Sunday, December 31, 2017

Mål 2018

Det var mycket lättare när jag för 1 år sen satt på exakt samma plats här i köket och skulle sätta upp mål för 2017. Jag hade då just gjort klart manus för min bok som jag visste skulle släppas under året, jag jobbade och sparade pengar varje månad sedan över 10 år och försökte finna tid och motivation för att träna runt 6 pass i veckan. Livet rullade helt enkelt på i ganska invanda hjulspår, med undantag för boken.

Nu är det mesta i framtiden ett oskrivet blad. Jag har ingen aning om hur det kommer vara att äntligen slippa jobba. Hur många timmar av de 40-50 timmar per vecka som frigörs är det rimligt att fylla med vettigt innehåll? Har jag verkligen pengar så det räcker livet ut eller borde jag försöka dra in lite extrapengar? Kommer kroppen tåla ökad träningsdos så jag kan sätta upp tuffare mål för prestation snarare än att bara genomföra träningen?

Jag tror också på tydliga och konkret mätbara mål. Så även om det viktigaste med 2018 blir att hitta ett lugn i att inte tjäna pengar och kunna köpa massa aktier varje månad så lämpar sig inte "trivas med livet" som en målsättning i detta sammanhang.

Det gör att jag landar i dessa målsättningar för 2018 (jämför med förra året här):

1. Sälja 1200 ex av min bok
2. Inte ta mig an några tråkiga uppdrag i mot fakturering
3. Fakturera minst 100.000 kr i  enskilda firman
4. 120 kg i bänkpress (med bibehållen eller minskad kroppsvikt)
5. 2 miljoner sidvisningar på bloggen under året
6. Minst 16.000 följare på Twitter
7. Börja jobba med något meningsfullt ideellt projekt

Förklaring och motivering:
1. Även om boken redan överträffat mina förväntningar så finns det ingen anledning att sluta hoppas på fortsatt försäljning. 100 exemplar i månaden borde gå att få till. 99,95% av svenska befolkningen har trots allt fortfarande inte köpt boken än.

2. Att inte ta sig an några tråkiga uppdrag känns som ett enkelt uppdrag. Men hoppas verkligen jag kan säga nej när min gamla chef ringer och erbjuder mig 100.000 kr för att göra ett inhopp på 5 veckor när det kört ihop sig med något som måste vara klart till sommaren. Här finns det absolut risk i tolkningen av vad som är roligt och tråkigt.

3. Skulle jag klara punkt 1 motsvarar det ca 60.000 kr i fakturering. I så fall återstår det 40.000 kr på hela året. Det borde inte vara några problem. Även om jag är väldigt strikt på tolkningen av vad som jag verkligen tycker känns kul i punkten ovan.

4. De senaste 2 åren har jag haft som huvudmål att träna 300 pass per år (vilket jag missade 2016 men klarade 2017). Samt under många år haft ett sekundärt mål att springa milen på 40 minuter och ta 100 kg i bänkpress under samma vecka (inte klarat milen sen 2015).

Nu har jag verkligen klurat mycket på det här med träningen i och med att jag kommer ha mycket mer tid. Jag vill hitta någon idrott att satsa lite hårdare på som elitmotionär. Men har ännu inte riktigt hittat rätt. Det måste vara någon idrott där jag kan kombinera konditions- och styrketräning, dvs bli en duktig löpare där huvudfokus skulle vara att gå ner 15 kg i vikt är uteslutet. Då jag inte riktigt hittat sporten än och fått en nytändning i styrketräningen under hösten sätter jag upp ett tufft bänkpressmål. Detta kan dock kompletteras med annan idrott när jag hittat vad jag vill satsa på. Jag kommer fortsätta träna konditionsträning och för att inte styrketräningen ska få för stort fokus så får jag inte väga ner än idag (strax under 90 kg) när jag tar 120 i bänk.

Drömmen om Vasaloppet 2019 lever. Men det är tveksamt om längdskidor är sporten jag ska satsa på att verkligen prestera i?

