Friday, June 02, 2017

Köper preffar

Inför året var det några bolag jag planerade att lägga större delen av mina köp i. Du kan se inlägget med planen här om du vill.

Överlägset störst planerade köp låg det i Investor där jag ville komma ifatt Industrivärden i portföljvikt (7 vs 10%) vid årets början. Investor började jag köpa sommaren 2016 och vid årsskiftet tyckte jag fortfarande priset var ok. Trots att den gått upp från ca 270 när jag började köpa till över 330 vid nyår. Jag trummade på med täta köp upp mot 360 men nu runt 390 och där över blir det väldigt sparsamt med nya Investor A. Jag kommer alltså inte komma upp i 300 köpta nya Investoraktier i år som planerat.

Castellum är ett annat bolag som jag ville prioritera att vikta upp. Även här har det blivit många köp under början av året. Så gott som dagliga köp när den varit under 120 och enstaka motvilliga köp upp mot 127-128. Nu runt 130 köper jag inte fler. Kanske kommer jag upp i planerade 400 nya Castellum i år. Troligtvis inte.

H&M var ett bolag lite längre ner på priolistan. Planen var att köpa 100 aktier under 2017. Något jag redan gjort, betydligt billigare än 26500 som jag vid årsskiftet räknade med att de skulle kosta.

Så att jag just nu av olika skäl inte vill köpa mer i bolagen ovan frigör ju pengar till annat. När lönen kommer ska ju hela förra lönen och eventuella utdelningar vara investerade enligt min strategi. Det gör att jag börjat köpa preffar i lite högre takt. Då även de två preffar jag började köpa i våras (Akelius och Balder) blivit lite dyrare dvs med lägre direktavkastning började jag i mitten av förra veckan köpa lite Alm Equity pref. Kan inte påstå att jag gjorde någon avancerad analys men läste på en halvtimme kanske och tyckte det kändes tillräckligt tryggt för att motivera direktavkastningen. Som av en händelse såg jag sen att Marcus Hernhag köpte den i början av denna vecka och då kände jag mig ännu lite tryggare.

Är ingen erfaren handlare i preffar men upplever att dessa rör sig lite mer slumpartat än stamaktierna. Dvs att priset beror mer på utbud av köpare och säljare för stunden än bolags- eller omvärldsfaktorer. Omsättningen är ju ganska låg och när någon vill köpa eller sälja ett gäng kan kursen röra sig en del. Jag har heller inte tid att logga in och följa kursen så frekvent under dagen. Därför testar jag nu taktiken att lägga en matta av köpordrar i Akelius och Alm. Köp för strax under 1000 kr styck (dvs 3 Akelius och 9 Alm) med 50 öre till 1 kr mellanrum från strax under aktuell kurs och några kronor ner. Dvs backar kursen någon krona blir det köp på kanske 3-4000 kr i en preff. De flesta dagarna går 1-2 köp igenom. Ibland inget.

Då jag just kommit igång med preffarna nu i år och än så länge köpt mycket annat så står de fortfarande för bara ca 1% av portföljen. Målet är även på sikt att ha rätt låg vikt av preffar. 4-5% känns rimligt och då räcker ju inte riktigt de planerade 200 Balder och 200 Akelius. Men med 500 Alm också kan det nog bli ganska lagom. Ligger börsen kvar på denna nivå eller högre skulle jag tro att jag köper preffar för minst 50.000 kr till under resterande del av 2017, vilket skulle betyda ca 100.000 kr i prefköp under året som helhet.

Men jag lovar att tvinga mig själv att köpa ett par Investor någon gång ibland även om de kostar 400 kr styck, marknaden har ju alltid rätt i sin värdering av stora bolag som Investor.

15 comments:

 1. Hej, aldrig kollat på east capital explorer? (eastnine från och med idag) ser inte det projektet och omvandlingen av bolag intressant ut på sikt ur ett utdelningsperspektiv?

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:29 AM

  Har en hel del preffar och den enda som har gått dåligt värdemässigt är klövern som jag har avyttrat en del i. Man får väl vara vaksam på vad man köper dem för kontra inlösenspris samt hur de beter sig i ett klimat med högre räntor. Annars stabila kvartalsutdelare...

  ReplyDelete
 3. Hur tänker du att ha både Volvo och Sandvik när du har Industrivärden? Inte bättre öka i Industrivärden och sälja Sandvik och Volvo?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ligger mycket i det. Men vill vikta ner SSAB, Ericsson och ICA. Samt har Nordea som komplement till Industrivärdens SHB. Men troligtvis har jag krånglat till det i onödan jämfört med att vikta Industrivärden och Investor mycket tyngre.

   Delete
  2. Du har också Sampo+Nordea som är lite dubbelt. Säger inte att det är fel, bara att det är så :)

   Delete
 4. Investor handlas fortfarande till rabatt, rätt mycket större sådan än många andra investmentbolag. Är det rätt att säga att den är dyr på 400? Kanske var så att den var billig på 300.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fokuserar ju mycket på utdelningen. Och inget talar ju för att utdelningen kommer stiga med 30% när aktiekursen gått upp med mer än så. Direktavkastningen är i lägsta laget nu. Sen om det är dyrt eller billigt får ju framtiden utvisa. Gillar Investor och rabatten. Vilket gör att jag ju köper lite trots allt.

   Delete
 5. Det som jag har funderat över är att du är otroligt noggrann med priser på mat och att spara hårt när det gäller vardagen, men när det gäller aktier så är du inte lika noggrann när det gäller prislappen.

  Kommer du verkligen klara att se att ditt kapital reduceras med 50 % när nästa lågkonjunktur kommer? Borde du inte samla mer i ladorna nu och köpa när aktierna är billigare?

  ReplyDelete
  Replies
  1. De mesta jag läst visar att det är bäst att vara fullinvesterad i aktier hela tiden. Ju längre tid man utsätter pengarna för risk desto bättre avkastning. Har dessutom under 30% belåning på boendet och helt obelånad portfölj. Så ser inte riktigt vitsen med att samla cash i ladorna.

   Delete
 6. Här har du en bra förklaring varför du inte bara ska ha aktier. Börja titta vid: 23:00 till 30.41.
  https://www.youtube.com/watch?v=wRdx7kVNQ_E

  Du har din utdelning så du pallar nog trycket, men det är värt att tänka på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://www.youtube.com/watch?v=wRdx7kVNQ_E&t=23m0s

   Delete
 7. Hur resonerar du med räntan kopplat till prefferna. Stiger räntan sjunker kursen, ja du vet. Inget som oroar utan då är man positiv och får mer utdelning för pengarna?;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Resonerar som så att det är inbakat i kursen och att risken för snabb höjning av räntan är låg. Precis som du säger är jag extremt långsiktig även i preffarna och ser de som eviga vilket gör att kursen är mindre intressant.

   Men hade jag vetat att de skulle falla i pris med 5-10% om året den närmaste tiden hade jag ju väntat med att köpa så klart.

   Delete
  2. Om man återinvesterar utdelningen från preffarna så är det bara bra om kursen sjunker eftersom man köper billigare vid varje köptillfälle. Det är först när/om man ska sälja som det är viktigt att kursen är hög.

   Delete
  3. Så är det absolut. Men om kursen går ner (mer än utdelningen) i närtid är det givetvis bättre att vänta med även de ursprungliga köpen.

   Delete