Saturday, June 24, 2017

2 månader som författare

Godmorgon miljonärer och blivande dito! Hoppas ni hade en bra midsommarafton men ändå är pigga idag.

Idag är det 2 månader sen jag släppte min bok. Målet med boken var att sälja slut på den första upplagan om 3000 böcker under 2017. Ett mål som kändes högt satt men jag hoppades och trodde ändå att det skulle vara realistiskt.

På bloggen fick jag höra att omslaget var fult och att 1000 böcker var extremt ovanligt att lyckas sälja som debutant inom ett smalt område. Så det var med viss nervositet jag publicerade inlägget med rubriken "nu kan ni beställa min bok".

Det har varit två händelserika och roliga månader sen dess. Det började med att de signerade böckerna tog slut och jag helt oväntat direkt hamnade på Adlibris topplista.

Första veckan såldes ca 1500 böcker och målsättningen för hela 2017 om 3000 böcker nåddes efter en månad. Efter det har försäljningen mattats av, även om det var en liten sista push troligtvis för att ges bort i studentpresent för ett par veckor sen. Totalt ligger vi nu någonstans mellan 3500 och 4000 sålda böcker. Det betyder alltså runt 200 böcker i veckan under andra månaden. Kan det nu landa på 100-150 böcker i månaden i snitt resten av året är jag supernöjd.

Vet inte hur intressant dessa försäljningsdetaljer är för er läsare. Men vill vara transparent och försäljningen påverkar i stor utsträckning mina framtida planer med när jag ska våga sluta jobba. Vilket ju är den mest centrala frågan här på bloggen.

Nu är det så att den första avstämningen som ligger till grund för min ersättning görs 30/6. Så precis som många företag sliter med försäljningen i slutet av året för att rädda resultatet vill jag göra en sista push för boken. Så vill ni säkra lite inspirerande sommarläsning är jag mycket tacksam om ni slår till närmaste veckan.

I paniken över att de signerade böckerna tog slut direkt signerade jag upp några 100 böcker till den andra veckan. Sen dess har det mesta sålts via bokhandeln. Det betyder att det finns några signerade exemplar kvar hos förlaget som går att beställa för 225 kr inkl frakt på www.sternersforlag.se

En såld bok ger mig ca 50 kr och därmed några minuters tidigare pension. Men kan ge dig flera miljoner och därmed år av liv i frihet. Så inget snack om vem som blir den stora vinnaren ;-)

Den första omgången böcker för signering. Sen signerades lika många till veckan efter, några av dessa ligger nu och väntar hos förlaget.

22 comments:

 1. Hej! Kul med transparent uppföljning :)... har du någon koll på hur många timmar du la ner på att skriva boken och admin runomkring så man kan få fram en timlön? Även fast det säkerligen var mer än lön som erfarenhet som räknas :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Räknade aldrig timmar när jag skrev. Men kanske handlar om något i stil med: 150 timmar rent skrivande, 50 timmar kontakta förlag och möten etc, 40 timmar korrektur och redigering, 10 timmar signering, 20 timmar marknadsföring = 270 timmar rent hårt arbetet.

   Sen givetvis oändligt mycket mer om man räknar in research, bloggande, bygga upp kännedom om mig, se om någon Twittrat om boken, svara på mail, indirekt marknadsföring etc etc.

   Delete
 2. Signatur. Känns som när jag jagade kalle anka på dinseyword för signaturen "kallr anka". Misstänker att den är under din signatur miljonär innan 30? :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja exakt. Det är en hälsning och sen underskrivet med "Miljonär innan 30".

   Hade du verkligen velat ha namnet på killen i Kalle Anka-dräkten? Det är ju Kalle Anka och Miljonär innan 30 som är kända. Vi där bakom är ju ointressanta. Eller?

   Delete
  2. Kalle Anka är en tecknad seriefigur. Bakom Miljonär innan 30 döljer sig en riktig människa. Det är klart som tusan att alla som läser den här bloggen är intresserade av vem som döljer sig bakom pseudonymen. Efter pensioneringen lär det gå att tjäna ordentligt med pengar på böcker och föreläsningar om hur en sådan resa gått till samt hur livet som ung pensionär kan se ut men det förutsätter så klart att anonymiteten upphör.

   Delete
 3. Anonymous1:36 PM

  Jag ser fram emot att läsa din nästa bok. Ett tips för att fortsätta i samma snålanda, gör ett omslag som är ännu fulare. Det är ett smart marknadsföringstrick som gör att du sticker ut och folk pratar om det, vilket i sin tur generar marknadsföring!

  ReplyDelete
 4. Bra jobbat.
  Men att du får kritik för omslaget får du ta. Det är fult ;)

  Innehållet däremot är klockrent!
  Jag refererar ofta till boken i mina diskussionen om ekonomi dagligen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tur att det är insidan som räknas ;-)

   Delete
 5. Det kan vara tusen fel på boken och omslaget, men att göra något slår det mesta! Grattis till din bok och resultaten!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack. Är faktiskt nöjd/stolt över att rott detta i land från noll.

