Sunday, August 21, 2016

Dela på kostnader i förhållandet

Har fått en del frågor om det här med hur det fungerar med högt sparande i kombination med att leva ihop med en annan person. Det framkom även åsikter om att det bästa var att hemlighålla ett högst sparande för sin partner. Oavsett om man är sambos eller gifta så måste man ju se på sitt liv ihop med ambitionen att man ska leva ihop resten av livet. Så att prata om sparandet, mål i livet och hur man ser på framtiden inom familjen ser jag som fullständigt självklart.

Nu är jag gift och har haft turen att träffa en person med väldigt lik syn på pengar och sparande. Min fru har också ökat på sitt sparande väldigt mycket de senaste 4 åren delvis tack vare att vi inspirerat varandra. Vi tjänar ungefär lika mycket och även om vi är gifta så har vi våra pengar separerade. Vi betalar hälften på boende, mat etc och resten av pengarna är ens egna som man sköter helt själv. Då jag varit intresserad av sparande längre har jag ett lite större kapital men nu när vi gift oss och bestämt att vi numera äger vår lägenhet ihop är läget ganska lika.

Hade min fru inte haft några pengar alls hade jag ju fått sikta ännu högre vad gäller aktieutdelning innan jag kunnat sluta jobba eftersom då utdelningen skulle räcka för två personer. Att jag ska sitta hemma utan att jobba i 20 år medan partnern jobbar går ju inte. Och ska man ut och resa eller flytta utomlands gör man ju det ihop. Däremot ser jag inget konstigt med att det skiljer 2-3 år på när man väljer att sluta jobba beroende på hur bra man trivs på jobbet eller att den med som bidragit med lite mindre historiskt sparande får jobba lite längre. Eller att den som sparat mest pengar genom åren kan unna sig lite lyx som att lägga pengar på sin privata hobby. Men i stora drag ska man ju leva sitt liv ihop och med samma ekonomiska standard oavsett vem som sparat ihop vilken krona.

Så för egen del skulle jag tro att det är det mest realistiska att jag går ner på halvtid eller jobbar ännu mindre än så inom några år och att min fru då fortsätter jobba heltid. Men inom 5 år är jag ganska säker på att ingen av oss jobbar heltid längre.

17 comments:

 1. Anonymous7:46 PM

  Min fråga i alla såna här diskussioner blir alltid, var träffar ni likasinnade?

  Jag har oerhört svårt att träffa likasinnade ens i bekantskapskretsen, de flesta med lite pengar/sparande är folk med mycket höga löner där det helt enkelt blir pengar över trots spenderbyxorna på. I övrigt stöter jag aldrig på någon som bryr sig om en planerad tillvaro mer än att planera alla resor på semestern...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:25 PM

   Sant. Många kvinnor har ju konsumtionssjukdomen och tror de är mer lyckliga med mer prylar. Det bästa i livet är ju gratis.
   Tror facebook förstör mycket för lite psykiskt svaga människor.
   Bilder på semestrar/nya möbler osv trissar folk. Resultat mer stress och mer arbete innan pension.

   / B.L.

   Delete
 2. I mitt fall är det nog en kombination av tur och att jag lyckats påverka en redan sparsam tjej att ta ett steg till. Från ett sparande på kanske 40% i några halvdyra fonder hos storbanken till ett mycket strukturerat månadssparande på 75% som följs upp varje månad hos Avanza. Hon har nu till och med börjat komplettera fonderna med lite aktier.

  ReplyDelete
 3. Min särbo och jag träffades genom gemensamma vänner och var båda ekonomiskt sparsamma redan då. Sen har vårt sparande tagit fart då vi inspirerar och utmanar varandra. Så jag gissar att det gäller att hitta den där personen som utvecklas tillsammans med dig. Det behöver inte vara perfekt från start men utsikterna behöver nog vara där.
  Vi har också pratat om att när vi lever tillsammans så kommer vi med tiden att lägga ihop vårt sparande av samma anledning som Miljonären skriver om. Hur kul är det att vara ekonomisk fri ensam i ett förhållande? Och jag är den med något mer cash nu men långsiktigt sett blir det inte så stor skillnad.
  Som kvinna kan jag också bekräfta att väldigt många män lider av prylgalenhet. Det är verkligen en sjukdom som drabbar båda könen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:17 PM

   :) Helt sant. Män köper potenshöjande bilar och märkeskläder t.ex. Samma sjukdom, lite olika symptom.

   /B.L.

   Delete
 4. Anonymous9:58 PM

  "Från ett sparande på kanske 40% i några halvdyra fonder hos storbanken till ett mycket strukturerat månadssparande på 75% som följs upp varje månad hos Avanza."

