Friday, December 01, 2017

Sparåret närmar sig slutet

Då var vi inne i december månad. Bättre än november va?

December innebär att det börjar bli dags att slutföra året och sen utvärdera de insatser som gjorts. När det kommer till sparande bokför jag i excel månad för månad och månaden börjar då med lönen den 25e. Att jag inte följer kalendermånaden beror på att jag sprider mina köp under en längre period efter lönen. Så större delen av köpen sker under en annan kalendermånad än vad löneutbetalningen sker. Det betyder att sparåret 2017 slutar i samband med decemberlönen, och lönen som betalas ut 22/12 räknas in i sparandet för januari 2018.

Jag har 12.000 kr kvar att köpa aktier för "i år", alltså fram till 22 december. Ett tag igår var jag sugen på att trycka in rubbet i Kopparbergs Bryggeri som nu kommit ner en hel del i kurs på grund av problem med pundkursen till följd av Brexit. Ett fint bolag som jag inte äger men som jag länge tittat på. "Problemet" är att Kopparbergs handlas på en mindre lista vilket ger 19 kr i minicourtage. Jag behöver därför köpa i poster lite större än ordinarie 800-996 kr. Men köper jag för 10-12.000 funkar det. 

Det som talar emot köp av Kopparbergs är att jag inte är övertygad om att pundproblematiken är något som kommer lösa sig närmaste tiden (även om bolaget vidtar åtgärder och har flyttat produktion till Storbritannien för att även få kostnader i Pund), att tillväxten på 3% i volym inte är superimponerande (har redan H&M som skyller dålig försäljning på väder, så behöver inte ett till sånt bolag) samt att direktavkastningen fortfarande är i lägsta laget för mig som inom kort ska leva på utdelningar. 

Dessutom känner jag mig själv och vet att jag kommer ha dåligt samvete varje gång jag köper mina favoritöl Carlsberg eller Staropramen på Systembolaget i framtiden om jag äger aktier i Kopparbergs. (Här finns det ju visserligen pengar att spara om jag går över till Kopparbergs varumärken Sofiero eller Dansk Fadöl...)

Trots att jag som ni ser kämpat för att hitta argument mot tror jag inte Kopparbergs är ett dåligt långsiktigt köp på strax över 200 kr. Men heller inte tillräckligt bra för att jag ska lägga hela tillgängliga potten för årets kvarvarande köp just där. Då jag snart kommer sluta få lön och därmed dra ner markant på aktieköpen är det dessutom lite sent att gå in i nya bolag då jag inte kommer hinna vikta upp dem till ens 1% av portföljen de närmaste tiden. 

Så det får bli att fylla på i befintliga innehav istället. Totalt sett kommer året 2017 landa på att jag köpt nya aktier för 380.000 (varav ca 100.000 utgörs av återinvesterade utdelningar och resten av sparande). Utöver det har jag satt in lite pengar i indexsparade hos Lysa under hösten och kommer när jag hunnit räkna ut mitt överskott i min firma göra en insättning i min IPS motsvarande maximalt möjligt pensionsavdrag (givetvis efter max avsättning till periodiseringsfond först). Har även börjat bygga upp ny buffert som tömdes i samband med vårt köp av bil. Med tanke på att jag höjt mina omkostnader ordentligt under 2017 får jag vara mer än nöjd med det sparandet på klart över målet om 300.000 kr.

Hoppas ni också är på väg att knyta ihop säcken för 2017 på ett sätt som ni är nöjda med.

9 comments:

 1. Anonymous10:20 AM

  "Då jag snart kommer sluta få lön och därmed dra ner markant på aktieköpen är det dessutom lite sent att gå in i nya bolag då jag omöjligt kommer hinna vikta upp dem till ens 1% av portföljen."

  Du kommer väl behöva återinvestera delar av dina utdelningar för att åtminstone mota bort inflationsfaktorn. Menar du att du tills du dör om förhoppningsvis över 50 år inte ska ha investerat i ett enda nytt bolag?
  /Kalle

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror egentligen inte jag behöver köpa mer för inflationens skull. Utdelningen i kronor per aktie bör i snitt stiga mer än inflationen. Jag har låg andel preffar och flera bolag jag hoppas höjer med över 5% om året.

   Men jag kommer ändå köpa fler aktier närmaste åren. Som syns på målen ute till höger i bloggen fattas det en hel del aktier. Jag tror säkert jag kommer jobba lite extra via min firma, sälja lite mer av min bok och dra in lite pengar på bloggen. Dessa pengar kommer gå till nya aktieköp under de kommande åren.

   Så jag kommer dra ner markant men inte sluta köpa helt.

   Delete
 2. Grattis till din kommande "pension" om några få dgr!!
  Hoppas du får det gött i livet, med allt snålande och sparande så är du väl unt det!
  Lev utav bara fan nu, för du kommer ju faktiskt kunna få ut en ca 15-20000:- skattefritt
  Så resor till t ex Spanien (3,5 tim) blir ju underbart och inte särskilt dyrt.
  Skrev för nån månad sen om just Can Pastilla (Mallorca) "https://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g662296-d272817-Reviews-THB_El_Cid-Playa_de_Palma_Majorca_Balearic_Islands.html#apg=d2ac7e5fc90a4ac3a5acd1f4be1cf62b&ss=7AA368D68D655EDB90145CD252703E28"

  Oops...jävligt lång länk såg jag :D...skickade även med bilder!
  Men när jag går in så är bilderna blandade, så mina bilder är ett tecknat ansikte som dom tecknade av mig på Can P.
  Försökte skriva om hotellet och även visa bilder...

  Grymt gjort, förebild för mig (för gammal), som jag har passat över till min son, som nu är 25, och har tvingat honom att spara minst 4000:- per månad med början på fonder (Spiltan och A zero) :D
  han har just nu ca 50000:- så vi får se om nåt år hur det har växt!

  Lev nu livet!
  hasta luego

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för lyckönskningarna! Då min fru kommer jobba vidare 1-1,5 år till blir det nog mest kortare "vanliga semesterresor" under 2018. Men i framtiden tänker jag mig att det absolut kan bli längre vistelser utomlands.

   Delete
 3. Martin_Slund heter jag när jag skriver på Tripadvisor!
  Glömde det...

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:29 PM

  Jag har läst innan i din blogg att du gillar investmentbolag, varför har du inte fler? Hur ser du på Kinnevik och Latour? För dyra? Eller inte tillräckligt bra?

  Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är två fina bolag som du nämner. Så är nog mest en slump att det blev Industrivärden och Investor som de två lite större innehaven. Ratos köpte jag tidigare även om inte alla räknar det som ett investmentbolag.

   Då jag gärna skulle velat ha fler investmentbolag har jag valt att prioritera köp i Sampo under 2017, som jag inte hade alls i början av året. Hade jag jobbat något år till och hunnit köpa fler bolag hade både Latour och Kinnevik varit tänkbara kandidater.

   Delete
 5. Anonymous8:10 PM

  Hej!

  Jag har en blogg, inom en specifik nisch, som jag har AdSense-reklam på. Nu har den börjat generera lite små intäkter - men jag har inte plockat ut dem till mitt bankkonto ännu.

  Hur gör man för att deklarera/redovisas för annonsintäkter via Google AdSense? Kan man göra det som privatperson eller måste man ha AB eller enskild firma? Vilken skatt man ska dra och betala in?

  Tacksam för svar!

  Mvh Oskar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror du kan deklarera det som hobbyverksamhet om du inte har firma.

   Delete