Thursday, December 07, 2017

Köpt klart i allt fler aktier

Igår kväll satt jag och gjorde en preliminär sammanställning av resultatet i min enskilda firma. Jag har inte så mycket oklara intäkter eller kostnader i firman under resten av december, så jag kunde få en bra bild av var året kommer landa.

Som jag skrivit tidigare kommer jag nyttja rätten att avsätta lite pengar till pensionssparande via IPS från firmans överskott, då skatten blir hög i år och pensionen och därmed skatten troligtvis blir mycket låg i framtiden. Och IPS insättningen måste ske innan årsskiftet för att räknas på 2017. Så det var lika bra att redan nu skaffa mig en bild av hur mycket som skulle vara möjligt att sätta av i pensionssparande. Jag gör givetvis full avsättning till periodiseringsfond också, pengar som ska tas ut 2019-2020 då min lön kommer vara mycket låg.

Förutom avsättningen till IPS gav överblicken av preliminära resultatet för 2017 effekten att jag vågade föra över 15.000 kr från mitt plusgirokonto (där pengarna som jag fakturerar hamnar) till portföljen för lite aktieköp. Detta är ju pengar jag vetat om finns tillgängliga men hade inte bestämt om det skulle gå till aktier 2017 eller levnadsomkostnader 2018.

Så idag på förmiddagen har det varit lite extra bonusköpfest på börsen för min del. Jag utnyttjade det gratis finska courtaget hos Avanza idag och slog till på 10 Sampo (vilket gör att Sampo med sina 65.000 kr återtar förstaplatsen som mest köpta aktie för min del).

Jag köpte även 3 st Akelius Pref och 100 Telia. Båda dessa köp innebär att jag nu är "färdig" i dessa aktier. Dvs om ni tittar ute till höger på bloggen så har jag nu lika många aktier som planerat.  Om man sammanfattar listan finns det följande kategorier.

1. Några verkstadsbolag där jag saknar mindre än 10% till målsättningen (ABB, Atlas Copco och Volvo). Här är jag inte villig att köpa mer till dagens höga värderingar utan är glad över den fina kursresa jag fått och hoppas utdelningarna växer in i värderingen. De får ligga kvar och vänta på bättre tider. Kanske blir det återigen ett läge att köpa de sista 5-10% av aktierna någon gång i framtiden?

2. Några bolag där jag saknar lite till målsättningen och kommer prioritera att ta mig så nära det bara går genom köp av decemberlönen och eventuella extrainkomster under 2018. I prioritetsordning skulle jag idag säga att dessa är Investor, Castellum, H&M, Klövern Pref, Sampo och Industrivärden.

3. Några bolag där det saknas lite mer men jag inser att jag inte kan köpa allt nu när lönen är på väg att sluta ramla in. Skulle gärna göra klart köpen om möjligheten fanns. Kanske blir det lite extrainkomster även 2019 eller 2020 som gör detta möjligt? Bland dessa bolag räknar jag in JNJ, Kone, SCA, Essity, Cloetta, Nordea, Alm Pref och Fortum.

4. Bolag som jag är "klar" i då målsättningen redan är uppnådd. HCP, Ratos, Sandvik, Telia, Akelius Pref.

Det återstår att se om målet för antal aktier någonsin kommer bli 100% uppnått. Till mitt försvar får jag säga att det "råkat" bli lite mer än planerat i indexförvaltningen.

Jag förstår också att detta är långt ifrån det mest rationella sättet att spara i aktier. Men för mig är det motiverande och roligt, ger lågt courtage, ger god nattsömn och jag har slagit index senaste 2,5 åren som jag använt strategin att köpa och aldrig sälja.

