Tuesday, June 27, 2017

Halvårsavstämning mål 2017 del 1

Målsättningar fyller ju inget större syfte om man inte jobbar kontinuerligt och målmedvetet för att följa upp dom. Allt för att öka chansen att både nå och överträffa målen. Så när nu ungefär halva 2017 har gått är det läge att stämma av hur jag ligger till på mina mål för 2017.

Jag delar upp det i 2 inlägg där jag tar 3 av mina 6 mål idag och de 3 sista målen i ett nytt inlägg senare i veckan.

Såhär ser 2017 års mål ut. Publicerade på bloggen precis innan nyår.
1. >300 000 kr i sparande
2. >113 000 kr konsumtion
3. >300 träningspass
4. >3000 sålda ex av min bok
5. >10 000 följare på Twitter
6. Under året börja diskutera möjlig nedtrappning av jobbandet med min chef

Punkt 1-2:
Förklaring och motivering från dec 2016: Kanske inte helt vanligt att sätta ett mål för minsta tänkta konsumtion. Men jag behöver det för att klara att ställa om efter över 10 sparsamma år. Detta kommer innebära en sänkt sparande i vanliga månadssparandet från lönen. Har ingen större tro på någon vidare löneökning så detta kommer kräva att jag drar in runt 40.000 kr utanför vanliga månadssparandet för att punkt 1 och 2 ska gå ihop. Säljer boken enligt punkt 4 så löser det sig automatiskt. Annars får jag se på alternativa sätt att tjäna pengar.

Utfall första halvåret:
Här har det gått nästan oväntat bra. Om vi börjar med första punkten dvs sparandet så har jag under första halvåret fört över 157.000 kr från mitt lönekonto till Avanza. Då ligger ingen ersättning alls från boken med i dessa siffror (då jag inte får betalt förrän senare). Det har förutom min vanliga grundlön varit traktamente och ett par uppdrag i min enskilda firma som gjort detta möjligt. Vårens löneförhandling gick som väntat inget vidare, 750 kr mer i månaden blev det. Vilket kommer betalas ut retroaktivt från 1 april på augustilönen. Så det blir några tusenlappar extra andra halvan av året jämfört med första. Har dessutom ytterligare 2 mindre uppdrag klara för firman till hösten.

Punkt 2 med ökad konsumtion ligger även den i fas. Och framförallt har det gått mycket bättre mentalt än jag trodde att släppa på sparsamheten. Åkt kommunalt till jobbet stor del av året, köpt Apple TV, skaffat Netflix, ätit lunch ute flera dagar i veckan via rikskortet och ev något ökat klädkonto är några förändringar som kan nämnas.

I konsumtionen ligger det en månatlig överföring till vårt gemensamma konto för räkningar. Sedan årsskiftet för vi båda över 7000 kr var till vårt gemensamma konto direkt efter lönen. Sen betalas alla räkningar och gemensamma inköp den vägen (mat, kläder och andra inköp ligger utanför dessa pengar). Nu betalade vi sommarens semesterresa för ett par dagar sen från det gemensamma kontot, men det finns fortfarande en hel del pengar kvar på det kontot. Som alltså fylls på i lite högre takt än vad vi förbrukar. Så om året stänger med massa pengar på gemensamma kontot har jag ju inte riktigt lyckats med målet. Taktar på en konsumtion på ganska precis 10.000 kr i månaden såhär långt, men då ligger det alltså en del pengar på ett annat konto som per definition inte förbrukade.

Det kommer bli fler semesterresor närmaste året och troligtvis även ett bilköp. Så konsumtionen kommer inom 3-9 månader skruvas upp ytterligare ett snäpp. Helt enligt plan.

Punkt 3:
Förklaring och motivering från dec 2016: Tar nya tag med förra årets löfte och hoppas komma tillbaka till gammal god stil med träningen. Vill börja tävla på halvhög nivå i någon idrott när jag inte behöver jobba. Har ju tidigare pratat om Vasaloppet vilket kan bli verklighet 2018. Eller börja tävla i MTB kanske? Oavsett vilket så vore det fint att gå in i 2018 med en bra grundform för att sen kunna trappa upp träningen 2018 eller 2019 när jag slutat jobba och prestera riktigt bra framåt 2020.

