Friday, December 22, 2017

Äntligen fri

Då var stunden jag tänkt på minst en gång varje dag de senaste 5 åren här. Jag har nyss lämnat min arbetsplats för de 13 senaste åren för sista gången. Frihetskänslan är total och det känns minst lika bra som jag tänkt mig.

Känslan är givetvis helt annorlunda jämfört med inför ett vanligt jullov. Men den stora konkreta skillnaden med att inte jobba blir efter helgerna. Så jag lovar återkomma i januari med en serie blogginlägg om hur det känns, vad jag gör på dagarna, om jag känner att jag kanske borde bitit ihop ett halvår till eller om jag snarare känner att jobbade kvar för länge.

Att jag jobbade i stort sett hela mitt yrkesliv på samma arbetsplats beror på att jag i stort trivts väldigt bra på jobbet. I alla fall de 10-11 första åren. Jag har också tack vare företagets storlek haft möjligheten att byta roller och därmed fått andra arbetsuppgifter (och högre lön). Så jag har haft samma arbetsplats och arbetsgivare men väldigt olika arbetsuppgifter.

Kanske borde jag bytt jobb eller gått ner på halvtid för 2 år sen när jag började trivas sämre på jobbet? Men jag har inte direkt vantrivts och känslan när jag kunnat köpa aktier för 25.000 kr i månaden har gjort att det ändå varit värt att kämpa på. Idag ångrar jag inget. Men lovar som sagt att fördjupa dessa tankar med lite distans i framtiden.

Vill avsluta med att tacka för allt stöd och glada tillrop senaste veckorna! Jag vet att jag inte är speciellt rik, att jag under perioder levt på ett sätt som passar rätt få och att sluta jobba innan 40 är något rätt extremt som inte alls alla drömmer om. Ändå har 99% av kommentarer byggt på att man är glad för min skull och att jag har lyckats leva och jobba mot det långsiktiga mål som jag nu uppnått. Det är en egenskap jag tycker är väldigt fin, att man kan glädjas åt andra och stötta deras livsval även om det inte överensstämmer med exakt ens egna personliga tankar.

Så stort tack för allt stöd! Jag lovar att fortsätta blogga om mitt nya liv som börjar idag...

Min mest gillade tweet någonsin.

72 comments:

 1. Anonymous3:50 PM

  Stort grattis! Du är en stor inspirationskälla för mig.

  ReplyDelete
 2. Anonymous3:57 PM

  Ödets ironi? Jag har gjort en liknande resa och gick hem idag kl 12, efter 22 år på arbetsmarknaden. Framtiden är ett oskrivet blad men det är ingen som svälter ihjäl i det här landet. Nu varvar vi ned med lite öl, samba och damer i karibien / snålmiljonären

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:15 PM

  Gratulerar! Väl kämpat. Blir det en avokado till middag för att fira?

  ReplyDelete
 4. Haha, jag skrattar åt avokadon ovan. Stort grattis miljonären, du har varit (och kommer säkert fortsätta att vara) en referens på området FIRE i Sverige. Chapeau! Och grattis även till anonym 3:57.

  ReplyDelete
 5. Väldigt inspirerande, har varit grymt kul att följa dig hela vägen. Gratulerar!

  ReplyDelete
 6. Avokadon jag firade med när jag uppnått första miljonen är en klassiker och ett kul minne. Men har ju ökat mina omkostnader varje månad med runt 90% sen dess. Så även firandet kanske behöver jackas upp ett snäpp?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:54 AM

   Fira med TVÅ avokado :-)

   Delete
  2. Anonymous12:49 PM

   Jag förstår att du höjt omkostnaderna (avokadon var mer lite skämtsamt). Kanske en bio och en drink på stan vore mer lämpligt firande. För du har faktiskt uppnått något som i mångas bok är värt att fira! Hoppas du unnar dig något extra

   Delete
 7. Anonymous4:24 PM

  Det blir en IPA i soffan tror jag, efter frisören ( 200 kr svart)
  / snålmiljonären

  ReplyDelete
 8. Mikaela4:25 PM

  Stort grattis! Här är en som skulle önska att jag vore i dina kläder. Har dock många år kvar, om jag ens hinner uppnå målet innan 65. Med låg inkomst blir det lite svårare men jag sparar det som går. Ha nu en bra jul och grattis än en gång! Hoppas du fortsätter att blogga om tiden som fri fågel :)

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:25 PM

  Stort, grattis! Bra skrivet också om förmågan att glädjas åt andra. Har följt dig sen 2007.