13 comments:

 1. Anonymous12:40 PM

  Intressanta reflektioner. Något som jag dock funderar över är hur projektbolaget Alm Pref platsar bland de andra större företagen du räknar upp. Om jag hade velat ha nån mindre högutdelande bostadsutvecklare hade jag nog valt K2A istället för Alm. Nu äger jag dock en mindre post i båda så det är inget bekymmer hehe ;) Mest nyfiken på hur du resonerar.

  https://snalgrisen.blogspot.se

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag lockas av den höga direktavkastningen i Alm Pref och tycker VDn har låtit som han har koll på läget. Dock lite obekväm med ökade risken senaste månaderna vilket gjort att jag slutat köpa Alm pref trots att jag är snubblande nära målet. Är ju också ett väldigt litet innehav (under 1/3 av värdet i Akelius pref).

   Totalt sett har jag väldigt lite preffar och det är främst för att ge direktavkastningen en liten extra boost de första åren när jag inte ska jobba. Samt att jag tycker börsen som helhet har blivit lite dyr under 2017 vilket gjort att jag valt att köpa en del preffar. Gick in i 2017 utan en enda preferensaktie.

   Delete
 2. Anonymous3:56 PM

  Är det hugget i sten att du ska äga dessa aktier och inga andra? Man skulle ju kunna tänka sig att exempelvis Cloetta kanske inte kommer bli så bra och då kanske byta till något annat, exempelvis investmentbolag? Jag har själv haft en liknande lista med bl.a. Ericsson, en aktie som är en besvikelse och jag säljer av nu.
  Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inget är hugget i sten. Så kan absolut tänka mig att sälja något bolag. Problemet är ju bara att om ett bolag skulle gå dåligt, så märker ju fler än mig det. Och jag kommer få dåligt betalt när jag säljer aktierna. Så att sälja framgångsrikt kräver att man inser före de flesta andra att det går åt fel håll.

   Delete
 3. Kul att du slagit index. Jag läste nånstans att sett över tid kan man se att det spelar väldigt liten roll vilka bolag man har jämfört med index så länge man inte satsat allt på 1-2 bolag. Det ska alltså vara extremt liten skillnad mellan att t ex köpa och bella ett rätt stot antal bolag som du gjort, jämfört med Avanza Zero. Märkligt. Och då är det ju faktiskt roligare att ha direktägda aktier.
  Den stora skillnaden är tydligen mellan olika tillgångar.

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:50 PM

  Jag fick ingen info av Avanza, varken på mail eller hemsidan om gratis courtage i Finland.

  Hur fick du den infon ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Såg på Twitter igår och stor banner på startsidan idag.

   Delete
  2. Anonymous10:01 PM

   Dök inte upp någon banner för mig:/

   Delete
 5. Hej!
  Vad baserade du dig på när du bestämde hur många aktier du vill ha som mål i varje bolag?

  Mvh / K

  ReplyDelete
  Replies
  1. Räknade lite baklänges på en rimlig sammansättning i portföljen och vilken utdelning en sån portfölj skulle få.

   Sen har jag anpassat lite under resans gång. Tex dragit ner lite Nordea när Sampo tillkommit samt lagt till preffar som inte fanns med från början och då dragit ner lite på andra aktier för att kompensera för preffarna.

   Delete
 6. intressant läsning. Har du någon gång ”avslöjat” hur du gör när du väljer aktier och vad du fokuserar på? Är ganska ny på bloggen och jag inte tagit mig så långt än ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Finns nog en liten story bakom varje bolag. Det kan vara något i stil med:

   - ABB ligger ju helt rätt i tiden. Fokus på både ökade behovet av el vid urbanisering och automatisering med robotar. Runt 4% direktavkastning duger. Jag slår till.

   - Bank är rimligt värderat för tillfället och en storbank borde jag nog ha. Jag har ju SEB och Handelsbanken via investmentbolagen. Äh drar till med Nordea då.

   - Oj. Nu är substansrabatten uppe i över 25% i Investor. Fin riskspridning och bra bolag till rabatt. Jag har ju redan Industrivärden, men 2-3 investmentbolag är ju en fin bas i portföljen.

   - Hemskt vad börsen fått bra senaste tiden. Direktavkastningen börjar bli lite väl låg när kurserna gått upp. Akelius pref känns ju säker och 6,3% direktavkastning är ok även om inte utdelningen höjs.

   Delete
 7. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete