Saturday, May 12, 2018

Vilket väder...

Jag kan aldrig minnas att vi haft sånt här väder i en hel vecka i början av maj. Så det känns ju som bra tajming att vara ledig för första gången just den här våren. Den kalla början av april är förlåten.

Det har blivit mycket tid ute. Både läsa i skuggan, sola i solen och lättklädd träning som löpning och cykling. Samt sen några timmar framför Giro de Italia på eftermiddagen. Det har även blivit några besök på gymmet då det inte känns som någon större uppoffring att gå in en timme när man har så mycket tid ute. Märks tydligt att det bara är de mest inbitna som gymtränar vid bra väder. 75% färre människor men lika många biffar.

Utdelningarna har rasat in senaste veckorna och veckan som kommer blir sista utdelningsveckan för våren med Investor och H&M. Det känns rätt bra nu att spara utdelningen på sparkonto och bygga buffert att leva på under nästa år. Vissa dagar kommer suget att återinvestera lite utdelning för att få fler aktier och ännu mer utdelning nästa år. Men skulle jag märka att årets utdelning räcker och blir över under nästa år tack vare extrainkomster tex att min andra bok skulle bli verklighet och sälja ok kan jag ju lika gärna köpa lite aktier då som nu.

Något jag jobbat lite med senaste veckorna är att försöka tänka lite mindre på börsen och pengar. Med viss framgång måste jag säga. Jag har ju levt med den här drömmen och planen varje dag i över 10 år. Och aktier och börsen har utvecklats till ett intresse. Så det är klart att det är en liten omställning att försöka bry sig mindre.

14 comments:

 1. Anonymous9:27 PM

  Sunt att tänka lite mindre på börsen ibland. Men det blir ju lätt ett intresse när man verkligen gått in till 100 % för något under en lång tid. Jag kommer nog inte sluta jobba helt på ett antal år, även om jag inom en snar framtid kommer ha råd. Men den dagen jag ska leva på utdelningarna ska jag även se till att ha ett separat ISK där jag tillåter mig att köpa och sälja och inte bara behålla. Det är helt enkelt för roligt med aktier.. // Jonas

  ReplyDelete
 2. Är du väldigt vältränad? Jag tänker på att det blir väl rätt mycket träning för dig nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är helt ok. Tränar allsidigt vilket gör att jag inte är jättebra i något utan mer generellt tränad. Kan tyvärr inte säga att jag är så mycket mer vältränad nu än när jag jobbade. Man kommer långt resultatmässigt med 5-6 x 45-60 minuter i veckan tycker jag vilket jag även hade tid med när jag jobbade.

   Delete
  2. Skönt. Jag är så sjukt otränad just nu. Måste se till att ta mig i kragen. Säger att jag inte har tid, men nån halvtimme om dagen borde man kunna skaka fram.

   Delete
 3. Har du någon gång funderat på att köpa ett hyreshus och låna en del till det. Skulle kanske vara kul att jobba lite grann och dessutom få en lön varje månad!

  Jag vet att man kan tjäna ganska bra på hyreshus om man bar har råd att köpa.(Oftast behöver man bara runt 15-20% som kontantinsats

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hade jag haft ett gäng kompisar där vi kunde göra det ihop hade jag kunnat vara intresserad. Men det verkar vara ganska mycket jobb och risk för strul att ha med hyresgäster att göra.

   Kolla in pengabloggen om du inte redan gjort det. Han har köpt ett hyreshus och det verkar ju gå bra.

   Delete
  2. Anonymous11:49 AM

   bra - annars blir det som i England med buy to let, vilket förstör bostadsmarknaden

   Delete
 4. Visst kan det vara en idé, men det är rätt mycket jobb om man är både fastighetsskötare, fastighetsförvaltare och fastighetsägare. Är man bara fastighetsägare och lejer bort resten försvinner en ganska stor del av vinsten.

  ReplyDelete
 5. Hmm, försöker komma igång med träningen och känner att jag måste ta mig i kragen! Det verkar som om alla som investerar på börsen i syfte att skapa sig ekonomisk frihet även tränar en hel del. Men det är väl det som är kontentan av välmående; god ekonomi, god hälsa - både fysisk och psykisk, ett bra socialt nätverk.

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:30 PM

  Hej Miljonären. Har läst runt en del i helgen och snubblade över artikeln länkad nedan. Hur har dina tankegångar gått med att ha en kontantbuffert som du tänker använda ett par år framöver (som du tänkt genom att spara årets lön och utdelningar på sparkonto) jämfört med tankarna i artikeln om att det är bättre att ha alla medel investerade.

  https://earlyretirementnow.com/2017/03/29/the-ultimate-guide-to-safe-withdrawal-rates-part-12-cash-cushion/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanken med min buffert är egentligen inte att klara börsnedgångar bättre (genom att ta pengar från buffert vid dessa tillgällen). Utan det är snarare en mental grej och skapa framförhållning om jag känner att jag behöver tjäna ihop lite pengar i händelse av sänkta utdelningar.

   Delete
 7. Anonymous9:49 PM

  Hur långt ifrån 40 är du? Du är 37 eller 38 va? Kommer din fru också fixa detta innan 40?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är 38 och min fru kommer kunna sluta innan hon fyller 40. Om hon vill.

   Delete
 8. Anonymous11:47 AM

  Härligt!

  ReplyDelete