Sunday, June 11, 2017

Helgen som gått

Härlig helg som varit! Men nu är den slut.

Jag har kört ett par trevliga utomhuspass med kompisar och formen är sakta men säkert på rätt väg efter en liten svacka under våren. Har också umgåtts med min fru och kollat lite film och TV-serier. Vi har lyxat till det med Netflix, som en del av vårt nya lyxiga liv med ökade omkostnader sen årsskiftet. Imponerande va?

Jag har också lagt en del tid framför datorn och mitt excelark med alla aktier, utdelningar, sparande per månad de senaste åren och annat kul. Har lekt med lite olika scenarier på 2018 och 2019. De olika varianterna jag lekt med är egentligen de samma om jag skrivit om tidigare, Men nu har jag försökt sätta lite siffror på effekten. Hur många aktier av varje sort och därmed utdelning 2019-2020 är det realistiskt att jag har vid olika alternativ har varit huvudfrågan.

- Bita ihop och jobba heltid fram till sommaren 2018 som ursprungsplanen.
Tanken är då att spara upp en buffert från lönen eller bokförsäljningen under början av 2018 för att börja leva på 2018 års utdelningar först 2019. I så fall har jag alltså ca 8 månader kvar med aktieköp på totalt strax under 200.000 kr.

- Heltidspensionering och börja plocka ut pengar i form av fondsälj och utdelningar redan i början av 2018.
Behöver då dra ner på aktieköp redan i höst för att bygga lite kontantbuffert, första halvårets bokförsäljning räcker dock långt in på 2018. Kommer jag någonsin nå målet i antalet aktier jag satt upp? Behöver jag nå det målet?

- Mindre jobb under en övergångsperiod som innebär att jag inte kan spara något nytt men låta fonderna ligga orörda och även återinvestera all utdelning både 2018 och 2019.
Fortsätter jag att leva som idag behöver jag alltså dra in runt 10.000 kr i månaden netto, jämfört med dagens dryga 30.000 netto för att kunna låta kapitalet jobba vidare ostört ett par år till. Det skulle alltså motsvara en arbetstakt på runt 25% om vi tänker oss ungefär samma grundlön och lite lägre skatt på lägre lön.

Har nog inte kommit så mycket närmare ett beslut. Men skönt att ha lite siffror bakom de olika alternativen.

Nu är det bara att gå och lägga sig och se fram mot en ny jobbvecka med 40-45 timmars jobb. Frågan är om det är 20 eller 45 såna kvar i livet. Eller kanske 20 såna och sen 80-100 veckor där jag jobbar 10 timmar. Den som lever får se.

19 comments:

 1. Anonymous6:29 AM

  Dags att sluta vela. Kör på magkänslan och så börjar du räkna ner vecka för vecka nu! // J

  ReplyDelete
 2. Spännande! Det blir bra oavsett vilken beslut du tar. Har följt din blogg i många år och har själv bestämt mig för att göra samma sak men med familj på fru och två barn! Tack för inspirationen!

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:52 AM

  Jag håller med ovan. Sluta vela och kom till ett beslut, oavsett vilket och finn dig i det. Det finns inget som är så nedbrytande som tvivel. Lita på din magkänsla och stå upp bakom det beslutet.

  ReplyDelete
 4. Lite inte på att jag har rätt - men jag tror det blir roligast att hoppa av så tidigt som möjligt. Fokusera inte för mycket på att uppfylla siffror som du satt upp för flera år sedan, mål är bara till för att ha något att sikta mot, de måste omvärderas kontinuerligt!

  ReplyDelete
 5. Hade jag vart dig hade jag fixat ihop ditt mål med aktierna du har på höger sida av bloggen. Med tanke på att du troligtvis lever 50 år till så tycker jag du kan skynda långsamt. Det är inte alls säkert att ditt liv som ekonomiskt oberoende blir som det tänkt dig. Jag hoppas det blir bra men det är bara att titta på en del människor som vunnit mycket pengar. En del blir inte lyckliga för det och istället går det åt skogen med allt. Vem vet en dag kanske du får för dig att skaffa en bil och andra nöjen. Med det är det plus i kanten med lite mer utdelningar varje år. Lycka till hur du än gör.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
 6. Sluta vid årsskiftet, sälj lägenheten och köp ett litet hus på landet kontant, du kan hitta ett litet hus för en halv mille, resten av pengarna in på nån utdelningsaktie

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:49 PM

  Du älskar träning så mycket att du kan enkelt sluta jobba redan nu, leta efter någon utbildningsprogram och utbilda dig till personlig tränare.

