Sunday, July 02, 2017

Billigt boende på landsbygden

Igår kväll roade jag mig med att surfa runt lite på Hemnet. Precis som jag skriver i min bok så tror jag inte jag kommer bo kvar i en bostadsrätt i Stockholm speciellt många år efter att jag slutat jobba. Som det är nu binder vi upp flera miljoner i ett boende, pengar som skulle kunna generera kassaflöde på annat håll. Det är ju ingen nyhet, men det slog mig återigen hur billigt det är i vissa områden. Det var därför lite kul att jag idag när jag kollade senaste kommentarerna på bloggen såg frågan från signaturen Susanne om jag skulle kunna tänka mig att flytta till Värmland eller Norrland för att komma billigt undan.

Just Värmland var ett område jag inte tittat så mycket på tidigare som fångade mitt intresse igår. Så det var ett lite roligt sammanträffande.

Att vi kommer flytta från Stockholm är alltså grundplanen. Frågan är då bara vilka alternativ som finns och i vilken ordning dessa bör ske? Det som spelar in är:

- Min fru räknar med att jobba vidare 1-2 år till. Vi tror också att det är bra att jag testar lite hur det är att inte jobba och gå hemma. Att båda skulle sluta jobba samma dag, sälja lägenheten och flytta till Värmland kan bli lite mycket på en gång. Under övergångsperioden när jag inte jobbar men bor kvar i Stockholm kan jag lättare dra igång lite projekt med min firma om jag springer på något kul. Vilket jag tror är större chans i Stockholm än i Sunne.

- Det vore intressant att testa att bo utomlands några månader på ett par olika platser. För att utvärdera om det kan vara något att satsa på mer permanent senare i livet.

- Vi har pratat om att köpa hund. Något som har känts bökigt och dyrt under tiden vi båda jobbar hela dagarna. Vilket också är bökigt om man vill flytta utomlands under perioder. Men som tvärt om skulle vara enkelt och roligt nöje om man var ledig och bodde på landet.

- Vi har inte stort behov av storstadens utbud med mycket restauranger, kultur och happenings. Men vi skulle nog heller inte trivas helt isolerade ute i skogen. Det bör finnas ett samhälle i närheten med några olika ställen att äta på, ett föreningsliv inom idrotten där man kan träffa likasinnade etc.

Tänker man rent praktiskt i vilken ordning vi borde testa saker så borde vi ju landa i något i stil med detta:
- Jag slutar jobba och testar livet som fri under 2018.
- Min fru slutar jobba och vi säljer lägenheten under hösten 2019. De få saker vi vill behålla magasineras, övrigt säljs.
- Hösten 2019 till våren 2020 testar vi att bo 2-3 månader på 2-3 olika ställen som tex något av Thailand, Kanarieöarna, Mallorca, Malta eller Portugal.
- Våren 2020 flyttar vi till hus nära en mellanstor svensk stad och köper en bil. Hundens vara eller icke vara blir då en avvägning av hur gärna vi vill ha en hund och hur många månader per år vi tror att vi kommer bo i Sverige. Kanske kan man jobba någon månad per år och dra in lite lyxiga extrapengar som kan slösas på resor. Men den passiva inkomsten täcker en fint liv utan en enda arbetstimme.
- Runt 2035 dör den eventuella hunden och det passar ganska bra att flytta utomlands permanent och få lägre skatt på pensionen.

Det är dock helt klart att den valfrihet och möjlighet att välja själv exakt hur och vad vi ska göra med våra liv är både en enorm frihet men också lite av en utmaning. Då det är många val som måste göras tack vare den ökade friheten.

63 comments:

 1. Ska bli riktigt kul och spännande att läsa hur du upplever skillnaderna mellan att jobba och att icke jobba :)

  ReplyDelete
 2. Kul läsa om folk som planerar om framtiden, spännande!
  Det blir ju inte alltid som man planerar 100%, men siktar man inte åt något håll blir det oftast inget alls.
  Egna erfarenheter, så jättekul och intressant följa dig och din frus beslut!

  ReplyDelete
 3. Att kunna vara ute i naturen varje dag och känna lugnet på landet är nog överskattat hos oss stadsbor. När man inte har något jobb man behöver gå till skulle jag absolut kunna tänka mig att bo lite längre bort från allt myller. Man måste ju inte flytta längst ut i vildmarken, det finns många trevliga småstäder och byar i vårt land.

  ReplyDelete
 4. "In the spring of 2020 we moved to a house near the Swedish town ...". Will you be able to buy a house on mortgage without salaried job? Will the banks be willing to provide loan for such? Or do you plan to buy with all cash?

