Saturday, June 17, 2017

H&Ms utdelning år 2025

Att H&M har det lite kämpigt för tillfället tror jag inte undgått någon. För att göra en lång historia kort så öppnar för närvarande ungefär 10% nya butiker per år, men försäljningen stiger bara med 5% per år.

Jag har vid 3 tillfällen kört en omröstning på Twitter om vad man tror om H&Ms utdelning år 2025. Givetvis en mer eller mindre omöjligt uppgift att gissa. Men å ändra sidan betydligt mer intressant enligt mig än vad kursen kommer vara om 6 månader.

Första gången i januari 2016 skrev jag frågan och fick svaren som kommentarer (om det berodde på att det inte fanns enkäter på Twitter då, att jag ville ha lite mer exakta svar med kommentar eller något annat kommer jag inte ihåg). Snittet blev då 18,30 kr. Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet gissade högst med 22 kr. Har sett att Jocke uttalat sig senaste veckan om att en sänkning 2018 inte är omöjlig...

Andra gången jag ställde frågan gjorde jag det i enkätform. Svaren fördelade då sig såhär:

Och nu i veckan ställde jag samma fråga för tredje gången. Då blev fördelningen såhär istället:

Det är fortfarande 17% som tror på 21 kr eller mer. Men utöver det har det skett en klar förflyttning mot lägre gissningar. Blir spännande att följa H&Ms utveckling närmaste åren och hur det påverkar era gissningar av utdelningen 2025. Jag tänkte det kunde vara roligt att fortsätta ställa samma fråga en gång om året. Eller till familjen Persson köpt loss bolaget från börsen.

Jag köper som jag skrivit inte fler H&M under 2017, då jag vet att det är lätt att snitta ner sig i ren frustration. Men köper gärna lite fler i början av 2018 om läget ser ut ungefär som idag.

På tal om något annat såg jag en ny recension av min bok. Det var bloggaren Kronan till Miljonen som köpt en bok och sen recenserat den. Tack för det! Ni läser recensionen här.

12 comments:

 1. Har du läst "market wizards"? Ett exempel i boken är just att snitta ned sig i aktier och att det visat sig vara bland de värsta man kan göra för att få bra avkastning. Har du inte läst boken är det en stark rek på den, även om den har ett par år bakom sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej inte läst den. Tack för tips.

   Delete
 2. Tack för omnämnandet Miljonären.

  Det var en fantastisk bok dom nu pryder min hylla. Kommer att komma tillbaka till den många gånger.

  Lycka till!

  ReplyDelete
 3. Jag tror som bekant på H&M som utdelningsaktie men över 15 kronor verkar ganska orimligt faktiskt. Då ska de ha en tvåsiffrig utdelningstillväxt varje år vilket inte är sannolikt utifrån nuvarande sits men även om resultaten skulle förbättras skulle man nog också investera/bygga upp kassa/minska skuld före utdelningshöjningar.

  Tror på bibehållen utdelning nästa år och att man därefter symboliskt höjer till 10 kronor (+2,5 procent). I ett värstascenario kan de rent av sänka utdelningen men jag tror det vill undvikas eftersom det skulle förvärra krisen. Har när jag ökat kalkylerat in en sänkning till 8 kronor (-18 procent) vilket fortfarande ger en YOC på 4 procent vid nuvarande kurs runt 200 kronor.

  Så länge H&M inte fullständigt kör in i väggen tror jag att de reder ut det här på ett hjälpligt sätt. De ökar resultatet, öppnar nya butiker. Det är bara det att de inte gör det i alls samma takt som tidigare varför många andra aktier ger snabbare och säkrare tillväxt just nu. Blåser stormen sig starkare tror jag på VD-bytet som det har ryktats om tidigare och att KJP flyttas över till styrelsen. Bara att ett VD-proffs tar över, effektiviserar och styr upp företagskulturen (t.ex. börjar kommunicera som andra företag med marknadens aktörer) skulle sannolikt vara fullt tillräckligt för att hålla aktien flytande på nuvarande nivåer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, en 2-siffrig utdelningstillväxt varje år skulle ge över 20 kr i utdelning 2025. För 15 kr räcker det med 5,5% utdelningstillväxt. Vilket iofs även det är högt på ett bolag som handlas nära 5% direktavkastning.

   Delete
 4. Min gissning är att det hänger på hur de lyckas utveckla näthandeln. Efter vad jag förstått är det där de halkat efter. Har ni annan uppfattning?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:41 AM

   Det är en kombination mellan att deras fysiska butiker tappar försäljning samtidigt som de inte har en egen näthandel som plockar upp tappet. Samtidigt ska man inte bortse från att H&M är inte lika omtyckt runt om i världen längre, vilket naturligtvis påverkar. Så det handlar inte enbart om näthandel, utan helt enkelt att folk föredrar annat just nu. Därav, även om H&M skulle få iordning på deras näthandel, så behöver det det inte betyda att försäljningen skulle ta mer fart för det.

   Delete
  2. HM:s näthandel suger, massa kuponger, lustiga villkor och alldeles för långa leveranstider.

   Delete
 5. Anonymous1:57 PM

  Stefan Persson har juh storköpt innan 6mån rapporten, allt enligt insiderreglerna. Skulle det vara en dålig rapport är det väl bättre att han handlar dagen efter rapporten för att få större rabatt? Verkar totalt ologiskt att handla så mkt som han gjort om det blir en dålig 6månaders? Eller tänker jag fel?

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:47 PM

  I HM:s fall är utdelningen inte största frågan tycker jag. Hur går on- line? Fortsätter butiksexpansionen? Hur utvecklas försäljning och vinst? Funkar Arket och samarbetet med Zallando? HM:s utdelning är på längre sikt en funktion av vinsten och disponeringen av den.

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:50 AM

  Vad tror ni konsekvensen blir för oss småägare om Stefan P köper loss H&M?

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:02 AM

  Ett problem för H&M är också att de är så väldigt mycket långsammare än sina konkurrenter att ta nya produkter till marknaden. Zara flyger ALLT världen över vilket gör dem snabba. H&M, av välmenande miljöskäl, skeppar istället och använder lastbil. Det ger en mycket mer komplicerad och långsam logistik. Detta problem lär inte försvinna oavsett hur det går med e-handeln. Med det sagt så sitter jag still med mina aktier och lär nog öka något nu när den är så nedpressad.

  ReplyDelete