Thursday, May 03, 2018

Enkla extrajobb

Att dra in lite pengar på fria och enkla extrajobb är något som många lockas av. Så även jag. Nu pratar jag inte om konsultjobb, skriva böcker etc utan om skattefria småjobb av hobbykarraktär.

Panten i soprummet har ju blivit något av en klassiker här på bloggen då det av många anses rätt extremt att någon med över 5 miljoner plockar upp de fattiga grannarnas pant i soprummet. Tidigare bokförde jag panten noggrant vilket gjorde det till en tävling mot mig själv och rolig hobby. Det blev över 500 kr om året när jag räknade och magkänslan är att det ligger kvar på samma nivå. Detta på 1-2 besök i soprummet per vecka då jag ändå ska slänga kartonger, plast, glas eller metall. Tidsåtgången är max 1 minut extra per besök det vill säga kanske 1 timme om året. Min fru är dessutom väldigt imponerad över mitt engagemang att ofta tömma kassen vi har med sorterad återvinning. Jag är inte alls lika bra på att gå ut med vanliga soporna som slängs i ett sopnedkast. Nackdelen är risken att bli upptäckt av någon granne.

Min fru är istället duktig på att scanna streckkoden på våra matinköp och skicka in till GFK. Detta tar nog lite mer tid än pantburkarna, men å andra sidan slipper man plocka bland grannarnas plast och plåt. Ger runt 750 kr om året i presentkort på användbara ställen.

Jag har även gjort några försök med enkäter på nätet men det har varit bökigt och väldigt dåligt betalt. Kanske har jag bara inte hittat rätt?

Jag vet också att det finns fokusgrupper och intervjuer där man får några hundra för att sitta i grupp och diskutera någon vara eller tjänst en timme. Inte alls lika fritt som saker man kan göra någon minut här och där i hemmet. Men kanske kan vara värt att prova någon gång.

Har ni några egna favoriter? (Gissar att spermadonator kommer dyka upp i kommentarsfältet)

54 comments:

 1. Spontant kom jag bara på att ta en post i bostadsrättsföreningen, fast då får du troligen jobba rätt hårt för pengarna. Hyra ut bostaden via AirBnB är något jag tänkt att jag borde göra.Leda någon klass på Friskis, t ex löpledare. Då får du gratis/billig utbildning till skillnad från instruktörer på SATS.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra alternativ. Dock rätt styrda och mer som att jobba än att ha något att göra en stund här och där när andan faller på. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra.

   Delete
 2. Fokusgrupp har jag varit med i ett flertal gånger. Kan förutom några hundralappar i arvode dessutom vara ganska trevligt att sitta i en grupp efter jobbet och diskutera. Ofta får man också mat så man slipper bekymra sig om det den kvällen.

  Det jag funderar på som man även kan ha som pensionär är att vara god man eller förvaltare.

  Har en kompis som provat på att vara statist!

  Försökskanin vid medicinska tester?

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:29 PM

  Att delta i medicinska studier av olika slag kan vara både intressant och ge en extra slant. Försökskanin alltså :)

  Nätpoker kan vara en möjlighet men det är lite mer tveksamt att rekommendera. Kräver skicklighet, diciplin och immunitet mot spelberoende.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Faktiskt två metoder som jag tror skulle passa mig bra.

   Delete
  2. Jag tänkte också på just detta. När jag var student i uppsala låg jag inne sex-sju gånger i olika omgångar. De längre testerna sol varar över en vecka kunde generera över 20K. Dessutom är det roligt!

   Delete
 4. Anonymous10:32 PM

  Du har aldrig funderat på att göra en medmänsklig insats - att bli plasmagivare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo. Men inte för pengarna. Ska kolla upp det lite närmare.

   Delete
 5. Jag kan rekommendera fokusgrupp. Har tyvärr bara kunnat göra det en gång pga familj och jobb, men blev kontaktad ganska ofta ett tag så det skulle kunna vara kanske en gång i månaden, och med 500pix per gång är det inte så dåligt.
  Men det bästa är att få sitta och prata och bli lyssnad på, rörande något, förhoppningsvis, kul ämne. Det jag testade handlade om bankärenden och privatekonomi så gissa om jag gick igång!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter kul. Ska gå vidare med det här!

