Friday, June 30, 2017

Jag har syndat

Jag måste erkänna en sak, jag har syndat idag. Jag har ju lovat både mig själv och er läsare att aldrig sälja en aktie. För att inte luras att ta hem vinster för tidigt och flytta över pengarna i problembolag som känns billiga.

Men idag gjorde jag ett undantag. Sålde mina Balder preferensaktier. Jag började ju köpa mina första preffar vid årsskiftet och köpte då en del Balder pref på 310-320 kronor. Med utdelning 20 kr per år motsvarade dessa köp en direktavkastning på runt 6,3%.

För oss som använder 4% regeln (där man tänker sig leva på 4% av sin portföljs värde varje år och sen höjer omkostnaderna med inflationen) så innebär det alltså att man kan ta 4% och leva på och återinvestera 2,3%. Så man får 2,3% högre utdelning nästa år. Vilket bör slå inflationen över tid. Med denna uträkning i ryggen ser jag inga direkt problem med att äga preffar över långa perioder där man ska leva på utdelningen, även om preffarna inte kommer höja sin utdelning per aktie. Men det krävs att preffen delar ut runt 6% eller mer.

Nu handlas Balder pref till ca 350 kr vilket motsvarar en direktavkastning på 5,7%. Det tycker jag är för klent. Då tål man bara en inflation på 1,7% med ovanstående resonemang. Då jag inte hade hunnit köpa så mycket Balder pref och heller inte var sugen på att fylla på med fler tröttnade jag på att sitta och vänta på kurs ner under 320 kr igen. Så sålde mina Balder och köpte Akelius och Alms preffar för pengarna istället.

På så sätt ökade jag risken lite. Både genom att jag gick från 3 olika preffar till 2. Men om vi får tro på den effektiva marknaden även lite högre bolagsrisk då dessa 2 handlas till högre direktavkastning. Fördelen blir ett jag med dessa två köp ökade direktavkastningen med ungefär 1 procentenhet från 5,7 till 6,7%. (Gillar man detaljer bör man dock även räkna in att Alm handlas utan rätt till utdelning sen igår. Medan Balder skulle gett nästa kvartalsutdelning om bara ett par veckor. Så ska vi göra en helt rättvis jämförelse borde vi dra bort 3-5 kr på dagens Balderskurs innan vi jämför direktavkastningen rakt av med Akelius och Alm.)

Får jag chansen att köpa nya Balder pref för 300-320 kr igen så är jag inte främmande för det. Även om det är ett jäkla strul med att lägga till och ta bort rader ute till höger här på bloggen där jag redovisar mina innehav. Helt hopplöst format att göra ändringar i kolumnerna och raderna. Vilket förklarar den halva blankraden mellan Akelius och Alm som jag nu lagt 20 minuter på att försöka få bort.

28 comments:

 1. När jag läste rubriken trodde att jag att jag äntligen skulle få se dig köpa en kaffe på Pressbyrån eller nått liknande!

  Ser ut som att jag får vänta lite till... :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Framtidsjakt5:19 PM

   När vi ser att det görs så är han snart fast.
   Då kastar vi oss på köpknappen för Starbucks innan han hinner dit :)

   Delete
  2. Kaffe på pressbyrån köper jag bara på 1 april ;-)

   Delete
  3. Haha, jag trodde precis samma sak. Folk har lite olika definitioner på vad synd är :D

   Delete
 2. > Helt hopplöst format att göra ändringar i kolumnerna och raderna. Vilket förklarar den halva blankraden mellan Akelius och Alm som jag nu lagt 20 minuter på att försöka få bort.
  Remove < br > from Innehav and Mål cells (< td >) in Alm Equity row.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alltså som Innehav för Alm Equity du har:
   "
   111
   < br >
   < br >
   "
   som motsvarar
   "
   111


   "
   Så försök ta bort de tomma raderna där och i Mål cell

   Delete
  2. Fast jag ser inga < eller >. Men ska trixa lite med tabellen. Tack för tips.

   Delete
 3. Kanske dags för MyDividends? :-)

  Du får fri personlig support och hjälp av undertecknad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack. Har ju mitt egna excelark med 5 flikar och väldigt många delar. Även om upplägget är 7 klasser sämre och enklare än ditt har det ett visst affektionsvärde för mig.

   Delete
  2. Du behöver endast fylla i antal aktier i ett Google spreadsheet när du väl lagt in de du har. Man kanske skulle göra en miniversion som blogger-användare kan ha i högermenyn?

   Delete
  3. Det skulle jag haka på direkt! Gärna med antal aktier per bolag och sen dina mätare med visare.

   Delete
  4. Vågar inte lova ngt men om sommaren blir regnig så kanske...

   Delete
  5. Det hade varit grymt Stefan :) Många som skulle uppskatta tror jag!

   Delete
 4. Anonymous8:04 PM

  Varför skulle du inte köpa Balder pref under 300kr?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det skulle jag. Om bolaget var fortsatt stabilt. Menade att jag kan tänka mig att börja köpa igen över 300.

   Under 300 köper jag gärna ännu mer. Om inte mycket i omvärlden ser helt annorlunda ut såklart.

   Delete
 5. Avkastning på 5.7 och inflation på 1.7 nämnde du inlägget.

  Tankar om preff och inflationskydd
  Med en konstant inflation på 1.7 per år och en konstant utdelning i kr, borde du inte tänka att preffens värde går ned till ett värde på 0 på riktigt lång sikt. En utdelning på X kr minskas ju köpkraften varje år med 1.7% per år

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tänker att jag behöver 4% av portföljens värde att leva på. Hade jag bara aktier med 3% direktavkastning skulle jag behöva komplettera med lite försäljning av aktier varje år. Och hoppas att tillväxten kompletterade för färre aktier året efter.

   Hade jag bara preffar med 6% direktavkastning så hade 2% blivit över när jag använt mina 4% till omkostnader i vardagen. Dessa 2% köper jag då nya aktier för vilket ger 2% fler aktier och 2% högre utdelning året efter. Vilket kompenserar för inflationen.

   Delete
 6. Anonymous10:24 PM

  En helt OT fråga till Mr. Miljonär om det är okej.

  Vad tror du om att låna ut till utställare av blancolån? Tex totalt 5% av portföljen till 2-3 olika utställare, avkastning ca 10%. Diversifierat från börsen.

  För hög risk eller "moraliskt förkastligt" att tjäna pengar på de stackarna som tar dessa dyra lån?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moraliskt inga direkta problem. Men känner mig lite orolig för risken på den typen av lån när det blir tuffare tider. Då "lånar jag nog hellre ut" till ett stabilt bolag som Akelius till dryga 6%.

   Delete
 7. Anonymous2:32 PM

  Heimstaden billigare än Akelius, litet tips bara.

  ReplyDelete
 8. Skulle du kunna tänka dig att köpa hus i Värmland eller Norrland för att komma riktigt billigt undan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:16 AM

   Haha. Bra fråga. Och för att förtydliga om hur billigt "riktigt billigt" är om det inte är uppenbart för en Stockholmare: Mäklar och notar avgiften för ett hus i Stockholm räcker till ett hus i Norrland :D

   Delete
  2. Skrev lite tankar kring det i ett nytt inlägg. Svaret på frågan är väl nja. Dvs kan tänka mig flytta. Men inte till mitt ute i skogen.

   Delete
 9. Efter att ha läst ditt inlägg så går jag också i tankarna att sälja Balder Pref... Däremot köper jag nog hellre Genova Prefen då

  ReplyDelete
 10. Hej!

  Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  ReplyDelete
 11. Behöver du ett snabbt lån? Jag kan hjälpa dig att få ett lån inom 48 timmar. E-post: zionloanfirm.ltd@gmail.com

  Jag ger ett lån på minst 5000 euro till mer än 800 miljoner euro.
  Jag erbjuder olika typer av lån. Vilken typ av lån behöver du?

  (1) affärslån --- för butiksägare, återförsäljare och grossister

  (2) Big Business Loans --- För LLC och Industri

  (3) Hypotekslån --- att köpa ett hus eller renovera ett hus

  (4) Lånlån för lantbrukare

  (5) Billån --- Fordonslån

  (6) Hälsolån --- för medicinsk verksamhet

  (7) Skuldkonsolideringslån --- att återbetala det gamla lånet

  (8.) personliga lån --- lån för personliga behov

  Jag kan hjälpa dig med ett lån. E-post: zionloanfirm.ltd@gmail.com

  ReplyDelete
 12. God dag,
  Vi är en legitim och en angenäm långivare. Vi lånar ut medel till personer som behöver ekonomiskt stöd, vi ger lån till personer som har dålig kredit eller behöver pengar för att betala räkningar, att investera i affärer. Har du letat efter lån? Du behöver inte oroa dig för att du är på rätt ställe, erbjuder jag lån till låg ränta på 2%, så om du behöver ett lån, vill jag bara kontakta mig via den här e-postadressen: mobilfunding1999@gmail.com

  LÅNANSÖKNINGSINFORMATION INFORMATION:

  1) Fullständiga namn: ............
  2) Kön: .................
  3) Ålder: ........................
  4) Land: .................
  5) Telefonnummer: ........
  6) yrke: ..............
  7) Månadsinkomst: ......
  8) Lånebehov behövs: .....
  9) Lånets längd: ...............
  10) Syftet med lånet: ...........
   
  Tack

  ReplyDelete
 13. Behöver du ett akut lån för att möta dina ekonomiska behov? Vi erbjuder lån från 2 000 euro till 50 000 000,00 euro, vi är pålitliga, effektiva, snabba och dynamiska, utan kreditvärdighetskontroller och vi erbjuder en 100 % garanti för utländska lån under överföringsperioden.


  Maila oss på: accessloanfirm2030@gmail.com

  Whatsapp: +79258159150

  Betrakta
  Herr scott
  accessloanfirm2030@gmail.com

  ReplyDelete