Monday, August 01, 2016

Letar strategi med nya låga courtaget

Med risk för att bli tjatig (för jag vet att jag skrivit massa gånger om det här med att jag njuter av tillvaron med 1 kr istället för 69 kr i minicourtage) så tänkte jag berätta lite kort om hur jag funderar kring min nya köpstrategi. Jag köper ju aktier för 800-999 kr per affär när det är svenska bolag och siktar på minst 600 dollar/euro vid utländska. Då blir courtaget 1 kr resp 1 $/€. När det kommer till svenska bolag siktar jag på 1-2 köp per dag och utländska 1-2 per månad.

Nu när jag köper så ofta tänker jag att det inte riktigt är hela världen om inte alla köporders går igenom. Har heller varken lust eller möjlighet att sitta framför datorn hela dagen och följa kursen. Så funderar på om jag inte ska börja varje dag med att lägga 2-3 köpordrar på 800-999 kr men att lägga köpkursen 0,5-1% under aktuell kurs. Vissa dagar går troligtvis alla 3 igenom andra dagar inte någon. Men jämfört med att alltid köpa på öppningskursen (eller den kurs som råder just när jag har möjlighet att logga in på förmiddagen) så bör ju alla mina köp som går igenom göra det till 0,5-1% lägre kurs.

Det blir ju färre köp, då inte alla köp går igenom. Men jag kan ju i slutet av månaden börja lägga 4-5 köpordrar på morgonen istället för 2-3 för att se till att tillräckligt med köp går igenom.

Hur stor roll spelar då detta i längden? En procent lägre köpkurs på alla köp borde ju betyda att jag kan köpa 1% fler aktier om jag köper för att fast belopp varje månad. 1% fler aktier som får chansen att växa och ge utdelning som återinvesteras år efter år. En risk jag ser är att fler bolag i fallande trend kommer gå igenom eftersom risken är större att ett sådant faller 1% under dagen.

Har iaf provat mig fram lite. Rätt många gånger senaste veckorna har jag fått köp nära dagslägsta till en kurs som på kort sikt varit bra. Visst några köp har ju inte gått igenom och när jag gjort om proceduren dagen efter har jag fått lägga en högre kurs än dagen innan. Så troligtvis jämnar fördelarna och nackdelarna ut sig.

Vad tror ni? Är det lönt att hålla på att krångla eller är det något vi långsiktiga utdelningsinvesterare ska strunta i och låta daytraders stå för?

6 comments:

  1. Anonymous7:35 PM

    Jag tycker det är totalt sjukt att du letar små kronor i courtage men du är helt anti i att köpa mer i stora nergångar! Dina egna regler gör dig ju fattigare. Jag är helt med att det inte går att pricka toppar och dalar, men man kan åtminstone gå in mer på nergång och mindre på många dagars uppgång.

    Så jag är INTE speciellt imponerad av din investeringsstategi och stelbenhet. Jag tycker däremot du skall ha cred för din målmedvetenhet och uthållighet.

    /Gnetaren

    ReplyDelete
  2. Jag har ju köpt aktier för nästan 2 miljoner till följd av nedgången från mars 2015. Och har 400.000 kr på sparkonto som successivt ska in i en takt som beror på börsens utveckling. Köpte inte en svensk aktie under 2014 och början på 2015. Köpte Rysslandsfonder för över 1 miljon när det rasade där vilket det mesta är sålt till nästan 30% vinst på 2,5 år.

    Så håller inte riktigt med om kritiken. Har snarare tajmat för mycket än för lite.

    ReplyDelete
  3. Hej Miljonär innan 30!

    För det första tack för en grymt bra blogg och som vanligt ett intressant inlägg. Jag har läst bloggen länge, men tror att detta är första gången som jag vågar mig på att kommentera. Under mina korta investeringskarriär så har jag, precis som du, försökt minimera courtagekostnaderna vid varje transaktioner så det tycker jag absolut du gör rätt i. Att göra flera mindre affärer som du nu har möjlighet till nu med de nya courtaget för pb-kunder borde göra att du får bättre snitt gav på dina innehav.

    Vad gäller din fråga angående att försöka hitta de dagslägsta kursen på aktien du vill handla så tror jag att det i stort sett går på ett ut. Det kan till och med vara så att du får ett högre gav genom att försöka fiska dagslägsta och kanske istället tvingas köpa till högre kurs dagen efter. Börsen har ju trots allt historiskt gått upp över tid och då borde det vara fler dagar där du missar köp än tvärtom. Jag tror alltså det bästa för oss långsiktiga utdelningsinvesterare är att köpa den aktie vi önskar så regelbundet som möjligt, dagsvis, veckovis eller månadsvis beroende på hur mycket kapital man sitter på.

    Bara min 2 cent. Må väl och ha en fortsatt härlig sommar!

    /Utdelningsstugan

    ReplyDelete
  4. Jag tror precis som utdelningsstugan.

    Låt säga att aktie A kostar 100 kr vid börsöppning och du lägger en order på 99 kr. Kursen går upp och ditt köp går inte igenom. En vecka senare står kursen i 110 kr och du lägger då en order på 108,5 kr som går igenom när kursen går ner under dagen. Du känner dig som en vinnare för att du köpte bolaget till en lägre kurs än öppningskursen men i själva verket har du betalat ett överpris relativt börskursen 100 kr som du hade möjlighet att köpa till en vecka tidigare om du bara lagt in en vanlig köporder.

    Precis som utdelningsstugan säger så går börsen upp över tid och att då sitta och lägga ordrar till lägre kurser än rådande tror jag inte kommer att löna sig i längden. Enklast är nog bara att logga in på depån och lägga en köporder till rådande kurs och sedan låta tiden arbeta för dig :)

    Hoppas att jag skrev mitt svar så att du förstår hur jag menar!

    Tack för en riktigt bra blogg, jag gillar dina inlägg och ditt driv, du har mycket nya idéer hela tiden, mycket roligt att du delar med dig av dessa.

    ReplyDelete
  5. Tror mycket väl ni kan ha helt rätt. Så har jag ju också jobbat tidigare när jag gjort färre köp.

    Men min tanke är att det även om börsen på sikt ofta förekommer svängningar intradag.

    ReplyDelete
  6. Det där lär inte funka tyvärr. En del går på branscher, t ex köper finansaktier nu, köper fastighetsaktier när de går ner osv. Kanske nåt för dig.

    ReplyDelete