Utfall första halvåret: Här går det ungefär som 2016. Dvs ingen total katastrof men ändå en klar risk att jag missar målet. Jag har egentligen inget riktigt bra att skylla på. Hade jag prioriterat träningen ännu lite högre hade det absolut funnits tid att klämma in ytterligare 1 pass i veckan.

Jag ligger i skrivande stund på 133 träningspass vilket ju är klart efter målet. Det är enstaka dagar med dubbla pass men de är lätträknade. Så jag har snittat runt 5 dagar träning i veckan. Om jag kör spinning på gymmet och passar på att styrketräna lite i anslutning till det passet så räknar jag det som 1 pass. Det måste alltså vara några timmar mellan för att räknas som 2 pass en dag.

Det är som sagt inte tiden som är begränsningen. Men däremot orken och motivationen. Vid sidan om mitt heltidsjobb har först färdigställandet och sen marknadsföringen av boken tagit en del energi. Även om det tidsmässigt bara är 2-3 tillfällen på hela året som ett möte kring boken, pressträff, signering eller liknande verkligen har tagit tid i anspråk som försvårat träningen. Mer att träningen har kommit lite längre ner på prioordningen vilket har gjort att jag ibland inte riktigt mentalt orkat lägga den timmen på träning just den dagen. Eller att gå upp 1 timme tidigare på tjänsteresan för att hinna träna innan frukost.

Men långt ifrån någon katastrof, det är ändå över 5 pass i veckan i snitt. Och överlag går träningen ändå helt ok, även om jag haft en tveksam löpform under våren. Styrkan är normal och antal watt på ett spinningpass eller farten på roddmaskinen är heller något att skämmas för. Så förutom just löpningen är jag nöjd med formen. Därmed inte sagt att det inte kan bli klart bättre när tid frigörs från löneslaveriet.

Målet med 300 träningspass för 2017 gäller fortfarande. Och ska satsa hårt på träningen under semestern.

Några frågor på punkt 1-3? Jag återkommer alltså med punkt 4-6 inom ett par dagar.

25 comments:

 1. Vet inte om det kan vara något för dig, men maken och jag kände att vi hade kört fast lite träningsmässigt. Det fanns helt enkelt ingen inspiration kvar mellan oss och vi hade nått punkten där vi inte kunde lyfta tyngre utan att riskera att dra upp gamla skador, så, ja, frustrationen började bli påtaglig...
  Jag följer Alexia Clark på Instagram (amerikansk träningsprofil) och hon brukar lägga upp en del övningar. Så en helg för ett antal veckor sedan bestämde vi oss för att testa att köra igenom alla övningar hon hade lagt upp den dagen. Det var längesen vi hade så ont... Så, ja, vi signade ett program och nu får vi dagliga träningspass baserade på en kombination av styrka, smidighet och koordination. Den första är cake, men de andra två är tortyr. Precis vad vi behövde. :)

  Det jag ville säga var väl egentligen: ibland behöver man skaka om sin "träningsvardag" för att hitta motivationen igen. ^^ Lycka till!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tips! För min del tror jag lösningen på motivationen är att specialisera mig och hitta en gren/sport som jag verkligen vill prestera i. Dvs mer fokus på tävling/prestation när jag får mer tid för träning.

   Delete
  2. Anonymous11:20 AM

   Väldigt många har ju börjat träna/tävla i tävlingar som "Toughest". Det går en mängd olika tävlingar runt om i landet nu för tiden. Rekommenderar att du kollar in dem för att se om det kan vara något.

   Delete
 2. Vas är det för bil du lutar åt och hur ska den finansieras?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lutar åt en 3 år gammal liten bil för 100-120.000 som byts ut var 3-4e år och då tappat 40-60.000 i värde.

   Köps kontant med några månaders sparande.

   Delete
  2. Det privatleasas nu väldigt många billigare/enklare bilar på just 3 år och med begränsad körsträcka. Dessa måste snart komma ut på begagnatmarknaden.

   Tidigare var det mest dyrare bilar såsom Passat & V70 som gått som tjänstebilar som fanns att köpa som 3-åringar.

