Saturday, February 03, 2007

Helgläsning

Har just läst lite om placeringar i Afrika. Har länge funderat på detta och fick lite fart av att Dagens Industri idag hade skrivit om de relativt nystartade Afrikafonderna. Efter att ha läst artikeln på di.se och sen läst lite om ekonomin och placeringar i afrika på lite andra ställen har jag valt att inte förändra mitt månadssparande i fonder. Afrika får vänta.

Har också hittat en intressant bok som jag tänkte låna på biblioteket "Vägen till ekonomisk frihet” av Bodo Schäfer. Det lilla jag läst om boken verkar väldigt lovande. Någon som läst den?

Nu blir det blodpudding till lunch.

11 comments:

 1. Afrika känns rätt osäkert tycker jag, de har väl stora problem med konkurrensen från Kina och Asien. Men de lär väl komma igång de också förr eller senare och då kan det bli kul.
  Hur har Afrikas börser gått de senaste åren förresten?

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:45 PM

  Jag rekommenderar starkt Think and grow rich, om du inte redan har läst, av Napoleon Hill. Handlar om hur du ska tänka, mer än konkreta tips, för att bli framgångsrik.

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:58 PM

  Har också kollat lite lätt på Sydafrika. Tror landet kan få sig en skjuts uppåt genom de investeringar som görs inför VM 2012. Någon vidare koll på marknaden har jag dock inte och råvarumarknaden tror jag redan har sett sin peak. Nåväl en investering med väldigt hög risk skulle jag kalla det.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:13 PM

  Jag måste också läsa Schäfers bok. Vad jag förstått levde han på 25:- om dagen efter att fata utgifter var betalda.Såg att den finns på biblioteket men är utlånad, får väl reservera den.

  ReplyDelete
 5. Anonymous4:57 PM

  Jag har läst den mfl, och den har blivit min favorit än så länge. Har läst den flera ggr, mycket bra och inspirerande teorier. Fler boktips hittar du på min sida:
  http://www.passivinkomst.se/bibliotek.asp

  Rekommenderar den varmt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:07 PM

  Jag har läst B. Schäfer. Han beskriver vägen till miljonen på 7 år. Hur man tvingar sig själv att komma på olika sätt att öka sitt sparande. Den är bra, mer konkret är t ex Kiyosakis böcker.
  Brian Tracy´s "Ekonomiskt oberoende" är dock min favorit.
  LR

  ReplyDelete
 7. Anonymous12:01 AM

  Kanske hade jag låtit mig provoceras av din blogg för ett antal år sedan, men idag väljer jag att se den som lagom käftigt rebellisk. Och ja. Jag skulle också ha velat vara miljonär vid det här laget, som 33-åring. För jag trivs inte på ordinära arbetsplatser, och tycker att många politikers snack om att Jobbet är lösningen på alla problem ofta inte stämmer. Ett jobb kan faktiskt vara ORSAKEN till många problem. Men nog om det.

  Ser om mina PPM-fonder emellanåt, och valde i början av året att tro mycket på alternativ energi, Japan och IT. Och jag funderar just nu på att slänga ut Baring Hongkong China.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:52 PM

  Även jag har läst Schäfers bok. Mycket läsvärd och inspirerande, som sagt. Uppmärksamma dock att det handlar om 1 miljon DM (!) på 7 år. Här kan man verkligen tala om ekonomisk styrkelyftning!

  Slit på "miljonären", av det jag har läst så behöver du inga råd av mig. Skulle önska dig lycka till om du behövde det, men säger jag istället; Bra jobbat! Du uppvisar kunskap och mognad som är ovanlig i din ålder. De röster som har tyckt annorlunda har ännu några år på sig att tänka efter.

  ReplyDelete
 9. Jag har läst den där boken av Schäfer. Den är hygglig om man söker motivational reading, och den är bättre än katastrofen Robert Kiyosaki. Kiyosakis böcker är rentutav farliga.

  Men ingen av dessa innehåller egentligen några bra investeringsstrategier, mer motivation. I ämnet investeringsstrategier vill jag rekommendera Burton Malkiels "A Random Walk Down Wall Street".

  ReplyDelete
 10. Anonymous1:49 PM

  Jag har läst B. Schäfers "vägen till ekonomisk frihet" och kan rekommendera den, precis som flera sagt tidigare betydligt mer konkret än t ex Kiyosakis böcker..

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:04 AM

  Fredrik, Jag kan inte riktigt hålla med om att rich dad-serien är farlig läsning. Men det krävs nog att man kan sortera i informationen. Hans viktigaste budskap är nog att lära sig att sortera mellan tillgångar och skulder. Hans modell med en personlig balansräkning är ju knappast ny men däremot gör han den lättförstådd. Många skulle ha nytta av att lära sig sambanden. Men långt ifrån alla skall sätta sina pengar på att bli högt belånade fastighetsmagnater. Det krävs ytterligare ekonomisk kunskap.
  Till Roberts försvar vill jag dessutom säga att han faktiskt talar för investering i stadiga kassaflöden istället för att spekulera i värdestegring. Jag har hört betydligt vansinnigare råd.

  ReplyDelete