Friday, May 05, 2017

Färdig för i år i H&M

Jag satte ju upp ett mål för hur många aktier jag skulle köpa i varje bolag innan årsskiftet. Målet motsvarade vid detta tillfälle köp för 350.000 kr vilket skulle kräva ett sparande om ca 22.000 kr i månaden + 100.000 i återinvesterad utdelning - 15.000 kr i schablonskatt.

Då många av bolagen delar ut även under hösten så kommer utdelningen bli klart högre än 100.000 kr då köp under stor del av året innebär utdelning redan 2017.

I 2017 års mål ingick köp av 100 stycken H&M vilket jag vid det tillfället uppskattade skulle kosta 26.500 kr. Nu har jag genomfört köpet av mina sista H&M-aktier för att komma upp i de 100, redan på ungefär 1/3 av året. Vilket innebär att det nu inte ska köpas fler H&M innan nyår. Totalkostnaden för dessa H&M blev 22.500 kr, dvs 4.000 mindre än vad jag räknat med.

Tyvärr kommer detta vägas upp med råge av att andra aktier ser ut att behöva köpas till betydligt högre snittpris än planerat. Att få 300 Investor för priset 95.000 kr som planerat känns det som jag kan glömma.

Såhär såg planen ut. Tillåter mig själv att justera lite under året om det skulle visa sig att raden fritt för infall på 25.000 kr inte riktigt räcker till. Har redan köpt 40 Sampo som får tas från infallskontot. Och lite lyx i form av att improvisera måste man unna sig. Gillar dock tanken med listan då den tvingar mig att köpa mer Investor även om aktien känns dyr. Sen om det bara blir 200 eller 250 Investor och mer av annat så må det vara hänt.

20 comments:

 1. Anonymous11:09 AM

  Är en helt färsk aktie/fond-sparare som precis köpt på mig lite H&M och som gröngöling på det här området undrar jag: hur länge beräknar du sitta på aktierna? Finns det någon brytpunkt när du säljer?

  Tack på förhand.

  ReplyDelete
 2. Planen är att sitta på aktierna i ca 40 år. Och under dessa år få en utdelning varje år som gör att jag inte behöver jobba. Om 40 år kan jag tänka mig att sälja aktierna för att lyxa till sista 10-15 åren i livet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:21 PM

   Hej Miljonären, tack för inspirerande läsning! Otroligt fascinerad av ditt engagemang och målmedvetenhet.
   En snabb fråga bara, hur räknar du med 100k utdelning på aktier värda 364 400? Jag är en färsking, fyi.

   Delete
 3. Anonymous12:18 PM

  Det borde väl rimligtvis komma en slant från bokförsäljningen som skall investeras?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut. Är gott och väl hemma vad gäller boken och nu tickar det in pengar. Återstår att se om dessa ska investeras på börsen eller möjliggöra några månader tidigare pension i början av 2018.

   Delete
 4. Anonymous12:44 PM

  Gillar ditt tänk när du planerar dina inköp i förväg. Så pass organiserad är inte Herr Snålgris utan jag köper kontinuerligt det som känns bäst varje månad. Har dock inte haft samma köpsug denna månad som föregående då jag tycker allt känns så dyrt. Men visst det är ju relativt. Kanske kommer det en sättning på måndag, kanske om 3 år. Hur mycket krigskassa ska man spara egentligen. Kommer det en brexit-sättning är det alltid bra att ha lite likvider undanstoppade. Nä, det är inte kul att känna sig velig.

  ReplyDelete
 5. Anonymous3:59 PM

  Hur resonerar du kring bankerna och bankaktier? Varför väljer du Nordea av alla och inte ex. stabila SHB. Eller varför inte äga alla då dessa är typiska utdelningsaktier? MVH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Motivet till Nordea är främst riskspridning då jag har betydligt mer pengar i Investor och Industrivärden jämfört med Sampo. Dvs har en hel del SEB och SHB indirekt.

