Tuesday, May 22, 2018

Preppers

Jag kommer ihåg snacket om peak-oil för runt 15 år sen. Oljan skulle bli svindyr och energibristen skapa hyperinflation (som skulle övergå i stagflation) och driva upp bland annat matpriset många hundra procent inom 10-15 år från då.

Jag minns en kille från ett forum som bodde i närförort till Stockholm som hade ett rum på kanske 5 kvadrat som matlager med rissäckar och konserver. Jag vet inte om det var en bostadsrätt eller hyresrätt men hur man än räknar skulle riset behövt stiga många procent i pris för att motsvara lokalkostnaden. Med facit i hand var hyperinflation och stigande matpris bland det sista man behövt bekymra sig om mellan 2003 och 2018. Och nu börjar nog riset bli dåligt.

Igår på TV4 nyheterna var det reportage om en sk prepper. Nu är det inte oljepriset utan någon allmän kollaps som är hotet som gör att man behöver ha en radio som går av veva igång och konserver som fiskbullar som går att äta kallt.

På sätt och vis borde jag gå igång på detta. Att ha mat för ett år är ju lite samma grej som att ha ett sparkapital i pengar. Någon form av jakt på trygghet och frihet. Och hade jag varit bonde på 1800 talet hade kanske min spariver fått uttryckas i 10 årsförbrukningar av ved eller fler hönor än vad vi klarade äta upp äggen från. Men jag är faktiskt rätt ointresserad av vattenreserver, guldtackor och fiskbullar. Samidigt tror jag att jag skulle klara en reset av hela ekonomin bättre än de flesta. Jag skulle klara att lämna stan och alla ägodelar cykla 10 mil med ett fiskespö på ryggen och sen leva på fisk och äpplen i ett tält. Men tills den dagen kommer tänker jag så lite som möjligt på risken att behöva göra det.

5 liter vatten och några extra konserver skulle dock inte skada övriga livet så mycket. Så det kanske jag borde fixa?

Från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) nya broschyr som inom ett par veckor skickas ut till alla sveriges hushåll.

 Varför krångla till det så hemskt? Om det blir systemkollaps så är enformig mat i form av tonfisk, knäckebröd och morot 3 gånger om varje dag i en vecka det minsta problemet. Eller tror ni man sitter där när ryssen anfallit och inga butiker är öppna och blir sugen marmelad?

21 comments:

 1. Det är inte så att MSB bara försöker få folk att spendera mer? Sparka igång ekonomin genom lite panikspridning? ;-)

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:37 AM

  Barn kan bli undernärda av enformig, tråkig kost som de inte vill äta. Så för oss barnfamiljer åtminstone är det bra med lite ketchup, sylt osv att piffa upp maten med så de får i sig nåt.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:37 AM

  Hej!

  Jag tror att du missar några scenarion i din analys. 100 % av all diesel importeras till Sverige, 50 % av all mat importeras osv. En strejk eller konflikt som påverkar drivmedelsförsörjningen till Sverige medför brist på diesel varpå lastbilstransporter störs ut.

  Något problem med Öresundsbron, eller kanske en hamnstrejk eller annat kommer störa importen av livsmedel.

  Problemet och svagheten är ju att vi saknar lager. Det finns inga livsmedelslager i Sverige, butikerna har heller inga lager, all leverans sker just in time.

  Problemet är alltså inte när "ryssen kommer", utan snarare helt vanliga störningar i samhället, som kommer störa vår förmåga att förse befolkningen med mat och vatten.

  Vid strömavbrott i Stockholm försvinner vattnet i kranen efter bara några timmar, kanske inte helt fel att ha lite vatten hemma?

  Bara under "snökaoset" i november 2016 i Stockholm påverkades livsmedelsförsörjningen i Stockholm, och det var ju i mina ögon ett ganska litet snöfall.

  I händelse av sådan kris är "moral, hopp och humör" (eller hur man nu ska uttrycka sig) ganska viktigt, och "god" mat är inte att underskatta. Man överlever ju 30 dagar utan mat, så det kanske inte är superprioriterat, men att få den där "marmeladen" du är negativ till kanske är precis vad man vill kunna glädja sina barn med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:55 AM

   Exakt, vi snackar inte total apokalyps med kärnvapen utan vanliga störningar o annan skit. Händer inte något så är vi människor 100% effektiva och 100% förberedda, och det blir vi ju aldrig.

   Har själv "preppat" med käk för 1+ vecka, samt vatten o lite annat smått o gott. Uppvuxen under 80-talet och minns faktiskt "om kriger kommer" o allt det där med skyddsrum, det var vardagsmeck. Vi hade stearinljus osv hemma när strömmen gick. Minns ni strömavbrotten? Det händer aldrig numera.