   Delete
 3. Anonymous3:37 PM

  Har sagt det förr. Ju mer du skriver om dig själv ju mer intressant blir det. Tror att den store mannan i Lund nämnde något liknande i sin bokrecension av din bok.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så du tror fortfarande på att boken om mig som person skulle sälja bättre än handboken om hur man blir rik?

   Ingen gladare än jag om det finns marknad för en bok till.

   Delete
 4. Vet inte om du använder Adtraction men det skulle kunna vara en relativt stor passiv inkomst som kompelment till din utdelning.

  Jag passerade precis 80.000 kr i provision och har varit med sedan Mars 2016.
  Besökarna har du ju redan (desto fler än mig, snittar ca 400 per dag).

  Dessutom finns ett bonussystem "Adpoints" där du kan plocka ut varor när du nått ett visst antal poäng. Riktigt bra måste jag säga för minimalt med jobb.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter ju onekligen lockande då jag har mer än 10 gånger fler besökare...

   Delete
  2. Det var också min tanke:)
   Det är nästan för enkelt att få provision ibland.

   Kolla in mitt senaste inlägg i bloggen.

   Delete
  3. Anonymous10:23 PM

   Hur får man betalt?

   Delete
  4. Anonymous1:51 AM

   Vet inte riktigt vad Adtractions är för ngt. Men var försiktig med sponsring, länkar och annat skit. Petruskos blogg är ett prakt exempel på hur det kan gå när man har för mycket kickback på sin blogg. Han har nu noll trovärdighet hos mig, och jag har slutat följa hans blogg!

   Delete
  5. Anonymous7:54 AM

   Haha, tråkigt för dig.

   Delete
  6. Avstämning varje månad sker den 15:e. Sedan betalas det ut den 10:e månaden efter till ditt bankkonto.

   Delete
  7. Anonymous5:28 PM

   Haha? Tråkigt, nejdå inte alls. Finns mycket annat att läsa som håller högre kvalitet!

   Delete
  8. Anonymous5:41 PM

   "Vet inte riktigt vad Adtractions är för ngt."

   Lite som att du vägrar köpa godis i en kiosk som säljer aftonbladet för det kan förstöra din upplevelse i kiosken beroende vad som står på löpet. Trots att du inte vet riktigt vad det är det står.

   Delete
  9. Anonymous8:11 PM

   Nu är du ute och cyklar!
   Om det pumpas ut inlägg efter inlägg, det ena med affliate länk, det andra är sponsrat av en samarbetspartner. Vad tycker egentligen skribenten själv??
   Efter att ha skrivit om saker som skribenten har brunnit för, så har det mer och mer växlats över till en drös med inlägg som till största delen handlar om att samla klick.
   Det tar lång tid att bygga upp ett varumärke/blogg. Men det går att förstöra det över en natt!!

   Delete
  10. Anonymous9:11 PM

   Oj vad du antar mycket.

   Delete
  11. Anonymous10:39 PM

   Tog argumenten slut?
   Jag har valt att sluta följa Petrusko. Hur du vill göra är helt upp till dig!
   Trevlig helg! :)

   Delete
 5. Har idag läst hela din bok från pärm till pärm ute i solen på en filt.

  Med mina utgifter på 15.000 kr/mån ligger jag långt efter dig och bland de tips som fanns i boken som antagligen skulle kunna ta mig flera tusen närmare dig finns främst: Bli sambo!! Ett djärvt grepp för en inbiten ungkarl. Inneboende är dock inget alternativ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samboskapet är det som påverkat mitt sparande mest de senaste 5 åren. Kräver dock rätt sambo och att det inte leder till barn.

   Delete
 6. Vill bara meddela att din bok nu finns i 20 exemplar på biblioteken i Göteborg. Ytterligare 11 exemplar är beställda och boken har 75 reservationer. Grattis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul med stort intresse på biblioteken! Sen hade det ju varit ännu roligare om dessa 75 personer hade köpt boken istället. Men jag är nog inte riktigt rätt person att klaga på att folk är snåla ;-)

   Delete
 7. Du borde börja med OCR, obstacle course racing. Rolig och omväxlande träningsform med många tävlingar i Sverige och världen. Lycka till! ;)

  ReplyDelete