Sunday, June 04, 2017

Livet som fri

Jag får ofta frågan var jag ska göra med de 45-50 timmar i veckan som frigörs när jag inte längre jobbar. En stor del av tjusningen är att jag inte vet det. Det ligger liksom i begreppet fri att inte dagarna ska vara lika uppbokade.

Men några saker ligger i planen:

Träning
Jag gillar att träna. Främst ur ett prestationsperspektiv. Jag har nog aldrig varit tillräckligt dåligt tränad för att känna av det här med att man mår bättre när man tränar. Jag mår lika bra när jag är i dålig form och springer milen på 45 och tar 90 i bänkpress. Som när jag är i min toppform och springer milen på 40 och tar 105 i bänkpress. Så det är mest för att jag tycker det är kul, inte för att må bra som jag skulle vilja träna mer.

Nu kan träningen ofta bli ett stressmoment. För att bli roligt vill jag satsa och träna mycket. När det inte funkar på grund av tex jobb eller resor (eller rättare sagt motivationen inte räcker till för att gå upp en timme tidigare och morgonträna en dag jag vet att det inte blir kvällsträning) så blir träningen snabbt mindre motiverande. Det vore kul att kunna satsa ett par år och även tävla lite. Om det blir tävlingar och i så fall vilken gren får framtiden utvisa, men gärna något med både styrka och kondition dvs inte löpning där bantning ju ger bättre effekt än träning på resultatet.

10h träning i veckan mot dagens 4-5h borde det kunna bli. Plus lite mer transport och kringtid när träningen ska bli lite mer seriös. Så säg 10 timmar extra i tidsåtgång per vecka jämfört med idag.

Sömn
Gillar absolut inte att vara trött. Förstår inte småbarnsföräldrar som säger sig lida av konstant sömnbrist i flera år, tror inte jag skulle klara det. Då skulle jag prioritera bort allt annat och bara försöka få sova.

Jag sover bra för det mesta, ibland när det är mycket på jobbet drömmer jag om jobbgrejer och vaknar tidigt. Bland det bästa jag vet är att sova en tupplur på 30-60 min vilket jag ofta gör på helgen. Tänk att kunna sova 7 timmar varje natt och 45 min på eftermiddagen istället för 7-7,5 timme på natten. Varje dag. Det ska jag testa och är nästan säker på att det blir en vana när jag kan styra min tid. Extra skönt på efter lunch om man tränat på förmiddagen.

Det skulle ge ett par timmars extra sömn i veckan.

Men som ni ser så saknas det fortfarande 30-35 timmar när vi dragit bort jobb och transport till jobbet. Tid som kan fyllas med nya saker som jag idag inte vet vad det är.

18 comments:

 1. Har barn, stor villa, 2 företag och planerar ett bröllop till sommaren. Biten om sömn och tid för träning var som xxx...

  ReplyDelete
  Replies
  1. som en ren dröm... länge sedan man kände sig helt utsövd. Förövrigt, grymt bra blogg och grattis till den fina respons du fått angående boken, ska se till att jag skaffar en jag med nu. 👍

   Delete
  2. Förstår att det är lyxproblem att sakna tuppluren och beklaga sig över 7,5 timme ostörd sömn per natt.

   Kul att du gillar bloggen och hoppas du även kommer tycka om boken.

   Delete
 2. Anonymous12:37 PM

  Jag har inget av det där, o känner tidspress, iallafall på vardagar . Jobbar heltid och lite till, driver i och för sig en småskalig verksamhet utöver min anställning.

  Hur fan skulle det gå för mig om jag hade fru, villa o barn att ta hand om.....jag hade slängt mig framför en lastbil till sist.

  Snålmiljonären

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:51 PM

  Om man säger som så, det är inga problem att få tiden att gå när man är ledig, speciellt inte om man har familj. Det som är mest fantastiskt är hur man hinner med allt man gör när man inte är ledig...