   Delete

 6. Läs denna boken där är massvis med inspiration hur man kan tjäna pengar vid sidan om sitt arbete. Tror den kan vara intressant även för dom som inte jobbar;)
  https://www.adlibris.com/se/bok/tjana-pengar-pa-internet-nar-du-sover-nio-olika-satt-att-skaffa-passiv-inkomst-via-internet-9789197746205

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:28 PM

  Ett tips är att logga in via wifi på offentliga nät och klicka på dina egna annonser, adsense ger ju mellan 5-13kr per klick, finns mkt pengar att tjäna.

  ReplyDelete
 8. http://www.levgratis.com/2018/04/tjana-600kr-pa-nagra-minuter.html?m=1

  ReplyDelete
 9. Replies
  1. Ett undersökningsföretag. Tror de sen säljer infon vidare till matproducenter i stil med att de som ofta köper Bravo Juice också ofta köper Vasa Husman till exempel. Dvs man scannar alla köp man gör så de ser vilka varor som samma person köper.

   Delete
  2. Anonymous10:05 AM

   Hej! Hur lång tid tar det att scanna efter en veckohandling? Kan man göra det med en app i mobilen på ett smidigt sätt? Vad finns det för presentkort?

   Delete
  3. Man scannar med mobilen. Tar kanske 5 sekunder per vara. Är någon form av superpresenkort som kan användas väldigt brett.

   Delete
 10. Anonymous7:20 AM

  Intressant inlägg. Själv är jag kontaktperson och träffar en person med funktionsnedsättning vilket ger knappt en tusenlapp netto och satsar bonusar och free bets på Odds vilket gör att jag kan spara i princip hela min vanliga lön. Tar en del tid men det är valbart vilken nivå man väljer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad ingår i arbetsuppgifterna som kontaktperson?

   Bonusjakt har jag gjort en gång. Var lite pyssel men väldigt bra betalt per timme. Borde göra det igen men tycker vissa omsättningskrav hade blivit tuffare när jag kollade för ett tag sen.

   Delete
  2. Anonymous7:51 AM

   I mitt fall är det sociala aktiviteter som fika, promenad etc men väljs efter intresse och förutsättningar vilket även omfattningen görs. Bonusar och free finns relativt mycket enkla pengar att hämta men kräver då en del pengar i startkapital som man kan undvara. Verkar dock vara nytt lagförslag på gång som försvårar from nästa år med högre skatt mm

   Delete
 11. Medverka i medicinsk forskning. Kan ge nån upp till några tusenlappar om det är plågsamt (typ muskelbiopsi). Borde gå å söka på KI +forskning.

  ReplyDelete
 12. Kanske lite väl dåligt betalt men gillar det. Har en app som heter "google bonus" och där är det korta frågeformulär som ger kanske 1kr per fråga. Ibland mer ibland mindre. Pengarna hamnar på mitt googleplay-konto och gör att jag kan köpa appar utan att behöva betala för dem :) Är inget som tar speciellt mycket tid men ger ju något kul sen! Köpte en gång en app som en present till en vän för de pengarna!

  ReplyDelete
 13. Vi är kontakt-/avlastningsfamilj åt ett barn som bor hos fosterfamilj en helg/mån. Det ger ca 2000/mån och får också mig och min sambo att bryta vardagen och göra något helt annat än vad vi brukar. Att åka på närmaste äventyrsbadet och åka vattenrutschkana i några timmar är både bra för förbränningen och sinnet :) Dessutom gör man något bra för en annan person som förhoppningsvis får en mer diversifierad grund inför det kommande livet. Det rekommenderas

  ReplyDelete
 14. Bli godman har jag hört kan generera en del pengar. I synnerhet om man har hand om flera stycken, det var i media för en tid sedan att vissa försörjer sig på yrket.

  ReplyDelete
 15. Anonymous10:39 AM

  Bonustrading tycker jag är bra. Brukar bli några tusenlappar i månaden. Väldigt lätta pengar när man kommit in i det. Första välkomstbonusarna blir det ju en fantastisk timlön för (1000kr och uppåt Per timme) men största förtjänsten kommer ju sen efter man legat och plockat reloadbonusar år efter år

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:05 AM

   Om man dessutom tar lite arbitrage då och då så kommer man lätt upp i 5000kr i månaden med relativt liten arbetsinsats. Reloadbonusar, freebets, riskfria bets, freespins... det finns mycket erbjudanden att hämta som ger garanterad riskfri vinst om man hedgar betten på spelmarknader som Smarkets tex.