   Delete
 6. Hur funkar det finansiella när man lanserar en bok via ett förlag? Tar dom alla kostnader och du får ett fast belopp per såld bok för all framtid eller hur funkar det? Och hur mycket tjänar man per bok ungefär?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju upp till dig och förlaget. Troligtvis kan du få en bättre deal om du är Leif GW eller Läckberg jämfört med okänd debutant som mig.

   Som jag fattat det är det vanligast med antingen en lägre ersättning på ca 20 kr per bok från exemplar nummer ett. Eller en lite högre ersättning på 40-50 kr när man nått break even, men 0 kr fram till kostnaderna är täckta.

   Jag gamblade och körde på alternativ 2. Dvs förlaget tog alla kostnader, hjälpte till med goda råd etc. Nu är kostnaderna täckta efter första veckans försäljning så nu får jag ca 50 kr per bok för evigt.

   Delete
 7. Satte upp ett liknande "mål" och kommer inte heller att köpa mer nu. Är redan på tok för hög vikt i portföljen egentligen :P

  http://www.kronantillmiljonen.se/tankar-kring-portfoljen/hm-fortsatter-tro-positivt-och-om-langsiktighet/

  ReplyDelete
 8. Hej Miljonären! Jag har en fråga angående storlek på aktieköpet. Hur har du räknat på att aktieaffärer mellan 700 och 999 kr blir billigast att göra?

  Jag har nyligen blivit private banking-kund hos Avanza och har PB mini i courtage där det kostar 1 kr plus 0,15% per köp.

  Funderar bara på hur du räknat?

  ReplyDelete
 9. 666 kr x 0,15% blir 1 kr i courtage. 999 kr x 0,15% blir 1,49 kr vilket avrundas till 1 kr. Därför köper jag för mellan 700 och 999 kr per köp. Siktar så nära 999 kr det går att komma med det aktuella priset per aktie.

  Dvs 4 H&M kostar 1 kr i courtage och 5 H&M kostar 2 kr i courtage.

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:07 AM

  Investor har nästan 20% substansrabbat idag, vilket är rekordlågt. Borde innebära köpläge.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vill du inte ha hög rabatt hellre än låg?

   Delete
 11. Är ny inom aktie/fondsparande. Sparar 5000 kr i månaden direkt in på mitt fondkonto, sparar minst 50 procent av min lön till olika investeringar/sparning till kommande bostad osv. Men jag kommer knappast upp till 22.000 kr i månaden... Hur mycket tjänar du i månaden egentligen? Jag som ny i branschen är orolig för en börskrasch och detta gör mig till viss del lite orolig/skeptisk över investeringar på börsen. Några tips på hur man ska tänka angående det?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tjänar lite över 30.000 kr i månaden och lever för lite under 10.000 kr i månaden. Är du ny i branschen och sparar flera tusen i månaden så är en börskrasch inget du behöver oroa dig för. Det bästa som hänt mig var kraschen 2008 då jag sparade hårt och köpte billiga aktier.

   Delete
 12. Om du sitter på dem i 40 år, använder du dig av ISK/KF eller kör du AF?

  ReplyDelete
  Replies
  1. KF för aktier. Men ISK hade funkat lika bra för svenska aktier.

   Delete
 13. Anonymous9:37 AM

  Jag har KF, ISK samt depå. Just KF börjar jag bli lite orolig för då man formellt sett inte äger sina aktier, utan bolaget som förvaltar dem. Nu finns det visserligen en massa pladder om säkerheter och sådant men det finns inga garantier för att man får ut sina pengar om katastrofen slår till. Man står visserligen "först i kö" men som sagt inga garantier. När det gäller ISK, och även KF, så är det förmånlig beskattning just nu men vad händer om inflationen sticker iväg med åtföljande räntehöjning? Då tvingas man ju stressälja allt man har på dessa konton för att inte skatten ska käka upp dem. Har du funderingar på dettta?

  ReplyDelete