Tuesday, January 02, 2018

Nytt år, nya möjligheter och ett nytt liv

Gårdagen tillbringades mest i soffan vilket kändes bra med tanke på nyårsfest kvällen innan och det aktuella vädret. Men nu är det dags att tända om och ta tillvara på livet i frihet.

Började dagen med att köpa lite aktier i Investor. Fick betala 366,60 vilket var bra eftersom jag ville betala 370 kr i förra veckan när jag inte fått in pengarna än.

I övrigt tänkte jag ta dagen som den kommer idag. Men redan imorgon få upp lite rutiner i vardagen. Jag tror att det är livsfarligt att börja ligga kvar i sängen och sova till man vaknar och bara göra saker man känner för just då. Lite rutiner och struktur krävs för ett bra liv även som fri, tror jag.

Frågorna om vad jag ska göra nu när jag slutat jobba börjar dugga tätare. Det är rätt tydligt att det här med att kunna sluta jobba ett par år innan 40 inte finns i folks begreppsvärld. Så det är mer eller mindre omöjligt att förklara på ett kortfattat sätt i en mening eller två. Det blir också tydligt att det är stor skillnad på min "bloggperson" och "privatperson". Ni som läser bloggen vet vad planen varit i många år och ser mig som en extremist som ätit nudlar på hotellrummet på tjänsteresan. Medan omgivningen ser mig som en vanlig kille som har levt ett helt vanligt liv och som omöjligt kan sluta jobba innan 60. 

Det gör att reaktionerna från kollegorna de sista veckorna blev lite konstiga. Jag kanske inte var supertydlig själv heller. På sätt och vis skulle jag ju velat skrika att "jag har sparat ihop 5 miljoner och har 30% belånad bostad, då behöver jag aldrig jobba mer enligt 4% regeln". Men jag höll betydligt lägre profil än så. Jag har visserligen varit tydlig med att planen är att inte börja jobba på annat ställe, utan att jag vill jobba mycket mindre och lägga tiden på annat än jobb. Det är dock tydligt att det där med jobba mindre var det som många hakade upp sig på och jag fick mycket frågor om vad jag hade för spännande jobb på gång. Det är tur att jag inte slutade jobba för att imponera på kollegor jag aldrig kommer träffa igen. 

25 comments:

 1. Jag är så sjukt avundsjuk på dig idag...Eller ska jag säga att jag är fylld av respekt för dig idag för att uttrycka mig lite mer positivt - imorse tog jag bilen i regn och mörker för att ta mig ut till ytterligare en arbetsmorgon i ett yrkesliv som inte kommer att ta slut än på några år. Jag har varit lite mer öppen med mina planer inför folk utanför jobbet än vad du eventuellt varit (vet ej med säkerhet), och fått en del lustiga reaktioner som jag skrev om i "Reaktioner på tidig pension för någon vecka sedan". Det intressanta är de som på riktigt blir sura. Vad är det för öm tå man trampar på?

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Vad är det för öm tå man trampar på?"
   Att du vägrar följa strömmen som alla andra och gå din egen väg som de inte får fördelarna av (vem skulle inte vilja gå i pension tidigare men många vill inte göra de "uppoffringar" det betyder att spara för det).

   Delete
  2. När det kommer till folk som blir riktigt sura kan jag inte låta bli att tänka att de troligtvis egentligen inte är sura på dig utan på sig själva. De lever bittra liv och skulle inte vilja annat än att vara i din situation, men de tror att det är helt omöjligt för dom att nå dit du vill.

   Då det blir någon slags försvarsmekanism, där de försöker rättfärdiga sin egen bitterhet och brist på motivation, vilja och disciplin genom att ge sig på den som gör allt det där som de själva inte klarar av göra. För om det är fel på den personen och dennes drömmar och mål så är det ju inte något fel på dom själva.

   Delete
 2. Ser verkligen framemot att läsa om vad du kommer göra av all denna tid som uppenbarar sig. Tror du gör rätt i att skapa rutiner, tid kan nog gå väldigt fort annars.

  Lycka till!

  /Pappa betalar?

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:25 PM

  Jag har haft samma diskussion med mina vänner, tydligen är jag ensam om att vilja ha mer frihet. Alla mina vänner har alltid tänkt karriär, byta jobb, få bättre lön, komma till företag med hög status. Själv tänker jag att min tid är för dyrbar att slösa bort. Jag tänker också på flera intervjuer jag läst med äldre personer om vad de ångrar mest i livet, det är att de jobbat för mycket, lagt för lite tid till personer som står de nära.
  God fortsättning/Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klassiskt svar från äldre samt att de inte sagt snälla saker till människor de tyckt om och sagt ifrån ordentligt till de som förtjänat en näsbränna.

   Delete
 4. Anonymous3:48 PM

  Ska bli spännande att höra vad du kommer hitta på. Vi har väl småpratat lite om vad vi vill göra när vi inte jobbar, och tyvärr brukar det mesta kretsa kring dyra hobbies, resor och andra aktiviteter. Att leva "snålt" finns än så länge inte på kartan men vi kanske ändrar oss.

