Monday, June 26, 2017

Måndagen efter midsommar

Måndagen efter midsommar är en av årets mest speciella jobbdagar tycker jag. Sommarens semester är nära och 3 dagars helg gör alltid att man får lite semesterkänsla. Samma visa varje år. Men nu är det sista gången. Nästa midsommar är jag en fri man.

Sommarvädret lämnar dock lite att önska tycker jag. Inget unikt, utan rätt typiskt midsommarväder. Men segt att det ska regna 3-5 gånger om dagen. Vädret har väckt en ny våg av diskussioner här hemma kring var vi ska bo om några år. Om det nu är juni, juli, augusti man går och längtar efter 9 månader om året och det då regnar 5 gånger om dagen måste jag känna att det känns som Sverige är ett tveksamt val av land att bo i.

Det är dock ingen lätt fråga. Finns ju många fördelar med Sverige också. Inte minst bekvämligheten, man vet hur allt funkar, hög standard på det mesta, närheten till släkt och vänner, ordning och reda etc. Oavsett om det blir Sverige eller utlandet så kommer vi med största sannolikhet inte bo kvar i en bostadsrätt i Stockholm om några år. Utan det blir ett billigare boende i ett mindre hus i Sverige eller flytt utomlands. Eller någon kombination av dessa två.

Fördelen med ett hus med obefintlig belåning på en mindre svensk ort är att det blir en låg boendekostnad som mest består av uppvärmning av huset. Så sänker man värmen till några enstaka plusgrader i huset på vintern och åker utomlands några månader så behöver det inte stå och ticka så mycket kostnad hemma. Vilket vi är mer lockade av än att hyra ut vår möblerade lägenhet, även om ekonomin i det senare kan vara bättre.

Den stora skattemässiga fördelen med mer permanent flytt utomlands blir först vid 55 när man kan börja plocka ut tjänstepension, och för oss som slutar jobba tidigt blir skatten på tjänstepensionen en betydligt mindre faktor än för de som jobbar 20-25 år längre än oss. Så just den delen med skatt på pensionen känns inte avgörande och ganska avlägsen.

En variant vi pratat om, som nog ligger närmast till hands just nu, är att vi kör 6-12 månader utomlands i skarven mellan lägenheten i Stockholm och huset på den mindre svenska orten. För att känna oss lite för och prova ett par olika länder under en längre sammanhängande period. Detta blir nog i så fall tidigast 2019.

Även om jag slutar jobba i början av 2018 så kommer jag ha lite tid för hobbyprojekt eller kanske lite roliga affärsprojekt som jag inte ser som jobb medan min fru räknar med att jobba vidare 1-2 år till efter mig. Så finns många chanser att vrida och vända på alla möjligheter. Vi kommer även börja reka eventuella bostadsorter utomlands närmaste året via ett par resor kortare semesterresor.

Oavsett var man ska bo så behövs det kassaflöde i form av utdelningar. Så idag blev det lite köp i Castellum och Alm Equity Pref.

13 comments:

 1. Anonymous10:44 PM

  Att sänka tempen i ett hus till några få plus under längre tid, är katastrofalt dum snålt! Räkna med fukt som leder till mögel! Snåla för jössenamn inte på värme och ventilation, det leder alltid förr eller senare till ett sjukt hus! Som mest hade jag sänkt till 17 grader.
  Mvh Husägaren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är ingen expert på hus. Men trodde det berodde på typ av hus och konstruktion. Att det var många med fritidshus som bommade igen under vintern och bara höll de frysfritt. Men 12-15 grader har jag också sett som lägsta rekommendation på vissa hustyper. Det får ju utvärderas när det närmar sig verklighet.

   17 lät dock väldigt högt.

   Delete
  2. Anonymous8:00 AM

   Visst har hustypen betydelse, men du har väl några möbler, t.ex. soffor av tyg? Många fritidshus har ju problem med unken lukt. Har det väl fått fäste så är det väldigt svårt att bli av med!
   Investera gärna i någon typ av värmepump.
   Ett hus kostar ju trots allt några miljoner, att då riskera att förstöra det för att spara lite på värmen är just dumsnålt!
   Mvh Husägaren

   Delete
 2. Bosätter man sig utomlands så blir väl kalkylen på dina utdelningar helt annorlunda också då du inte kan ha kvar ditt ISK.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att ev skriva sig utomlands är ju först aktuellt om 20 år. Så vilka konton och regler som gäller då får vi ju se. Att behålla en KF (där jag har alla mina aktier) verkar dock möjligt idag.

   Delete
  2. James6:33 PM

   Skattefrågan är ytterst viktig, kommer man undan med KF i Sverige är mycket vunnet, men hur sköts då skatten i Sverige? Dras utan skattskyldig?

   Har själv bott i Italien men då med depå. 15% drogs i Sverige på utd & vinster och ytterligare 15% i Italien. Utöver det tar Italien 1/1000 på belopp investerade utomlands.

   Kan man kalla det försäkring ochdet är bra med det så finns mycket att vinna.

   Delete
 3. Jag gillar Sverige, det viktigaste man har är släkt och vänner.

  ReplyDelete
 4. hur mycket tjänar man på att släppa en bok så som du gjort ?
  hur mycket blir det över efter alla kostnader ? per såld bok ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är lite olika upplägg. Men i mitt fall tjänar jag ca 50 kr per bok från bok 701. Inget på de 700 första som ska täcka kostnaderna.

   Ersättningen på 50 kr är på faktura dvs mycket skatt. Så krävs att man säljer några 1000 ex för att det ska bli något som ens liknar en ok timlön. Vid 5-10.000 ex börjar det blir riktigt bra.

   Delete
 5. Anonymous9:38 AM

  Jag skulle hyra ut boendet(villan) under vintern(nov-feb) eller den perioden ni är utomlands. Hyresinkomsten är skattefri upp till 50tkr. Man har även avdrag på 20%.

  Dessutom så kan du skaffa ett litet attefallshus/friggebod som är separat från huvudbyggnaden. Den får vara 25kvm, kostar 100-150k att bygga men kan ge 3k i hyresintäkt varje månad.
  Då får du inkomstkällor från flera håll, samt att du inte betalar för huset när du är borta. Något för dig?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känns om uthyrning av både hus och attefallshuset är boroende av läget. Ska vi sälja lägenheten för 3-3,5 miljoner och köpa ett hus för 1-1,5 miljon så kommer inte läget vara på den nivån att hyresgästerna står på kö. Gissar jag.

   Delete
  2. James6:23 PM

   Man ska inte räkna bort det helt. Finns folk som inte har möjlighet eller lust att köpa bostad och därför hellre hyr, så länge vi inte snackar Gäddede eller Strömsund.

   Delete
 6. Anonymous9:28 PM

  Mitt förslag är att göra tvärtom. Köp ett hus med en tomt som vetter bra för att bygga en atterfallsvilla och bo där själva. 25 perfekt optimerade kvm med trevlig uteplats. Nybyggt dessutom, kul projekt för dig att bygga över en sommarsäsong med lite hjälp förstås. Hyr sedan ut det stora huset, mer pengar in, slipp sköta trädgården när du är borta samt minimal kostnad för er att bo. Det har ju sina nackdelar att hyra ut sitt eget boende så bättre de bor i huset.

  Funderar själv på något sådant i framtiden:) när grabben (16 månader idag) flyttat ut :):)

  ReplyDelete