Monday, December 25, 2017

Tidig sammanfattning av 2017

Egentligen är det väl några dagar för tidigt. Men då jag idag på morgonen via ett träningspass bockade av det sista delmålet är det inget att vänta på längre. Utan lika bra att sammanfatta 2017 redan nu och ägna resten av året till att fundera på 2018 års målsättningar.

Att sätta upp lite individuella mål på årsbasis i kombination med de regelbundna "kick-offer" som jag och min fru har där vi går lite mer på djupet och pratar om gemensamma saker har verkligen hjälp mig de senaste åren.

Jag tyckte jag spände bågen rätt hårt inför året. Så det är med viss stolthet jag kan konstatera att alla 6 mål uppfylldes.

>300.000 kr i sparande
Målet i sig var inte så utmanande då jag legat över denna nivå både 2015 och 2016. Utmaningen var att kombinera det med ökad konsumtion. Totalt landade året på ett nysparande i aktier på ganska precis 300.000 kr dessutom lite månadssparande för att testa på Lysa under hösten och en avsättning från min enskilda firma till mitt IPS-konto. Så totalt hamnade jag strax under 350.000 kr. Jag återinvesterade givetvis all utdelning vilket gjorde att aktieköpen uppgick till ca 400.000 kr.

Då har jag inte fakturerat för all bokförsäljning än (har inte fått exakta redovisningen från förlaget) så det ligger en hel del pengar innestående som inte syns på 2017. God marginal med andra ord.

>113.000 kr konsumtion
Jag har aldrig skrivit kassabok så har ingen exakt historik över konsumtionen men då jag vet vad jag tjänat och vet exakt vad jag sparat så kan jag räkna ut att jag låg på runt 70.000 kr under 2016. Det var också ett av årets stora mål att öka konsumtionen efter 10 sparsamma år. Efter en lite skakig inledning i januari så har detta flutit på utan problem. Det har inte känts det minsta jobbigt att "slösa" pengar. 

Den största delen av den ökade konsumtionen kan förklaras med att vi sätter av en mycket större peng till vårt gemensamma konto därifrån alla räkningar betalas varje månad. Så det är framförallt inte att jag är ute och handlar mer i butiker under månaden som utgjort skillnaden. Att vi sätter in mer pengar på gemensamma kontot beror på att vi köpt bil och varje månad sätter av pengar till resor. Jag kommer landa på 120.000 kr i år, dvs 10.000 kr i månaden. 

Det finns utrymme för att kunna öka detta ytterligare upp mot 15.000 kr i månaden (eller rättare sagt 30.000 ihop för oss två den dagen även min fru slutat jobba), men jag kommer inte sätta upp ett mål på ökad konsumtion för nästa år. Utan gå mer på känsla. Jag tror det kan upplevas lite stressande för mig att öka konsumtionen tvångsmässigt ett steg till just när lönen slutar komma in och jag trivs bra på nuvarande konsumtionsnivå. Men för 2017 var det en framgångsfaktor att sätta upp detta som ett mål och tvinga mig själv att släppa lös lite mer. Jag ska aldrig gå tillbaka till 2016 års nivå i alla fall.

>300 träningspass
Det såg länge mörkt ut men jag fick en nytändning under hösten. Det gjorde att jag flera gånger i veckan tränade styrketräning på lunchen (jag tycker 30 min med bänkpress, chins, axelpress, någon ben- samt magövning räcker väldigt långt) och sen löpning, cykling eller spinning efter jobbet. Så men 8-9 träningspass i veckan under en period så kom jag ifatt planen. Idag gjordes 300 passet och nu har jag några dagar på mig att köra några extra pass. 

Träningen är något jag hoppas och tror ska få betydligt mer fokus nu när det frigörs tid. Jag bör rimligtvis sätta upp tydligare prestationsmål än antalet träningspass. Men hittills har jag tänkt att det viktiga är att jag tränar på och kör regelbundet, vilket jag mår bra av. Jag har inte velat fokusera för mycket på prestation i träningen då jag upplevt att det skapat lite stress i kombination med prestationskrav på jobbet, i aktiesparandet, bokförsäljning etc.