5. Att blogga har bara blivit roligare och roligare. Och jag hoppas att jag kommer ha minst lika mycket att förmedla under 2018 som tidigare år. Vi är ju trots allt ganska många som bloggat om strävan om att bli fria genom att redovisa sparkvoter, snålmånader och återinvesterade utdelningar. Men betydligt färre som ännu tagit steget, så hoppas resan kan bli intressant att följa även framåt.

Under 2017 har jag haft 1.850.000 sidvisningar (avrundat så ett normalt besöksantal idag årets sista dag räknas in). Vilket är högsta siffran i bloggen historia. Jag siktar nu på 2 miljoner sidvisningar.

6. Lika bra att fortsätta på förra årets mål angående Twitter. Ju fler följare desto fler kan jag inspirera till ett alternativt sätt att leva.

7. Jag har börjat titta på läxhjälp eller engagemang i en lokal idrottsförening. Det är för tidigt att sätta upp ett mål på exakt närvaro. Det viktiga blir att jag kommer igång och ger det en chans under 2018.

36 comments:

 1. Anonymous11:05 AM

  Har du provat på orientering? Kräver bra löpstyrka men också tankeverksamhet för att kunna läsa kartan snabbt och göra bra vägval. Kräver inte heller snö för att kunna träna, kan ju vara svårt att få ihop milen till vasaloppet om man bor i Stockholmsområdet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har testat orientering. Men är ju helt omöjlig sport att börja med när man närmar sig 40 om man vill tävla. Dräller väl av 40 åringar som tävlat sen de var 5 år? Men inga andra nybörjare?

   Delete
  2. Tvärtom! När du passerar 35 blir banorna anständigt långa (kortare) igen och de som elitsatsat trappar ner på tempot allteftersom de får familj och prioriterar sina barns idrott. Bra ålder att börja. Ganska billig sport dessutom, det som kostar mest är att ta sig till tävlingarna men det kan du lösa genom genom samåkning.

   Delete
 2. Trevliga mål :)
  Mina mål för framtiden får jag säga då jag inte kan uppnå dom under 2018.
  Räknar att det ligger ca 5 år bort.
  Har två jobb för närvarande.
  Ett heltidsjobb och ett deltidsjobb där jag har jourverksamhet var tredje vecka.
  Målet är att kunna säga upp mig från heltidsjobbet och bara ha deltidsjobbet kvar.
  Det skulle innebära att jag kommer få den tid jag vill ha till min skogsgård och till träning/motocross-körning.
  Känns långt bort ibland men när man ser sina utdelningsstaplar så är man ju närmare för varje dag som går:)

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:23 AM

  Orientering. Bästa sporten. Ta kontakt med närmaste lokala klubb och kolla vad som är på gång!

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:34 AM

  Eftersom du gillar mål och mätbarhet - samt vill träna både styrka och kondition -
  kan kanske friidrott vara ett alternativ. Bortglömt som motionsidrott, men även en motionär kan flytta sina gränser för vad som är fysiskt möjligt.
  Googla runt lite kring veteranfriidrott är mitt tips; bor du i Stockholm finns flera bra grupper (för teknikträning) och många mindre tävlingar.
  Medeldistans känns möjligt enligt din kombination av träningsönskemål. Med ett längre pass i veckan fixar du långlopp. Eller varför inte mångkamp... Kombinationerna är de roligaste.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mångkamp skulle passa rent breddmässigt. Men känns som många tekniskt svåra grenar att börja med i min ålder. Kul tips!

   Delete
  2. Anonymous12:23 PM

   Podden Tyngre Träningssnack (Jacob Gudiol och William Valkeoja) hade för en tid sedan en intervju med Mattias Sunneborn. Fick iaf mig att bli väldigt sugen att testa veteranfriidrott. Om man bott i Stockholm... I övrigt en riktigt bra berättare Sunneborn med bra anekdoter och intressanta tankar kring styrka vs kondition.

   Delete
  3. Tack för tips. Ska lyssna. Så får vi se om suget kommer.

