Tuesday, August 09, 2016

Gift mig...

Då var man gift då. Jag och min fru var nyligen i Stadshuset och gifte oss. Inte mycket detaljer av intresse att redovisa. Total budget ca 15.000 kr där merparten gick till hennes ring.

Jag skrev ju om bröllopet här på bloggen för ett antal månader sen och fick då rådet om äktenskapsförord. Måste göra er besvikna att jag inte lydde det rådet. Jag och min fru har väldigt liknande ekonomi där hon snarare kommer ha möjlighet att spara mer pengar närmaste åren än mig tack vare högre lön. Våra separata konton hos Avanza lever ju vidare och är våra egna (så länge vi är gifta). Så effekten blir egentligen bara att hon får halva vår gemensamma lägenhet som jag tidigare ägt till 100%.

Jag kommer alltså fortsätta redovisa min ekonomi som min egen. Så blir det lättare att jämföra över tid. Skulle vi skilja oss och dela upp tillgångarna får jag göra anpassning till verkligheten då.

26 comments:

 1. Grattis till er båda!

  Jag har varit gift sedan i januari och min fru har velat att vi skriver äktenskaps förord.

  Jag har inte tagit tag i det ännu och vet inte om jag vill det heller.

  Får vi barn anser jag inte att det behövs.

  I vårt fall är det jag som har mer pengar än min fru men vi delar ekonomi och på alla utgifter.

  Hon gillar att resa lika mycket som jag så vi kommer lätt överens.

  Hon fick också ett tillskott av som far som hon valde att sätta in på vårt gemensamma konto hos Avanza

  ReplyDelete
 2. Gratulerar!!!!

  Det är rätt, blir jämt ändå. Nu vet jag inte om barn osv men troligtvis kommer hon gå hemma några månader av graviditeten och vara ledig kanske lite mer och detta sätter spår på pensionen om man skaffar 2-3 ungar. Jag kommer göra samma sak då vi nu har 2 barn och flickvännen har totalt 9 månader utan inkomst sen har vi inte tagit ut mer än 3 föräldradagar i veckan vilket satt sina spår i flickvännens pension.

  ReplyDelete
 3. Era separata konton på Avanza blir lika mycket bådas eftersom att det blir giftorättsgods om ni inte skriver äktenskapsförord om att de ska förbli enskild egendom.

  Det är bara vid samboskap som Det ni hade sedan innan blir er enskilda egendom.

  Och dessutom tillfaller eventuella kommande arv till er bådas om inte det testamenteras eller regleras i ett äktenskaps förord.

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:40 AM

  Utan någon analys tycker jag att ni gör helt rätt, magkänslan har oftast rätt. Stort grattis!

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:41 AM

  Grattis!

  ReplyDelete
 6. Stort grattis till äktenskapet! Känns det rätt så är det oftast så :)

  ReplyDelete
 7. Vi ska inte ha några barn och visst om vi skiljer oss delas pengarna upp.

  ReplyDelete
 8. Vad härligt, grattis till äktenskapet! :)

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:22 AM

  Som Turben sa ^

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:31 AM

  Stort grattis!

  ReplyDelete
 11. Stort "Grattis" till er! Jag önskar er all lycka och välgång!

  /Sofokles

  ReplyDelete
 12. När man är gift finns det i lagens anseende inget ditt och mitt. Det finns bara familjens!

  ReplyDelete
 13. Jag har varit gift i sju år. För oss var det otänkbart med äktenskapsförord, men sen hade vi inget kapital när vi gifte oss. Vi hade sett många exempel på när äktenskapsförord och uppdelad ekonomi slår in en kil i relationen. Så för oss var det nödvändigt att säga att vi har allt gemensamt. Ingenting är mitt, ingenting är ditt, allt är vårt. För oss har det ibland lett till konflikter då man ibland har olika prioriteringar, men när man diskuterat sig igenom det så har vi alltid kommit stärkta ur det. Nu är Vi "helt ense" om våra ekonomiska förehavanden vilket känns fantastiskt. Då bidrar även ekonomin till en fördjupad relation. Grattis till äktenskapet!