   Preppa light är nog en bra idé, och ganska så billigt med ett stormkök o konserver.

   Bara för att världen är "hyffsat" säker betyder inte att just in time leveranserna kommer att fortsätta i all evighet.

   Finns ju krig, terrorism, utsläpp, olyckor, naturkatastrofer, oväder, krånglande teknologi och annat som kan orsaka störningar även om det inte behöver vara direkt farligt.

   Ska vi nu också till slut få självständiga bilar och transportfordon lär lagrena minska än mer.

   Men visst kommer ryssen är marmeladen och sänkt utdelning det sista problemet, då är det nog bäst att försöka dra långt bort istället.

   Blev lite långt inlägg, men preppers intresserar mig. Extra fundersam blir jag över de preppers som superpreppar för världens undergång, o sen inte har några problem att broadcasta var dom bor och har sina bunkrar över nätet, youtube, tv och radio...spricker inte hela idén då om alla vet var vi kan hämta förnödenheter?


   Tack för en bra blogg!

   /Andreas

   Delete
 4. Anonymous8:48 AM

  Herr Snålgris är sedan länge intresserad av överlevnad i skogen och borde klara sig helt okej så länge det inte blir för stark radioaktivitet, då räcker inte solskyddsfaktor 50 speciellt långt.

  Vi med hus är antagligen bättre rustade att överleva än folk i lägenheter. Vi har ofta en eldstad där vi kan koka vatten, värma sos och laga mat under kortare perioder. Folk i lägenhet har inget sånt, och det lär nog snabbt bli bråk om offentliga platser som annekteras av diverse "klaner".

  Det är bra att man har lite mat hemma så man klarar sig en vecka, går det längre tid, ja då har samhället antagligen helt andra problem och då är det en annan typ av överlevnad som gäller. Man tänker fel om man tror att en bunker och ammo samt mat för et helt liv ska rädda en. Vad tror du händer om +1000 riktigt hungriga människor får nys om detta? Du lever inte länge om man säger så.
  Ett problem är att folk över lag, speciellt stadsbor har extremt dåliga kunskaper om riktiga baskunskaper som t.ex. hur man fiskar, hur man bygger en hydda i skogen, hur man gör upp eld i skogen, vilka växter som är ätbara under olika årstider och hur man tar djur av daga för att kunna äta dem. Det dröjer inte länge vid en samhällskollaps förrän matförråden är slut då vi helt saknar beredskapslager och Sverige är ett väldigt importberoende land. Jag kan garantera, en människa kan göra i princip vad som helst för att föda sin familj, inklusive mörda för sin överlevnad.

  Man kan skratta åt preppers som fyller sin bostad full med konservburkar och ramboknivar, men man bör dock ta en funderare på vad man själv har gjort för att kunna klara sig ett tag om el, vatten och mattillförseln tar en paus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:04 AM

   Hej "snålgrisen".

   Hur tänkte du nu, att "klaner" ska annektera offentliga platser men låta dig sitta i fred i din villa? I det scenario som du själv målar upp tror jag inte att du får vara ifred speciellt länge om folk ser att det ryker från din skorsten...

   Delete
  2. Anonymous6:59 PM

   Glömde nämna att vi i villor ofta har en bra grannsamhörighet och grannens två arga hundar tillsammans med mina Mossberg och rejält med varghagel kommer att få de flesta hipsters att tänka efter. Men du har helt rätt, att bilda klaner så som man gjorde förr i tiden kommer att vara det enda sättet att överleva, antingen det eller att flytta låååångt ut på landet och bo relativt ensam och försöka överleva mot elementen, sjukdomar etc.

   Ensam är inte stark när det gäller överlevnad, den saken är säker. Det jag ville säga är att villaägare oftast har lite mer utrustning för att klara oss själva. Men när plundringstågen börjar och stormarknader och centrallager är övertagna kommer rövarbanden att gå från hus till hus.

   Delete
  3. Anonymous7:02 PM

   Som avslutning rekommenderar jag alla som funderar kring överlevnad och prepping att se "The Road"... en tragisk film som enligt mig tyvärr kommer ganska nära en möjlig verklighet efter "katastrofen"...