  ReplyDelete
  Replies
  1. A house in planned size and location will be aprox 1-1,5 MSEK. We will probably get 3 MSEK for the apparment in Stockholm.

   Delete
 5. Rolig läsning som vanligt, ett liv där man bor utomlands men även i Sverige 2-3 månader om året låter så jäkla hääärligt!

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:56 PM

  Hahaha jag dör av skratt! "Runt 2035 dör den eventuella hunden och det passar ganska bra att flytta utomlands permanent och få lägre skatt på pensionen."
  Planerat och klart in i minsta detalj Sickan!
  Skämt åsido klart man ska ha planer men det där kändes lite väl långt fram i tiden för att planera, ta ett år i taget och lev livet i den frihet du kämpat så hårt för istället för att bestämma allt i förväg och sen tvinga dig själv att leva efter manus. Detta är såklart bara min egen åsikt, tack för en intressant blogg!
  Mvh Viktor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Detaljer om 2035 var ju med glimten i ögat. Men kräver viss planering att göra saker som bilköp och hundköp i rätt ordning i förhållande till tex att testa att bo utomlands.

   Delete
 7. Tänk på att kommunalskatten skiljer sig åt ganska kraftigt på landet. Några kommuner som jag gärna skulle dra mig tillbaka i på ålderns höst har f.n. bortemot 35 procent jämfört med knappt 30 i Stockholm och kranskommunerna. Spelar kanske inte så stor roll om du lever på utdelningar och inte arbetar mer än brytgränsen för skatt men ändå värt att hålla i minnet. För mig skulle det göra en skillnad på cirka 20 000 kronor per år med nuvarande bruttolön.

  Vill du flytta utomlands är Baltikum underskattat. Billigt att bo, billigt att leva, låg skatt, nära till släkt och vänner i Sverige. Estland antagligen enklast men något billigare och något varmare stränder i Lettland/Litauen. Har dock på rak arm inte koll på hur det fungerar med kapitalskatter och om du kan flytta portföljen i ISK/KF-format utomlands vilket behövs som du skriver dig där. Eftersom de är EU-länder bör det fungera men ISK/KF har ganska snåriga regler.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja skatten får man ta hänsyn till. Men lönen kommer vara låg från det kan bli aktuellt med flytt. Så mindre påverkan i vårt fall.

   Delete
 8. Anonymous7:18 PM

  Billigaste husen finns här. http://www.smp.se/okategoriserade/36-villor-i-tingsryd-for-en-i-appelviken-2/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant lista. Trodde det skulle vara mer Norrland och mindre Småland.

   Delete
 9. Anonymous7:57 PM

  Själv är jag uppväxt på landsbygden och det jag tycker man ska tänka på är om det finns någon "levande landsbygd" kvar i området man är intresserad av. De flesta hålor är sakta men säkert döende och även om man bor på landet är det kul om det finns ett engagemang bland bygdens folk. Själv är jag från Småland och tycker att det är ganska döende, förutom kyrkorna så är det just stendött ute i skogen. Har en del bekanta från Dalarna och det verkar vara en mycket mer levande och social landsbygd i de gamla Svea skogarna än vad det är i djupaste Småland. Bara en liten input som jag tror kan vara bra att kika närmare på.

  ReplyDelete
 10. Ett alternativ som vi funderar på är att köpa en 3:a med två separata ingångar. Då kan man hyra ut den lilla och bo i den stora. Och när man flyttar till landet eller utomlands har man en övernattare.

  ReplyDelete
 11. Jane839:33 PM

  Kolla in Karlstad!

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:43 PM

  Norduppland, nära vänner o familj i tjockholm, dessutom nära arlanda! 1-2 timmar till sthlm när/om du ska göra några extrakneck :)

  lycka till!
  christoffer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:44 PM

   En mycket fint läge, med lite pyssel, får du under miljonen!

   Delete
  2. Mycket mygg va? Men vi har funderat på det. Nära Arlanda är bra!

   Delete
 13. Anonymous11:07 PM

  Det är väl inga problem med att ha isk/kf konton i Sverige. Om man är skriven i sverige, men långtidsresenär? Säg 6 månader om året?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej det är inga problem. Problemet uppstår om man vill skriva sig utomlands för att få lägre skatt på pensionen.

   Delete
 14. Anonymous11:51 PM

  En annan fråga, får du en slant varje gång man lånar din bok på biblan?:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror man får 1 kr per lån, men bara om man kommer upp i 2000 kr på ett år.

