Wednesday, May 10, 2017

Utdelningarna ramlar på

I morse var det dags att trycka lite extra hårt på köpknappen då det idag kom en hel drös utdelningar i form av Akelius pref, Sampo och framförallt Investor.

Trots att börsen gick ner en del på förmiddagen hade jag lite svårt att välja vad jag skulle köpa. Ingen riktig inspiration av bolagen som ligger på min köplista då Castellum som jag prioriterat senaste tiden gått upp 7% på en månad. Och H&M får jag ju inte köpa mer då jag redan fyllt årets kvot på 100 aktier. För att inte tala om Investor som gått urstarkt...

Men svalde stoltheten och slog till på några Castellum ändå. Sen tar det emot att köpa preffar på denna nivå, men räntehöjningarna ser ju ut att dröja så klämde till med lite Akelius pref idag också. Trots att jag tycker utdelningen börjar bli i lägsta laget för en pref utan chans till höjd utdelning över tid.

Hade ju verkligen tänkt komma igång ordentligt med preffarna och vikta de till några % av portföljen relativt snabbt. Men då jag började på 0 för inte så länge sen och inte minst Balder pref har gått oväntat starkt så har inträdet på prefmarknaden gått lite långsammare än planerat. Men närmar mig nu 1% vikt i preffar nu iaf.

Nu återstår bara två av mina största utdelare i form av Industrivärden och H&M innan utdelningssäsongen tar en paus med bara lite ströutdelningar under sommaren innan det tar riktigt fart igen i höst. Så har verkligen blivit mycket aktieköp under senaste månaden med vanliga månadssparandet och utdelningar. Samtidigt som börsen gått väldigt starkt. Inte optimalt kanske men tror ändå stenhårt på strategin att vara fullinvesterad och inte sitta och vänta på bättre tider med likvider.

19 comments:

 1. Anonymous11:06 PM

  Härligt! Tror som du på att vara fullinvesterad men förstår inte varför HM är fel att köpa nu. Mycket har gått upp men HM ner. Läste precis om den stora ökningen butiker senaste året. Är det övriga E-handeln som hotar?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är framförallt H&Ms marginaler som fallit ett antal år. Konkurrens från e-handel och höga kostnader för att få igång den egna e-handeln. Sen låter det ju bra att växa antalet butiker med 10% per år, men mindre bra om försäljningen bara växer med 5%.

   Jag tror på H&M och inget fel att köpa på denna nivå. Tror jag. Bestämde dock att jag bara skulle köpa 100 stycken H&M-aktier under 2017 och dessa är redan köpta.

   Kan bli några till i höst om det känns fortsatt köpvärt. Men kan inte börja gå över helårsmålet redan i maj. Därav får jag leta annat.

   Delete
 2. Anonymous8:19 AM

  Hej!
  Köpt och börjat läsa din bok, tack för bra inspo och grattis till en fin start som författare.
  Vilka råd skulle du ge till en nybörjare angående indexfonder. 4 st på 5-10 års sikt, kanske längre?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du köpt boken!

   Vad gäller indexfonder handlar det ju mest om att följa fördelning mellan regionerna. Tycker man kommer långt på Global, Sverige och Tillväxtmarknader. Fördelning kanske 40/40/20 i nämnd ordning kan vara lagom.

   Delete
  2. Just nu har jag Spiltan global, Spiltan investment och LF tillväxt index. Men skulle vilja ha någon till....

   Tack för snabbt svar!

   Mvh
   K.R

   Delete
  3. Bra fonder K.R. Om du vill ha något mer så föreslår antingen en ren Global Indexfond som ju kommer skilja sig lite från Spiltans alternativ. Samt om du vill även en Europaindex om du inte tycker den vikten du får av Europa i det globala räcker.

   Sen skadar det inte att göra någon egen spaning och gissa sig till om Afrika, Brasilen, Ryssland eller Indien kommer utvecklas väldigt bra närmaste 10 åren. Men då är vi inte på spekulation och nöje och då tycker jag man ska lägga mindre del av pengarna där (även om jag själv under en period hade 50% av mina pengar i Ryssland).

   Delete
  4. Tack!
   Nybörjare som sagt som fått inspo av att jag började följa er bloggare. Försöker lära mig mer och mer. Roligare och spara om man investerar har jag märkt:)

   Indien är jag sugen på. Har du några konkreta förslag på någon ren global, europaindex och indien?

   Tack igen för hjälpen och råden!

   / K.R

   Delete
 3. Anonymous9:03 AM

  Jag vill köpa in mig på lite fler aktier, men många av de aktier jag sneglat på har redan passerat utdelningsdag för i år. Känns roligare att vara med på kakan än att ha missat den, eller är det fel tänkt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:32 AM

   Ja.

   Delete
  2. Du kan köpa aktien billigare nu när utdelningen skilts av (allt annat lika). Vilket gör att du får fler aktier och högre utdelning från 2018 och framåt. Så ingen anledning att känna dig besviken.

   Delete
 4. Anonymous1:20 PM

  Du pratar om att du inte vill köpa preffar, pga den dåliga yielden. Pegroco Invest verkar vara en liten undangömd pärla som inte många har - den yieldar ändå 9%.

  /Seb

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har svårt att värdera kvalitén i Pegrocos små och okända bolag. Så jag tycker nog drygt 6% yield på Akelius fastigheter är attraktivare än knapp 9% på Pegrocos.

   Men möjligt att det är superstabilt även om inte jag kan bedöma det.

   Delete
 5. Hur många Akelius preffar blev det denna gången?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 9 Akelius pref igår och 6 idag. Köpta 3 åt gången för lägsta möjliga courtage.

   Delete
 6. Jag har fyllt på med Swedish Match och Tele2 och Investor denna vecka. Dyra? Kanske, men delar din uppfattning att vara fullinvesterad.

  ReplyDelete
 7. Hej
  Har precis hittat din blog och forsoker lasa sa mycket jag kan, for den ar verkligen kanon-fylld med god information.
  Jag har en undran vilken maklare/brookery ni anvander er av, jag vill verkligen borja investera i olika aktier men har ingen aning vilken maklare jag ska anvanda mig av. Valdigt tacksam for hjalp.

  Halsningar

  Jocke

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:45 PM

  Vilka indexfonder har du?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mest global. Men även Europa och Tillväxtmarknader. Inget svenskt då jag har så mycket svenska aktier.

   Delete