Wednesday, December 20, 2017

Uppoffringar och sparande

För mig har det alltid varit självklart att sparande och investeringar inte är något självändamål utan ett sätt att uppnå det liv jag vill leva. Däremot kan det under kortare perioder få ta överhanden och styra vissa val i livet, för att på sikt leda till det jag vill uppnå. Låt mig ta några exempel.

Mål jobba mindre:
Mitt mål har länge varit att skapa en ekonomisk situation som gör att jag själv kan välja om och i så fall med vad jag ska jobba. Målbilden har varit att kanske jobba 25% och bara med roliga saker. För att lyckas uppnå detta behöver jag en passiv inkomst som inte bara täcker överlevnad utan även lite lagom med lyx i livet. Har jag bara en passiv inkomst som räcker för överlevnad kommer det vara svårt att tacka nej till tråkiga men välbetalda jobb.

Målet är alltså att jobba mindre. Men för att uppnå detta har jag under ett antal år snarare jobbat mer. Jag har haft ett jobb som krävt minst 40h i veckan, har haft företag vid sidan om där jag gjort vissa konsultuppdrag, skrivit en bok och drivit en blogg.

Mål få råd med en sportbil:
Jag själv är rätt ointresserad av bilar. Men om vi tänker att målet med sparandet är att kunna köra en riktigt fin och dyr bil så skulle man kunna använda samma metodik. Istället för att köpa en halvdyr bil på avbetalning som 20 åring så väljer man att leva helt utan bil mellan 18 och 28. Då sparar man istället ihop pengar som via avkastningen möjliggör att man har toppbilar från 28 till döden.

Metodiken:
Båda exemplen ovan bygger egentligen på samma sak. Nämligen avkastning och ränta på ränta. Att jobba 2h år 1 och investera pengarna för andra timmens jobb i 20 år ger bättre effekt än att jobba 1h år 1 och den andra timmen år 20. Även om man tar hänsyn till den högre skatten på att jobba dubbelt ett och samma år.

Kan du få 8% real avkastning så dubblar pengarna sitt värde var 10e år. Dvs varje sak du avstår ifrån att köpa idag kan du köpa dubbelt om 10 år, 4-dubbelt om 20 år, 8-dubbelt om 30 år eller 16-dubbelt om 40 år. Skillnaden blir ännu större om alternativet är att köpa något på avbetalning som man egentligen inte har råd med. 10 år utan bil som i exemplet ovan kan därför finansiera gratis bil i resten av livet (eller mellanskillnaden mellan standardbil och lyxbil).

Första utmaningen blir att klara av att tänka långsiktigt. Vill jag helst ha 1st nu eller 8st om 30 år? Den andra utmaningen blir att klara av att ställa om. Så man inte jobbar dubbelt till man fyller 60 för att kunna jobba mindre sen eller sitter med 50 miljoner och fortfarande drömmer om när man ska få råd med första sportbilen.

10 comments:

 1. Anonymous10:30 AM

  Bloggar du på arbetstid?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det har hänt nu på slutet tack vare lägre arbetsbelastning sista månaderna. Men ofta gör jag klart inlägget på kvällen och sen bara läser igenom och publicerar dagen efter.

   Delete
 2. Anonymous11:22 AM

  Gillar tankarna om när man ska följa drömmen och ev köpa drömbilen eller sluta jobba. Säg att vid 30 når man miljonen, köpa bil? Nämen nu börjar räntan ticka på, väntar tills jag har en miljon till. Cirka 35 med 2 miljoner, men ojj vad pengar räntan ger! osv

  Inte lätt det där. Jag har bestämt mig för att åtminstonde vara över 25 när jag köper en roligare bil för att hålla försäkringen nere, borde även ha kunnat få ihop en del pengar som kan vara investerade utöver leksaken.

  mvh
  Z

  ReplyDelete
 3. Jo jag undrar om du använder dig av belåning på din portfölj som t.ex. Avanzas Superlån? Tillväxten i din portfölj borde klå nuvarande räntan för en bra hävstång.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Efter många år av stark börs och utveckling på bostadsmarknaden har jag 0% belåning på aktierna och strax under 30% belåning på bostaden.

   Det gör att jag vågar hålla en väldigt låg andel kontanter.

   Delete
 4. Hur känns det nu de sista dagarna?
  Kommer ihåg känslan när jag har bytt från ett jobb jag inte längre trivts på. Det har varit helt magiskt sista veckan! Sista gången jag gör detta, sista gången jag ser den där saken, och så vidare :)
  Bara att slippa framåtblickande möten måste vara rätt gott!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känslan är fantastisk. Ungefär som sista dagarna inför skolavslutningen i 9an när betygen redan var satta. Gånger 100.

   Delete
 5. Anonymous3:57 PM

  Vore kul att se en omvänd programide på Lyxfälla, Snålfällan;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha, ha, men jag är övertygad om att den skulle gå att göra. Fast "miljonär innan 30" platsar inte i det gänget, men en hel del gamla snålgubbar finns det allt som aldrig unnat sig något i livet.

   Delete
 6. Anonymous4:03 PM

  Själv sa jag upp mig för ungefär ett år sedan (jag är inte ekonomiskt oberoende men har en hel del kapital) och har fram tills nu jobbat med roliga saker som inte behövt vara så välbetalda. Nu efter årsskiftet har jag skrivit på för att göra ett mycket välbetalt men betydligt mindre fritt jobb. Undrar lite vad jag gett mig in på. Om jag är kvar där i ett år kommer jag att kunna vara ledig i 5-6 år för pengarna jag tjänar. Nu ska jag i alla fall testa och om det inte funkar får jag väl säga upp mig. Men det känns trist att slava när jag är van att bestämma över mig själv.

  Tack för en bra blogg och det ska bli kul att följa dig ut i friheten!

  ReplyDelete