Friday, December 29, 2017

Börsen och min avkastning 2017

För några dagar sen sammanfattade jag mina egna prestationer under 2017. Nu när börsen har stängt för året tänkte jag det kunde vara intressant att titta även på börsåret 2017 för min del.

Mina investeringar mot börsen är uppdelade i 2 delar. Den största delen är aktieportföljen till ett värde av ca 3 miljoner. Det är den som jag tycker är intressant att utvärdera. Då jag här försöker köpa rätt aktier i rätt tid. Huvudfokus är att skapa en stabil utdelning som jag kan leva på livet ut. Men självklart är det ett mål att slå börsindex.


11,98% får jag vara nöjd med. Inledde året med tung vikt mot H&M som trots att jag köpt över 100 nya aktier i bolaget har minskat kraftigt i procentuell vikt. Bäst har Volvo gått (nästan 50% inkl utdelning), ett bolag som väger ganska tungt i portföljen och dessutom har hjälp mitt näst största innehav Industrivärden att prestera bra (en bit över 20% inkl utdelning).

Under året började jag även köpa preferensaktier som jag ser som en bra del i en utdelningsportfölj som ska ersätta lön. Troligtvis får dessa svårt att prestera som stamaktier över tid. Men i år har tex Akelius pref som jag köpte mest under första kvartalet faktiskt slagit index med ganska god marginal.

Den andra delen av mina investeringar bestående av indexinvestering i 3 olika indexfonder som jag köper via Avanza samt indexplaceringar via Lysa. Totalt värde av denna del är knappt 2 miljoner. Dessa ser jag ingen större mening att jämföra mot något index i stil med bilden ovan. Då jag här kommer vara helt passiv och inte ta några beslut där jag kan utvärdera mig själv.

Utvecklingen i år har varit bättre för denna passiva del än mina aktier helt enkelt för att vissa utländska marknader gått betydligt bättre än den svenska. Tex gick min tillväxtmarknadsfond upp 23,5%. Även om jag inte utvärderar indexplaceringarna årsvis är det givetvis glädjande att dessa hjälpte mig att komma upp i över 14% i total avkastning under 2017. En siffra jag är nöjd med.

14 comments:

 1. Fannie8:20 PM

  Tycker du är intressant att följa eftersom du ger mig något slags ekonomisk möjlighets-vibb.
  Känns bra att veta att du är nöjd med din procentuella ökning, då kan jag vara det oxå. Mina 1500:- övopengar har ökat med 14,32% i år (enda året). Vågar nog pytsa in fler kronor till nästa år då.
  Lycka till 2018 och framåt! :)

  ReplyDelete
 2. Fin avkastning i år och grattis till allt du uppnått. Hoppas att du fortsätter i samma stil. Jag ska också börja sammanfatta året inom kort.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:26 PM

  Grattis! Jag blir inte riktigt klok på jämförelsegrafen när man månadssparar i aktier, tycker den blir skev. Brukar jämföra med om jag satt samma summa i Avanzs Zero istället. Kräver lite mer jobb men blir mer rättvisande.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja håller med om att det blir lite skumt när man löpande sätter in (eller tar ut) pengar.

   Delete
 4. Anonymous12:22 AM

  Kul med bra resultat i portföljen. JA Volvo har verkligen dragit uppåt. Hoppas något annat bolag i portföljen agerar draglok nästa år!

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  ReplyDelete
 5. 21% upp iår. Första år som seriös aktiesparare.
  2018 blir riktigt spännande om en del bolag höjjer utdelningen dessutom.

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:43 AM

  Vilka fonder investerar du i?

  ReplyDelete
  Replies
  1. SPP Energin market, Länsförsäkringar Global och Länsförsäkringar Europa. Samt ETF:er via Lysa.

   Delete
 7. När får vi veta hur dina kollegor reagerade på din uppsägning? Efterlyser ett längre inlägg om detta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer i början av nästa år!

   Delete
  2. Anonymous3:46 PM

   Inväntar tålamodigt...

   Delete
 8. Vilken fin avkastning, grattis! :)

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:12 PM

  Kul att följa! Redovisar du dina innehav någonstans? Hittar ingen flik i rull-listan iallafall. Alltid kul med inspiration

  ReplyDelete
 10. Hej!

  Grattis till fin utveckling, trots H&M i portföljen.

  Hur mycket fick du i utdelning under 2017? Gärna efter skatt.

  Sammanställer bloggarnas utdelningar och det vore kul att ha med dig i statistiken :-)

  ReplyDelete