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  ReplyDelete
 5. Kan förstå att folk inte förstår. Hade en kollega som sa upp sig ett par veckor innan sommarsemestern och gick sedan på åtta veckors ledighet utan att ha nåt nytt jobb klart. Orsaken var att hon och chefen hade väsentligt olika syn på hur hon skötte sitt jobb. Att säga upp sig utan att ha nåt jobb klart var dock något kollegorna hade svårt att förstå. Modigt gjort tycker jag.

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:42 PM

  Har läst din bok och massa gamla inlägg på bloggen. Måste faktiskt erkänna att din blogg och bok är en av få saker jag faktiskt läst och tyckt om. Är själv dyslektiker.

  Undrar fortfarande hur många förutom Fru Miljonär som vet vem du egentligen är irl.

  Kan personligen va öppen om min sparsamhet men inte att jag vill bli miljonär inom 5år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ungefär 5 personer som vet. Och runt 5-10 till som träffat mig i samband med tex boken men inte vet vad jag heter i efternamn/bor etc.

   Kul att du gillar blogg och bok!

   Delete
  2. Anonymous12:35 AM

   När du träffar nya människor, och i det inledande småprata det, på frågan "vad jobbar du med?", vad svarar du då? Eget företagande har ju en miljon följdfrågor.

   Delete
  3. Var ju bara 1,5 vecka sen jag slutade jobba. Så har ingen stor erfarenhet än.

   Delete
 7. Anonymous5:20 PM

  Människor har ett behov av att få bekräftat att deras beslut i livet är rationella. Har man nått övre medelåldern och trots hyfsad inkomst saknar besparingar kan det nog sticka i ögonen att en yngre medelinkomsttagare (nåja) lyckats bli ekonomiskt oberoende bara genom att spara. Inställningen att dylikt är omöjligt ger nog mer sinnesfrid. Däremot tror jag man orsakar mindre upprördhet om man blir miljonär på lotto eller ishockey. Folk blir däremot provocerande av insikten att någon annan lyckats bättre med likartade förutsättningar. Sedan tror jag många inte ser dig som ett exempel på någon som lyckats i sig, men dessa blir inte heller provocerade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt enig med dig. Det ska inte gå att spara sig till ekonomiskt oberoende i sossesverige, enligt många. Fast det är just det som man kan. Folk anser sig ha rätt att bli förbannade på den (oss) som sparar. Mycket märkligt, kanske för att vi visar att myten inte stämmer. Sett enstaka kommentarer här också i den riktningen.

   Delete
 8. Hej!
  Oj vad underbart! Grattis! Haha..jag förstår vad du får för reaktioner...ungefär samma som jag har fått av svenskar under de nästan tjugo åren då jag var hemmafru.....

  Jag har en fråga, som jag kanske hittar svaret på om jag gräver i bloggen, men hur mycket planerar du att leva på per månad? Orsaken till att jag frågar är att jag själv planerar att sluta jobba tidigare och undrar då ungefär hur mycket man behöver ha i passiv inkomst per månad? Nu tänker jag inte några stora utsvävningar utan bara ett trevligt bekvämt liv men utan stor konsumtion.

  Ha det gott!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Planen är 30.000 i månaden efter skatt för mig och min fru ihop. Blir troligtvis något mindre än hälften för mig nu närmaste året då hon fortfarande jobbar. Senaste året har jag levt på ca 10.000 kr i månaden och just nu har jag inga större behov av att öka det nämnvärt.

   Delete
  2. Anonymous8:04 PM

   Anneli - är det inte bara att räkna ut vad du lever på nu? (minus onödiga saker)

   Delete
 9. Har du provat att säga som det är till någon som inte känner dig så väl?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadå. Tex till lite avlägsna släktingar under julfirandet.

   Delete
  2. Anonymous9:10 PM

   Och hur reagerade dom?

   /M

   Delete
  3. Hos släkten var det idel glada miner. Om än viss förvåning.

   Delete
 10. Hej.
  Jag kommer flytta allt från LF Global index till Swedbank Access Global. LF kostar 0.35% total. Medan Swedbank 0.25%. Då slipper man även skrivningen i faktabladet LF köp/sälj avgift 2%. Troligtvis kommer de aldrig ta det men ändå finns inget anledning att bry sig om det. 100% Swedbank Access Global för min del. Lycka till med sparandet. Du hade också en del i LF? Dags att byta eller?
  Mvh.jacke77

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja har noterat detta med LF senaste dagarna. Ska se var det landar men är inte främmande för att flytta.

   Delete
  2. Anonymous11:42 AM

   Jämför jag dom två på Avanza så går LF marginellt bättre, trots högre förvaltningsavgift. Hur ska man tolka det?

   Delete
 11. Anonymous8:30 PM

  På 1 år är de i princip identiska. På 3 år ligger LF bättre till, men det är troligtvis då Swedbank global inte funnits så länge.

  ReplyDelete