   Delete
 15. Jag flyttade till hus på landet för knappt två år sedan och har inte ångrat det en sekund, både ur ekonomisk och hälsomässig/själslig synpunkt. Jag kunde sälja min lägenhet som jag ägt i 14 år med stor vinst och tillsammans med sparade pengar blev lånet så pass litet att jag betalar under 2000 kr i ränta utan räntavdrag inräknat. Jag amorterar 5000 kr varje månad och räknar med att komma under 50% belåning inom 5 år.

  Det är viktigt att fundera på hur mycket jobb huset kommer att kräva och hur stor del man är villig att utföra själv. Mitt hus är 85 kvm i ett plan och därför väldigt billig i uppvärmning och kräver relativt små insatser vid renovering/reparationer. Jag kan dessutom elda med ved om elen skulle bli dyr eller om strömmen försvinner en längre tid.

  Om jag skulle få för mig att flytta någon gång så skulle jag titta på det som i USA kallas för tiny living/tiny house. Alltså jämförelsevis väldigt små hus men med smart inredning för optimalt utnyttjande av boytan, och därmed väldigt billiga. Ofta står de på hjul också och kan flyttas med en vanlig bil. Finns oändligt mycket inspiration på youtube om folk som slutat arbeta och lever en väldigt bra tillvaro med stor frihet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous1:37 PM

   "Ofta står de på hjul också och kan flyttas med en vanlig bil." jag tror den kallas för husvagn :)

   Delete
  2. Ja jo, visserligen sant :) Men de jag menar ser mer ut som riktiga hus på hjul och lämpar sig kanske inte att dra med sig till Öland för en veckas semester. Så här kan de se ut: https://www.tumbleweedhouses.com

   Delete
  3. Googla på "mobile home". De är mer att jämföra med villor och är vanliga i USA och England där folk oftare byter jobb och flyttar än här.

   Delete
 16. Anonymous2:46 PM

  Köpte ett hus på 160 kvm cash för 1 mille. Satte in värmepump. Månadskostnad inkl allt dvs el va sopor samt fastighetsskatt idag 3200 kr. Dbs som en liten hyres etta.
  Får över ca 9000 kr i månaden. Allts investeras i Traction (40% upp bara i år)

  ReplyDelete
 17. Skulle rekommendera Mariefred eller Strängnäs. Bra kommuner, nära Sthlm (45-50 min med bil), tåg finns, ligger vid Mälaren, billiga hus, stora tomter. Fattar inte att inte fler Sthlmare upptäkt Sörmland.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kollade en del Mariestad och Stallarholmen tidigare. Tycker det var dyrt där.

   Delete
  2. Anonymous7:04 PM

   Mariestad? Då har vi förflyttat oss till vässjöötaslätta ;)

   Delete
  3. Menade Mariefred så klart. Var nog sugen på öl när jag skrev.

   Delete
  4. Dyrt? Casha denna och lev billigt: https://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-stallarholmen-hasta-strangnas-kommun-ugglevagen-11-11739895

   Delete
  5. Ja dyrt eller inte dyrt är så klart en definitionsfråga. Är snarare på jakt efter något för 1-1,5 miljon och under 30.000 per år i driftskostnad. Vill få loss lite kontanter och samtidigt sänka kostnaden mot idag då vår lägenhet minus bolån är värd drygt 2 miljoner och boendekostnad exkl lån på runt 3000 i månaden.

   Så kan man vara utomlands några månader om året för mellanskillnaden.

   Så vill gärna hitta ställe där man kan få hus 30% billigare än Stallarholmen/Mariefred.

   Delete
  6. Anonymous12:01 AM

   Utöver "driftskostnad" så måste du ju också räkna med avsättning till "underhålls/reparationsfond". Och sedan får du räkna med att du som husägare kommer behöva införskaffa en hel del prylar som du inte behöver när du bor i en lägenhet. Mindre summor kan tyckas, men de adderas snabbt upp till en betydande kostnad. Vill egentligen inte veta vad jag lagt på huset på senare år, måla om gavlarna, köpa snöslunga, byta ut hängrännor som läcker, trädgården osv..... Har du bott i en lägenhet har du troligen inte gräsklippare, högtryckstvätt mm som du förr eller senare "behöver".

   Delete
 18. Anonymous5:19 PM

  Magasinering är svindyrt!!! Ungefär som att hyra en lien lägenhet för möblerna. Bara första månaden som är billig. Fundera igenom noga på vad ni vill behålla, när ni väl är där.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ev kan vi ställa lite grejer hos släkt och vänner. Så det kanske räcker.