>3000 sålda ex av min bok
Om målen ovan låg mycket i mina egna händer att påverka så var detta mål verkligen svårt att ha en bild av för ett år sen. Att 3000 exemplar var ett högt satt mål var jag ganska säker på. Break even låg på 600-700 böcker och efter det skulle jag börja få betalt. Så jag tänkte väl att 1000 böcker kändes som någon typ av minimum för att det inte skulle vara ett fiasko. 2000 riktigt bra och 3000 drömmen.

Nu har jag inte fått exakta siffror för hela året då den säljs i många olika kanaler. Men bästa julklappen i år var nog det SMS jag fick från Jan på förlaget igår om att vi sålt väldigt bra i december. Så boken har passerat 5000 sålda exemplar på 8 månader. Helt otroligt och stort tack till alla som köpt boken, recenserat, lagt upp bilder i sociala medier eller på annat sätt hjälpt till! Det har verkligen varit jätteroligt, på ett större plan än den ekonomiska framgången som det blivit. 

Vet att pengar är intressant för er läsare och ekonomin är att jag får 50-60 kr per bok beroende per kanal efter att kostnaderna var täckta. Dvs det har blivit lite över 200.000 kr så här långt. På faktura dvs mycket skatt. Skulle boken kunna fortsätta sälja låt säga 100 ex i månaden under 2018 och en bit in på  2019 vore det ju en fantastiskt tillskott om 5000 kr i månaden. Vi får se hur länge det tuggar på...

>10 000 följare på Twitter
Det minst viktiga målet i sig. Men samtidigt ett kvitto på att intresset växer och en viktig kanal för att nå ut med blogg och bok. Jag började året med 5.737 följare och har idag 11.153. Det såg länge tight ut, men sen blev det en väldig fart i sista kvartalet.

Under året börja diskutera möjlig nedtrappning av jobbandet med min chef
Planen från början var att sluta jobba till sommaren 2018. Men mycket tack vare att punkterna ovan vad gäller sparande och bokförsäljning gick så bra och jobbet blev allt tråkigare så tog jag efter sommaren beslutat att tidigarelägga detta samtal. Då jag trivdes allt sämre på jobbet blev det dessutom inte en lika utdragen process med successiv nedtrappning som jag först tänkt utan ett mer direkt avslut. Det gör att jag idag har gjort min sista arbetsdag.

Så totalt sett måste jag säga att 2017 blev mitt bästa år hittills i livet. Det blir intressant om 2018 kan överträffa detta eller om det är så att resan är härligare än målet. Hoppas ni är nöjda med ert 2017 och god fortsättning.

22 comments:

 1. Anonymous12:57 PM

  Grattis till att ha uppfyllt målen! Har inte hunnit köpa din bok ännu trots att jag läst bloggen i flera år så du kan räkna med åtminstone en bok till såld 2018... :)
  Ser fram emot hur du hanterar livet som fir - går själv i samma tankar inför 2018 men lite senare än du. Tack för en inspirerande blogg och lycka till 2018!

  /Bengan

  ReplyDelete
 2. Imponerende! Pengene og sparkvoten er en ting, men jeg synes faktisk treningsmengden er det mest imponerende. 300 treningspass er mye, samt kult at du skal mye av fritiden på trening. Det ville jeg også gjort. Bra jobbet!

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:00 PM

  Funderat på att släppa boken på Kindle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det har varit lite prat om både det och ljudbok. Men tveksamt om det blir av.

   Delete
 4. Anonymous7:08 PM

  Jag är imponerad av din målmedvetenhet.Jag har följt din blogg några år och det som slår mig är hur disciplinerad och driftig du är. Det lär inte bli några problem med att sysselsätta dig efter din anställning. Jag förstår de målen kopplad till ekonomin, men att hitta motivation att träna 300+ pass. Hur går det till?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har flera kompisar som jobbar mer än mig, har hus, 2-3 barn och ändå tränar mer än mig. Att träna 5-6h i veckan är inga problem för mig. Tycker det är kul.