   Delete
  2. Anonymous2:30 PM

   Jag tycker det är skitjobbigt att hitta bra arbitrage, blir för dålig timlön för mitt tycke, men säkert fullt möjligt om man ger sig in på det

   Delete
 16. Anonymous10:40 AM

  Har testat att fylla i frågeformulär. Sjukt tråkigt och jag gav unn när jag kommit upp i 100kr i ersättning. Ofta får man några kronor kr per formulär och det är hur mycket som helst man ska klicka sig igenom. Det tar mycket tid att gå in på ett formulär, fylla i sin ålder etc och få meddelande att man inte tillhör målgruppen. Kanske 2 av 10 undersökningar gick igenom som man fick börja svara på. Pengarna betalades ut via paypal.

  ReplyDelete
 17. Anonymous2:50 PM

  Nån ovan skrev om fokusgrupp. Hur kommer man i kontakt med sådana för att tjäna pengar? Har googlat men hittar inget. Tacksam för svar.

  Acke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du kan få en mig: http://www.augur.se/participate/

   Delete
 18. Anonymous3:04 PM

  Jag jobbar på en gymnasieskola och jag brukar göra en räd på förmiddagen och en på eftermiddagen och plocka ur papperskorgarna. Det blir många hundralappar på en vecka kan jag tala om. Ibland tänker jag på de stackars städarna som kommer på kvällarna, innan jag kom på detta så var det säkert en liten sidoinkomst för dem som jag nu lägger beslag på.

  ReplyDelete
 19. Signs6:50 PM

  Plocka bär som extrajobb - lingon, blåbär etc och sälja. Ger pannben, massor med frisk luft och riktigt bra motion. Vill man göra det lite smart går man förbi uppköparna och säljer direkt till vänner, bekanta och restauranger. Antingen säljer man orensat eller så förädlar man själv, rensar eller tom färdig sylt. En riktigt bra dag kan man plocka ca 60 liter lingon om man är uthållig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:21 PM

   60 liter på en hel dag?? Då tar man det väldigt lugnt

   Delete
 20. Anonymous10:16 PM

  Mitt extraknäck gör jag på jobbet. Jobbar som elektriker. Allt kabelspill som varken kund/företag gör anspråk på. Lägger jag på hög. Blir riktigt fina slantar... rev en kabel för nån vecka sedan och pantade den idag när jag hade ärenden i området (tar Max 10 min) 350:- in på kontot (som man iofs ska skatta på också)

  ReplyDelete
 21. https://www.m3panel.se/refer-a-friend/step-1?sponsorship_token=1nQboDr2yChDvpr8gRZe11qfk_BiCJHdG6bO1i_hGlw
  Här är den undersökningspanelen som är lättast att få lite extrapengar i. Är med i flera men enligt mig är denna den bästa. Använd gärna länken så jag får lite extra poäng.

  ReplyDelete
 22. Anonymous11:53 AM

  Du har inte funderat på att testa på lite mer kortsiktig handel (intradag), det som hindrar många är ju tid och pengar. Tid har du ju och du kan säkert undvarar 100k från dina fonder:)

  ReplyDelete
 23. Anonymous11:59 AM

  Lekmannaövervakare, borde vara samma ersättning som godman.
  Borde vara mindre jobb enligt mig :) Kolla Kriminalvårdens hemsida.

  WiFog, gratis mobilabonnemang, man kollar på reklamsnuttar och får poäng, dessa spenderas genom att surfa/ringa osv.
  Passar dock bara folk som surfar utanför hemmet skapligt sparsamt (hemma kör man ju via wifi).

  ReplyDelete
 24. Anonymous3:10 PM

  Kanske en långsiktig sidoinkomst är youtube, twitch, podcast grejer?

  ReplyDelete
 25. Anonymous4:50 PM

  Tentavakt är populärt man ålderspensionärer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:50 PM

   bland ska det stå, inte man.

