Wednesday, June 21, 2017

Bild av mina köp i Investor A

Investor är ett av de bolag jag verkligen kämpat för att vikta tyngre senaste dryga året. Målet var att gå från 0 till 10% vikt av Investor så snabbt som möjligt i portföljen då jag insåg att inflödet av nya pengar i form av lön skulle minska under 2018. Och om jag inte hinner upp i målet på antal aktier är Investor och Industrivärden två bolag som jag vill prioritera att ta mig så nära målet som möjligt innan jag slutar jobba.

Det började förra våren och sommaren med först ett lite mindre köp och sen två lite större. Då jag fortfarande hade en högre courtageklass och en hel del likvider och på den tiden siktade på att köpa för minst 20.000 kr men ibland upp mot 50.000 kr åt gången. Det sista av de lite större köpen skedde direkt efter Brexit.

Sen fick jag 1 kr i minicourtage ungefär samtidigt som mina likvider var slut och jag fick gå över till att bara spara från lön och återinvestera utdelning vilket blev ungefär 30.000 kr i månaden från sommaren förra året. Jag köpte då aktier för så nära under 1000 kr som möjligt per köp, vilket gav 3 Investor per köp så länge kursen var under 333 kr.

Sen under november 2016 gjorde jag både lite fler men också ett par större köp då jag tyckte rabatten gått upp lite och fortfarande ville prioritera Investor tyngre. En av de få gånger på bloggen jag skrivit något som kan liknas vid en analys vid en enskild aktie. Läs inlägget här.

När kursen letade sig upp över 333 kr fick jag gå ner på att köpa 2 aktier åt gången för att få lägsta möjliga courtage på 1 kr.

Så bilden nedan kan förklaras såhär
- Större köp tidigt när aktiekursen var runt 260 kr.
- Att jag gjorde ytterligare ett lite större köp precis över 300 kr
- Att jag drog ner på takten från 3 aktier till 2 per köp när kursen gick över 333 kr


Detta har gjort att jag själv blir förvånad över min låga snittkurs varje gång jag loggar in på Avanza. Jag tycker att jag köper och köper Investor mest hela tiden och att många av köpen skett till långt över 350 kr. Ändå är mitt GAV runt 285 kr i skrivande stund. Det visar återigen att man inte behöver vara så orolig för att fortsätta köpa när det går upp, det tar tid att höja genomsnittliga köpkursen. Och vem vet 400 kr kanske anses vara rena fyndet när vi tittar tillbaka på kursutvecklingen om 5-10 år.

Samma sak med trögheten i att flytta snittkursen på bolag man köpt under en längre period gäller åt andra hållet. Jag har köpt en massa H&M sen 250 förra sommaren ner till strax över 200. Men genomsnittliga köpkursen är fortfarande kvar över 250. För att jag gjorde några större köp uppe strax under 300 för ett par år sen.

Om man köper och behåller blir varje nytt köp en mindre och mindre andel av befintligt antal aktier. Dvs påverkar GAV mindre och mindre. 

För närvarande tar jag det lite lugnare med Investor, men det är ändå ett bolag jag köper i minst 1-2 gånger i månaden. För H&M är det dock köpstopp fram till årsskiftet då jag fyllt min kvot där. Återkommer under eller efter #uppesittarkvällen med vad som blir prioriterade köp kommande månad.

12 comments:

 1. Anonymous1:47 PM

  Intressant att du inte tankar fler H&M. Affären har ju inte ändrats nämnvärt från när aktien stod i 300 SEK /aktie, nu när den är ner 33% vill ingen ta i den med tång.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:19 PM

   Affären ändras ju ganska kraftigt för HM varje dag... flytten mot shopping av kläder på nätet visar sig vara snabbare än någon förutsett. Zalando och de andra växer så det knakar.

   Delete
  2. Tar gärna i H&M även utan tång. Men redan köpt 100 aktier i år vilket får räcka. Lätt att köpa på av ren envishet när det går ner. Jag behöver lite paus och distans.

   Delete
  3. James7:32 PM

   Stormen är inte ens nära men aktieägare kastar sig över bord på löpande band.

   Delete
 2. Anonymous2:57 PM

  Märkligt resonemang kring mini-courtage, tycker jag. Man vill ju minimera den procentuella andelen som går till courtage. Och om man betalar 0.1 %, men minst 1 kr, i courtage, vill man ju se till att man alltid handlar för MINST 1000 kr, annars betalar man ju mer, procentuellt sett, i courtage, vilket innebär att man i slutändan har betalat mer pengar räknat i kronor och ören.

  Men vad vet jag, det kanske är en specialare där det blir extra förmånligt pris, procentuellt räknat, om man handlat för mindre än 1000 kr.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har 0,15% vilket avrundas till 1 kr om jag handlar för 999 kr. Dvs får då 0,1% istället för 0,15%. Med 400 st köp om året blir det viss skillnad.

   Delete
  2. Anonymous5:26 PM

   Jag tror att han menar att när du, ex., köpte dina 2 investor á 333 kr för att hamna under 1000 kr spärren, så betalade du procentuellt mer för dessa inköp.

   Delete
  3. Nja 2 för 334 kr styck blir ju 0,15% dvs varken bättre eller sämre än om jag köper fler. Men så fort den började kosta över 335 blev det ju liten avrundningsvinst igen.

   Delete
 3. Anonymous10:46 PM

  Om du köper 400 ggr per år för ett courtage om 1 kr/gng så blir det max en kostnad på 400 kr/år. Du kanske kan spara någon 100-lapp/år på det - oväsentligt i sammanhanget. Bättre att lägga tankemöda på annat.
  Lycka till/Per

  ReplyDelete
  Replies
  1. Roligt sätt att spara pengar, kul att köpa varje dag. Men absolut mest en kul grej/fix idé att köpa för 700-999 kr åt gången.

   Delete
  2. James6:47 PM

   något mindre än pantburkar i soprummet men betydligt mer än toalettbesök i tvättstugan.

   När metoden är etablerad blir tankemödan minimerad.

   Delete
 4. Jag sålde av nästan hälften av mina när kursen träffade 410-415 kr förra veckan. Jag köpte in mig på 283 kronor, och har tjänat en rejäl hacka på detta innehav. Vinsten återinvesterades i: Duni, Hemfosa, Catellum samt lite indexfonder.

  ReplyDelete