   Delete
 5. Anonymous12:59 PM

  Träningstips:

  Börja paddla kajak. Helt otroliga saker att se runt stockholm.

  Sätt upp ”Golden standard” som mål med styrketräning:

  Kroppsvikt på bänkpress
  1,5 kroppsvikt på Squats (kör frontsquat)
  2 kroppsvikt på marklyft

  Ut på dagsmarscher, speciellt när våren kommer är det underbart att vara ute och gå.

  Kombinationen är ett bra sätt att bygga en solid kropp som håller länge!

  (Om du redan klarar standarden med 1 rep - öka till 3 och därefter 5. Är själv på 2 rep)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:07 PM

   Gick ett år mellan två olika jobb och fick inte arbeta...

   Snart 10 år sedan och började då paddla och ”vandra”.

   Paddlade ut till Drottningholm och sedan blev turerna längre och längre - Birka, Vaxholm, Runmarö, Sandhamn och började även övernatta ute på öarna.

   Gav en otrolig inre ro och jag började tänka i helt andra banor...

   Arbetar fortfarande - mest för att jag tycker det är oerhört roligt och har 4-5 år till pension... även massa år förtidigt :)

   Om det inte var förståeligt så skall det vara 1,5 samt 2 gånger kroppsvikten.

   Gott nytt år men framförallt ett stort Grattis till friheten!

   Delete
 6. Anonymous1:02 PM

  Varför inga mål i marklyft och knäböj?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det borde jag egentligen ha. Men tänkte jag skulle hitta mål utanför gymmet också och att det då räcker med ett styrkemål. Men tränar så klart mer än bänkpress.

   Delete
 7. Anonymous1:19 PM

  Börja tävla i athletic fitness, styrka och kondition i ett.
  Sen börjar du köra mc och njuter av livet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror mer på AF än MC. Men inget är omöjligt.

   Delete
 8. Replies
  1. Ja varför inte? Säkert grymt bra träning.

   Delete
 9. Anonymous1:58 PM

  Hej!

  Tack för en bra blogg. Jag tänkte på mål 7. Om du är duktigt på matte o vill hjälpa till så kan jag rekommendera

  https://www.mattecentrum.se/

  Där kan man som volentär hjälpa skolelever med matematik. Man lär sig otroligt mycket o man får öva på den pedagogiska förmågan. Lycka till!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vet inte om jag är tillräckligt vass på just Matte. Men tänker att jag borde klara de flesta ämnen upp till högstadienivå. Och kan man få något barn per år att klara högstadiet och börja på gymnasiet har man ju bidragit lite till ett bättre samhälle.

   Delete
 10. Mitt tips är BJJ, den ultimata motionärsidrotten. Det är inte fysiskt krävande nog att du behöver komplettera med annan träning för att bli duktig. Men det är tekniskt avancerat nog att man aldrig slutar utvecklas. Sen tävlar ju folk i alla åldrar och det finns väldigt god tillgång till tävlingar på alla nivåer. Sen är det ju också en bra fot in ifall du skulle bli intresserad av MMA. Personligen hae jag tränat thaiboxning och BJJ sen jag var 13 eller nåt sånt och tycker det är den perfekta kombinationen! Gratis stretching när du tränar BJJ också, bra för den som styrketränar mycket :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous6:04 PM

  Inte relevant till inlägget men vill bara påpeka att jag blivit inspirerad sin jag hittade din snålblogg för knappt ett halvår sedan.

  Nu är pengar allt jag tänker på. Jag var som allra mest extrem när jag skulle panta mina tomma ölburkar som ackumulerades under mina slössmma år, innan jag blev frälst av din blogg. Fick 54:- för mina ölburkar. Jag var missnöjd så jag letade i soptunnor runt ICA efter mer.

  Till skillnad från dig sket jag fullständigt i om någon jag kände såg mig. Hursomhelst slutade med att jag hittade burkar värda hela 15:- extra utöver mina 54:-.