  ReplyDelete
 14. Jag har varit gift i sju år. För oss var det otänkbart med äktenskapsförord, men sen hade vi inget kapital när vi gifte oss. Vi hade sett många exempel på när äktenskapsförord och uppdelad ekonomi slår in en kil i relationen. Så för oss var det nödvändigt att säga att vi har allt gemensamt. Ingenting är mitt, ingenting är ditt, allt är vårt. För oss har det ibland lett till konflikter då man ibland har olika prioriteringar, men när man diskuterat sig igenom det så har vi alltid kommit stärkta ur det. Nu är Vi "helt ense" om våra ekonomiska förehavanden vilket känns fantastiskt. Då bidrar även ekonomin till en fördjupad relation. Grattis till äktenskapet!

  ReplyDelete
 15. Stort steg, grattis till herr och fru Miljonaren!

  Vi skrev inte heller äktenskapsförord när vi gifte oss för 8 år sen, men då började vi också på i princip 0 med väldigt lika förutsättningar. Skönt att slippa fundera på det faktiskt, i ditt fall hade jag förstått om man hade funderat på det både en eller två gånger.

  Lycka till i livet!

  /Maxa Allt

  ReplyDelete
 16. Anonymous1:04 PM

  Grattis till giftermål.!

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:57 PM

  Grattis! Tycker du gjorde helt rätt precis som jag skrev lite längre om förra gången det kom på tal. Kärlek är både gratis och härligt! /P.

  ReplyDelete
 18. Anonymous3:32 PM

  Tycker det var synd att du inte tog till dig de råd som gavs när detta giftomål kom på tal. Man lever inte sitt liv efter tabell. Du kan inte ana vilka frågeställningar som kan komma upp om några år. Har du verkligen kollat upp svärmor?
  På den fronten kan mycket hända. Mången ädling har fallit det kan jag lova.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  ReplyDelete
 19. Anonymous3:36 PM

  Grattis!

  ReplyDelete
 20. Grattis! Vi har inte heller äktenskapsförord. Svårt att se hur det skulle funka. Låter magkänslan avgöra.

  ReplyDelete
 21. Anonymous9:58 AM

  Grattis. Vi hade heller inget äktenskapsförord och det gick jättebra de första 7-8 åren, när det sen började knaka i fogarna slutade det med skilsmässa och det innebär att lägenheten som jag betalat kontant med ett arv blev hennes till hälften, så jag fick alltså lösa ut henne med ett belopp på över miljonen (fick ta upp lån på bostaden) från det som egentligen borde vara min lägenhet. Känns surt att hälften av det som tidigare generationer i min släkt sparat ihop försvinner på det här sättet.

  I början kanske kärleken är blind men efter några år så blir det tyvärr inte så, så jag tycker att ni ska ha ett äktenskapsförord i alla fall. Sen ska man så klart dela alla inkomster och utgifter, det är ju självklart, men det är bra att ha allt ägande på papper ifall det värsta skulle inträffa. Bara för att man lovar att älska varandra tills döden skiljer varandra åt innebär tyvärr inte att båda parterna håller det löftet...

  ReplyDelete
 22. Anonymous11:55 PM

  "där merparten gick till hennes ring"

  Vem betalade ringen? Fick du hosta upp hälften själv?

  ReplyDelete
 23. Vi betalade halva ringen var. Bra träning inför att dela på allt.

  ReplyDelete
 24. Anonymous9:23 PM

  Men vilken glad nyhet! Grattis! Jag önskar er all lycka till. Och bra att ni skippade äktenskapsförordet!!! / ensam mamma sparar

  ReplyDelete
 25. Anonymous5:17 PM

  Grattis!

  ReplyDelete