Saturday, December 30, 2017

Jobba något 2018?

Att tajma det här med att sluta jobba vid rätt tillfälle är en utmaning för den tidiga pensionären.

Redan för ett år sen var det vissa som tyckte jag borde sluta jobba, pengarna skulle troligtvis räcka för att fortsätta leva på samma ekonomiska nivå som jag trivs med resten av livet. En annan vanlig kommentar är varför jag slutar just nu. Ett eller två år till där jag fortsätter spara 25.000 i månaden istället för att plocka ut 3-4% av portföljens värde skulle göra stor skillnad för resten av livet. Just detta är något som jag funderat ganska lite på. Tajmingen att sluta jobba just nu har känts klockren för min del. Jag var helt enkelt så less på mitt jobb att det fick räcka nu. 

Så det har känts toppen varje dag sen jag tog beslutet att säga upp mig. Därmed inte sagt att jag inte funderat rätt mycket på ekonomin och hur dyrt vi vill leva de kommande 50 åren den senaste tiden.

Jag skulle gärna tjäna lite mer pengar som möjliggör nya aktieköp 2018-2019 för att skapa en större frihet senare i livet. Troligtvis behövs det inte för att leva ett bra liv. Men man vet ju aldrig. Något som dock är mycket viktigare än 200 extra aktier i Investor är att leva ett fritt och härligt liv 2018. Så det jag bestämt är att jag kommer inte ta några jobbuppdrag för pengarnas skull. Kan jag däremot hitta något roligt uppdrag som max motsvarar 25% av en heltid under kortare perioder eller 10% av en heltid löpande som ger lite pengar kommer jag inte tacka nej till det. Då min fru jobbar vidare och vi nu bor i Stockholm och jag har ett ok kontaktnät nu så är chansen till passande jobb troligtvis större nu än om vi om 10 år bor i en portugisisk småstad, inte kan språket och jag inte jobbat de 10 senaste åren.

Jag återkommer imorgon med målen för 2018, enligt samma upplägg som jag gjorde på nyårsafton förra året. Då kommer dessa tankar konkretiseras lite mer i mätbara mål, men jag tänkte att det kunde vara bra med lite bakgrund så det inte verkar förvirrande att jag börjar prata om att jobba igen när det bara var 1 vecka sen jag slutade.

3 comments:

 1. Anonymous7:35 AM

  Jag var en av de som sa så. Fast leva på utdelningen, ta jobb bara för det är kul och köp aktier för allt av det (eller 3/4 och förgyll tillvaron med det övriga) låter inte fel det heller.

  ReplyDelete
 2. Låter som en bra plan! :)

  ReplyDelete
 3. Det låter und-er-bart...precis min vision av det perfekta yrkeslivet.

  ReplyDelete