussionsforum. Många drar precis som förut slutsatsen att jag är knäpp, ful, mår dålig psykiskt osv. Men är jag verkligen så extrem som vissa verkar tycka?

Visst jag förstår också att det inte är alla som siktar på att spara 65% av lönen och att jag är rätt sparsam och målmedveten vid att få ihop min miljon. Men om vi bryter ner siffrorna är väl varken väl varken mina intäkter eller kostnader superextrema på något sätt?

Jag siktar ju på att tjäna 235.000 netto tack vare både vanligt jobb och sidoprojekt under 2007 en högst normal inkomst.

Att klara sig på 80.000 per år i kostnader är väl inte heller det så extremt egentligen? 6600 per månad med en boendekostnad på runt 2.000 kr. Finns väl många studenter som har ungefär samma belopp att leva på trots högre boendekostnad.

17 comments:

 1. Anonymous9:15 PM

  Jag tror bara de är avundsjuka på att du är så disciplinerad och målmedveten. De förstår helt enkelt inte hur du tänker. Jag tror iallafall att du kommer lyckas.
  Till sist fortsätt med bloggandet, din är den bästa!

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:25 PM

  Håller helt med föregående talare.

  ReplyDelete
 3. Människor kan vara så lättprovocerade när någon faller utanför den trånga ramen. En del blir provocerade av vegetarianer. En del blir provocerade av sådana som inte dricker alkohol. En del blir provocerade av dig.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:57 PM

  Bara hålla med övriga. Det är avundsjuka till stor del. Inte många skulle klara att vara så disciplinerade.

  ReplyDelete
 5. Att dom blir provocerade och idiotförklarar mig gör mig inget. Men frågan återstår vad det är som procoverar. Är det verkligen så extremt att leva på 80.000 per år? Tycker inte själv att min levnadsstandard är påfrestande på något sätt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:26 PM

  OK så länge man trivs själv o familjen håller med....

  ReplyDelete
 7. Har själv levt på dessa siffror för några år sedan så jag vet att det inte är omöjligt. Om man anpassar sitt liv efter den inkomst man har så brukar det på ena eller andra viset lösa sig. Skillnaden var att jag hade inte högre inkomst så jag var tvungen att lyckas, men Du har ju möjlighet att ändra på Dina förhållanden när som helst. Med tanke på det pensionssystem som vi har i Sverige så gör Du helt rätt som sparar nu. Bara Du inte går till överdrift, men visst är det så att det går bra att spara när man har pengar och ett sådant liv som gör att man inte behöver förbruka pengar. Det blir svårare sen, speciellt om Du skaffar hus och barn. Jag har en 17 och 19-åring (+ en fru) och alla dessa 3 kostar att hålla igång. Köpte slalomskidor till dottern för några veckor sedan, kostnad 3500:-. Hade kunnat bli en fondinsättning eller en aktiepost av någon frimärksaktie för de pengarna.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:56 AM

  Varför köpa skidpaket för 3500;- när man kan köpa ett begagnat för en tredjedel av priset?????
  Meningen är att åka skidor inte att köpa det dyraste som finns. Det går att lära barnen det...

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:34 AM

  Jag tycker inte det låter extremt. Jag som studerar har nästan samma belopp att röra mig med då jag slutat jobba extra. Bor man tillsammans men någon så blir ju allt billigare dessutom. I stan behöver man ju knappast bil heller då man kan cykla eller gå vart som. Så nej det är inte extremt alls. Spara på!

  ReplyDelete
 10. Nej det känns inte onormalt.
  Jag har inte stött på snacket någonstans men jag kan tänka mig att det är främst vändandet på varenda krona som folk inte själva kan tänka sig och därför blir så annorlunda. Sen när dom läser att du gick och letade pantburkar går dom väl i taket för dom var inte riktigt med på att det var mest en kul grej  Jag kan däremot tänka mig att många skulle behöva gå och leta pantburkar så dom får lära sig ’värdet av en krona’.

  Tips: Tråkig artikel om hur folk sparar men de kommande uppföljarna inom temat kanske är intressanta.
  http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=17720

  Kör gärna iväg ett inlägg där folk får tipsa om bra böcker.

  Mvh Jesper

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:08 PM

  Jag tycker du är inspirerande! Om du mådde psykiskt dåligt skulle du nog snarare slösa pengar än spara. Och inte orka skriva blogg och fundera över fonder och annat.

  Heja miljonären! De är bara avundsjuka, de andra.