  Hela 69:- må inte va mycket för stunden men med 10 % avkastning över 25 år på börsen blir hela 750kr :o

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:08 PM

   https://twitter.com/MiljonarInnan30/status/947505779090784256

   ^Relevant till detta inlägg.

   Delete
 12. Tycker du är inspirerande och fascinerande på många sätt. Känner inte alls igen mig i resan du gjort, men det är ett fantastiskt driv du har!

  Apropå sport kan jag tipsa om cykling, som dessvärre kan bli jävligt dyrt. När jag var ”ledig” ett par år så cyklade och gymmade jag mycket, och klarade 130kg i bänk samma år som jag cyklade Vätternrundan sub-9. Kroppsvikt var mellan 74kg och 80kg, men det fina med cykling är att man inte missgynnas särskilt mycket alls av att lägga på sig vikt. Åtminstone inte i svenska förhållanden - inga berg och handlar mest om pannben, teknik och syreupptag.

  Har tidigare haft en lite längre period av ”ledighet”/”pension” och jag är precis fyllda 30 och bor i Stockholm. Ifall du vill bolla med någon som varit i en sådan situation så kan du reach out. Förstår om du vill vara fortsatt och fullständigt anonym. Gott nytt år och lycka till!

  David

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och apropå volontärprojekt: jag var när jag cyklade med i ett projekt som heter Ride of Hope. Cyklade in pengar till barncancerfonden. Cyklat såväl igenom Sverige som genom Europa under den flaggen, i Europa med ett speciellt team. Typ som Team Rynkeby!

   Delete
 13. Anonymous2:31 AM

  Jag tycker Crossfit skulle passa dig. Bra kombination av styrka och uthållighet. Dessutom finns Crossfit Open och andra små lokala tävlingar där du kan börja mäta hur du presterar jmf med andra. Dessutom har de mastersklasser tex 40+. Börja nu så kommer du lång när du väl fyller 40. Tränngsformen numera mer mogen och de flesta barnsjukdomarna borta. Lycka till med 2018!

  ReplyDelete
 14. Trodde du skulle sluta jobba, nu har du ju det första du gör satt upp att du har som mål att fortsätta jobba

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se gärna inlägget från 30/12.

   Delete
 15. Det låter som bra mål :)

  ReplyDelete
 16. Anonymous7:37 PM

  Bågskytte och roddning blir mina träningsmål som 40-åring när jag äntligen når lite frihet från jobbet. Tror båda ger möjlighet att bli något bra på..

  ReplyDelete
 17. Triathlon, kanske? Det finns väl seniortävlingar? :-)

  ReplyDelete
 18. Anonymous2:15 PM

  Som ideel aktivitet vill jag tipsa om scouting! Det handlar om mycket mer än bara friluftslivet och har i alla fall gett mig massor sedan jag började för några år sedan, i vuxen ålder.

  Tack för en bra blogg!

  ReplyDelete
 19. Anonymous3:01 PM

  Skulle du kunna tänka dig att föreläsa i typ skolor om Privatekonomi? (Önskar någon pratade om det ämnet för mig när jag gick i skolan)

  ReplyDelete
 20. Tänkte också rekommendera triathlon! De verkar kunna ha lite mer muskler än löpare och cyklister. Samma med swimrun, men det är lite för haussat nu för min smak.
  -
  Bra tips med friidrott också, de är alltid bäst tränade verkar det!
  (Synd att man inte har talang för någon gren bara)

  ReplyDelete
 21. Anonymous6:17 PM

  Vet inte om du har provat OCR, men det kanske vore något för dig? Körde Toughest i Köpenhamn i höstas och det är vansinnigt roligt och beroendeframkallande!

  ReplyDelete
 22. Anonymous10:37 AM

  Tack för en fantastisk blogg som jag följt i många år. Och STORT grattis till din resa och avhopp från ekorrhjulet. Du borde kunna tjäna pengar på något du älskar och är riktigt vass på: Ekonomi och sparsamhet. Bli mentor, föreläs i skolor, ge privata tips digitalt om du vill förbli anonym. / Jenny

  ReplyDelete