   Delete
  2. Anonymous11:25 PM

   Ja magasinering kostar flera tusen per månad. 4500:-/månad skulle de ha för magasinering på drygt 4 kvadratmeter (i stockholm) när jag kollade nyligen. Kom fram till att det var betydligt mer lönsamt att sälja alla skrymmande möbler på blocket, och sedan köpa tillbaka nytt.

   Delete
 19. Anonymous5:26 PM

  "- Runt 2035 dör den eventuella hunden ", ROTFL!! Vet inte om det är rödtjutet eller att det är sista arbetsveckan innan semester, men jag höll på att kikna av skratt av denna formulering...

  ReplyDelete
 20. "Runt 2035 dör den eventuella hunden"
  Det kan vara det roligaste du någonsin skrivit. Jag börjar skratta varenda gång jag läser det.

  ReplyDelete
 21. Även jag skrattade högt åt den formuleringen. Perfekt absurd lågmäld humor

  ReplyDelete
 22. Anonymous1:55 PM

  Vad skön du är Miljonären :)

  Oj vad jag kommer le den dagen din dam blir på smällen och ni tänker "wtf det e ju bara 20 år att försörja sen flyger ungen ut ur sitt bo" :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. 2040 flyttar det eventuella barnet hemifrån. Men blir inga barn kan jag lova.

   Delete
 23. Mitt hemnet-tips är sökningar i södra småland runt orter med tågstation. Du har redan sett att det toppar billigast-listan och det går snabbt till Kphm/Kastrup om du hittar något nära stambanan. Det finns även mindre stationer som har många avgångar direkt till Kastrup.

  ReplyDelete
 24. Hur är tanken med hus om ni tänkt vara utomlands flera månader varje år? Är det inte smartare med lägenhet då?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Angående hus tänker vi:
   - Frigöra ca 1,5 miljon jämfört med lägenheten som idag är värd 3 så tror vi att vi får bra hus för 1,5 miljon
   - Månadskostnaden bör vara jämförbar med nuvarande lägenhet
   - Inget behov av att bo i Stockholm den dagen vi inte behöver bo nära jobb

   Sen skulle det ju rent ekonomiskt vara billigare att flytta till en pytteliten lägenhet i någon mindre ort. Men vi tror livskvalitén blir högre i ett hus.

   Vi är inte så sugna på att hyra ut vårt boende utan räknar med att det står tomt. Och då ska inte månadskostnaden för ett hus vara högre än för en lägenhet tänker jag mig. Kanske till och med lägre om man kan skruva ner värmen något i huset och pausa sophämtning etc?

   Stora uppsidan blir helt enkelt att få loss pengar från lägenheten i Stockholm som kan investeras och ge ett kassaflöde istället för vara bundet i en lägenhet.

   Delete
  2. Hyr ut lägenheten, belåna den och låt lägenheten finansiera det nya husets boendekostnader och amorteringar. Ni får ett superhus i Västernorrland för 1-2 miljoner med bergvärme, skog (mark9, sjö eller pool. Efter tio år kan ni göra om tricket genom att köpa en till lägenhet och hyra ut i andra hand.

   Delete
  3. Du tror inte att du underskattar allt kring hus? Om du lämnar huset tomt i 3-4 månader så lär du ha jävligt bra grannar eller tur om du inte får påhälsning under tiden och även om man klarar sig så känns det väl jobbigt att det står tomt? Själv har jag svårt att tro att hus blir billigare än lägenhet med alla kostnader som komner till, men jag kanske har fel :). Sen behöver man ju inte bo i pytteliten lägenhet ;).

   Jag har funderat samma tanke själv flera gånger men verkar komma framtill att lägenhet blir bäst just för att jag vill kunna resa som jag vill.

   Delete
  4. Hus är billigare än hyresrätt/bostadsrätt om man har jämlika lån. Räknat ingående på det flera gånger i många olika kommuner.
   Vi bytte nyss från bostadsrätt till villa, och trots att vi tog 1mil mer i lån så bor vi billigare än bostadsrätt (i en förening med lagom avgift och fantastisk ekonomi). Då är även pengar till reparationsfond inräknat.