   Delete
 5. Hur ser din frus sparande ut? Har hon också aktier? Är hon lika intresserad som du i de?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hon sparar lika mycket som mig. Men i runt 90% fonder och 10% aktier. Då hon inte är lika intresserad och vill att det mesta ska gå automatiskt och sköta sig självt. Men de 10% aktierna hoppas jag ska öka hennes intresse.

   Delete
 6. Grattis. Både till friheten och till att ha klarat alla dina mål!

  ReplyDelete
 7. Jo jag undrar hur mycket du tycker man ska ha i buffert på konto för oförutsedda händelser? Har en normal lön och har en fru

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det beror ju på vilka risker som finns för oförutsedda utgifter. Med fast jobb och ett regelbundet sparande (dvs att lönen räcker till mer än en normal månads utgifter) så kan nog 1-3 nettolöner på konto vara rimligt.

   Delete
 8. Grattis till uppfyllnaden av dina högt ställda mål!
  Funderar ofta på det häftiga målet att klara 100kg i bänk samma vecka som du klarar 10k på 40 minuter!
  Jag är ju lite äldre än dig och inte så stark löpare, men ingen oäven idrottare i stort. Blir stort imponerad när du fixar det! Berätta gärna om du har kvar det målet och om du ska lägga någon extra kraft på det. Eller du kanske ska bli "motionselit" i någon annan sport? Blir det mer målmedveten och planerad träning så vill jag och kanske någon mer höra hur du gör.
  (För min egen del kan jag tänka mig 100kg och 45minuter)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lovar att återkomma med mer info om träning och mål för 2018.

   Delete
 9. Anonymous11:09 AM

  Grattis! En fråga: kommer det vara officielt bland din familj samt vänner att du nu är 'pensionär' eller kommer du försöka maskera det som ett långt uppehåll från jobb?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bland de närmare kommer det vara officiellt. Men ibland kommer jag nog säga att jag är "egen företagare men inte jobbar så mycket".

   Delete
 10. Anonymous4:21 PM

  Stort grattis till det uppnådda målet och att ha vågat ta steget. Jag är dig hack i häl.

  Har du någon gång märkt att någon misstänkt vem du är? I min bekantskapskrets har det ibland pratas om dig. Och det är inte jag som tagit upp det då. Så det verkar vara en hel del som känner till dig. Jag tänker att du själv kanske hamnat i en liknande situation och behövt hålla masken. Borde ju vara en rolig situation.

  Blir det något Vasalopp 2018 förresten?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det har hänt att någon varit mig på spåren. Men jag har hört från minst 10 andra personer att de också blivit misstänkta för att vara mig. När utlandsseglaren var med i DI nyligen var det 3 personer som frågade om det var jag...

   Blir tyvärr inget Vasalopp 2018. Men kanske 2019??

   Delete
 11. Hej,
  Jag kliar mig i skallen och undrar...Varför skall du försöka att konsumera mera?
  Det känns som något som är onaturligt så varför göra det? Själv försöker jag att konsumera mindre och minimera och förenkla livet.

  Ha det gott och lycka till!

  Mvh, Anneli i Mora

  ReplyDelete
  Replies
  1. För att jag levt väldigt sparsamt och prioriterat sparande i 10 år. Vill inte dö med 50 miljoner i portföljen utan unna mig lite mer.

   Men är givetvis inget självändamål att slösa pengar. Utan handlar bara om ökad konsumtion som ger värde, tex resor.

   Delete
  2. Ok, då förstår jag. Själv har jag levt ett liv där jag didn't deny myself anything och efter att ha varit hemmafru i ett 400 kvadratmeter stort hus med trebilsgarage och swimmingpool så står ett materialistiskt liv mig upp i halsen. Nu har jag totalt köpstopp och satsar på upplevelser...

   Gott Nytt år och hoppas att du och din familj får resa massor och ha fina upplevelser det kommande året.

   Mvh, Anneli i Mora

   Delete