Sunday, February 04, 2007

Fonderna går bra

Kollade just igenom historiken på de fonder jag månadssparar i. Har sparat i fonder i flera år men började månadsspara med ett fast belopp varje månad i juni 2006. Började då med aktiefonder med inriktning Sverige, Indien, Kina och Ryssland. I november la jag dessutom till Japan.

Den nuvarande kursen är högre än alla inköpskurser oavsett fond och månad med ett enda undantag. Novemberköpet av Japanfonden. Bäst har indienfonden gått som ökat en bra bit över 50% sen juniköpet.

8 comments:

 1. Anonymous12:35 AM

  Får man fråga vilken indien fond du sparar i?

  ReplyDelete
 2. Nordea Indien är den jag månadssparar i. Har en annan i PPM och en tredje som jag köpt en klumpsumma i tidigare.

  ReplyDelete
 3. Brukar inte de svenska storbankernas fonder gå sämre än andra? När jag valde kina-fond för ett tag sen såg jag att bankernas egna fonder hade gått betydligt sämre än tex ABN Amro och Barings.

  ReplyDelete
 4. Jo generellt sett går nog många mindre förvaltare bättre än storbankerna. Jag tycker det är smidigt att ha månadssparandet samlat på samma bank som lönekontot, blir ju inga jättesummor med några tusenlappar i månaden. Och hittills tycker jag både Nordeas sverige- och indienfond gått riktigt bra. Även ryssland och kina får godkänt.

  Däremot har jag andra förvaltare på fonderna som inte sparar i månadsvis samt i PPM.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:07 PM

  Jag tycker att det är bra att du sträva att bli miljoner, men du blir inte lyckligare för det, en som själv är miljonär

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:52 PM

  Det finns faktiskt klart bättre alternativ än Nordeas fonder, tycker du ska överväga det! Med bara en snabb titt på morningstar ser man att Nordea sällan slår index. Om du skaffar konto hos en nätmäklare kan du ju föra över dina värdepapper dit (utan kostnad tror jag). När du sedan väljer att omplacera dina nuvarande innehav får du ett mångdubbelt utbud att välja på. Jag har själv Nordea och är nöjd med deras banktjänster samt service och bemötande på kontoren, men har faktiskt inte märkt att det skulle vara en nackdel att sprida på sitt vanliga personkonto och sina värdepapper.

  Ta förresten en titt på http://www.bytsparande.nu/ där det finns en del matnyttig läsning, även om du säkert känner till det mesta av det redan.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:59 PM

  Jag läst hela din blogg och nästan alla kommentarer. Kul idé och lycka till. Själv jobbar jag på att bli ekonomiskt oberoende.
  Jag tror du skulle behöva lära dig lite mer om aktier. Jag är aktiv på www.aktieguiden.com som är sveries bästa aktieforum. Där kan du lära dig massor och få bra tips. AktieTrader är mitt användarnamn där.
  Eftersom du behöver omplacera dina fonder/aktier så småningom så borde du ha dina pengar i en kapitalförsäkringsdepå. Då behöver du inte betala skatt på dina vinster. Endast en shablonskatt betalas.

  ReplyDelete
 8. Som sagt har bara månadssparandet i Nordea och det är inte så många tusen. Prioriterar att ha allt samlat och kunna göra snabba förändringar med dessa pengar.

  ReplyDelete