  ReplyDelete
 10. Storugglan4:29 PM

  Gratulerar! Ska bli kul att följa din och din frus fortsatta färd.

  ReplyDelete
 11. Underbart, minst sagt välförtjänt. Lova att försöka anstränga dig lika mycket för ett bra liv som pensionär nu :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous4:32 PM

  Grattis och lycka till!

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:37 PM

  Najs!

  ReplyDelete
 14. Grattis, God Jul och lycka till!

  ReplyDelete
 15. Grattis!

  Önskar dig med fru en underbar jul och ett långt lov;)

  /Sofokles

  ReplyDelete
 16. Grattis! God jul och lycka till nu med livet som fri!

  / Marcus

  ReplyDelete
 17. Grattis! En inspiration för oss alla (även om vi tar en längre väg dit med mindre sparande).

  ReplyDelete
 18. Anonymous5:13 PM

  Vad man än tycker. Du är en fan i olja!

  Med vänlig hälsning
  '
  Lars

  ReplyDelete
 19. Grattis, håller med om att det verkligen är välförtjänt!

  Har en liten fundering och ber om ursäkt om svaret finns i något blogginlägg men att jag råkat missa det. Jag undrar vad du sagt på din arbetsplats och om de vet att du är du, dvs Miljonär innan 30 (om de känner till boken osv). När man slutar på en arbetsplats vill alla ju veta vad man ska göra istället. Så vad har du sagt till chefer och kollegor?

  Lycka till och ha en underbar första jul i frihet (Herregud, det där låter som om du har suttit inne haha)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror ingen av de närmare på jobbet läst blogg eller bok. Just vad jag ska göra sen var en vanlig fråga. Jag har mest svarat något i stil med jobba mindre och lägga mer tid på sånt jag tycker är riktigt kul. Vilket har skapat viss förvirring kring om man verkligen kan göra så.

   Delete
 20. Modigt, starkt jobbat. Du är en stor källa till inspiration. Väldigt nyfiken på din kommande reflexioner om när en bra tidpunkt att sluta, eller gå ner på halvtid, skulle vara givet viss rikedom. Tror vi är flera som kommit en bit, inte så långt som du, och funderar på deltid eller ännu mindre medan kapitalet växer med avkastning men utan ytterligare insättningar. Skulle nu kunna köra 35% men vågar inte. Allt gott!

  ReplyDelete
 21. Anonymous5:32 PM

  Själv gått på ledigt idag för en vecka semester och min känsla är ljuvlig; tänkte på dig när jag åkte hem från jobbet och har svårt föreställa mig hur det är kunna sluta. Måste ju verkligen bubbla i hela kroppen, vilket lyckorus!!!
  Stor eloge till dig, bra kämpat!! Att vara målmedveten, ihärdig och envis lönar sig!
  /Ullis

  ReplyDelete
 22. Fantastiskt, stort grattis till dig, förstår att det måste vara en väldigt härlig känsla.

  ReplyDelete
 23. Grattis!

  Två frågor, du har säkert sagt det, men hur gammal är du nu?
  2. Hur många år tog det att bli fri?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är 37 och började jobba/spara på allvar 2005.

   Delete
 24. Grymt bra jobbat. Jag kommer själv vara där om sisådär tio år! Så just nu känns det som att börja första klass! :-P

  ReplyDelete
 25. Grattis Miljonären :-)

  Måste säga att det har vart inspirerande att följa din resa. Lycka till framöver.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
 26. Anonymous7:30 PM

  Stort Grattis!