   Delete
 5. Att ha tillbringat så mkt tid under uppväxten i en minimal by mitt ute i skogen vid en sjö i norrut i Sverige ger en skön grundtrygghet, det är så självklart att kunna ta reda på det som skogen och sjön ger. Sånt som man tar för givet är ju helt främmande för många som bara levt i storstad, tex att få upp några fiskar ur sjön, eller veta hur terrängen ska se ut för bär, svamp, etc

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:46 PM

  Ähh, jag tar privatjeten till ett annat land. Sen kan ni sitta här med era konservburkar bäst ni vill

  ReplyDelete
 7. Det är ju intressant att de kommit på detta nu, MSB, när staten lagt ned ett stort antal regementen runt om i landet, avskaffat värnplikten (där man fick lära sig ett och annat), avskaffat det psykologiska försvaret, i princip gjort detsamma med civilförsvaret, gjort sig av med beredskapslagren med olja, konserver mm mm. Den analoga telefonin är i princip borta och snart är den analoga radion också borta (tänk om!). Det finns visst ingen hejd på korkade saker staten har gjort med våra politikers goda (eller inte) minne. Nu ska det byggas upp igen, till oerhörda kostnader.

  Missuppfatta inte, det är väl bra att något görs men varför har de korkade besluten tagits från början? Inser inte våra politiker att vi lever i en föränderlig värld? Kan ingen lära sig av historien?

  Nu ska jag åka och köpa lite konserver!

  Mvh EDS

  ReplyDelete
 8. Anonymous5:48 PM

  Klockrent,

  Finns få fånigheter som retar upp mig så mycket som dessa preppers.

  Mvh

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varför då? det är en försäkring man skaffar sig precis som man har sin bostad och bohag försäkrat. När något väl händer så är det försent

   Delete
  2. Kalle9:38 AM

   Sant, men vad jag tror Lars menar är att de som verkligen kallar sig "preppers" överdriver bortom all rim och reson. Du har din bostad försäkrad, kostar kanske ett par hundralappar i månaden. Men som tur är så är det ju osannolikt att den kommer brinna ner.

   Samma sak med "katastrofberedskap". Lite förberedd eller iaf en plan för vad som händer om vatten och el försvinner bör man ha. Men det är lätt att gå till överdrift så att det påverkar ens vanliga liv för något som troligtvis aldrig kommer behövas.

   Delete
 9. Om strömmen- och vatten-försörjningen försvinner ett par dagar så finns det ett problem till som nästan ingen nämner. Var ska alla stadsbor skita?

  Det kommer troligtvis gå oerhört fort innan det spårar ur.
  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  ReplyDelete
  Replies
  1. I plastpåsar som läggs i toastolen enligt MSB:s instruktioner. ;-)

   Personligen hade jag tagit cykeln norrut med sikte på Norrland. Du kan överleva på fisk och jakt. Odling och bär finns i skogen. Villan har bastu och vedspis så mat kan lagas hos föräldrarna. Det går bygga utedass. Livet kanske inte funkar i Malmö men det går nog ganska bra att leva på landsbygden.

   Delete
  2. Anonymous10:45 AM

   Tillämpar du denna strategi även på vinterhalvåret? Hellre än att ha konserver och vatten hemma för 7 dagar? Lite beroende på varifrån du cyklar och hur du definierar "Norrland" så kommer det ju ta dig 7 dagar att cykla, och då behöver du ha med livsmedel för den resan, varför inte bara ha ett litet förråd hemma?

   Delete
 10. Mycket bra inlägg Miljonären!
  Jag tycker det är super att andra inte preppar. De gör att vi som gör det slipper trängas på tunnelbanan sen (när krisen är över) med alla er som dog när ni insåg att 5 liter vatten räckte 3 mil på cykel eller att det inte gick att jaga rådjur genom att snapchatta ihjäl dom;)

  Jag tror dock detta inlägg är ett skämt, för du är ju uppenbarligen rätt smart med tanke på allt annat bra du skrivit!

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:25 AM

  Kul inlägg. Har följt dig väldigt länge men det är första gången jag kommenterar. Det Miljonären har och de flesta preppers saknar (om man får vara lite fördomsfull) är ju faktiskt en stor hög pengar. Naivt att tro att det inte fortsatt skulle vara till mer hjälp en ett gäng konserver när allehanda krig, katastrof eller apokalyps kommer.
  Så nog är du preppad allt

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Det Miljonären har och de flesta preppers saknar (om man får vara lite fördomsfull) är ju faktiskt en stor hög pengar." Men - problemet om katastrofen kommer är väl att "högen" med pengar består av ett antal ettor och nollor på en server hos Avanza/Nordnet, som då ligger nere för att det är strömavbrott och inget internet. Lär bli svårt att få ut "högen" i reda kontanter i det läget om man inte redan hunnit fixa det innan. /C

   Delete
 12. Anonymous8:48 PM

  Jag har länge sett klara beröringspunkter mellan denna blogg och prepperbloggen https://urvaken.com/ .

  ReplyDelete