Monday, June 19, 2017

Fasta?

Här kommer ett inlägg som kanske borde markeras med OT (off topic) likt tex Petrusko gör när han skriver om något helt annat än aktier. Men jag tänker att den här bloggen är en typ av dagbok och då är allt som cirkulerar i mitt huvud en relevant del av bloggen.

Jag läste igår på Twitter att det var flera personer inom "spar- och aktiecommunityt" som äter enligt modellen för intermittent fasta. Det finns säkert massa olika varianter av detta, men den vanliga är att man äter 8 timmar per dygn och fastar 16 timmar. Jag tycker inte det är så extremt som det låter eftersom de flesta ju säkert fastar 10-12 timmar om dygnet eller så utan att tänka på det. Om man sover 7-8 timmar och inte äter det sista man gör innan man somnar blir det ju så.

Fördelarna med intermittent fasta är som jag fattat det ungefär i stil med 5:2 dvs att man får längre perioder då kroppen är inställd på fettförbränning och även "vilar systemet" lite från den belastning det innebär att alltid ha höga nivåer av hormoner som utsöndras när man äter. Plus att chansen finns att man äter lite färre kalorier totalt sett om man inte får äta hur mycket man vill hela tiden. Vilket ju är bra för de som vill gå ner i vikt.

Jag är lite allergisk mot olika fantastiska kostupplägg. Främst för att jag tycker att det är så mycket snack om alla som testat något och mår så otroligt mycket bättre. Allergierna, eksemen, träningsresultaten, välmåendet, morgonpiggheten ja you name it har aldrig varit så bra som senaste 2 veckorna när någon testat ditten och datten. Ändå är det inte ovanligt att personen i fråga har slutat med metoden eller hoppat på någon ny nästa gång man träffar dom.

I yngre år höll jag på mer med styrketräning och detta var väldigt tydligt på olika forum och gällde inte bara dieter utan även kosttillskott och träningsmetoder. Och visst är det lätt hänt att man går in för något nytt och lurar sig själv och tycker att det funkar så himla bra. Men att det mest var önsketänkande eller placebo.

Till saken. Jag har testat 16:8 fasta under perioder och tycker det är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Jag hoppar då över frukosten och äter lunch vid 12 och middag vid 19. Så fuskar en timme (trodde jag, en vänlig kommentar meddelade ju att det bara är 7h dvs jag fuskar inte alls. Tack!). Det händer även att jag tar ett ägg till frukost. Jag kan inte säga att jag mår det minsta bättre, men heller inte sämre. Träningen funkar bra om jag tränar på lunchen eller direkt efter jobbet så jag kan äta något efter träningen. Finns det några hälsovinster är det ju toppen. Men för mig är det främst ett enklare sätt gå ner lite vikt under perioder när jag vill göra det. Istället för att dra ner 10% på alla måltider som säkert skulle fungera bra det också.

Jag tränar ju ganska mycket och har egentligen inga problem med vikten, även om jag upplever att jag kunde äta mer för 5 år sen än idag. Jag tycker om att äta mycket och det slinker dessutom ibland ner lite skräp på helgerna. Så med någon månads mellanrum känner jag att det är läge att hålla igen lite och då funkar intermittent fasta bra för mig.

Har du testat? Vad tycker ni?

5 comments:

 1. Anonymous8:16 PM

  Jag har fastat liknade, åt lunch vid 12 och middag vid 18 och skippade frukost. Tyckte det funkade utmärkt. Fick mjukare leder, blev av med förhårdnader på hälar och fick bättre hårlyster. Förmodligen pga. av att blodsockret kom mer i balans. Tid och pengabesparande också med färre måltider.

  ReplyDelete
 2. Jag är av naturen skeptiker. Men läste om folk som jag har förtroende för som fått väldigt bra resultat med periodisk fasta och dessutom fortsatt med det i flera år. Jag började för ett tag sedan själv med 16-8 periodisk fasta. Det gick betydligt fortare att tappa kilon än jag trott. Kan inte säga att jag känt av något negativt av att hoppa över frukosten. Har mindre hungerskänslor än tidigare. Kan erkänna att vissa dagar äter jag frukost ändå men verkar gå bra ändå. Jag vet inte om 16-8 är effektivare än andra metoder. Men jag tror den är betydligt lättare att stå ut med över tid än andra. Vilket ofta kan vara problemet med exempelvis viktväktardieter.

  ReplyDelete
 3. Började med IF som student och har fortsatt i princip oavbrutet i drygt 10 år. Fick ganska snabbt med min sambo på det också. På helgerna äter vi gärna en stor frukost hemma... vid 13-tiden. :)

  ReplyDelete
 4. Jag vill trösta dig med att du inte alls fuskar en timme. Om du äter lunch vid 12 så har du fram till 20 på dig att äta middag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju helt sant. Då kör jag ju riktig hardcore 17-7 utan att jag ens tänkte på det.

   Delete