   Delete
  5. Ok, om du säger det så :). Jag har inte räknat på det själv, men tänker på att i bostadsrätt ingår allt i avgiften. Tex. renoveringar, snöröjning, planteringar, gräsklippning, mm.mm. Utöver det ingår bredband, varmvatten, billigare försäkring osv. Man har tvättstuga så trasiga tvättmaskiner och den elen behöver man inte betala. Säg att man bor i en tvåa obelånat, då kommer man undan på 2500-3000kr/mån. Är det verkligen så billigt att bo i villa om man räknar ALLT? Tycket mina vänner verkar ha rätt mke mer kostnader än så.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Delete
  6. Anonymous8:02 PM

   i en förening om 40 lägenheter har man ett värmesystem, en gräsklippare, en snöröjare......en av allt, tom en spade.

   En villaägare måste enskilt äga en av varje .....plus ett slags direktansvar för fasad, tak, värmesystem m.m som i en förening kostnadssprids på ett förmånligare sätt.

   Har borätt men har nu tex köpt ny tvättmaskin och toalett....7500 kr. och det blir mer grejer.
   Kan inte förstå lägenhetsinnehavare som inte sätter in tvättmaskin...att lyssna på folk som säger " jag kan inte hänga med o fiska denna sönda för jag har tvättid" gör att jag tappar tron på mänskligheten då tvättmaskinen introducerades på 50-talet.

   Delete
  7. Anonymous11:42 PM

   "Hus är billigare än hyresrätt/bostadsrätt om man har jämlika lån."

   Det där skiljer ju mycket från fall till fall, men tror nog att de flesta skulle säga att det är tvärtom. Förr eller senare ska man lägga om taket, byta ut fönster, köpa ny varmvattenberedare som lagt av, dränera tomten för att det börjar stå vatten på tomten som tar sig ner i källaren, byta ut duschkabin som läcker, täta skorsten etc etc. Klart man kan minimera sådana överraskningar om man köper något relativt nytt, men ett hus kostar betydligt mer i underhåll än vad man kan tro. Därtill skall läggas kostnad för diverse prylar, gräsklippare, grill, utemöbler etc beroende på vad man har för livsvanor...

   Delete
 25. Anonymous12:37 PM

  Du kommer inte kunna sluta jobba helt permanent. Varför? När du är där så påminn mig så ska jag svara på varför.
  :)
  /T

  ReplyDelete
 26. Anonymous2:00 PM

  Kan även tipsa om http://nilsholgersson.nu/ där du kan jämföra de olika avgifterna i de olika kommunerna. Driftkostnaderna på Hemnet kan ju ge en indikation men kan också vara tillskruvade. Innan vi köpte hus gjorde jag en jämförelse mellan ett antal aktuella kommuner både gällande skatt samt dessa avgifter och det skiljer en hel del. Nu spelar ju inte skatten roll för din del men avgifterna kommer ju att göra det. Det kan bli billigare att köpa ett dyrare hus ;-) Sophämtning brukar vara svårt att pausa...

  ReplyDelete
 27. Tycker nästan du ska bo kvar och hyra ut lägenheten medans ni bor utomlands!

  ReplyDelete
 28. Anonymous9:16 AM

  På den skånska landsbygden och i dess småbyar går det att hitta hyfsat billiga småhus. Fördelen med Skåne är att det är förhållandevisa nära till storstäder och internationella flygplatser. Även stort kulturellt utbud då befolkningstätheten är större än tex. i Norrland och Värmland. Bra kommunikationer med Pågatåg osv.

  ReplyDelete
 29. Anonymous10:57 PM

  O dessutom har du MI30 klagat på de kalla o mörka o långa vintrarna i Stockholm medan i Skåne är vintrarna korta o sommaren lång o betydligt varmare än Stockholm. Dessutom e närheten o smidigheten att ta sig till Köpenhamns flygplatsen helt oslagbar. Du borde verkligen köpa hus i Skåne:-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blir studieresa till Skåne i sommar!

   Delete
  2. Jag har särbo i Värmland (Karlstad) och föräldrar i Skåne. Skåne väljer jag alla gånger, mer folk och bättre möjligheter att resa framförallt kollektivt.

   Delete
 30. Hur mycket kostar en förmodad hund i månaden? Skulle gärna ha en hund så småningom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om man jobbar och behöver hunddagis är det dyrt. Men annars räknar jag med 4-500 kr i månaden där försäkring är stor del. Plus inköpet på några tusen första månaden.

   Delete
 31. Anonymous12:23 PM

  Köpte vårt hus för 300k för fem år sedan, snart amorterat av det. Liten by i hälsingland, nära till matbutik och tågstation men inte mycket mer. :-)

  ReplyDelete
 32. Anonymous8:18 PM

  Var finns barnen?

  ReplyDelete