Tuesday, May 30, 2017

Grubblar vidare på framtiden

Kul med så mycket kommentarer och tankar kring mitt senaste inlägg. Uppskattas verkligen, alltid kul med kommentarer men extra uppskattat med olika vinklar när man grubblar på val i livet.

Jag lutar starkt åt alternativ 2 eller 3 i förra inlägget. Dvs sluta jobba heltid någon gång mellan 1/1 2018 och 30/6 2018 och därefter jobba väldigt lite (kanske 10-15%) med bara roliga saker under några år. För att därefter jobba 0-5% resten av livet.

Tidigare har ju planen varit sommaren 2018. Något jag varit mentalt inställd på i ett par år och i största möjliga mån undvikit att fundera kring. (Om man efter 3 km roddmaskin börjar leka med tanken att kanske kanske sluta efter 5 km istället för planerade 10 km är risken stor att man slutar efter 5 vilket känns bra för stunden men man sen ångrar hela kvällen).

Nu när min bok sålt bättre än väntat har jag ändå tänkt att det ju ändå motsvarar några månaders jobb. Så tanken på 1/1 har vaknat till liv som ett rimligt alternativ.

Man hör ju ofta att man måste bryta ner stora mål/projekt i delmål och belöna sig själv. Ett upplägg som jag tänkte på igårkväll skulle då kunna vara att jobba minst till 1/1. Men sen i september ta ett beslut om jag kör en månad till eller inte (har 3 mån uppsägningstid). Om svaret blir ja tas nytt beslut i oktober. Så håller jag på i max 6 månader.

Varje extra månad betyder drygt 30.000 kr i nettolön och dessutom några tusenlappar i pensionsavsättning. Det blir ju sparkvot 100% eftersom tanken i så fall skulle vara att jag slutade jobba och klarade mig utan dessa pengar.

För att motivera mig lite extra tänker jag att jag 1/1 börjar köpa en ny aktie som jag då inte äger för 10.000 kr i månaden. Tanken med det är att det kommer kännas som större skillnad att gå från 0 till 100 till 200 till 300 Volati än att köpa ytterligare 40 H&M per månad som drunknar i de 1500 redan befintliga.

Jag skulle även  kunna avsätta 10.000 kr i månaden till kortsiktig konsumtion tex en riktigt vass MTB att tävla med efter 3 månaders jobb. Och ytterligare 30.000 om jag håller ut till midsommar.

De sista 10.000 kr skulle kunna gå till ett brett sparande i befintliga aktier.

På så sätt tror jag sparandet skulle kunna bli så kul att varje månad känns värd motprestationen i form av arbete. Iaf några månader under början av nästa år.

17 comments:

 1. Jag spelar varje vecka på odds och utnyttjar erbjudanden från spelbolagen. Det ramlar in nya hela tiden.

  Jag bokför allt i ett anteckningsblock vecka för vecka och med minimal arbetsinsats ser det ut så här:

  V.18 = 2400 kr
  V.19 = 800 kr
  V.20 = 1500 kr
  V.21 = 4300 kr
  Osv

  Förutom att det är riskfritt är det också väldigt minimalt med ansträngning och skattefritt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mathias9:13 AM

   Hur kan det vara riskfritt?

   Delete
  2. Anonymous11:39 AM

   Man spelar ju hela tiden mot resultatet på en spelbörssida som betfair etc. Känd metod som kallas för att bonushora.

   Funkar problemfritt

   Delete
  3. Anonymous11:50 PM

   Vill du förklara mer? Är det bonusar med riskfria spel? Eller insättningsbonus överlag.? Hur omsätter du pengarna för att kunna ta ut dom utan att förlora?

   Delete
  4. Änkan10:15 AM

   Tror hen menar den här : http://hurjagblirrik.blogspot.se/2016/08/guiden-for-att-vinna-minst-25-000-kr.html

   Delete
 2. Anonymous11:12 AM

  Känns det inte som du underskattar ditt stora intresse för att faktiskt köpa aktier. Du har ju visserligen marginal med tanke på att du lär fortsatt ha ganska låga kostnader, men är marginalen tillräckligt stor för att fortsätta handla på börsen för en del av utdelningen?

  Jonas

  ReplyDelete
 3. Vintern är ändå inte så himla rolig, jag räknar med att jobba på detta år ut. Sen nedtrappning från årsskiftet, är egenföretagare så inte bara säga upp sig, för att sedan från nästa sommar jobba bara några timmar i veckan. I år redan inplanerat ca 11 veckors semester, så min nedtrappning har kanske redan börjat.

  ReplyDelete
 4. Och om 20 år kommer du sitta där med flera miljoner på bankkontot och fråga sig varför du inte slutade sommaren 2017 ung och frisk. Ett halvår motsvarar 10% av ditt unga vuxna liv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. @J
   Är man bara "ung vuxen" i fem år?

   Delete
  2. 20 till 25, sen är du gammal.

   Delete
 5. Stämmer tabellen till höger på startsidan, att du får ca 100k i utdelning under 2017? Är tanken att du ska leva på detta när du slutar arbeta?

  Är det verkligen värt att leva på så små medel bara för att slippa arbeta?

  Hade det inte varit bättre att fortsätta arbeta och istället låta utdelningarna förgylla tillvaron genom att finansiera resor etc?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aktierna jag hade vid årsskiftet 2016/2017 hade gett 100.000 i utdelning. Men är ju lite mer nu och ännu mer 2017/2018. Sen har jag över 1,6 miljoner i fonder som jag kan sälja för 8000 kr i månaden i över 200 månader. Helt utan avkastning.

   Delete
 6. Anonymous10:26 AM

  Hej Miljonären! Tack för en bra blogg.

  Jag har funderat på att vid nästa lägenhetsbyte omjustera lite i min egen balansräkning.

  Jag har 350 k på börsen och en lägenhet värd 1500k (utan lån).
  Vid köp av nästa lägenhet tänkte jag inte lägga in allt kapital från den nuvarande utan istället justera över en del till indexfonder. Om min nästa lägenhet kostar 1500-1750k, vad tycker du är rimligt att placera i lägenheten(tar bolån för resterande del) respektive i indexfonder?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 50% belåning tycker jag känns rimligt. Lite mindre om du vill spela safe och lite mer om du vill gambla.

   Delete
 7. Anonymous6:13 PM

  Skulle vara kul med gästinlägg från frun. Att hon berättar lite hur hon fick intresse för investeringar och sparande :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det ska vi kunna få till. Hon skrev ett sommaren 2016. Men kan kanske vara dags igen.

   Delete
 8. Om du tycker ditt jobb är astrist verkar det galet att gå där och lida. Man blir väldigt okreativ av sånt. Eftersom du verkar immun mot statusprylar så har du väldigt bra förtsättningar vara nöjd med liten månadsinkomst. Om du hoppar av helt kan du dessutom hyra ut din lägenhet i omgångar, medan du bestiger Mont Blanc eller vad du nu vill göra, och ändå gå plus.

  ReplyDelete