  ReplyDelete
 12. Anonymous6:59 PM

  Jag tycker inte det är väldigt extremt. Jag har själv en ganska aggressiv sparstrategi. Jag har mätt vad jag lagt på olika saker genom åren, och kommer fram till följande för 2006, t.ex. (2007 ser likadant ut, faktiskt lite lägre vilket är precis vad jag vill):

  Hyra: 51000
  Bil: 26000
  Räkningar: 37000
  Mat/förbrukning: 52000
  Kläder/etc: 16000
  "Övrigt": 38000
  Totalt: 220000

  Fick ut ca 338000 förra året netto. Men då ingår ganska mycket traktamente, som också är orsaken till att "Mat" ligger så sjukt högt (äta utomlands...). Sedan gillar jag att konsumera vissa saker, som god mat och dryck.

  I "Räkningar" ingår studielån med ca 26000, som egentligen inte är en "kostnad" utan en amortering.

  Exklusive studielån brände jag 195000 förra året. Hade jag gjort mig av med bilen, skulle jag vara nere på kanske 175-180000. Mindre utekvällar och mindre mat, 140000. Visserligen rejält mer än vad du vill lägga, men jag bor själv i en tvåa, så...

  När jag pluggade var jag nere på utgifter på ca 92000 (2001), 147000 (2002) och 135000 (2003). Men du har visat bra att det räcker med 80000/år. Det jag minns var att 2001 var ett schysst år, jag skaffade bil först 2002 och jag hann med många bra utekvällar och nöjen under 2001. Det blir annorlunda om man har familj och dyrare vanor, men 80000 låter rimligt, dock kan man inte unna sig så mycket lyx.

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:14 PM

  Jag läser här ibland och till en början så tyckte jag faktiskt synd om dig. Men. Efter en tid förstod jag att det här var ju det du ville och vi är ju alla olika.Och jag har blivit mycket mer pengarmedveten utav att läsa här. Jag tackar för det...:-)

  ReplyDelete
 14. Jag drar varken slutsatsen att du är knäpp, ful, mår psykiskt dålig eller något sådant.

  När jag läser din blogg drar jag bara slutsatsen av att du är extremt målmedveten och disciplinerad - och att du just nu valt att fokusera de talangerna på att fixa din miljon.

  Jag är övertygad om - som någon annan skrev - att du kommer att nå ditt mål snabbare än väntat och ganska snart på heltid driva egen verksamhet. Får liksom de vibbarna av din personlighet.

  Jag kan ha fel.

  Men det tror jag inte. ;-)

  ReplyDelete
 15. Jesper: Hade inte läst artikeln så stack för länktipset om sparande!

  Joakim Persson: Utförliga och kloka kommentarar på flera inlägg, tack för det!

  Finam: Kul att du börjar förstå mig och att jag har inspirerat!

  Patrick: Jag hoppas du har rätt i din analys. Det stämmer nog att jag är väldigt målinriktad och att jag nästan lika gärna skulle kunna lägga ner all kraft på att bli riktigt bra inom en idrott eller något annat.

  ReplyDelete
 16. Anonymous6:39 PM

  Hej miljonären.
  Vi är rätt så lika du o jag.
  Jag klarar mig faktiskt på lite mindre än du, och sparar lite mera.
  De sista åren har jag tjänat mera på mitt kapital än på mitt jobb.
  Men det är bra med ett målsättning
  vad man ska använda pengarna till.
  Själv ska jag resa för dom.Pension om något år troligen i tex Thailand.
  Mina 2 stora fel i livet har varit
  1 fel yrke, låglön och utan lönetrappa
  2 Lysnat på bankernas säljare och inte förvaltat själv.
  rekomenderat forum för ekonomi
  http://prat.privataaffarer.se/

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:06 PM

  Att leva någorlunda sparsamt till vardags tycker jag är helt rätt.

  Att leva ur hand i mun som mina föräldrar gjorde är för mig främmande.

  Jag är 32 år, har flickvän och två barn, har pluggat tre år och varit sjuk två år (med minimal sjukersättning eftersom jag pluggade när jag blev sjuk) men ändå fått ihop 650 kkr vilket jag är nöjd med.

  Ingen bil, jag röker inte och sprit drack jag mest när jag var under 20. Jag har rest som backpacker ett par gånger till asien och i somras tog jag MC-kort. Min flickvän har lärt mig laga god och billig mat, bra tillagade linser och bönor rekommenderas...

  För mig är drivkraften att till vardags leva om än inte snålt så iallafall prisvärt.

  Lycka till!

  ReplyDelete