  Dock hoppas jag att du fortsätter skriva om bra bolag som du gärna hade köpt trots att du inte kommer ha mycket pengar att investera på börsen :)

  Det finns nämligen ungdomar som tar vara på dina tips :D

  ReplyDelete
 27. Anonymous7:39 PM

  Stort grattis! Den känslan du känner just nu måste vara obeskrivlig. FRIHET. Jag ser fram emot att få följa dig även framöver.

  ReplyDelete
 28. Det har varit en intressant och rolig resa att följa dig sedan 2009. Jag tar mig friheten att posta min hyllning till dig. https://ekonomiforum.wordpress.com/2017/12/22/grattis-till-miljonaren-pa-hans-sista-arbetsdag/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:00 PM

   Skoj med en hyllning. Miljonären, den har du väl läst?? Fint skrivet av Gekko!
   Jag vill självklart också passa på att gratulera dig till din sista arbetsdag igår. Tack för att alla som velat, kunnat följa din resa via din blogg. Minst sagt mycket tänktvärt som skrivits genom åren. För det allra mesta, väldigt läsvärt!
   Hoppas du fortsätter dela mig dig av ditt "drömliv" som framåt sker i den efterlängtade friheten.
   Hälsar en trogen bloggläsare, som sällan kommenterat och när jag väl gjort det, har det handlar om att ge dig tips gällande "att tänka rätt" om din tjänstepension eller ditt sparande i IPS via din enskilda firma, samt idag gratulera dig för att du slutligen "gått i mål" Grattis!! =)

   Delete
  2. Absolut. Har läst och den var mycket fin!

   Tack även för dina fina ord och tips.

   Delete
 29. Tack för att du delat med dig av din egen resa. Imponerad av att du haft ett klart mål med det du gjort och att du även så här långt följt din plan. Ha det gott och fortsätt gärna att dela med dig av dina erfarenheter.

  ReplyDelete
 30. Anonymous8:44 PM

  Stort grattis och lycka till med nya livsstilen!

  ReplyDelete
 31. Säger som alla andra: stort grattis, imponerande!

  ReplyDelete
 32. Grattis!!! Underbart :)

  ReplyDelete
 33. Grattis!
  Ser mycket fram emot kommande inlägg om din utveckling framöver. Det är en livsförändring som ställer mycket på ända, som regel kan man nog räkna med att alla sådana stora förändringar leder till en personlig kris. Kris kanske låter negativt i mångas öron, men kom ihåg att kris och utveckling hänger ihop. Alla värderingar och mål måste omprövas. Ungefär som när man får barn. Någon skrev att farbror fri hellre skulle svälja gift än att erkänna att han börjar få långtråkigt, från dig tror jag däremot att vi kan få mer ärliga och ocensurerade tankar. Mina tips är:
  Första 1-2 mån: ren glädje, du njuter av friheten och är full av energi.
  Nästa 1-2 mån: börjar gå in i en vardagslunk där dagarna går snabbt utan att det händer så mkt, det känns avlägset att du tidigare har fyllt dagarna med så mycket. Känns fortfarande bra dock.
  Nästa 1-2 mån: det börjar klia i fingrarna att göra något som involverar någon annan än dig själv och din tjej. Vardagslivet börjar kännas instängt och lite meningslöst. Du börjar undra varför du inte mår toppen trots att du kan göra vad du vill. Du funderar mycket på vad du egentligen ska sträva efter och uppnå här i livet.

  Därefter får du förhoppningsvis insikter om dig själv och dina drivkrafter och kan nyorientera dig till ett fritt liv där du fyller dina dagar med något som känns meningsfullt. Jag tippar på att det på ett eller annat sätt kommer att ge dig ytterligare inkomster så att du snart sitter med mycket mer pengar än du nånsin hinner göra av med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul Jon. Jag sparar detta att jämföra mina upplevelser med i framtiden.