  Lite nyfiken på om fonderna från storbanken förts över till Avanza och i så fall vad storbanken sa/tyckte om det?
  Och tack för en bra blogg med ett minst lika bra kommentarsfält! :)

  Mvh /Lukas

  ReplyDelete
 5. Ja min fru har helt lämnat storbanken. Inte direkt så man behöver fråga om lov. Även jag hade fonderna på samma bank som lönekontot för 10 år sen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:36 PM

   Nej såklart! Men tänkte mer att om man som jag/vi som har bolån, lönekonto, sparande osv. hos storbank. Vad den personliga bankmannen tycker/säger om man flyttar över sparandet till Avanza!? Är själv sugen men inte "vågat" på grund av om det skulle bli någon skit med att vi t.ex. inte får lika "bra" rabatt på bolåneräntan!?

   Mvh /Lukas

   Delete
 6. Niklas6:50 AM

  Lukas, Vi har bolån hos Nordea och hade tidigare sparande i deras fonder som vi numera flyttat över till Nordnet.

  En gång per år träffar vi våran personliga bankman för att få den årliga rabatten på bolåneräntan förlängd även om mötet egentligen innebär att se över vårt totala engagemang och sälja på oss deras dyra fonder och liknade.

  Vid senaste träffen hade vi flyttat över allt vårt sparande till Nordnet och det berättade jag för den personliga bankmannen. Jag berättade även att de har sverigefonder med 0% avgift och att det fanns billiga indexfonder så att min dyraste fond låg på 0.4% istället för de 0.6-1.5% jag tidigare hade på Nordea.

  Bankmannen förstod att vi hade flyttat med så stor skillnad och frågade mig hur Nordnet tjänade pengar med så låga avgifter. Känns som att folk som jobbar inom bankväsendet borde ha koll på konkurrenterna.

  Efter det fortsatte hen med att ge oss rådgivning om hur ett sparande på Nordea kunde se ut ifall vi ville flytta tillbaks i framtiden även om hen var fullt medveten att det inte kommer att hända. Efter det fick vi vad jag tycker är en helt OK rabatt på bolånet (ca 1.3% istället för listräntan 1.9%).

  Hade vi inte fått någon bra rabatt hade jag antagligen börjat ringa runt till andra banker och se vad jag skulle kunna få för ränta på huslånet om jag skulle flytta enbart det till dem.

  Känns som att bankmannen blev lite tagen på sängen och bara körde på enligt sitt förberedda manus. Får se hur det går nästa år.

  Över lång tid och iochmed att sparandet växer kan man spara en hel del pengar på de lägre avgifterna hos nätbankerna. Flytten för mig har även inneburit att jag blivit mer engagerad och aktiv och försöker spara undan mer och mer pengar varje månad.

  Så Lukas, jag rekommenderar att du öppnar ett konto på en nätbank och börjar spara en del där åtminstone. Du kanske inte behöver flytta över allt från din nuvarande bank på en gång utan ta det lite stegvis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:54 PM

   Kul och intressant läsning Niklas, den tackar vi för!
   Ja jag blir bara mer och mer sugen att ta steget och flytta över sparandet. Har ju precis som du tipsar om redan öppnat upp ett konto på Avanza där jag börjat spara lite extra på sidan om mitt andra sparande på storbanken. Vilket har gjort mig än mer sugen att flytta över.

   Mvh /Lukas

   Delete
 7. Min historia är väldigt lik Niklas berättelse. Tycker jag fick helt ok rabatt på bolånet även utan fonder hos storbanken. Numera har jag även bolånet hos nätmäklaren så bara lönekonto kvar på storbanken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:02 PM

   Ja ni får mig som sagt att bli mer och mer sugen att flytta över sparandet.

   Mvh /Lukas

   Delete
 8. Anonymous2:12 PM

  Har din fru köpt in sig i lägenheten eller hur har ni gjort?

  Fri som Fan

  ReplyDelete
 9. I och med att vi gifte oss utan äktenskapsförord så bestämde vi att vi nu äger lägenheten ihop. Dvs man kan säga att hon fick halva lägenheten. Hon har dock bott här under ganska många år och varit med och betalat avgift och ränta under stor del av värdeökningen. Men den kontantinsats jag en gång gick in med fick hon halva av kan man säga.

  ReplyDelete
 10. Miljonären: Din sista kommentar, stort av dig. Trodde jag inte om dig. :)

  ReplyDelete
 11. Kärleken gör under med en. Även för mig. :)

  ReplyDelete
 12. Någon frågade vart man hittar den typen av tjejer. Svaret är att de finns ju överallt, samma som goda investeringar. Det gäller bara att ha ett öppet sinne och öppna ögon så ser man det som andra verkar missa.

  Och självklart gäller det även med killar om någon kändes sig förbisedd ;).

  ReplyDelete