Tuesday, June 13, 2017

Skatteverket vilket skämt

Jag har ju så kallad FA-skattsedel. Dvs är anställd men har också möjlighet att skicka fakturor i min enskilda firma. Har för mig att jag tidigare år fått vänta till långt in på hösten med att få tillbaka eventuellt för mycket inbetald skatt, men att jag senaste åren fått det innan midsommar.

Då pengarna ännu inte kommit har jag senaste dagarna försökt ta reda på när pengarna kan tänkas komma. Men skatteverkets hemsida ligger nere (sen i söndags, snacka om pinsamt) så alla vettiga träffar på google som leder till skatteverket leder till deras felmeddelande. De andra träffar jag fått som verkar rimliga leder till nyhetsartiklar bakom betalvägg.

Vet att jag har ett saldo på mitt skattekonto på 7.000 kr. Men det har inte skett någon korrigering på det kontot sen början på maj när jag lämnade in deklarationen. Så vinsten i enskilda firman från 2016 verkar inte stämts av mot inbetald preliminärskatt.

Någon skatteexpert som kan hjälpa mig att gissa när jag får pengarna? Jag deklarerade på nätet och skatteverket har mitt kontonummer för utbetalningen.

17 comments:

 1. Du borde få dina pengar innan midsommar (jag har fått mina och har också enskild firma) men eftersom skv har en rejäl kris nu kan det dröja. Jag hade ringt dem om jag var du fast köerna kan vara långa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, låter förhoppningsfullt. Det som förbryllar mig lite är att ingen avstämning på mitt skattekonto har skett sen jag skickade in deklarationen. Det borde väl vara steg 1 innan några pengar kan betalas ut?

   Delete
  2. Nu har du ju redan fått vettiga svar och hemsidan är uppe igen men jag tänkte bidra med årets erfarenhet för jag har kopplat in mig på "Min myndighetspost" och dit fick jag beskedet om utbetalning dagen innan beskedet om slutlig skatt kom. Därefter tog det några dagar innan pengarna landade på kontot.

   Får man inte meddelandena elektroniskt kommer man förmodligen ha pengarna på kontot innan man får beskeden och regleringen av skattekontot sker samma dag som utbetalningen.

   Men jag håller tummarna för att du kan köpa mängder av nya, fina aktier till midsommar.

   Delete
 2. Har du gjort några speciella avdrag i din deklaration? Eller är de endast kontrolluppgifter som går igenom?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inga avdrag på privata a-skattsdelen. Men hela enskilda firmans resultat var ju okänt för skatteverket när jag gjorde deklarationen. Så det är ju ny information som måste bearbetas.

   Delete
 3. Anonymous2:49 PM

  Det är inte ditt saldo på skattekontot som avgör utan om du ska få tillbaka pengar enligt din inlämnade preliminära inkomstdeklaration. Tex om jag sätter in 10 000 kr på mitt skattekonto men jag ska betala in pengar enligt inkomstdeklarationen, men dessa 10 000 kr täcker min "skatteskuld" så att 6 000 kr blir över. Då kommer pengarna efter sommaren.

  Enligt mina källor ligger även Skatteverkets interna system nere, så det är inte bara hemsidan

  Taxman

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så du menar att om jag ska få tillbaka pengar på a-skattedelen så kommer de innan sommaren och om jag betalat in för mycket preliminär skatt på f-skattedelen så kommer det efter sommaren? Om skatteverket har fått fart på datorerna tills dess vill säga...

   Delete
  2. Anonymous11:33 AM

   Nej, det samkörs eftersom du har enskild firma. Mitt exempel var kanske dåligt så jag tar ett nytt.

   Du säljer tex en bostad under 2016 och gör en bra vinst. Du räknar ut att skatten på vinsten blir 200 000 kr och betalar in detta i februari 2017 för att undvika kostnadsränta. När du sedan deklarerar där din bostadsförsäljning ingår ser du att du ska betala in 150 000 kr (eftersom du har ränteutgifter eller andra avdrag blir det lägre än 200 000 kr). Systemet känner alltså inte av att du har betalat in 200 000 kr på skattekontot och kommer att behandla din deklaration som att du ska betala in pengar, trots att du ska få tillbaka 50 000 kr som du har betalat in för mycket. Detta innebär att du får tillbaka dina pengar efter sommaren om du inte begär en förtidsåterbetalning. Nu vet jag inte om detta var fallet för dig då du inte lämnat så mycket information men det är så det fungerar.

   Taxman

   Delete
 4. Skatteverket: protecting you from your own money..

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:47 PM

  Ett tips som jag inte är säker på om det funkar på skatteverket men var guldvärt när jag hade med försäkringskassan att göra som föräldraledig: Välj att du vill ta samtalet på annat språk och välj engelska. Var aldrig någon kö då.

  //Anon

  ReplyDelete
 6. Ring dem?

  De visade först att min fru preliminärt skulle få tillbaka pengar, sen några dagar senare stod det "att betala". Något var fel men de hjälpte till på telefon så min erfarenhet är : ring dem om du kan så får du hjälp.

  ReplyDelete
 7. Om de bestämmer sig för att kolla din deklaration kan pengarna teoretiskt dröja många månader. http://www.dn.se/ekonomi/nu-kommer-skattepengarna-in-pa-kontot/:

  "I de flesta fall kommer pengarna hamna på kontot i morgon eller på fredag. Men några kommer, även om de deklarerat digitalt och har anmält sitt konto till Skatteverket, inte få pengar insatta innan midsommar.

  – Det kan bero på att de har tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Johan Schauman, skatteexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:37 PM

   Jovisst, men det är underförstått.

   Delete
 8. Tack för tips och länkar. Jag ger det en vecka till. Nu funkar hemsidan iaf och saldot på skattekontot är fortfarande 7000 kr. Så hoppet lever...

  ReplyDelete
 9. Archive.org är superbra när sådant här händer. Kopiera länken från google och klistra in i "wayback bachine". https://web.archive.org/web/20170117065514/https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/skattekontoochslutligskatt/privatskattekontofaq/narbetalasskattepengarnaut.5.6efe6285127ab4f1d25800027409.html

  Googles cachade sidor kan också vara bra. http://www.wikihow.com/images/d/d4/Bypass-Registration-on-Websites-using-the-Google-Cache-Step-4-Version-2.jpg

  ReplyDelete
 10. Har du fått ordning på saker och ting? Det saldot du har på skattekontot är inte det som du får i skatteåtebäring, det är helt enkelt bara ett konto (som på SHB, Nordea etc, utan ränta numera) där du kan sätta in pengar som skatteverket kan dra skatter och moms från. Dvs när du gör en sk inbetalning till skatteverket sätter du bara in pengar på det här kontot.

  Det kontot är alltså helt avskilt från en eventuell återbäring om du har angett kontonummer och ska få tillbaka tillräckligt stort belopp för att de ska betala ut det. Om du inte fått något trots att du fick upp ett belopp att få ut i samband med att du deklarerade elektroniskt borde det vara att de kollar din deklaration extra. Som någon skrev ovan så är det en bra grej att skaffa e-brevlåda, för då får du direkt besked från skatteverket när något sker och skulle du få utbetalt skulle du fått besked i e-brevlådan för en vecka sedan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte fått några pengar eller besked än. Men har inget att dölja så de får granska på.

   Delete