Wednesday, June 07, 2017

Bloggen fyller 1000 inlägg

Ja då var stunden ni alla längtat efter här. Bloggens 1000e inlägg.

Min blogg har ju hela tiden varit mer av dagbokskaraktär vilket gör att det blivit lite högre inläggsfrekvens jämfört med bloggar med djupare aktieanalyser eller andra långa och genomtänkta betraktelser.

Totalt har bloggen haft ungefär 5 miljoner sidvisningar.

Mina 1000 inlägg och 11 år som bloggare skulle jag vilja dela upp i dessa faser.

2006-2009: Vägen till första miljonen.
Även om jag köpte mina första fonder på 90-talet och aktier i början av 00-talet var jag fortfarande nybörjare. Lärde mig mycket av bloggens kommentarer.

Relativt låg lön, sparsamt leverne och mycket fokus på tillväxtmarknadsfonder. Många inlägg i stil med "idag gick Indienbörsen upp 1,2%". Under första åren tränade jag upp mitt sparsamma leverne med snålmånader som till slut var så lätta att genomföra att det blev 12 såna snåla månader per år i många år.

Som jag minns det mådde jag ganska bra under finanskrisen. Trots att jag levde extremt billigt och stoppade in pengar på börsen så växte inte portföljen, men den krympte inte heller speciellt mycket tack vara högt sparande. Jag insåg nog ändå att det var perfekt tidpunkt för mig med ett ras. Avslutade nedgången med att belåna lägenheten för att köpa aktier.

2010-2012 Pausåren.
Kände lite tomhet bloggmässigt då miljonen i bloggens namn var klar. Separerade och bodde själv under en period. Levde sparsamt och fick successivt upp lönen men lite mellanperiod både i livet och på bloggen.

2013-2015 Sista stöten åren. 
Sålde massa aktier efter flera år stark uppgång, i spekulation om att kunna köpa tillbaka billigare. Chansade och köpte Rysslandsfonder för över 1 miljon mitt i Ukrainakris. Dessa spekulativa affärer fick ju en stor del av bloggens fokus under dessa år.

Tänkte som skurkarna i filmer brukar tänka, att lyckas jag bara med detta kan jag dra mig tillbaka efter den sista stöten.  Dra mig tillbaka och bli stabil utdelningsinvesterare som köper och behåller alltså. Spekulationen att sälja Sverige och köpa Ryssland blev ok men ingen dundersuccé.

2015-2016 Sista hårda sparåren. 
Svenska börsen gick ner en del och läget att köpa för att behålla resten av livet var här. Lägre courtage hos Avanza under 2016 gjorde att jag inledde strategin att köpa för 1000 kr per dag och aldrig sälja. Månadssparandet från vanliga lönen peakade under perioden på över 26.000 kr i månaden.

Slutade bry mig om ifall börsen gick upp eller ner 0,7% en viss dag.

Gifte mig och upplevde att jag hade hög levnadsstandard tack vare att vi var två som delade kostnader och peppade varandra.

2017 Den slösaktiga författarens år
Vid årsskiftet höjde jag mina kostnader ganska rejält. Lever nu för nästan 10.000 kr i månaden. Tack vare lite högre lön, vissa konsultjobb och en boklansering som slagit mina vildaste drömmar så kommer ändå 2017 bli ett år med över 400.000 kr i sparande. Plus över 100.000 i återinvesterad utdelning.

Mycket fokus på boken och min pensionering som kommer allt närmare. Mindre fokus på att spara den sista 5-kronan varje månad.

Sammanfattning
Inläggen har ju följt det som cirkulerat i mitt huvud under den aktuella perioden. Jag har ibland funderat på om detta kan vara intressant att läsa om. Men såhär i efterhand tycker jag det blivit ett intressant dokument över en längre resa och vilka faser jag gått igenom och tankar som varit aktuella.

Som det känns nu kommer jag fortsätta skriva många år till. Men när jag höjer mina kostnader ytterligare ett steg och dessutom slutar jobba och därmed kraftigt drar ner på antalet köp blir det nog väldigt anorlunda innehåll mot tidigare år.

Kommer det gå att hålla bloggen vid liv när jag och min fru lever för 35.000 kr i månaden ihop, jag inte har något jobb att klaga på, ingen pensionering att planera inför, bok att tjata om och inte köper några aktier? Vi får se!20 comments:

 1. Grattis! 1000 inlägg är inte dåligt, själv har jag 559 inlägg kvar till den siffran...får sikta på 500 i första hand.

  Ser fram emot kommande 1000 :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack!

   Lättare att nå 1000 när man skriver bloggen mer som en dagbok med inlägg i stil med "hej, idag har jag köpt 4 H&M-aktier och 3 paket blodpudding, hejdå" än lite mer genomarbetat som du gör.

   Delete
 2. Grattis, har följt dig till och från nästan hela tiden :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag också, tror jag lästa första gången när han faktiskt närmade sig 1 miljon, vilket man tyckte var helt otroligt på den tiden :)

   Delete
 3. Grattis!
  Hur länge till fortsätter du blogga?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siktar på 1000 inlägg till. Om antalet läsare är ungefär som idag eller högre.

   Delete
 4. Anonymous9:27 AM

  Hej
  Vet att ingen kan svara på detta men om du får lägga en ren gissning hur lång kvar till nästa "Lehman Brothers" ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:49 AM

   När statslåneräntorna i Sverige, Europa och USA tickar upp mot 4-5 % kan man nog se den tidpunkten komma.

   Delete
 5. Grymt imponerande, ser fram emot kommande 1000!

  ReplyDelete
 6. Ja vad skall man säga -fantastiskt! Önskar jag hade gjort det samma själv. Tror att jag klarat och gjort en liknande sparresa tidigare i livet om jag bara haft kunskap om att det var möjligt. När jag var 40 år satte jag upp som mål att ha en miljon i sparande när jag var 50 år. Är 49 nu och ca 10 000 kr bort från målet på ISK kontot. Har en buffert på ca 70 000 kr så målet får sägas vara i hamn. Det fina i kråksången är ju gratissparande på ISK-kontot där lite drygt 40 000 kr i utdelningar trillar in årligen och återinvesteras.

  Har varit roligt att ta del av dina tankar under åren. Känner igen "kicken" man får av att snåla och tänka lite annorlunda än "allla andra".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoppsan! ISK-kontot på rätt sida om målgränsen också efter dagens uppgång.

   Delete
 7. Det är en fantastisk resa du har gjort. Jag har läst igenom hela bloggen minst en gång. Den har varit en stor inspiration för mig och många andra.

  Det skulle vara mycket intressant att få läsa om vad du hittar på när du går i pension, så sluta inte skriva är du snäll!

  ReplyDelete
 8. Härligt! Jag kom ihåg att jag läste dina inlägg i början av resan vilket var riktigt kul på den tiden och kul att du nått dina mål! :)

  ReplyDelete
 9. Har du någon utbildning i grunden och isf vad?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pluggat ekonomi på Stockholms universitet

   Delete
 10. Grattis 😎Ser fram emot att få följa resan många år till👍Får inspiration ifrån dig💪Tack

  ReplyDelete
 11. Anonymous1:36 PM

  Räknar du in amortering som boendekostnad eller sparande? Skulle du rekommendera att sälja bostadsrätten och flytta in i hyres, om boendekostnad utan amortering är lika höga?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amorterar inte. Men hade jag gjort det så kallar jag det sparande.

   Låter konstigt att hyresrätt skulle kosta lika lite i månaden. Men om det är så och boendet är lika bra är det ju en fördel eftersom du får loss din kontantinsats och kan investera den i något som ger säkrare avkastning och kassaflöde än boendet.

   Min erfarenhet är dock att hyresrätter brukar vara klart dyrare än motsvarande bostadsrätt.

   Delete
 12. Anonymous8:59 AM

  Grattis till att du har löpt linan ut och inte gått och köpt ett hus eller en båt eller något för pengarna! Väldigt inspirerande! Det svåraste kanske återstår, vad du ska hitta på när du blir pensionär med kanske 50 år kvar att leva. Antar att du har möjlighet att jobba med sånt du tycker om när du själv känner för att göra det? Kanske skriva en till bok? Har själv ett jobb där det är 0 eller 100 som gäller, ingen möjlighet till deltid och knepigt att frilansa för då måste man binda upp sig kanske 6-12 månader i stöten. Och tackar man nej till en kund kan man ha förlorat den för gott. Får nog se mig om efter något annat kneg den dagen jag blir förtidspensionär... kanske timanställd i hemtjänsten eller något sådant haha om jag får lust att jobba och dryga ut månadsinkomsten.

  ReplyDelete
 13. Bra inlägg!

  "Tänkte som skurkarna i filmer brukar tänka, att lyckas jag bara med detta kan jag dra mig tillbaka efter den sista stöten."

  Varit kul att följa dig genom åren och att du krönte det hela med en bok gjorde ju inte saken sämre.

  ReplyDelete