Tuesday, March 20, 2007

Boktips

Jag har fått flera frågor och synpunkter både via kommentarer på bloggen samt på mailen angående bra böcker och boktips inom sparande, ekonomiskt oberoende etc. Jag har inte hunnit läsa så mycket just kring detta område vilket gör att jag behöver er hjälp att skapa en bra litteraturförteckning.

I kommentarerna till detta inlägg skulle jag vilja be alla som läst en bra eller dålig bok inom detta område att skriva namn på boken, författaren, ett par meningars omdöme och gärna ett betyg från 1-5. Skriv gärna också om ni vet om att boken finns på biblioteket, då vi givetvis inte ska uppmuntra till konsumtion.

Jag föreslår att vi försöka hålla oss kring dessa områden med kanske en liten avstickare in på böcker om börsen och placeringar. Men böcker inom andra ekonomiska ämnen som företagande, marknadsföring, bokföring och förhandlingsteknik etc sparar vi till en annan gång.

6 comments:

 1. Jag vill rekommendera "A Random Walk Down Wall Street", av Burton G Malkiel. (Ekonomiprofessor på Harvard.)

  En mycket omfattande bok som innehåller kompletta och motiverade investeringsstrategier för "vanligt folk". Ganska tung, men å andra sidan mycket handfast kunskap som går att omsätta i praktiken.

  ReplyDelete
 2. Anonymous4:34 PM

  Det finns bara en bok!!

  The intelligent investor av benjamin Graham. Boken kom ut första gången i början av 30-talet senste version är skriven 2003 många år efter författarens död.

  Boken var en fullständig revolution när den kom ut då den som första bok egentligen förklarde om vilka typer av aktier som är den bästa formen av investering till den lägsta risken. Fram till boken kom ut betraktades alla aktier som riskfyllda.

  Benjamin Graham (författaren) var lärare vid ett universitet och hans mest kände elev är Warren Bufett som i många och mycket baserat sina investeringar på Grahams priciper än idag 75 år senare...

  En annan absolut klassiker om aktiesparande är Common stocks and uncommon profits skriven av en av världens mest framgångsrika investerare nämligen Philip A. Fisher. Den boken behandlar sparande i tillväxtföretag och hur man utvärderar detta.

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:50 PM

  Länken om Passiv inkomst gör reklam för Bridge Investment, dvs ett oseriöst bluffbolag, kanske rentav pyramidbolag. Vill du verkligen förekomma i sådana sammanhang?

  ReplyDelete
 4. Anonymous5:53 PM

  "Das Kapital" av Karl Marx är en bok som mycket väl behandlar ämnet.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:31 AM

  The Intelligent Investor började jag läsa men är uppenbarligen inte tillräckligt intelligent för att orka igenom hela.

  För mycket engelska fack-termer.

  På't igen snart dock.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:34 AM

  Den absolut mest basic-boken som finns är Klas Eklunds "Vår Ekonomi". Den motsvarar ungefär den första poängen nationalekonomi på högskolorna. Mycket förenklad, men har helt ok förklaringar av många ekonomiska samband.

  En lärobok i finansiell ekonomi är också bra att ha. Se ex http://www.pearsoned.co.uk/Bookshop/detail.asp?item=100000000049412

  Tror man på astrologi kan också "Tradingguiden" vara rolig att läsa. Den chartist/TA-frälste person som kan visa bra resultat får gärna kontakta mig dock, jag tror på lång sikt att det är svårt att slå marknaden med mekaniska metoder...

  Att kunna läsa en årsredovisning är också baskunskaper. Det finns hur många böcker om detta som helst.

  Efter att ha läst en del kommer man att se att det mesta handlar om avvägningen risk/avkastning. Tar du hög risk, så blir din förväntade avkastning hög, punkt. Upprepa "There aint no such thing as a free lunch" varje dag. Däremot saknar de flesta människor kunskaper i praktisk ekonomi, så det ska man se till att lära sig så snabbt som möjligt.

  ReplyDelete