  ReplyDelete
 4. Anonymous2:42 PM

  Plugga någon intressant kurs som kan hjälpa dig skaffa en extra inkomst? Har du CSN veckor kvar kan du ta lån och investera på börsen. CSN räntan är löjligt låg nu och kommer att bli lägre.

  Du gillar och träna, varför inte bli personlig tränare? Det kostar lite, men kan på sikt generera en bra inkomst som egenföretagare i ett område du gillar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanken har slagit mig. Måste dock hitta ett bra sätt att välja kunder. Tror vissa kan vara rätt jobbiga och inte riktigt dela min syn på träning.

   Delete
 5. Anonymous7:25 PM

  Jag står inför en tävlingssatsning i AF. Det borde tilltala dig med alla bitarna symmetri,styrka och kondition.Kräver disciplin och fullkomlig balans för att inget ska släpa efter. Du verkar ha rätt mentalitet. Av dina resultat att döma så krävs det dock ett ökat kaloriintag för mer muskelmassa/styrka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äta mer ser jag som minsta problemet. Men tveksamt om jag vill dieta så hårt och viga mitt liv åt något så utseendefixerat. Skulle nog gilla träningen bättre än att stå på scenen.

   Delete
  2. Anonymous6:25 PM

   Självklart kan man satsa på momenten utan att ställa sig på scen. Är man tävlingsinriktad så får man ju ett kvitto på hur bra man är i förhållande till andra i landet. Symmetrin kommer oftast i längden av sig själv när man blir riktigt vass i chins/dips/basövningar och man måste inte dieta stenhårt om man vet vad man gör. Dessutom viktigt att inte bli för tung för chins/dips om du vill få upp repsantalet rejält när du dessutom är i form/bra kondition. Mycket handlar om balans i fysiken och nöta varje dag precis som sparande gör.

   Delete
 6. En mycket bra målsättning med kombinerad styrka och uthållighet, det verkar för att ha en jämnhet jag själv eftersträvar i fysiken.

  Dock är jag långt långt ifrån att kunna springa milen på 40. Kommer nog aldrig att hända, och kanske därför är det en av sakerna jag är mest imponerad av att du klarar (eller är nära).

  Vad gäller att fylla dagarna tror jag att det är lättare än man tror. I och för sig har vi två barn, men för inte länge sedan var vi föräldralediga bägge två och tänkte att vi skulle göra en massa projekt under en månad. Men dagarna gick och det blev lite utflykter och familjetid, men inte hann vi en bråkdel av projekten inte.

  Frågan är hur man över huvud taget får något gjort utanför jobbet när man jobbar heltid.

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:14 AM

  Det är rent bisarrt att klaga på för lite sömn, när man samtidigt ska ha allt!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vet inte vem du menar ska ha allt. Och jag klagar inte på för lite sömn. Jag är 95% nöjd men försöker skapa mig förutsättningar för att bli 100% nöjd.

   Delete
  2. Anonymous12:27 AM

   Min kommentar riktade sig till Hemlig: Har barn, stor villa, 2 företag och planerar ett bröllop till sommaren.

   Det finns många som skaffar sig 2 barn, heltidsjobb samt egen firma sidan om, bil, båt, husvagn och 2 hundar på det. Att då klaga på för lite sömn, orsaken är ju självförvållad.

   Delete
 8. Anonymous11:40 PM

  Är inlägget ovan en såndär afiliate? Miljonären ska då tjäna på allt... Hur mycket får du om jag beställer hjälp med min stavning? Trist att även du kör med sånt här....

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:21 AM

  Orsaken att detta kommentarsfält blir drabbat att spamet ovan, är att skrivna kommentarer kommer ut direkt, utan att bli granskade av blogg innehavaren.

  ReplyDelete
 10. Ja det där spammet är ett gissel. Rensar nog bort 10-15 såna i veckan.

  Men tycker enkelhet att kommentera är viktigt så jag får leva med städandet och ni leva med att det några timmar här och där ligger obegripliga meddelanden med konstiga mailadresser.

  ReplyDelete