   Precis som du ska vara stolt att ni skapat livet ni önskar på bara några år.

   Delete
 6. Anonymous11:58 PM

  Jag fattar fortfarande inte vad det är för fel på omslaget. Kanske skuggfiguren skulle ha suttit framför en tallrik blodpudding istället för att hålla i en Laptop, annars är den helt OK!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker också framsidan är bra och blev lite förvånad över den massiva kritiken. Men boken säljer ju så verkar funka vilket är det viktigaste.

   Delete
 7. Anonymous11:35 AM

  En rolig tanke. Känner du någon personligen som köpt boken men inte vet att det är du dom är författaren?

  Hur många vet det igentligen, bara du och din fru?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känner tyvärr ingen som jag vet köpt boken. Heller aldrig hört någon kompis eller kollega prata om bloggen. Jag, min fru, mina föräldrar och Jan på förlaget är väl egentligen de enda som vet.

   Delete
 8. Skulle mer än gärna vilja ha ett signerat exemplar men trots allt känns det lite "slöseri" då jag redan äger boken :)

  ReplyDelete
 9. Jag har en liten fundering.

  Förutom mina aktier äger jag även 3 indexfonder; Avanza zero, Länsförsäkringar tillväxtmarknad, Länsförsäkringar global index.
  Fonderna har utan tvekan slått aktierna, jag ligger plus:
  23,14 %
  17,43%
  14,68%

  Jag har köpt in mig för 142.000 och värdet är nu 169.000.

  Jag månadsspadar inte i dem längre och har inte gjort på säkert 6 månader.
  Rekommenderar du att sälja av lite för att hämta hem vinsten och istället placera i aktier med direktavkastning?
  Eller hur hade du gjort i detta läget? Börsen står ju väldigt högt och jag skulle vilja frigöra lite kapital för att skjuta in i aktierna över en tid framöver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har en liknande situation med basen i aktier med utdelning men också fonder ungefär som dina. Skillnaden är att jag bara valt utländska fonder då jag inte tycker Avanza Zero behövs för mig som har väldigt mycket av just de 30 största svenska bolagen i aktieportföljen.

   Tycker inte det finns någon anledning att sälja och köpa aktier för pengarna. Jag är nöjd med den bredd som utländska indexfonder ger mina aktier som har svensk övervikt.

   Jag tänker mig också sälja fonderna i lite högre takt när jag ska börja leva på avkastningen. Kanske en försäljning på runt 7-8% per år vilket troligtvis gör att värdet urholkas över tid. Men det är tanken att fonderna ska vara slut den dagen som olika pensionsdelar kan börja betalas ut för att komplettera aktieutdelningen.

   Så för mig har fonderna en roll vid sidan om utdelningsaktierna.

   Delete
  2. Jag är med på ditt resonemang.
   Personligen så började jag med Avanza Zero innan mina aktieköp på svenska börsen.

   Jag kanske borda sälja av lite av Avanza Zero och fördela vinsten i utländska fonder eller i aktier i utländska papper.

   Delete
 10. Anonymous4:26 PM

  Jag föll för den mördande reklamen och köpte ett ex. Officiellt till tonåringen vars mål i livet är "ha gott om pengar och ett av de där jättefina bostäderna de säljer i "Toppmäklarna" (nåt tv-program)".
  Men boken används som högläsning, vi diskuterar, pratar om liknelser och exempel och jag förklarar hur vår familjs ekonomi är jämfört med omgivningen (din, släktingar, skolkamrater mm).
  Tonåringens första reaktion var "det var väl slöseri att köpa boken", med glimten i ögat. När jag nämnde vad vanliga barnböcker kostar (ca 129-399) så blev köpet ändå godkänt.
  Tonåringens andra reaktion, efter lite läsande, var "Åh vad jag önskar att vi fick läsa och diskutera sånt här i skolan".
  Där har du och alla andra bloggare något att ta tag i. För som vi alla vet så är privatekonomi helt obefintligt i läroplanen idag.

  /Spargrisen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att höra att boken är uppskattad och leder till intressanta diskussioner!

   Håller med om att mycket finns att göra i skolan. Unga aktiesparare har ju lite bra projekt där. Men finns så klart mycket mer att göra. Vi får alla hjälpas åt att sprida budskapet.

   Delete
 11. Anonymous7:02 PM

  Handen på hjärtat, har du någonsin stulit toapapper från jobbet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har aldrig tagit toapapper på jobbet. Har helt enkelt dragit en tydlig gräns vid att stjäla.

   Äter nästan bara frukt på jobbet men då äter jag några frukter i veckan på plats. Tar inte hem och äter hemma.

   Delete