  Sen kan du jobba deltid (10-25%?) med något du älskar ändå så pass mycket som du gör.. Och du kan även börja blogga om dina PT-timmar och olika träningsformer och träningskläder och kost osv så du får in mycket gratis tränings-relaterade saker och kommer att leva på reklampengar :)

  ReplyDelete
 8. Tack för kommentarer. Vet att jag ältar det och måste komma till ett beslut och sen stå för det. Målet blir att under semester dvs senast mitten av augusti ha bestämt vägen framåt. Så fram till det finns risken att ni får dras med fler inlägg i frågan, då den fyller en stor del av mina tankar just nu.

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:54 PM

  En av de saker jag fastnade för i din bok hur rationell du varit när du räknade fram hur stor lön man måste ha för att få maximal avsättning till pensionen. Har för mig brytgränsen var 18,5%, vilket uppnåddes vid lön på 180 tkr/år eller 15 tkr per månad. Du kan säkert hitta ett jäkligt kul jobb där man kan få denna inkomst på halvtid alternativt att du jobbar med det jobbet sommar - 18 till sommar - 19 och då uppfyller målet för båda dessa år då. Med det upplägget kan du köra på fram till nyår 2017 där du är nu och sedan hitta ett kul jobb att köra 2018 & 2019 :-). Jag kommer själv - inspirerad av dig - att göra så den dag jag lämnar arbetslivet. Hälsar Lars D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut. Att jobba mindre under en övergångsperiod är mycket rationellt och fördelaktigt jämfört med att jobba heltid och sen sluta pang bom.

   Ser även på möjligheten att öka verksamheten i min firma för att kunna sprida ut inkomsten under några år (antingen via AB eller periodiseringsfond där jag skjuter 30% av vinsten i kommande år där jag kommer ha lägre lön).

   Delete
 10. Kör på som du tänkt från början. Resan är en del av målet. Ger du upp tidigare finns risken att du ältar att du gjort fel och förstör lite av den härliga känslan att sluta jobba. Jag tror aldrig du kommer sitta och ångra att du körde på ett halvår extra när du väl nått det målet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, om jag kör på till sommaren 2018 kommer jag nog inte ångra mig hösten 2018. Men frågan är om det väger upp för den minskade livskvalitén under våren 2018 som det innebär att jobba vidare.

   Delete
 11. Anonymous10:32 PM

  Här på bloggen för första gången. Troligen inte sista. :) Håller på och läser din bok. Intressant vill jag säga, och jag är rätt ointresserad av böcker i övrigt. :)
  Boken får tankarna att börja snurra i skallen. Men har tyvärr tiden emot mig och även en del andra saker.
  Du som har haft dagliga funderingar på detta under 10-15 år...vågar man be om dina tankar kring mina egna förutsättningar? Vad hade du bedömt dig kunnat göra?

  52 år i år, vanlig arbetarlön, ca 1,5 milj på börsen i olika fonder och aktier (ca 80% fonder 20% aktier), ca 1,4 milj i tjänstepension. Har egentligen aldrig siktat på utdelningsaktier tidigare utan fokus har nog mest legat på aktier som skall öka i värde istället. Kanske dumt tänkt så här i efterhand...en del går ner och en del går upp. Dock är det mer upp än ner.
  Om allt fortsätter som hittills och inga börskrascher inträffar så är mitt kapital på börsen om åtta år då jag är 60 ca 2 milj och tjänstepensionen ca 1,6 milj. Då är det inte heller räknat med någon direkt avkastning fram tills dess.
  Bara låta det vara som det är och varit hittills...eller börja byta ut börsprodukterna till utdelningsaktier kanske är en god idé?
  Ställa in sig på att jobba till 65 och ha det jag har på börsen som en buffert eller till att sätta guldkant på pensionslivet efter 65?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är ju egentligen ingen större skillnad på att sälja 4% av aktierna/fonderna utan utdelning varje år jämfört med att få 4% per år i direktavkastning. Så inget fel att göra som du gjort. Möjligtvis lättare att få utdelning än att sälja av aktier om börsen går ner kraftigt vissa år.

   Hur länge du ska jobba är ju en fråga om ifall du behöver flera miljoner i buffert när du fyller 65? Vill du leva dyrare som pensionär vid 67 än som arbetare vid 64? Eller kan du tänka dig att leva lite billigare i utbyte mot att få sluta jobba några år tidigare?

   Kul att du gillade boken!