   Delete
 26. Saker jag har erfarenhet av och som inte nämnts tidigare:

  Rösträknare (rekommenderas inte för just timlönen, men det är ändå en tusenlapp och det är en rolig erfarenhet). Bara att höra av sig till kommunen.

  Vimla till mobilen fungerar kanon och är superbilligt (och om du rekryterar t.ex sambon, och kanske någon i övrig familj så är det 10 kronor per månad i lägre avgift för både mottagaren av tipset och 10:- per tips för din del. Blir du tipsad så börjar du såklart på -10:- per månad, något jag tyvärr missade) Hatar rekryteringsgrejer själv, men detta har sänkt min månadskostnad för telefonen till totalt 50:- helt utan någon ansträngning. Börjar på 100:- och det är ett standardabonnemang jämförbart med vilket annat som helst.

  Plocka bär och svamp. Jobbar i restaurangbranschen och har en hel del privatpersoner som på skogspromenaden drar upp en laddning som de sedan lämnar över mot modest betalning. Bättre betalt ger försäljning till privatpersoner, men för volymförsäljning är det restaurang som gäller.

  Kräftfiske. Lukrativt om man har tillgång till vettiga vatten.

  Nämndeman. Kräver nog andra inkomster då ersättningen till stor del är baserad på förlorad arbetsinkomst, men som egen företagare sitter man ju i en guldsits.

  Skrivvakt för t.ex högskoleprovet.

  Inga helt fria grejer ser jag nu, men det blir mina tips efter goda erfarenheter.

  ReplyDelete
 27. Anonymous10:09 PM

  Såg ingen som rekommenderade spermadonator så där fick du den...

  Frugan kan också vara "ugn", det finns ett vetenskapligt ord men jag kan det inte.

  Skämt osido. Varför slösa tid på hjärndöda lågbetalande sysslor? Du har något sällsynt, tid! Ta vara på den och utveckla dig själv till ett ställe där du kan göra det du älskar samtidigt som du tjänar pengar. Räkna röster eller fylla i enkäter? Snälla nån..

  ReplyDelete
 28. Anonymous11:11 PM

  Få 500 kr genom att registrera dig som lånegivare på P2P sajten Lendify, samt placera minst 10 000 kr i P2P lån. Använd min inbjudningslänk : https://lendify.se/r/yxbxBUiCQ8 så får du bonus på 500 kr. Max 10 st nya medlemmar får bonus via inbjudningslänken, så vänta inte för länge.

  ReplyDelete
 29. Hej, vad är GFK?

  ReplyDelete
 30. Anonymous7:12 PM

  Fotbollsdomare
  Spinninginstruktör

  ReplyDelete
 31. Anonymous9:06 PM

  Jag minar kryptovalutor i mitt hem och tjänar drygt 2000kr i månaden på det.
  Youtubeklipp kan man tjäna pengar på. Jag gjorde en tutorial för några år sen och aktiverade adsense och glömde helt bort det. Tre år senare hade jag drygt 1200 att plocka ut då den fått över 10000 visningar, och detta endast från ett klipp.

  ReplyDelete
 32. Vilken pajas. 5 mille på banken och så letar du pant och fyller i formulär

  Haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:22 PM

   Tvärtom. Han har5 mille tack vare att han letar pant och fyller i formulär.

   Delete
  2. Johan9:51 PM

   Rättning: Han letade pant och fyllde folmulär för att skaffa sig 5 mille och bli fri. Nu då?

   Delete
 33. Anonymous8:26 PM

  https://www.statist.se/common/viewCastings

  Kolla ifall du kan vara statist eller liknande på en inspelning. Bör finnas många möjligheter kring Stockholm :)

  ReplyDelete
 34. Dogbuddy.com. Du är hemma dagtid. Hundar får inte lämnas ensamma en hel dag. Hundägare knegar= Match made in heaven. Man kan få upp mot 3-400kr om dagen om du har hunden hela dan. Annars runt 150kr/promenad. Dogbuddy tar 10-25% provision beroende på huruvida det är återkommande eller ny kund.

  ReplyDelete
 35. Bäst av allt, inget jidder om betalning, allt sköts per automatik via sajten.

  ReplyDelete