Tuesday, February 20, 2007

Nytt sparande

Kul med mycket reaktioner och frågor på min löneökning. Fick alltså upp min månadslön med 3000 kr brutto igår.

Vet faktiskt inte exakt hur mycket mer det kommer innebära i plånboken men första åtgärden blev att ökade det fasta månadssparandet i fonderna med 2000 kr till 8300. Effekten av detta kanske inte blir så stor eftersom jag ändå varje månad brukar spara någon tusenlapp till men det innebär iaf ett lägstanivån höjdes med 2000 kr. Eftersom jag inte får nya lönen föränn nästa månad blir det en tuff dragning till fonderna från lönekontot då jag ökade dragningen redan till denna månad.

Många tycker fortfarande jag är underbetald men jag tycker det är ok ett tjäna som jag gör om man är 25 år och dessutom har lite förmåner som fri telefon och bredband från jobbet. Som jag ser det är det minst lika viktigt att trivas på jobbet inte minst ekonomiskt, hade jag inte tyckt det var lika kul som jag nu tycker det är att jobba hade jag säkert behövt unna mig mycket mer i vardagen för att må bra. Nu kan jag med glatt sinne gå hem och äta min torra matlåda.

9 comments:

 1. Anonymous10:19 PM

  Har du skulder? Exempelvis studieskulder? Räknar du in dessa eller gör som kommunerna när det gäller pensionerna - d v s lägger dem utanför balansräkningen?

  Hur klarar du att spara så mycket? Jag får ut 19 netto och kan spara kanske 3....! Några tips för en beginner?

  ReplyDelete
 2. I min sammanställning av min "nettoförmögenhet" så ingår både skuld till CSN och lägenheten. Det samma gäller för målet att vara miljonär innan 30. Har jag skulder på 200.000 så måste tillgångarna uppgå till 1,2 miljoner.

  Jag gör av med mellan 4 och 5 tusen per månad totalt sett. Då blir det pengar över till sparande.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:35 PM

  Telefon och bredband borde motsvara en bruttolön på 1000-1500:- beroende på nivå och förbrukning! Det är ingen man skall förringa.

  Har du tjänstepension? En del företag sätter in några tusenlappar i månaden i pensionsförsäkring. Jag har fått några hundra tusen av min arbetsgivare, det är värt det också även om pengarna är låsta långt fram över.

  En sak med att räkna in bostadslånet i nettoförmögenheten. Kanske bara jag men det känns lite konstigt. Studielån mm, självklart men bostadslånen kan du ju lätt komma ifrån genom att försöka leta upp en hyresrätt. Skulle t ex jag flytta imorgon skulle min nettoförmögenhet öka med 1,3 miljoner ungefär. Bostadslån ser jag inte som en belastning. det är nästan dumt att inte ha dem. Jag har hellre mina pengar i fonder som ger mig 20-40% per år istället för att betala av mina bostadslån som kostar mig 3,5%.

  Samtidigt är det ju så att den som står i skuld är icke fri... :-)

  ReplyDelete
 4. gurra: Jag räknar ju in värdet på lägenheten på plussidan då måste jag ju rimligtvis även räkna in lånen på minussidan.

  Vi har tjänstepension på mitt jobb men inte föränn man fyller 27 tror jag det är. Hört att de på jobbet som tjänar 25.000 får runt 500 i månaden i tjänstepension.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:38 AM

  Ahh... Tankefel av mig! Rätt att ta upp lånen eftersom du tar upp bostadsvärdet! Självklart!

  Ja, så var det! Jag hade glömt att det är "åldersgräns" beträffande pensionsavsättningen.

  ReplyDelete
 6. Grattis till löneökning Och CISL ökningen :)

  0.17 till 0.21 kr är 23.5%
  Ligger du kvar över rapporten? Tala gärna om dina tankar där. Jag tycker personligen att CISL är rätt stor risk men den kan ju gå lika mycket upp som ner.
  Vilka andra papper har du innehav i nu igen? Hur mycket har du funderat över riskspridning osv?

  Långsiktighet och låg risk är den vinnande strategin.

  Följer din blogg dagligen och tycker om tankarna om återhållsamhet även om jag inte tycker om att räkna varenda krona. Följer dock en budget.

  Lycka till med jobbet mot miljonen!

  ReplyDelete
 7. Har stor fokus mot fonder istället för aktier vilket gör att 190.000 CISL aktier med en snittkurs strax under 19 öre är de enda aktierna jag äger för tillfället.

  Ligger kvar i CISL tills uppgifterna om LaJolla släpps och kursen ligger över 35 öre ;-)

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:27 PM

  Åh nej... varför hittade jag denna blogg. Jag ser mig själv i dig.. urk :-)

  Ärligt talat så visst, snåla och spara pengar & investera dom ÄR ett koncept som fungerar.

  Jag har gjort det du gjort i cirka 3 år nu och har ackumulerat runt 350,000 kr. Det känns fint, men jag börjar samtidigt inse att det är en rejält segt maraton-investerings-lopp.

  Dessutom blir man mest deprimerad när folk startar upp slumpmässiga internetcommunities och videosajter och håvar en 10 miljoner.

  Sug på den du!

  Citykid

  ReplyDelete
 9. Tack för en bra blogg! Jag följer den varje dag. Tycker du gör ett bra jobb med sparandet. Lycka till!

  ReplyDelete