   Delete
 34. Anonymous9:25 PM

  Bra jobbat, legend! :)

  ReplyDelete
 35. Anonymous9:42 PM

  Inspirerande resa du gjort och stort grattis! Jag har samma planer och är egentligen redan där ekonomiskt, men inte riktigt vågat ta steget än. Är drygt 50 och räknar med att pensionera mig inom 1-2 år. Då det är neddragningar på gång där jag jobbar kanske det med lite tur kan sammanfalla med något avgångserbjudande.

  ReplyDelete
 36. Anonymous10:12 PM

  Grattis.

  Och vilket bra inlägg Jon.

  Känner igen mig i det.

  Är själv fri sen ett år (56 och lever på tjänstepension och privat pension).

  ReplyDelete
 37. Stort stort grattis!!!

  ReplyDelete
 38. Anonymous11:10 PM

  Innerligt grattis! Jag hoppas kunna följa ditt goda exempel om x antal år! :)

  ReplyDelete
 39. Anonymous11:15 PM

  Congratulations!

  ReplyDelete
 40. Anonymous3:48 AM

  Grattis! Välförtjänt.

  ReplyDelete
 41. Grattis! Har följt dig nästan sedan det begav sig och tiden går verkligen fort! Ska bli skoj att följa hur ditt liv i frihet blir!

  ReplyDelete
 42. Anonymous7:21 AM

  Gratulerar.

  mvh
  Z

  ReplyDelete
 43. Stort grattis!

  Har följt dig till och från ända sedan start och gillar hur du hållit fokus ända in i mål. Nu får du INTE sluta blogga, för alla oss som vill sluta jobba tidigare är det ju nu det blir riktigt intressant :-)

  ReplyDelete
 44. Anonymous10:21 AM

  Stort grattis och God Jul.

  Med förhoppning om många fler inlägg.
  /R

  ReplyDelete
 45. Grattis! Du klarade det ultimata Marshmellow testet ;) Ser med spänning fram emot att läsa om hur du upplever din nya livssituation. Vänligen Per A.

  ReplyDelete
 46. Anonymous12:02 PM

  Jag tror jag väntar med att medverka i hyllningskören till den 8:e januari. DÅ, när vi vanliga dödliga går tillbaka till jobb och skola. Möten med kunder, leverantörer och styrgruppen. Ensamjobb i stress eller teambuilding i en omorganisation. Lite floskelbingo kanske?
  DÅ när jag väntar i snöblask/regn/storm på en buss/tåg som inte kommer, DÅ ska jag innerligt och hjärtligt gratulera dig.

  Under tiden: en julkram från Spargrisen

  ReplyDelete
 47. Så otroligt bra jobbat, det är så kul att få varit med och följa dig tyvärr blev de bara 3 år men ändå de har varit väldigt roligt.
  Men jag kan inte förstå hur du kunnat spara 25.000 kr i månaden ja får inte ens ut de i lön :)

  Bra jobbat ha det gott

  ReplyDelete
 48. Stort grattis ! Du är en av anledningarna till att jag började köpa aktier själv, idag kan ska jag snart gå ber på halvtid, har en dröm att bo i Spanien om ett par år. Jag har inte samma kapital men har gjort ett 30 tal resor till Asien å övriga världen dom senaste 10 åren. Mitt råd nu är att göra dig rik på erfarenheter som substitut på till ditt extrema sparande / mvh David

  ReplyDelete
 49. Anonymous12:48 PM

  Grattis! Det är härligt att du går din eget väg. Bra jobbat och all respekt.

  ReplyDelete
 50. Hmm vad har du haft för lön innan skatt om du har kunnat köpa aktier för 25000;- per månad? Vad var det för jobb?
  Är lite nyfiken... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Runt 45.000 i månaden före skatt de sista åren. Sparade bara runt 25.000 i månaden under ett par år. Började med att spara under 10.000 i månaden och har sen höjt sparandet i takt med att lönen steg.

   Delete
 51. Anonymous2:25 PM

  Stort grattis! Det har varit grymt kul att få följa din resa. Ser fram emot att höra om fortsättningen!