   Delete
  2. Anonymous11:19 PM

   Jag blir ju lite rädd vid tanken att inte ha en buffert om det "händer" något...dock vet jag inte riktigt vad som skall hända. Men man kanske blir sjuk och behöver köpa sin egen sjukvård vid den åldern, inget att räkna med och ta för givet att det finns skattefinansierad sjukvård längre fram.

   Sen inbillar jag mig att med 100% ledig tid så vill man göra fler saker...och det kostar oftast något. Nu när man jobbar heltid har man inte så mycket tid eller ork till göra så mycket och då går det inte så mycket pengar till fritid och hobby.
   Jag skulle gärna sluta jobba i morgon om det varit möjligt...men att sluta vid 60 kanske skulle kunna vara en dröm att drömma vidare på.
   Nån i bekantskapen sa att han skulle ta ut så mycket som möjligt av sin tjänstepension från 55 och framåt för att själv placera dessa pengar vettigt. Kanske kan vara något?

   Har två fastigheter i dagsläget men vid 60 är nog en av dom avyttrad vilket bör ge ett par hundra tusen in netto. Alternativt att den hyrs ut vilket ger några tusen in per månad i intäkt.

   Delete
 12. Anonymous10:16 AM

  Tack för en bra blogg, men varför så fixerad vid ett visst datum/summa. Du har ju redan mer än nog med f**k off pengar. Börja lev som om du redan gått i pension, köp dig en MTB. Kör lite lopp, gör det som du skulle göra dom pensionär. Och jobba tills du känner att, nä pallar inte längre. Och säg upp dig då. Vet många pensionärer som hatat att jobba. Men när dom nått åldern att dom kan gå, känt att det är inte så farligt att jobba. Just pga vetskapen att, va sjutton jag kan dra när jag vill. Och iom att du jobbar åt ekonomihållet, så lär du inte få några problem med att hitta nytt jobb om du skulle vilja det.

  / imponerad följare

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den stora frågan är när dagen "nä nu pallar jag inte längre inträffar". Tror ibland att den dagen redan varit här i 2 år. Men har svårt att bortse ifrån att vissa dagar på jobbet är helt ok och då drar jag ändå in 1500 kr netto på en arbetsdag. Vilket genererar 40 kr i dagens penningvärde i skön utdelning varje år resten av livet. Så jag har ärligt talat jättesvårt att känna när det är lagom och kommer behöva sätta upp ett datum där det är ok att sluta.

   Delete
 13. Anonymous3:55 PM

  Jag förstår att du funderar mycket fram och tillbaka på detta men jag tycker det känns lite som du är fast i ett trygghetstänk som håller dig tillbaka. Det du gör nu är att räkna på småbelopp sett mot helheten. Om du jobbar 1,6 eller 12 månader till spelar extremt liten roll i det långa loppet. Sannolikheten att skatter höjs/sänks, tillväxten ökar/minskar etc är det som kommer påverka din ekonomi mest och det är faktorer du inte styr över.
  Dina beräkningar bygger på att allt ser likadant ut under de kommande 40 åren vilket alla vet inte är fallet. Om det blir bättre eller sämre vet vi dock inte, men det kommer bli annorlunda.
  Nedanstående tankar har du själv varit inne på:
  - Om du jobbar till juni 2018 kommer din skatt låg på helåret och du kommer tjäna 45tkr*5 =225 (plus lite semesterdagar) tkr vilket skattemässigt är en bra summa (även sett för pension etc.
  - Sluta inte alltför snabbt. Ge dig tid mellan det beslutade datumet och när du bestämt dig. Längtan mot ett visst datum är ofta härligt.
  - Roligare att spendera sin första tid i frihet i juni än i januari
  - Ett annat alternativ är att vara tjänstledig på 50% under första halvåret 2018 (sök en kurs,vilken som helst. Du behöver inte ens närvara på den.)
  En spretig kommentar från mig vilket förmodligen bara kommer göra dig mer fundersam :)

  ReplyDelete
 14. Anonymous5:02 PM

  Imponerande. Fattar inte hur du kunna sparat så mycket till dina aktieinköp, är för mig en gåta. Jag får ut ca 35 tkr efter skatt och mäktar med att köpa aktier för max 15 000 kr/månad. Dock så lever jag ganska lyxigt jämfört mot dig, samt har en dotter, men ändå. Som du förstår så har jag x antal år innan jag dels kan komma upp i 1 mkr och dessutom kunna leva på mina utdelningar. Som sagt sjukt imponerande:)

  ReplyDelete