Thursday, December 21, 2017

Risktagande

Micke Syding la upp ett kort videoklipp kring manligt och kvinnligt risktagande igår.


Även om det är lite tabu i vissa kretsar att prata om generella skillnader mellan män och kvinnor så stämmer det verkligen med min personliga erfarenhet att män är mycket mer villiga att ta risk. Om det sen beror på arv eller miljö låter jag vara osagt.

När det kommer till sparande ser man även denna skillnad. Fler kvinnor än män anser att låg risk är att föredra på ett sparande.Se tex blogginlägg av Claes Hemberg.

Därför var det extra roligt att jag fick följande svar när jag gjorde en liten undersökning på Twitter igår.Långt ifrån vetenskapligt och undersökningen kunde säkert gjorts mycket bättre. Som alltid på Twitter finns det risk att någon klickar i ett svar bara för att få se hur andra röstat. Men enligt denna undersökning är de tjejer som följer mig på Twitter mer villiga att ta risk än killarna.

Jag anser att det rationella i detta läge absolut är att satsa högsta beloppet (om man inte har det extremt knapert så det riskerar att göra så man blir vräkt eller får svälta närmaste tiden). Så det var kul att de tjejer som följer mig på Twitter vågar ta risk när möjligheter uppenbarar sig.

Personligen skulle jag satsa någonstans runt 250.000 kr om jag fick chansen till ovanstående förutsättningar. Min fru svarade 100 kr när jag frågade henne. Så vi kanske kompletterar varandra bra i livet?

Det var också jag som belånade lägenheten och köpte aktier 2008 och köpte Rysslandsfonder för stor del av mina tillgångar just när kriget i Ukraina höll på att blossa upp. Jag har dock blivit mer rädd för hög risk på senare år när mitt kapital har blivit lite större och framförallt framtida/kommande löner blivit färre. Nu handlar det mer om att lyckas få pengarna att räcka så jag kan leva på dom. Fast 3 gånger pengar på rött på casinot är för bra för att tacka nej till.

14 comments:

 1. Det mest matematiskt rationella skulle vara att satsa 25% av sin förmögenhet. Då blir nämligen väntevärdet för logaritmen av ens förmögenhet så stor som möjligt.

  Med andra ord har man då väntevärdesmässigt nått längst i sin strävan att få procentuell ökning av sitt kapital. Satsar man 25% av kapitalet får man väntevärdesmässigt en ökning av förmögenheten på 6%

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj. Det där var för avancerat för mig. Men litar givetvis på din uträkning.

   Delete
  2. Anonymous5:55 PM

   Magnus har säkert rätt i sina matematiska antaganden. Men missar frågan. Med det resonemanget passar frågan endast för personer med en förmögenhet lika eller mindre än 40tkr. Dvs där 25% av förmögenheten utgör 10tkr eller mindre. Så "rätt svar" är således 10 000 kr. Hahaha..

   Delete
  3. Över 10.000 kr ju vara tex 3 miljoner.

   Delete
 2. Anonymous3:48 PM

  Personer som uttrycker sig "Får man väl inte säga i det här landet" har verkligen inte fattat debatten i ämnet.

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:50 PM

  Oavsett det matematiskt korrekta i överodds så har du ju fortfarande 51 % risk att torska din insats på ett engångsbet. Skillnad om du får köra x antal gånger på rad. Då är det bara att köra.

  /Drvic

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:09 PM

   Det är ju fortfarande ev+. Så det är klart man ska slänga in en slant

   Delete
 4. Anonymous8:58 PM

  Hej Mi30!
  Hur mycket förväntar du kunna spara när du har slutat förvärvsarbetet?
  Alltså hur mycket kommer du kunna invester i din portfölj, insättningar inkl utdelning, i kronor per månad?

  /Trogen följare, Kalle

  ReplyDelete
  Replies
  1. Närmaste åren kanske 3-5.000 i månaden mycket beroende på hur boken säljer under 2018 och om jag hittar roliga uppdrag att fakturera. Efter det ingen aning kan mycket väl bli 0 kr under långa perioder.

   Delete
 5. Håller med. Är det engångssatsning skulle jag inte satsat alls. Får man satsa hur många gånger som helst skulle jag satsat så att jag kan satsa åtmonstone 20 gånger innan pengarna är slut.

  Miljonär innan 30, jag har följt dig sen starten och med extra stor passion senaste månaden, det känns nästan som att det är jag som ska gå i pension.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du följt resan. Sista arbetsdagen imorgon.

   Delete
 6. Kan inte killar klickat i frågan för tjejer? Grattis till din sista arbetsdag imorgon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo finns många felkällor. Men antal tjejer vs killar som svarade är rimligt i förhållande till Twitter-följarnas kön.

   Delete
 7. Måste säga att det låter vettigt att sänka risken nu när det är som mest viktigt för dig att faktiskt kunna leva på ditt kapital.

  Själv tycker jag att jag ändå tar liten risk då jag investerar i stora och stabilt utdelande bolag. Då jag samtidigt har allt i aktier idag kan jag däremot inte säga att det är särskilt låg risk jämfört med hur medelsvensken lever.

  ReplyDelete