  / R

  ReplyDelete
 52. Anonymous2:55 PM

  Det här får mig att fundera på en sak, om man bor i en mindre ort med lägre kostnader än sthlm, och får ut 22-23 tusen och kan spara 19 av dem för att man äger sitt boende alltså man kunde köpa boende ko tant för 2-3 hundra k.tror du man skulle kunna uppnå samma sak som du på samma tid? Jag menar med tanke på de lägre kostnaderna i stad med 30-40 tusen invånare. Många kan inte köpa aktier för 25 per månad pga att det är mer än de får ut netto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous3:07 PM

   Det är väl självklart. Kan du spara 19.000 i månaden sparar du 228.000 om året, 4% DA ger i runda slängar 8.000 om året i utdelning, utan ökning på DA. Dvs, bränner du bara 4000 i månaden klarar du dig 2 månader mer för varje år du sparar. 12 månader/2 är 6. Du bör lyckas på 6 år, och ha ett skittråkigt liv om du ska leva på 4000 i månaden.

   Delete
  2. Ja ska man fortsätta leva på samma ekonomiska nivå resten av livet är det bara en sak som är intressant. Hur många % av lönen man sparar. Hur många kronor det motsvarar spelar då ingen roll. Så sparar man 19 av 23.000 och kan fortsätta leva på motsvarande 4.000 kr resten av livet kommer man nå målet mycket fortare än vad jag gjort. Eftersom man har en högre % sparkvot och dessutom inte tänker höja omkostnaderna vilket jag planerar att göra.

   Fördelen jag har haft med att bo i Stockholm är att mina olika boenden stigit i värde med ungefär 2 miljoner kronor. Vilket jag kan realisera genom att flytta utomlands, börja hyra eller köpa något billigare på en mindre ort i Sverige.

   Delete
 53. Anonymous5:12 PM

  Men för egen del så är jag 26. Har ca 700 tusen i kapital en lägenhet som är betald och värs ca 600k. Vad är dina råd till mig för att komma dit du är så fort som möjligt? Menar börsen äe inte direkt billig. Jag väntar på en större nedgång för att handla och sen aldrig sälja. Är det fel tänkt enl dig?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag vet inte om börsen kommer gå ner och således inte vilken som är snabbaste vägen till frihet.

   Enklaste vägen däremot skulle jag säga är att jobba hårt, försöka få upp lönen hålla kostnaderna nere och spara mellanskillnaden i indexfonder. Varje månad, utan att fundera på börsens värdering.

   Delete
 54. Anonymous7:00 PM

  Jag lämnade mitt jobb för snart tre år sedan - njuter av min frihet! (Snart 50 år och vill njuta av livet nu och innan jag blir gammal!) Folk verkar störa sig/ inte förstå hur en kvinna kan leva som jag gör, utan arbetsinkomst - Tough luck! :-) Grattis till dig, njut bara njut! Nu ska jag läsa din bok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snyggt och bra jobbat! Hoppas du kommer gilla boken.

   Delete
  2. Anonymous4:29 PM

   Tack! Det gör jag, gillar dina tankegångar och har tagit till mig några spartips och funderar starkt på att omvandla fondkapital till aktier med utdelning. Ville också ha sagt, kom jag på... att jag är ensamstående (dvs utan ngn som försörjer mig) och utan barn �� Önskar dig ett härligt liv som ung "pensionär"!

   Delete
 55. Bra jobbat, vilken enastående målinriktning du visat.

  Torde vara ganska unikt att hela resan löpande har redovisats.

  Vis av egen erfarenhet så blir friheten om möjligt ännu bättre över tid, bara njut.

  GOD JUL!

  ReplyDelete
 56. Otroligt imponerande. Fantastisk disciplin ända in kaklet. Grattis!

  ReplyDelete
 57. Grattis, ska bli spännande att följa ditt liv som fri och dina tankar om resan dit när du ser i backspegeln.

  ReplyDelete
 58. Anonymous4:09 PM

  Grattis och tusen tack för att du inspirerar andra :)

  ReplyDelete