Tuesday, May 08, 2018

Stefan Persson köper ut H&M?

Stefan Persson har den senaste veckan köpt ytterligare 10 miljoner aktier i H&M. Det betyder att han sen början av 2017 har köpt 86 miljoner aktier till en kostnad av 15,5 miljarder.

Dessa ivriga köp gör att det ibland spekuleras i att han håller på att köpa upp alla aktier i bolaget. Andra påstår att det är uteslutet, antingen för att Stefan sagt så för länge sen eller att pengarna saknas.

Så jag tänkte roa mig med att räkna på hur lång tid det skulle ta att köpa ut bolaget med hjälp av att återinvestera utdelningen. Förutsättningarna är Stefan Persson idag äger 718 miljoner aktier. Därtill kommer hans syster och annan familj med ungefär 100 miljoner aktier. Totalt finns det 1 655 miljoner aktier. Det betyder att Stefan behöver gå från dagen 718 miljoner aktier till ungefär 1,5 miljarder aktier. Så får resten av släkten behålla sin del.

Vi leker med tanken att aktien står och stampar i 140 kr med 9,75 i utdelning. Bolaget får fart på affärerna och kassaflödet så pass att man kan behålla utdelningen men inte mer än så. Det innebär en totalavkastning om ca 7% per år, vilket är i linje med vad man kan förvänta sig av börsen som helhet., vilket med andra ord varken bör vara en hög eller låg gissning om vi utgår ifrån att marknaden värderar H&M rimligt. Helt klart är att man i detta hypotetiska scenario behåller fokus på den höga utdelningen, vilket får anses vara rimligt om den som bestämmer tänker köpa loss bolaget med hjälp av just utdelningen.


Med hjälp av ränta på ränta går det allt snabbare och 2029 är projektet slutfört. Nu är ju detta ett väldigt hypotetiskt och teoretiskt exempel. Någonstans på vägen kommer han ju få lämna en premie för att köpa större mängd aktier. Men det ger en bra bild av hur realistiskt detta scenario är.

Genom belåning eller med hjälp av en annan finansiär eller om även övriga familjen återinvesterade sin utdelning skulle det givetvis kunna gå fortare.

Vad tror ni?

18 comments:

 1. Intressant analys och mycket möjligt scenario.

  ReplyDelete
 2. Jag skrev lite om det här förra året i ett inlägg. Jag tror defibitivt att det kan vara så.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:33 PM

  Han sitter dessutom på en hel del röststarka aktier, så i praktiken behöver han inte ens upp i 90% av kapitalet för att kontrollera lådan. Ordentligt pott committad. Om han fortsätter tanka så har han gissningsvis en plan (utöver ren värdeinvestering). Den som lever får se.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:03 PM

  Om inte annat har han ju en ganska ok utdelning att leva på...

  Miljonären - stämmer fortfarande värdet på dina indexfonder ca 1.850.000:- ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är lite mer idag. Ska uppdatera det.

   Delete
 5. Anonymous11:18 PM

  2029 är han kanske död

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kanske han är men resten av släkten lever ju troligtvis vidare och då är företaget tillbaka till familjen igen. Kanske känns bra ut på dödsbädden.

   Delete
  2. James7:15 AM

   Kanske tänker han sig ett Ikea-scenario för att undvika splittring av bolaget i samband med arvskiften?

   Delete
 6. Anonymous2:18 PM

  Det ser juh onekligen ut som han tänker fortsätta köpa in sig i HM. Ska vi våga oss på en gissning när han äger 50% av kapitalet? Jag röstar på 2021

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:45 PM

  Han kanske gör ett avgörande drag när nästa börskrasch slår till och köper under 100 SEK när alla har fått panik. Sedan är det bara att defilera.

  Mvh/XO

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:38 AM

  jag träffade stefan persson via den här stadsmannakåren en gång, jag hälsade på han och konstaterade att
  -" det är tur att vi är två om som har pengar här ikväll"

  Han såg ingen ironi i det utan såg mest fundersam ut och hälsade på nästa i kön, det blev många hälsningar för stadsmannakändisar den kvällen.

  Undrar vad HMaktien skulle ligga på utan hans köp, dessa köp bör väl klassas som stödköp av en förskräckt storägare i första hand.

  Snålmiljonären

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:45 AM

   Mitt minne har visst svikit mig, det finns inget som heter stadsmannakåren när ja söker på nätet.
   Iallafall, kan nån komma på vad klubben heter, en klubb för inbördes beundran med alla stockholms miljardärer, komiker m.m
   I mitt fall fungerade dom som välkomstvärdar på circus för ett stort företag......

   Delete
  2. Anonymous11:45 PM

   Han har nog fortfarande mardrömmar om den kvällen,min gode vän Stefan Persson.
   Magnus Härenstam och Hasse alfredsson var där med, de stod väl lite mer för tjo och stim om man säger så.
   Hälsade på mina andra vänner Benny andersson och Björn Ulveus också. Kom på det nu men jag borde ju frågat dem om det ligger nån sanning i det ryktet som säger att de egentligen är tondöva båda två men lyckades kompensera och dölja det genom att snubbla över en av de första riktigt bra japanska keyboardsen på en regnig loppmarknad i London då de egentligen båda två sträckte sig efter en och samma terrakottakruka : )

   Snålmiljonären

   Delete
 9. vad skulle hända med våra småsparares aktier om stefan köper ut hm ??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Han får ge ett bud och så köper han samtliga aktierna för det priset (förutsatt att han får ihop minst 90% av aktierna). För att 90% ska tacka ja behöver han bjuda mer än aktien handlas i vid tillfället. Så bäst för honom att köpa på så mycket som möjligt över börsen först.

   Delete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete